Film "Anatomija pada" Žistin Trijet osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
308.408
169987_tan2023-05-1611574307-4_s.jpg


Film "Anatomija pada" Žistin Trije osvojio je Zlatnu palmu na 76. Kanskom filmskom festivalu, a reč je o njenoj prvoj nagradi na nekom značajnijem evropskom filmskom festivalu.

"Anatomija pada", film u kojem Sandra Huler glumi spisateljicu koja pokušava da dokaže svoju nevinost u smrti muža, je tek treći film koji je režirala žena, a koji je osvojio Zlatnu palmu.
Jedna od dve prethodne pobednice, Džulija Dukornau, bila je u ovogodišnjem žiriju.
Ovo je rediteljkin četvrti dugometražni film.

Druga nagrada, Velika nagrada Kana, pripala je filmu Džonatana Glejzera "Zona interesovanja", koji je snimljen po motivima jezive adaptacije britanskog književnika Martina Ejmisa o nemačkoj porodici koja živi u susedstvu Aušvica.

Priznanje žirija dobio je film "Opalo lišće" finskog reditelja Akija Kaurismakija, bezobzirna ljubavna priča o romansi koja cveta u radnom svetu bez ljubavi, gde se na radiju redovno puštaju depeše iz rata u Ukrajini.

Nagrada za najboljeg glumca pripala je japanskoj zvezdi Kodžiju Jakušou, koji igra refleksivnog, sredovečnog Tokijanca koji čisti toalete u "Savršenim danima" Vima Vendersa.

Kako piše Euronews, Vendersov film je nežna, svakodnevna studija karaktera.

Turska glumica Merve Dizdar proglašena je za najbolju glumicu u filmu Nurija Bilgea Džejlana "O suvim travama", čija je radnja smeštena u snežnu istočnu Anadoliju, a
radi se o učitelju Sametu (Deniz Čeliloglu), optuženom za nedolično ponašanje od strane mlade učenice.

Nagrada za najbolji scenario pripala je japanskoj drami "Monster".
Scenario je radio Juđi Sakamoto, dok je reditelj tog ostvarenja Hirokazu Koreda, dobitnik Zlatne palme 2018. godine ("Shoplifters").

O nagradama je odlučivao žiri kojim je predsedavao dvostruki dobitnik Zlatne palme Ruben Ostlund, švedski reditelj koji je prošle godine dobio nagradu za "Trougao tuge".
link
 

Back
Top