Filmovi na temu vere


6232.jpg
 
Film govori o posljednjih 12 sati života Isusa Krista, koji je M. Gibson pripremao gotovo 12 godina vođen unutarnjim preispitivanjem i vlastitom vjerom. Dijelom zasnovan na Evanđeljima po Mateju, Marku, Luki i Ivanu, a dijelom na viđenjima dviju redovnica mističarki, sv. Anne Catherine Emmerich i Marije iz Agreda, film je vizualno šokantni prikaz najdramatičnijih trenutaka Isusova ovozemaljskog života od uhićenja u Getsemanskom vrtu do uskrsnuća nakon razapinjanja na Golgoti uz efektne flashbackove posvećene najvažnijim događajima iz Isusova poslanja.
 
The Red Tent (2014)
1566585249420.png


Мини-серија која описује живот Јаковљеве једине кћерке Дине. Филмови/серије са библијским мотивима спутавају режисера, мора се држати задатог обрасца и ту је тешко направити занимљив филм.
Овдје је режисер успоставио јако добар баланс, испоштовао је Књигу Постанка, али се бави непознатим детаљима, ту је убацио подоста своје фикције уз произвољно виђење догађаја а библијским личностима дао је људску црту, са врлинама, рђавим особинама и гријесима, у коначници смо добили занимљиву и садржајем богату мини-серију гдје је свака сцена пажљиво урађена.
Глумачка екипа пажљиво одабрана, глума беспријекорна, у оваквим серијама гдје се мора Библија испоштовати боље не може. Дијалози и монолози баш добри, воде гледаоца кроз занимљиву причу, драматуршки више него добро одрађено.
Оцјена 8/10.
 
Poslednja izmena:
Meni se mnogo sviđa ova ekranizacija Evanđelja.
Sjajan izbor glumaca, dobra dramatizacija scena, doslednost tekstu Pisma.
Jedino deo oko stradanja je malo ublažen (propušteno je i da se i scena sa ženom uhvaćenom u preljubi bolje poentira u skladu sa Predanjem šta je Isus pisao po prašini), ali sve ostalo je odlično.
Naročito dijalozi sa farisejima.
Ali i dijalog sa Samarjankom, Nikodimom

 

Back
Top