Filipini

• Začetnik teme Začetnik teme Boki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Boki

Buduća legenda
Poruka
25.947
Pozdrav, drugari (: ...

U nedelju putujem za Filipine.
Naime, letimo za Manilu gdje cemo provesti dan, sutradan vec letimo za ostrvo Bohol gdje cemo se zadrzati 2-3 dana nakon cega cemo brodom za ostrvo Cebu gdje cemo takodje provesti 2-3 dana nakon cega letimo za ostrvo Palawan na kojem cemo se zadrzati 8-10 dana.

Da li iko ima kakva iskustva sa pomenutim destinacijama?
Ljudi, preporuke, upozorenja itd...

Unaprijed zahvalan (: ...

lepo se provedi i ocu slike da vidim pod o-ba-ve-zno:rtfm:
:malav:

...ti ces ih dobiti...u to budi sigurna...
Neka specijalna zelja :mrgreen:?

Blago tebi...mi cemo uzivati u ciscenjem snega i ostalim zimskim ludorijama.
Srecan put!

Znas kad sam danas pomislio na tebe...
Sjetio sam se onog tvog savjeta na temi Krit i nadao se da ces mi ti reci nesto vise.

I zima je lijepa...ja zimu volim...ovo moram ispostovati posto sam OBECAO jos prosle godine...
Hvala drug na lijepim zeljama :)...

uh zavidim..kolko para ako nije problem?:D

...idemo u privatnoj varijanti...dakle ne preko turisticke agencije...
Svi uplaceni avioni (2 komada...jedan tamo jedan lokalni), brodski prevoz je izasao manje od 1000CHF...

Ronjenje, klopa, safari i ostalo ce dodatno kostati jos toliko...
Dakle...mislim da ce biti 2000CHF po osobi...ako ne manje...

...ovako...

sa presjedanjem u Abu Dabiju...

Uploaded with ImageShack.us

...uputili smo se za Manilu...

da si zene daju malo oduska i kupe nekolicinu bisernih djindji mindji...

...nakon cega smo se, vec sutradan uputuli za ostrvo Bohol...

Iako sam ljubitelj Grcke kulture i Grckih ostrva...ove godine sam bio primoran da posjetim Filipine (obecao sam da cu ici).
Nikada nisam posjetio Aziju te sam se ovaj put odlucio da kad to vec radim, uradim na pravi AVANTURISTICKI nacin.
Bez ikakvih rezervacija, dogovora i unaprijed kupljenih karata...osim one avionske.
Imali smo samo par zelja...ronjenje, posjeta nekolicini destinacija su nam bili prioriteti, iako nismo imali predstavu gdje se nalaze :mrgreen sto nas je natjeralo na stalni pokert..skoro svaki 2 dan smo bili u avionu (: ...

Prije svega MORAM da napomenem da se izmedju Filipina i Tajlanda nalaze svijetovi razlike...sto kulinarske sto mentalne.
Ono sto je meni zapalo za oko je da u restoranima...skromnim ili onim za malo dublji dzep...SO i BIBER ne stoje na stlolu vec se to mora zahtjevati. Sto pokazuje istoriju siromasne kulture.
So i biber su skupi zacini te ih si ne moze priustiti svako domacinstvo.
Cigarete se prodaju na komad...iako je kutija Marlboro-a svega 1.5 Evric...a litra benzina nesto oko 80 Centi.
Nacija je uveliko amerikanizovana...iako mali zaludjeni su kosarkom (: ...stilom oblacenja, brzom hranom.
Pricati engleski je ZNAK VISE KLASE...sto ga bolje pricas to si iz pristojnije porodice.
Dane provode u trznim centrima i nemaju navike za setnju po gradu...ali o tome cemo nesto vise na kraju teme.

Sletismo na ostrvo Bohol, aerodrom Tagbilaran...

...smjestaj smo nasli u jednom hotelu koji je okrenut aranzmanu ronilackih grupa...ja kao malo dijete...ne mogu docekati da zaronim...
Na svo razocarenje, saznajem da nemaju slobodnih termina naredna 2 dana a ni da se nakon ronjenja ne smije letiti narednih BAR 20 sati...:dash: ...
Sav razocaran...iako ushicen, okrecem se carima plaze te utjehu nalazim u ameterskom ronjenju...

...mjesto je kao obecano za romanticne setnje i prijatne vecerice te se odlucujem da napravim par slicica...

...drugari, imam nekih obaveza...sutra vece cu si odvojiti 2h i u komadu ispratiti temu do kraja...

Hvala vam na razumjevanju...

Poslednja izmena:
...vece, drugari...(: ...

Nakon sto smo prespavali...uz jutarnju kaficu smo se dogovorili da odemo u obilazak nekoliko zanimljivosti Bohol-a...
Izlazim pred hotel i odmah mi prilazi jedan uredan mladic, pita me da li sam zainteresovan za aranzman obilaska ostrva (kao porucen :cool:)...govorim mu da mi nije bas do toga (samo da ga ispitam kolika je cijena i koliko zeli da me zakine)...odmah mi govori da ako se prijavim, dobijam specijalan popust od 500 Pezosa...10 CHF tj 8.90 Evrica...
Pitam ga, a sta on to nudi (pravim se lud)...i on mi stvarno predlozi ono sto smo htjeli uz jos par stvari za koje nisam znao...govorim mu da MOZE te da idem po drustvo (: ...

Nakon nepunih sat vremena dolazi njegov rodjak na recepciju hotela, pita za mene, oni me kontaktiraju, okupljamo se i upucujemo se na malo putovanje...

Prvo sto smo posjetili je bila PRVA crkva koja je sagradjena na Boholu...

...ono sto je zanimljivo u vesi sa ovom crkvicom je da je PRVA sagradjena crkva na ostrvu Bohol i da je gradjena od kamenja koji je klesan od koralnog grebenja...
Pri ulasku u crkvu sam se iznenadio njenom velicinom posto sam ocekivao nesto manje sa zamisli da sigurno nije ulagano toliko truda u izvlacenje grebenja iz vode da bi se gradila velika crkva.
Sto je jos zanimljivije...je da je kamenje isklesano iz koralnog grebenja ljepljeno ne cementom posto toga tada tamo nije bilo...vec da su koristili BJELANJAK od jajeta :eek: ...sto me jos vise odusevilo...

Cijelo vrijeme sam se pitao koliko su vremena i truda ulozili u izvlacenje grebenja iz mora, pa klesanje kamenja, pa tek onda potrosili JAJA za gradjenje ove velike crkve...
Jedno je istina...to je moja naklonost tom narodu na tolikom trudu...

Nakon toga smo se uputili na malo opustanje...koje je trajalo nekih 45minuta...
Placa se nesto manje od 3 Evra...

...nakon cega smo odlucili da prvo posjetimo cokoladna brda...

Naime, rjec je o neobicnoj formaciji zemljine povrsine koja lici poluloptama do visine od 50m. Zovu ih cokoladnim brdima zato sto su u kisnoj sezoni zelena a i ljetnoj dobijaju smedjkastu boju cokolade...
Poznata kao prva turisticka atrakcija tog ostrva...nesto sto sam prvi put vidio...

Ulaz se ne placa.
Preporuka je da se voda ponese sa sobom posto tamo deru cijenama...

...jako zanimljivo vidjeti uzivo...kao i okolna polja pirinca...

Nakon toga smo se uputili posjeti sume u kojoj zive najmanji primati koji pripadaju porodici majmuna...

Tu smo platiti ulaz +-2 evra...cim smo dobili karte i licnog vodica...

...aktivni su samo nocu...malo su manji od prosjecne velicine zenske sake, jako su agresivni i svoju grancicu brane zivotom :p...

Poslednja izmena:
u povratku prema hotelu, vozac mi se hvali kako na Boholu imaju najveceg pitona na svijetu...ja mu govorim da me laze i smijem se...on mi govori da je mrtav ozbiljan, da je najduzi piton izmjeren u blizini i da je bio dugacak preko 30 stopa :eek: ...
Kaze da cemo navratiti na jedno mjesto da nam nesto pokaze...

I stvarno nakon nepunih 10 minuta voznje, daje desni zmigavac i skrece u jednu ulucicu u kojoj je bilo mnogo turista...pretpostavljam o cemu je rijec :mrgreen: ...

Ulazimo na vrata, placamo po 1 Evro i imamo sta viditi...

...prvo sam bio ushicen pa onda iznenadjen i tek onda zaprepasten, kad mi je rekao da su ovo bebice od po 200kg :mrgreen: ...
Svaki dan dobijaju po 2 zive kokice...tako da su mirni kad dodju turisti :mrgreen: ...

...nakon male pauze uputili smo se prema hotelu...vec je bilo vrijeme za veceru...u povratku smo vidjelo samo zelenilo...

jos zelenila...

...par zanimljivih prizora :p...

i njihove tradicionalne mostove koji su i danas u punoj upotrebi...

...

...drugari, mislio sam da cu veceras stici sve okaciti...a ja jedva da sam dosao do polovine...:mrgreen: ...

Idem, pisemo se sutra.
Hvala na razumjevanju...(: ...

Back