Festival „Mirdita, dobar dan!“ je za pojedince prilika za nasilje

,,Фестивал Мирдита добар дан“, има за циљ да представи шиптарску културу као ,,косовску“. Реч Метохија ће бити апсолутно изостављена, а српски манастири и српско културно историјско наслеђе биће представљено као ,,косовско наслеђе“. Да ствар буде апсурднија говориће се о пријему такозване државе Косово у УНЕСКО.

Учесници овог ,,културног догађаја“ су промотери ,,независног Косова“ и тесно сарађују са терористом Хашимом Тачијем. Подршку им пружају и Жене у црном, Наташа Кандић и остале србомрзачке организације. Чак се и на плакату њиховог фестивала налази грб лажне државе Косово. Њихово деловање је антисрпско, антиуставно и захтевамо од надлежних институција да предузму конкретне мере како би се овај ,,фестивал“ забранио.

Овај догађај наноси велику штету угледу Републике Србије и ово је шамар свим жртвама рата на Косову и Метохији и Србији, расељеним лицима и породицама погинулих и отетих. Не желимо промоцију лажне државе у Београду! Не желимо кампању улазак ткзв. Косова у УНЕСКО! Они су те исте манастире палили и рушили, парадокс је очекивати да их штите као културно добро. Забранимо фестивал србомрзаца, време је!**
28.6 rs
 
1603330304696.png


Na društvenim mrežama osvanuli pozivi na protest protiv festivala "Mirdita"Na društvenim mrežama osvanuli pozivi na protest protiv festivala Mirdita


21.10.2020. |22.29

Na društvenim mrežama osvanuli su pozivi na protest protiv festivala "Mirdita, dobar dan", a ulaz u Centar za kulturnu dekontaminaciju, gde će festival biti održan, oblepljen je plakatima i porukom "Mirdita, laku noć".


Kako se navodi u objavi na Fejsbuku, Zavetnici će se okupiti ispred Hrama Svetog Save, odakle će se uputiti u Centar za kulturnu dekontaminaciju, a, kako su naveli u objavi, nekoliko organizacija je takođe najavilo dolazak na protest.


Podsećamo, programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava i jedan od organizatora festivala "Mirdita, dobar dan" Ivan Đurić je, povodom održavanja festivala i najavljenog protesta desničara, istakao da nacionalizam buja u Srbiji i na Kosovu, dok je cilj festivala da se mladi sastanu, druže i pošalju poruku mira u svet.


"Godinama se šire laži o festivalu, a zapravo poruka je da se širi mir i pomirenje između srpskog i kosovskog društva, a ne nasilje, mržnja i razdvajanje", rekao je Đurić.


Prema njegovim rečima, na festivalu će se govoriti i o tome kako da se sačuvaju Dečani, jer ih ne čuva ni Srbija ni Kosovo, nego NATO. On je dodao da će se ove godine na festivalu pored pozorišta, filma i knjige, održati debate koje se bave ključnim pitanjima tranzicione pravde i početkom rada specijalizovanog suda za OVK, njegovom načinu rada i pravdi za nealbanske žrtve.
 
1603347749839.png


Festival “Mirdita, dobar dan!” otvara pozorišna predstava “Ja sam sebi žena”

1603347763520.png


Jedinstveni kulturni događaj “Miredita, dobar dan!” koji beogradskoj publici predstavlja kosovsku kulturnu i društvenu scenu biće održan od 22. do 24. oktobra u Beogradu.


Tokom tri dana trajanja festivala debatovaće se o pregovaračkom procesu između Beograda i Prištine, o članstvu Kosova u UNESCO, kao i o saradnji između mladih srpskog i albanskog društva. Cilj festivala je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promene i stvori tradicija saradnje, kojom će biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.


Na festivalu će beogradskoj publici biti predstavljeni umetnici i izvođači koji predstavljaju modernu kosovsku kulturnu scenu.


Festival otvara pozorišna predstava “Ja sam sebi žena”, Kuštrima Kolićija, u kojoj Adrian Morina, jedini glumac na sceni, glumi više od 30 likova i donosi nam priču o teškom životu transrodne osobe – Nemice Šarlot fon Mahlsforf, koja je preživela nacistički režim i DDR.


Predstava koja je osvojila nagrade poput Pulicera i Tonija zasnovana je na razgovorima i intervjuima koje je Dag Rajt vodio sa nemačkom transrodnom osobom i trgovkinjom antikviteta Šarlot fon Malsdorf, kao i na Šarlotinoj autobiografiji iz 1992. godine, takođe naslovljenoj “Ja sam sebi žena”.


Kako bi u potpunosti prikazala Šarlot, koja je u periodu nacističkog, a zatim i komunističkog režima otvoreno živela kao transrodna osoba, predstava je od svog jedinog glumca zahtevala da igra oko 30 različitih uloga. Naslov predstave potiče iz anegdote o kojoj Šarlot govori: Kada je imala 40 godina, njena naivna majka ju je upitala “Zar ne misliš da je vreme da se skrasiš i nađeš ženu?” na šta je Šarlot odgovorila “Ali, majko, zar ne znaš da sam ja sebi žena?”


Prema Rajtu, Šarlot na početku izgleda kao prava heroina – ona koja je preživela naciste i komuniste u Istočnoj Nemačkoj – međutim, ubrzo postaje jasno da je bila prinuđena na prvaljenje moralno upitnih izbora kako bi opstala u takvim uslovima.


Kroz ovu predstavu pratimo Šarlotin život od mladosti do zrelog doba i gledamo kako još kao dete, rođena kao Lotar Berfeld, ubija svog nasilnog oca. Kasnije joj prilazi nacistički oficir kog ona uspeva da nagovori da joj pomogne da izbegne sudbinu mnogih LGBT osoba za vreme Holokausta.


Predstava “Ja sam sebi žena” biće izvedena 22. oktobra od 19 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21). Ulaz na predstavu je dozvoljen osobama starijim od 16 godina uz prethodnu registraciju.
 
Ахахаха масни ахахаха, добар си! Да ли то вјежбаш за неки представљање твоје Punk Proze у Призрену? О, што то чујем?! Прво у Призрену па у Јерусалиму?! Аааа, кужим масни, догодине у Призрену преко Јерусалима! Честитам, бок масни!
tulumba-habibi.jpgUmjetnik putem kubizma i oštrih kutova predstavlja trokutasta i valjkasta obličja
Da bi izradio ovu sliku potrošio je čitavih 280 dinara
Baklava po turskom recepisu ali je tulumba bila mnogo bolja!
 
Poslednja izmena:
siptari nemaju kulturu, to je narod koji zna samo za kradju, silovanje, ubijanje, sadisticko izivljavanje, proterivanje, genocid. A mi smo budale sto uopste dozvoljavamo ovakve 'festivale'. Miredita, qifsha none.
Proseĉan Albanac se grozi sunarodnika sa KiM.
Nekada su tu živeli izuzetni trgovci i veleposednici a onda došla boranija koja ih upropastila.
Nešto slično ko Beograd posle '45-te sa još grdjim od '91-ve...
 
Poslednja izmena:
1603434084098.png


Skupština slobodne Srbije: Ekstremističke i profašističke organizacije u službi vlasti
SkupstinaSlobodneSrbije-logo471-1.png


Jugpress 22 Oktobra, 2020

BEOGRAD
Skupština slobodne Srbije najoštrije osuđuje intenzivirano divljanje ekstremističkih i profašističkih organizacija u poslednjem periodu, ali upozorava javnost da su one pod strogom kontrolom i u službi naprednjačke vlasti.

“Opskurne ekstremističke i profašističke družine služe Aleksandru Vučiću da bi ih građanima i zapadu predstavio kao realnu političku alternativu svojoj vlasti, u odnosu na koju SNS deluje kao umerena politička opcija, što je daleko od istine.

Skupština slobodne Srbije upozorava da ove organizacije služe i da bi unele razdor i zlu krv na opozicionoj političkoj sceni, a osim toga, njihova važna funkcija je i zastrašivanje protivnika naprednjačkog režima.

Skupština slobodne Srbije pozdravlja sve manifestacije i aktivnosti koje podstiču toleranciju i međuetničko pomirenje, i neguju međuetničko poštovanje, poput festivala “Mirëdita, dobar dan!”

Bolja budućnost svih građana našeg regiona direktno je zavisna od saradnje i pomirenja naroda na ovim prostorima”, navodi se u saopštenju Skupština slobodne Srbije.
 
Pogledajte prilog 783816


Ekstremna desnica ponovo najavljuje da će upasti i prekinuti manifestaciju

Festival „Mirdita, dobar dan!“ je za pojedince prilika za nasilje

Svedoci smo da godinama, tačnije od 2017. godine, iste organizacije i pojedinci gledaju na festival „Mirdita, dobar dan!“ kao priliku za promociju nasilja, a ne okvir za razgovor i upoznavanje drugog i drugačijeg, ocenjuje za Danas Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava, jedan od organizatora ovog festivala.


Festival Mirdita, dobar dan! je za pojedince prilika za nasilje 1


Piše: Snežana Čongradin 20. oktobra 2020.

Festival se godinama unazad odigrava u Beogradu, sa ciljem da se ovdašnja javnost upozna sa kulturom kosovskih Albanaca, određenom, između ostalog, i nasilnom politikom diktatora Slobodana Miloševića tokom devedesetih godina.

S druge strane, kao i prethodnih godina, jedna od ekstremno desničarskih organizacija Zavetnici najavljuje da će pokušati da ponovo spreči održavanje ovog festivala.
– Festival „Mirdita“ je velikoalbanski projekat koji već godinama u Beogradu promoviše tzv. kosovsku kulturu, kao autohtonu i isključivo albansku. Potpuno bi prihvatljivo bilo da je reč o predstavljanju običaja, kulture i tradicije albanske zajednice, čime bismo se bliže upoznali i možda bolje razumeli, ali ovde je reč o političkom festivalu koji finansira ministarstvo samoproglašene Vlade u Prištini. Cilj je da se postepeno tema članstva tzv. Kosova u Unesko učini prihvatljivom i izvesnom. Ako je Bogorodica Ljeviška njihova, zbog čega su je spalili?! – kaže za Danas Milica Đurđević, liderka Zavetnika.

Podsetimo, ova organizacija je učestvovala na parlamentarnim izborima, u junu ove godine, i na njima osvojila 1,6 odsto glasova, čime nije uspela da pređe cenzus.
Milicu Đurđević pitali smo zbog čega se njena organizacija predstavlja u javnosti tako da ih prepoznaju kao nekoga ko je spreman da širi mržnju i strah od sukoba zbog nacionalizma i netrpeljivosti prema pripadnicima drugih nacija, kulture i vere.

– Svake godine se plasiraju sadržaji u kojima se Srbi prikazuju kao zločinci, silovatelji, ubice i jedini krivci za sukobe na KiM. Podsećam da smo pre nekoliko godina sprečili dolazak Atifete Jahjage, koja je najavljena kao glavni gost festivala, predviđen da govori o masovnom silovanju Albanki na KiM. U toj relativizaciji istine nema ni pomena o zločinima OVK, etničkom čišćenju Srba i drugih nealbanaca, trgovini organima, gaženju međunarodnog prava, uzurpaciji teritorije jedne suverene države – smatra liderka Zavetnika.

Na primer, dodaje ona, oni nikad neće pomenuti „malu Jovanu koju su u selu Klečka pred majkom i bakom silovala braća Mazreku, a potom je ubila i zapalila“.
– Ubice su oslobođene 2002. na insistiranje Nataše Kandić, jedne od organizatora „predavanja“ o navodnom masovnom silovanju Albanki. Zamislimo da su nacističke organizacije u Izraelu organizovale promociju svojih „kulturnih vrednosti“ i nametanja svoje istorijske verzije, ili da je Islamska država otvorila svoj festival u centru Damaska. Osuda „Mirdite“ je mera naše savesti i svesti, koje očigledno nedostaju aktuelnoj vlasti u Beogradu – kaže Đurđević za naš list.

Na opasku Danasa da organizatori festivala podsećaju, dokumentuju i osuđuju sve zločine, što, razume se, podrazumeva i one koji su izvršeni nad pripadnicima srpske nacionalnosti, sagovornica Danasa kaže da nije videla do sada iznete objektivne analize, već pristrasno tumačenje, koje je u osnovi jednostrano i sa polaznom osnovom da je „Kosovo samostalna država“.

– Prisustvovala sam pre nekoliko godina otvaranju festivala i performansu u kojem muškarac u uniformi simulira silovanje nad Albankom. Žrtve nemaju naciju i veru. To nije samo moj politički, već pre svega ljudski stav. Verujem u suživot Srba i Albanaca, ali protiv ekstremista i propagande ću se boriti dok sam živa – tvrdi Milica Đurđević.
Prema rečima Marka Milosavljevića, ove najave pokušaja prekida festivala nisu nove.

– One predstavljaju dugotrajne pokušaje da se u istu ravan stavi festival koji daje perspektivu saradnje dva društva i onih koji bi svaku trunku zajedničkog Srbije i Kosova da zbrišu. Uprkos takvoj praksi, „Mirdita, dobar dan!“ okuplja već sedmu godinu zaredom ljude koje privlači umetnost i aktivizam, što će, nadamo se, biti osnov za bolje odnose Srbije i Kosova nego što su to oni danas – zaključuje Marko Milosavljević za Danas.

link


Култура Косовских Албанаца је добродошла у целом Региону, па и у Србији. Насилници у затвор! Фестивал "Мирдита" сваког октобра је понос Мини Шенгена.

Не постоји култура косова, то је култура Србије. И не постоји култура "косовских албанаца" јер је култура албанаца генерално јако плитка.

А ово јесте понос мини шенгена, зато нама и није користан.
 
Не постоји култура косова, (...)
Косово се пише великим словом, то под један; под два, да нема културе на Косову не би било ни овог фестивала, а под три само да те дуленце обавестим да Албанци дају велику лову за школовање на напрестижнијим светским универзитетима за своје талентоване младе људе у свим областима, јер за разлику од твог Вољеног *******ог и свих осталих изашлих испод шињела Злободана Смрдљошевића & dr Vjekoslava, они раде и за свој народ а не само за свој џеп.
 
Косово се пише великим словом, то под један; под два, да нема културе на Косову не би било ни овог фестивала, а под три само да те дуленце обавестим да Албанци дају велику лову за школовање на напрестижнијим светским универзитетима за своје талентоване младе људе у свим областима, јер за разлику од твог Вољеног *******ог и свих осталих изашлих испод шињела Злободана Смрдљошевића & dr Vjekoslava, они раде и за свој народ а не само за свој џеп.

Заборавих какве све оралне дијареје има по крстарици. Ниси баш морао да ме подсећаш. Али одговорићу само на један твој спин: нисам рекао да на КиМ нема културе. Рекао сам да је култура на КиМ саставни део културе Србије, а да је албанска култура генерално јако плитка тако да албанска култура на КиМ ни не постоји.

Ајд сада назад у пољски клозет да завршиш говор.
 
Не постоји култура косова, то је култура Србије. И не постоји култура "косовских албанаца" јер је култура албанаца генерално јако плитка.

А ово јесте понос мини шенгена, зато нама и није користан.
Pazi ako misliš da se Kosovo vrati Srbiji onda morate poraditi na tome da dopustite Mirdite i zatvorite Mise vacice i ostale dvorske lude Aleksandra F20.
Ovako samo radite na tome da Srbija prizna tu "državu"
 

Back
Top