Fico odgovorio Kaji Kalas: Idem u Moskvu na Dan pobede, u Srbiji i Gruziji Zapad organizovao "Majdane"

Casual Observer

Stara legenda
Poruka
77.610

Fico odgovorio Kaji Kalas: Idem u Moskvu na Dan pobede, u Srbiji i Gruziji Zapad organizovao "Majdane"​

B88E237F-E309-4F85-AC00-2DCB42FCCAF5.jpeg

15/04/2025 - 19:29
Premijer Slovačke Robert Fico poručio je danas da će prisustvovati obeležavanju Dana pobede u Moskvi, kao i da se snažno protivi upozorenju visoke predstavnice EU za spoljne poslove Kaje Kalas da evropski lideri ne treba da učestvuju u tom događaju.

"Upozorenje i pretnja Kaje Kalas predstavljaju nepoštovanje i ja im se snažno protivim", objavio je Fico na nalogu Iks.

On je podsetio da je Kalas upozorila lidere zemalja članica EU da ne učestvuju u majskim proslavama Dana pobede u Moskvi i poručila im da "takvo učešće neće biti olako shvaćeno" u Briselu.

"Ja ću otići u Moskvu 9. maja. Da li je upozorenje gospođe Kalas vid ucene ili signal da ću biti kažnjen po povratku iz Moskve ? Ne znam. Ali znam da je godina 2025. a ne 1939.", naveo je Fico.

On je ocenio da upozorenje Kalasove potvrđuje da je potrebna rasprava unutar EU o suštini demokratije "o onome što se dogodilo u Rumuniji i Francuskoj u vezi sa predsedničkim izborima, o 'Majdanima' koje je Zapad organizovao u Gruziji i Srbiji" i o tome kako je ignorisana zloupotreba krivičnog prava protiv opozicije u Slovačkoj.

"Gospođo Kalas, želim da vas obavestim da sam ja legitimni premijer suverene zemlje Slovačke. Niko mi ne može diktirati gde mogu ili ne mogu da putujem. Otići ću u Moskvu da odam počast hiljadama vojnika Crvene armije koji su poginuli oslobađajući Slovačku, kao i milionima drugih žrtava nacističkog terora. Baš kao što sam odao počast žrtvama palim tokom iskrcavanja u Normandiji, ili onima u Pacifiku, ili kao što planiram da odam počast pilotima RAF", objavio je Fico.
On je dodao da je jedan od retkih u EU koji dosledno govori o potrebi za mirom u Ukrajini i ne podržava nastavak besmislenog rata, poručivši da su reči Kaje Kalas "izraz nepoštovanja".

https://www.euronews.rs/evropa/vesti/165432/fico-ide-u-moskvu-uprkos-upozorenju-eu/vest

"Ja ću otići u Moskvu 9. maja. Da li je upozorenje gospođe Kalas vid ucene ili signal da ću biti kažnjen po povratku iz Moskve ? Ne znam. Ali znam da je godina 2025. a ne 1939.", naveo je Fico.

Mislim da njegova ideja i nije tako loša. Slično razmišlja i Orban. U fazonu: koristiću pogodnosti koje mi pruža EU udruživanje ali neću osećati nikakvu obavezu prema njima, radiću šta hoću. Nema ono "zajednička prava i obaveze", nego "moja prava a vaše obaveze". Zaista dobra ideja, nema šta, pametni su njih dvojica ;)

On je dodao da je jedan od retkih u EU koji dosledno govori o potrebi za mirom u Ukrajini

Svi su za mir u Ukrajini, samo da Rusija počne da gleda svoja posla u svojoj državi. I onda će biti mira. Toliko je jednostavno.

Mislim da njegova ideja i nije tako loša. Slično razmišlja i Orban. U fazonu: koristiću pogodnosti koje mi pruža EU udruživanje ali neću osećati nikakvu obavezu prema njima, radiću šta hoću. Nema ono "zajednička prava i obaveze", nego "moja prava a vaše obaveze". Zaista dobra ideja, nema šta, pametni su njih dvojica ;)

Svi su za mir u Ukrajini, samo da Rusija počne da gleda svoja posla u svojoj državi. I onda će biti mira. Toliko je jednostavno.
A koje to obaveze ima EU prema Ukrajini?
Da li su u NATo vojnom savezu ili EU?

Ima iste obaveze kao i prema Avganistanu, Libiji ,Iraku, Siriji, Palestini a i šire............

A koje to obaveze ima EU prema Ukrajini?
Da li su u NATo vojnom savezu ili EU?

Iste one koje ima i Rusija. Ukrajina je država koja se podjednako "naslanja" i na EU i na Rusiju, što znači da je u sferi uticaja i jednih i drugih. Ako Putin kaže "ovo sve je moje", EU onda kaže "e pa baš i nije". Tako da je spor oko toga. EU je daleko kooperativnija, kaže "ajde može podela", a onda Putin "e ne može podela, ja bih sve". Pa brate ne može. Jbg. Smanji alavost.

Iste one koje ima i Rusija. Ukrajina je država koja se podjednako "naslanja" i na EU i na Rusiju, što znači da je u sferi uticaja i jednih i drugih. Ako Putin kaže "ovo sve je moje", EU onda kaže "e pa baš i nije". Tako da je spor oko toga. EU je daleko kooperativnija, kaže "ajde može podela", a onda Putin "e ne može podela, ja bih sve". Pa brate ne može. Jbg. Smanji alavost.
Naravno USA se brani u Ukrajini, kako drugačije?

Realpolitika (za koju se inače zdušno zalažeš) konstatuje da se odnos snaga promenio u odnosu na vreme kada je Ukrajina eto postala nezavisna država. Ono što je važilo za Jugoslaviju (kao i za recimo K und k pre nje) važi i za Ukrajinu.

Само нико не објасни ко је организовао ту такозвану "обојену"?
Наравно ту су Ђилас, Шолак, Динко и Мила, и наравно Аљбин Курти који је поднео оставку.
И шта ћемо сад?

Наравно ту су Ђилас, Шолак, Динко и Мила, и наравно Аљбин Курти који је поднео оставку.
И шта ћемо сад?
Pobrojani su samo pioni u tuđoj šahovskoj partiji. Iz dobro poznatih razloga Kaja Kalas je preuzela partiju od Blinkena.

4B4B21AF-6188-4F73-871F-6255676CB631.jpeg

И шта ћемо сад?
Pa i nije obojena, samo ofarbana.

7A65CCBD-3F5D-4D86-97A3-DCE50520A1D5.webp

O kijim obavezama govoriš?Obaveza da laže i histeriše kako je Rusija agresor a znamo da je EU SVE učinila da dođe do sukoba u Ukrajini.
I nisiu svi za mir u Ukrajini,to nije tačno i to gledamo odavno,naprotiv,oni na sve načine pokušavaju da pobede Rusiju na tom terenu.Da su,kako ti kažeš,za mir u Ukrajini oni bi kao prvo,još pre početka sukoba zaštitili rusku manjinu tamo,uveli sankcije Ukrajini,a nisu.I ne bi dozvolili da dođe do nasilne promene vlasti,a jesu.I ne bi podržavali na sve načine Ukrajinske neonaciste i produžavali ovaj sukob.

Pa i dobar deo Evrope je ruski.Zar ne?Evo,ovo je geografija,pogledaj- Површина овог континента је око 10.500.000 km² или 2% укупне земљине површине или 6,8% површине копна. Од 50 суверених европских држава, Русија (уједно и највећа држава света) далеко је највећа и по питању површине и популације, заузимајући око 40% површине континента (иако држава има територију у Европи и Азији),

Back