Filmovi sa političkom tematikom

• Začetnik teme Začetnik teme suave
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

suave

Domaćin
Poruka
3.633
Filmovi koji se bave politikom, bilo da se radi o izmišljenim događajima ili o događajima koji su se zaista desili, predstavljaju značajan deo svetske filmografije i jedan od njenih najcenjenijih žanrova. Pa ipak, ovaj žanr nije posebno popularan u Srbiji, osim kao sredstvo političke propagande. Mislim da bi bilo dobro otvoriti temu da kroz razgovor i primere pokušamo otkriti što jedan film čini dobrim političkim filmom a što propagandnom bljuvotinom.

Za početak, nešto vrlo poznato

Zavisi od ideologije sta je kome bljuvotina, meni je npr. ono Misino Budjenje iz mrtvih bas smece, a Balkanska pravila kad sam gledao prvi put pre vise godina morao sam ga par dana kasnije reprizirati koliko mi se svideo.. Mada opet, u principu se slazem da neka jasna granica mora postojati, kao kad pricas o medijima, pa lud vidi da iako se mozda ne slazes sa njima N1 je profesionalna televizija za razliku od seljackog Pinka..

Sto se tice stranih, imam u planu Linkolna sa Denijel Dej Luisom i jos jedan o Cercilu, mada to vec spada pod istoriju..
Gledao sam Kings Speech i na granici je, problem sa takvim filmovima je sto upadnu zamku tipa prevarila ga zena, iznerviro se i zapoceo rat..
Ko Sulejman Velicanstveni :D

Imitation Game biografski film o Alanu Tjuringu, ocu racunarstva, coveku koji je skratio Drugi svetski rat, ima primese spijunskog/politickog trilera... Ok film.
The Favourite je kostimirana istorijska drama, tu je slucaj bas ovo sto sam spomenuo, na kraljicine politicke odluke direktno uticu njene sticenice i muze..

Strogo politickih sa radnjom iz poslednjih par decenija ne mogu sad da se setim, upuceniji nek nastave...

Imitation Game biografski film o Alanu Tjuringu, ocu racunarstva, coveku koji je skratio Drugi svetski rat, ima primese spijunskog/politickog trilera... Ok film.
The Favourite je kostimirana istorijska drama, tu je slucaj bas ovo sto sam spomenuo, na kraljicine politicke odluke direktno uticu njene sticenice i muze..

Strogo politickih sa radnjom iz poslednjih par decenija ne mogu sad da se setim, upuceniji nek nastave...
misliš naložnice? :D
Ima od novijih onaj o Tačer

E taj sam gledao, na RTS se mislim davao... Ako je to taj film, a mislim da jeste, uopste nisu bili blagonakloni prema Busu...
malo ko je danas blagonaklon prema njemu, mislim da je 9/11 glavni razlog zasto je njemu skocio rejting i odneo je pobedu na tim izborima...
pacifisticki naklonjeni ameri danas su bili protiv njegove intervencije na Bliskom Istoku

Recimo Nixon sa Entoni Hopkinsom

Nikson je inače popularan filmski junak. Uz kenedija, mislim da je američki predsednik o kom je snimljeno najviše filmova. nedavno je snimljen film Frost/Nixon o intervjuu novinara Dejvida Frosta i Ričarda Niksona par godina nakon što je Nikson sišao sa vlasti za koji se Nikson nadao da će biti jedan od načina da rehabilitrira svoj mandat a Frost da se dokaže ozbiljnim novinarom pošto je pre toga vodio uglavnom zabavne emisije

Back