Филм "Да ли ме волиш" победник шестог "Дунав филм феста"

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
18.787

Филм „Да ли ме волиш” победник шестог „Дунав филм феста”​

677z381_g-64ec602818a8f.jpg

Смедерево – Доделом награда синоћ је у Смедеревској тврђави завршен шести „Дунав филм фест” на коме је од 22. до 27. августа приказано
више од 30 филмских остварења, премијерно емитоване прве две епизоде домаће серије „Тунел”, а публика је могла да ужива и у разговорима
са филмским ствараоцима.

Награда за најбољи филм, "Дунавска лађа”, припала је драми Тоње Нојаброве „Да ли ме волиш” (Украјина, Шведска), у којој је, по оцени жирија,
пажљиво одабраним глумачко-редитељским средствима добијена одлична реконструкција једног времена, а све то у емотивној драми о одрастању
и краху породице, док у одјеку сведочимо и краху једне земље.

Специјално признање додељено је филму „ Нула калорија” у коме редитељка Џесика Хоснер скреће пажњу на веома важне теме осетљивости
младих људи и њихове потребе за блискошћу у ери усамљености, образложио је жири.

Награду за најбоље глумачко остварење ове године равноправно су поделили хрватски глумац и редитељ Јурај Леротић за улогу у филму
„Сигурно мјесто” који је и режирао и Карина Кимчук, глумица у победничком филму „Да ли ме волиш”.

Јурај Леротић добитник је и награде за најбољи сценариo уз образложење да је уз ретко хуман приступ о трагичној теми самоубиства приказао
незаустављиви пад и депресију на личан, дубоко доживљен и изванредно снажан начин.

Чешки редитељ Роберт Хлоз за филм „ Тачка повратка” у копродукцији Чешке, Пољске Словачке и Србије, награђен је за најбољу режију.
Награду је примио српски копродуцент Марко Паљић који се захвалио жирију што је препознао један вансеријски таленат.
Хлоз се публици обратио видео поруком рекавши да је веома почаствован, те да је „ Тачка повратка” било дуго путовање које је трајало
девет година.

Шесто издање Дунав филм феста затворио је Милорад Милинковић уз приказивање тизера за филм „Што се боре мисли моје” који је
режирао и један је од сценариста.

Осим у Смедеревској тврђави где се одвијао такмичарски програм, део фестивала одигравао се и на платоу код Карађорђевог дуда,
Дунавском парку, летњој сцени и биоскопу Центра за културу Смедерево.

У конкуренцији за награде нашло се шест филмова из земаља дунавског слива, а селектор је био Игор Станковић, иначе идејни творац
овог фестивала.

О добитницима су одлучивали: Ивета Иванова, глумица и редитељка из Бугарске, Јелена Михајловић, глумица и директорка Драме на
српском језику Народног позоришта Суботица и Зоран Амар, редитељ.

🌺 🌺 🌺 🌺 🌺

Screenshot_94.png

„Тунел” премијерно​

Прве две епизоде серије „Тунел”, редитеља Петра Ристовског, премијерно су приказане у Малом граду
Смедеревске тврђаве, након чега се публици поклонио део екипе.
Игор Станковић, оснивач фестивала и селектор програма, рекао је да, пратећи трендове фестивала
попут оних у Кану, Берлину и Венецији, „Дунав филм фест” трећу годину премијерно доноси епизоде
упечатљивих српских серија.

Редитељ Ристовски је оценио да је „Тунел” полицијски напет трилер у коме ће публика моћи да види
како неке ствари функционишу унутар једне полицијске групе која има задатак и циљ да, на првом месту,
спаси сваки живот, било да је то починилац или неко од полицајаца.

– То је преговарачки тим МУП-а Србије, једне специфичне јединице и ја сам приликом истраживања
причао са тим инспекторима. Они су нам давали разне информације које нису толико познате јавности
и због тога мислим да ће серија бити веома аутентична – поручио је он у Смедереву.
🌺 🌺

Back