Filmovi u kojima se citira Biblija

Antihejter

Domaćin
Banovan
Poruka
4.465
Odmah da kažem da nisam mislio na filmove tipa koje puštaju za Božić već na psihološke krimi trilere gde je obično neki psihopata serijski ubica koji ostavlja policiji citate iz Biblije.

Poenta ove teme je da se meni ti citati čine razumljivim, dok Bibliju ne razumem.

Različite situacije u kojima se čovek nađe pomognu da se razume ovaj- onaj stih. Fascinira me to što se ama baš svaki stih iz Biblije može izvući iz konteksta a da i dalje ima smisla.
Odnosno, ima daleko više smisla nego čitati Bibliju "redom" i shvatajući je bukvalno.

Mislim da bukvalno shvatanje Biblije više šteti nego ne čitati je uopšte.

Ja sam počeo da verujem u Boga kada su mi neki citati lepo objašnjeni (zato i jesam na pdf religija) mada se još uvek klackam između vernika i nevernika.

AbsolutelyNotMan

Aktivan član
Poruka
1.622
Odmah da kažem da nisam mislio na filmove tipa koje puštaju za Božić već na psihološke krimi trilere gde je obično neki psihopata serijski ubica koji ostavlja policiji citate iz Biblije.

Poenta ove teme je da se meni ti citati čine razumljivim, dok Bibliju ne razumem.

Različite situacije u kojima se čovek nađe pomognu da se razume ovaj- onaj stih. Fascinira me to što se ama baš svaki stih iz Biblije može izvući iz konteksta a da i dalje ima smisla.
Odnosno, ima daleko više smisla nego čitati Bibliju "redom" i shvatajući je bukvalno.

Ja sam počeo da verujem u Boga kada su mi neki citati lepo objašnjeni (zato i jesam na pdf religija) mada se još uvek klackam između vernika i nevernika.
Ne znam sta je u Bibliji nerazumljivo
Mislim bas suprotno

aeternum

Elita
Poruka
16.253

To sto neki psihopate koriste Bibliju nista ne znaci, mzope svako da je koristi...

Vadjenjem iz konteksta dobija se pogresno vidjenje.

Takodje neki delovi Biblije se doslovno tumace a neki si simbolicni...

Bitno je da se gleda ceo kontekst Biblije izvestaja itd
tako da je tesko da je razume neko ko je celu ne zna.

aeternum

Elita
Poruka
16.253
Primera imam dosta, ali sam i dosta takvih filmova gledao pa sad dok se setim konkretno situacija- citat...
Na primer film "Seven" sa Bred Pitom kad su našli mrtvog lika koji je umro od prežderavanja.
Ceo taj film je skup citata.
To mi prvo pade na pamet.
pa seven i nema veze sa Biblijom jer nigde u Bibliji ne pise da su to smrtni gresi.
i to da ih je 7