Festival svetla u Zagrebu

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
54.965
Spoj mašte, umetnosti i tehnologije: Festival svetla u Zagrebu ponovo sija

Snopovi svetlosti i šarenilo boja oživljavaju tihi, dostojanstveni i uveče pomalo pospani Gornji grad, a živahni Donji grad postaje svetliji nego ikada


cover-1festival-of-lights-zagreb-2019metamorphosiscroatian-institute-of-historyjulien-duval-830x0.jpg


Posle mraka dolazi svetlost, a posle zime proleće - tako je oduvek bilo. Dolaskom svetlosti i proleća sve se budi, punimo baterije novom energijom i sve se čini mogućim. Naši preci su imali neke svoje načine i rituale da proslavljaju dolazak proleća. Mi smo odlučili da spojimo maštu, umetnost i tehnologiju na Festivalu svetla u Zagrebu. Vremena su se možda promenila, ali iskonska radost koju osećamo kada svetlost obasja naše živote uvek je ista.


photo-1-festival-of-lights-zagreba-magical-playgrounddubravkin-putdubravko-miloslavic-830x0.jpg


A u Zagrebu je svetlo doslovno život, jer Zagreb je grad koji voli živeti vani. Kada proleće proviri i sunce grane, a dan postane duži od noći, sve se kreće napolje. Zagrepčani tada otvaraju još jednu dugo očekivanu sezonu bezbrižnog druženja i ispijanja kafe u omiljenom dnevnom boravku - gradskim trgovima i ulicama. Ali neko u dnevnoj sobi mora prvo da upali svetlo i pozove ostale da dođu. Neka to bude zagrebački festival svetlosti, najrazorniji isterivač zime i najsvetliji doček proleća.

photo-2-festival-of-lights-zagrebtwistedtuskanacmarko-mihaljevic-1-830x0.jpg


Početkom proleća grad postaje spektakularni svetlosni šou u režiji Zagreb Festivala svetla. Ulice, trgovi, parkovi i znamenitosti postaju pozornica za razigrane svetlosne instalacije. Poznato i obično ponovo je novo i uzbudljivo zahvaljujući umetnicima čije nam vizije prikazuju grad u drugačijem svetlu. I to bukvalno. Snopovi svetlosti i šarenilo boja oživljavaju tihi, dostojanstveni i uveče pomalo pospani Gornji grad, a živahni Donji grad postaje svetliji nego ikada. Čuda modernog doba zaslužna su za transformaciju starog gradskog jezgra, koju njegovi drevni stanovnici ne bi mogli da zamisle ni u najluđim snovima. Ali svetle kreacije ne ostavljaju ravnodušnom ni današnju zahtevnu publiku naviknutu na sve i svašta.
 

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
54.965
photo-3-festival-of-lights-zagreban-upper-town-vineyardart-parkmarko-mihaljevic-1-830x0.jpg

photo-4-festival-of-lights-zagrebawakeningjesuit-squarejulien-duval-830x0.jpg

Festival svetla Zagreb 2022. se nastavlja i sija još jače! Razvija se i širi svoje zrake na nova mesta. Program je sve atraktivniji, uključujući i žive nastupe muzičara, izvođača, plesača. Za pet dana savremena tehnologija, likovna i scenska umetnost spojiće se u jedinstveno iskustvo za sve generacije. Ono što sunce radi danju, uveče će učiniti svetlošću probuđeni grad – raširenih ruku dočekati još jedno proleće. Zagrebački festival svetla nastao je da postane nova tradicija i prvi vesnik proleća u Zagrebu.

festival-of-lights-zagrebmirror-crewjulien-duval-830x0.jpg
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.