Quantcast

Филмови о религији

Fej*

Iskusan
Poruka
6.371
Студентица са Универзитета Централни Арканзас Цхлое Стееле дошла је с колеџа како би изненадила свог оца, пилота Раифорда Стеелеа , за његову рођенданску забаву. Међутим, њена мајка Ирене брзо зове да је обавести да је отац не може успети. Док га чека на аеродрому, Цхлое се састаје са истражитељским извјештачем Цамероном "Буцком" Виллиамсом .
Раифорд се појављује на лету и извињава се Цхлое што је пропустила рођенданску забаву, инсистирајући да је позван да пилотира лет у Лондон у последњем тренутку. Такође је уверен да су са Цхлое ствари у реду између њега и његове супруге, која је недавно постала активни верујући хришћанин, што је на Цхлоејеву жалост изузетно. Цхлое сумња да ствари нису у реду између оца и мајке - видела га је како флертује са стјуардеса Хаттие Дурхам и приметила да је скинуо свој венчани прстен. Њене сумње убрзо се потврђују када је аеродромски радник предао Цхлое две тешке карте за концерт за У2 у Лондону које је Раифорд наредио, што указује на његово путовање у Лондон и могуће ванбрачно летење током читавог живота.
Цхлое отргне још једно од мајчиних проповеди о хришћанству и одведе брата у тржни центар. Док је тамо, њен брат изненада нестане, остављајући иза себе само своју одећу. Цхлое је шокирана и примећује да се иста ствар догодила и многим другима у тржном центру. Повреда се распала кад купци почну пљачкати продавнице. Аутомобил без возача плива кроз прозоре тржнице, а мали авион без пилота срушио се на паркингу тржног центра. Цхлое види како телевизијски извјештаји о дјеци и неким одраслим особама нестају, као што у читавом свијету долази паника.
На Раифордовом лету догодио се исти необични догађај - неколико људи, укључујући његовог копилот Цхриса Смитха, Киммија, једног од стјуардеса и сву децу на броду, једноставно су нестали, а одећу и личне ствари оставили су за собом. Преостали путници панично траже и траже одговоре. Раифорд даје све од себе да убеди путнике да ће им пренети информације након што их буде имао. Раифорд има потешкоћа да успостави контакт радија или сателитског телефона са било киме на терену, све док коначно није обавештен да су људи нестали свуда и да је свет у нереду. Убрзо млазник без пилота директно улази у Раифорд-ову лет. Он уско избегава судар у ваздуху, али млаз оштећује Раифордову гориву. Одлучи да је његова једина опција да се врати у Нев Иорк и нада се да ће му гориво издржати.
На тлу, Цхлое чује мобилни телефон свог оца за мајчин дан и претпоставља да се његов авион срушио. Касније открива да је мајчин накит заостао под тушем, јер је такође нестао. Цхлое креће у цркву Нев Хопе Виллаге како би открила породичног пастора Бруцеа Барнеса, који објашњава да је Бог своје вернике одвео на небо, а остали морају да се суоче са крајем дана. Пастор објашњава да није био одведен јер није заиста веровао у шта је проповедао. Раифорд долази до истог закључка испитујући личне ствари свог пилота и стјуардесе. Каже Хаттие истину о својој жени. У почетку је узнемирена јер није знала да је ожењен, али Раифорд је убеди у храброст и помоћ смиривању путника док не могу сигурно да слете.
Цхлое се пење на врх моста, намеравајући да скочи с ње и оконча живот, кад добије позив од Буцка, који је у пилотској кабини са Раифордом. Раифорд објашњава Цхлое да су сви аеродроми у Њујорку затворени, а улице пуне, а он има мало горива и нема где да слети. Цхлое проналази напуштени Форд камион и користи га да очисти опрему са моста који је у изградњи како би створио импровизовану писту. Користи апликацију за компас и говори Раифорду координате места за слетање. Раифорд је у стању да слети до грубог слетања, спашавајући путнике, који напуштају авион само да виде свет пламен. Буцк спомиње да изгледа као крај свијета, док га Цхлое обавјештава да је то само почетак.
 

Fej*

Iskusan
Poruka
6.371
Josh Wheaton, student evangeličkog fakulteta, upisuje tečaj filozofije koji predaje profesor ateist Jeffrey Radisson, koji od svojih studenata zahtijeva da potpišu izjavu da je "Bog mrtav" da prođu. Josh je jedini student koji odbija potpisati. Radisson zahtijeva od Josha da s njim raspravlja o temi, ali pristaje pustiti članove razreda da odluče o pobjedniku. Joshova djevojka Kara zahtijeva da Josh ili potpiše izjavu "Bog je mrtav" ili odbaci Radissonovu klasu, jer će stajanje pred Radissonom ugroziti njihovu akademsku budućnost. Kara raskida s Joshom inzistirajući na ispovijedanju svoje vjerovanja u Boga.
Radisson daje Joshu dvadeset minuta na kraju prva tri predavanja kako bi tvrdio da Bog postoji. U prvoj sesiji Josh iznosi svoj dokaz da je Bog stvorio svemir. U drugoj sesiji Josh tvrdi kako makroevolucija nije tako čvrsta teorija kao što se obično predstavlja. U prve dvije sesije Radisson ima kontraargumente za neke Joshove točke. Konačno, sve se svodi na treću i posljednju raspravu između Radisson-a i Josha, koji opet oboje daju uvjerljive poene. Josh tada zaustavlja svoju raspravu kako bi postavio pitanje Radissonu: "Zašto mrziš Boga?" Nakon što Josh još dvaput ponovi to pitanje, Radisson eksplodira bijes potvrdivši da mrzi Boga zbog smrti svoje majke koja ga je ostavila na miru usprkos njegovim molitvama. Josh tada ležerno pita Radisson kako može mrziti nekoga tko ne postoji. Na kraju, Martin, student iz Kine, čiji mu je otac zabranio da čak govori o Bogu kako ne bi ugrozio šansu Martinova brata na inozemnom studiju, ustaje i kaže: "Bog nije mrtav." Gotovo cijeli razred prati Martinovo vodstvo, a Radisson napusti sobu u porazu.
Radisson izlazi s Minom, evangeličanom, koga omalovažava pred svojim kolegama ateistima. Njezin brat Mark, uspješan poslovni čovjek i ateist, odbija posjetiti njihovu majku koja pati od demencije. Markova djevojka Amy lijeva je blogerica koja piše članke kritične prema Duck Dynasty . Kad joj se dijagnosticira rak, Mark je odbaci. Učenica muslimanka po imenu Ayisha potajno prelazi na kršćanstvo i odriče se njenog bijesnog oca kad to sazna.
Nakon posljednje rasprave, Josh poziva Martina da prisustvuje koncertu Christian pop rock grupe Newsboys . Radisson pročita pismo svoje pokojne majke i premješten je da se pomiri s Minom. Amy se suočava s Newsboysima u njihovoj svlačionici, samo kako bi zamolila da joj pomognu voditi je u prelasku na kršćanstvo. Dok je bio na putu da pronađe Minu, Radisson je udario automobil i smrtno stradao. Velečasni Dave, koji čeka na raskrižje, naginje se Radissonu i pomaže mu da postane kršćanin dok umire.
Svi glavni likovi filma okupljaju se na koncertu Newsboysa, gdje igraju video isječak Willie Robertson koji čestita Joshu. Newsboysi sviraju svoju pjesmu "Bože nije mrtav" posvetivši je Joshu.
 

Khal Drogo

Aktivan član
Poruka
1.082
A.D. The Bible Continues (TV Series 2015)
Занимљива серија од 12 епизода која се бави годинама након Христовог распећа и ускрснућа. Битно се разликује од других филмова и серија инспирисаних библијским личностима.
Библија је испоштована, режисер је ту нашао начин да испоштује задати образац, и прати библијске личности у једном времену великих превирања, немира и хаотичних догађаја у Јудеји, уз подоста фикције и режисеровог слободног виђења тих догађаја. Посебна пажња је посвећена карактерима, моралним дилемама, робовању постављеним начелима, религијским стегама, систему вриједности. Све личности, и оне епизодне су сложене.
Сценарио је заиста добар, води гледаоца кроз причу, серију, нема празних ходова, преобраћење Савла и римског центуриона Корнелија је упечатљиво дочарано, порука да свако, ма колико био забраздио у гријесима, има прилику за искупљење, да увијек постоји нада и за оне најокорелије који најпреданије служе силнику.
Дијалози и монолози у служби серије, приче, глума беспријекорна, свакако упечатљив Винсент Реган који је утјелотворио најокорелијег негативца (Понција Пилата), свака сцена пажљиво одрађена, драматуршки више него добро урађено. Веома добра серија.
Оцјена 8/10.
 

Khal Drogo

Aktivan član
Poruka
1.082
One Night with the King (2006)
Ester.jpg

Филмска обрада приче о Естер/Јестири. Режисер је испоштовао књигу о Јестири (овдје), филм је допунио историјским приликама у том времену, попунио то завјерама и интригама којих увијек има, то ставио у контекст припрема похода на Грчку, и један веома занимљив филм.
Даје и неко другачије виђење и Персијанаца и прилика у персијском царству, доста афирмативније него ли је раније било прихваћено када би Персијанци били приказани и као дежурни негативци, барем је краљ Ксеркс позитивно приказан.
Прича занимљива, радња течна, нема "празних ходова", свака сцена и дијалози у служби приче, глума сасвим добра, фотографија врхунска, драматуршки добро обрађено, сцена када Јестира долази непозвана пред краља умјетничии на врхунским нивоу, веома добар филм.
Оцјена 8/10.
 

Khal Drogo

Aktivan član
Poruka
1.082
Of Kings and Prophets (Сериес 2016)
Of Kings and Prophets.jpg

Филмска серија од 9 епизода, обрада прве књиге Самуилове. Режисер је нашао инспирацију у библијским мотивима и личностима, сви су ту филмски обрађени, Давид, Саул и његови синови, Самуило, Филистејци, Голијат, испоштована је књига Самуилова, али је то смјештено у историјске прилике, уз подоста режисерове фикције. Прича обогаћена интригама, издајом, амбицијама на свим странама, режисер је порадио на карактерима личности, настојећи приказати и позитивну и мрачну страну.
Прича јесте занимљива, глумачка екипа добро одабрана, дијалози и монолози у служби серије, но повремено тривијални, неке сцене и дијалози убачене да попуне вријеме између ипак предвидивих (ту не мислим на задати образац из Библије, већ на оно што је фикција режисера) заплета и расплета. Могло је боље. Драматуршки добро одрађено, фотографија добра.
Оцјена 7/10.
 

Top