Festival Japanizam 2012

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

hotaru

Početnik
Poruka
29
251846_10151028065415930_950124011_n.jpg

Festival „Japanizam“, koji organizuje društvo Sakurabana u saradnji sa Dom omladine Beograda, a uz podršku japanske ambasade predstavlja jedini regionalni događaj koji se bavi isključivo japanskom pop-kulturom. Ove godine će se održati peti put, od 5-8 jula 2012. u prostorijama Doma omladine. Tema predstojećeg „Japanizma“ je Fantasy, odnosno epska fantastika u duhu Japana, i čitav program festivala će biti uređen je u skladu sa njom.

Dan I – četvrtak, 05. jul

Bioskopska sala

13h Repriza projekcija s prošlogodišnjeg Japanizma
• Akira – 13h
• King of Thorn – 15h

19h Ceremonija svečanog otvaranja
19:30h Modna revija

21h Projekcija - Berserk
Proizvodnja: Studio 4°C, 2012.
Režija: Tošijuki Kuboka, prema mangi Kentara Miure

Domaćoj publici i nije potrebno posebno predstavljati kultni serijal kao što je Berserk, ali hajde da ipak utvrdimo gradivo: radnja ove sage je smeštena u fantazijski svet nalik na mračnu viziju evropskog srednjeg veka, i prati komplikovano prijateljstvo između Gatsa, veštog ali tmurnog ratnika lišenog životnih ambicija, i Grifita, harizmatičnog stratega koji ne preza ni od čega da ostvari svoje planove. Berserk se, međutim, ne pamti samo po upečatljivim likovima i epskim scenama bitaka, već pre svega po zrelom pristupu temama kao što su prijateljstvo, izdaja, traganje za smislom života i iskupljenje, koje su obrađene s realizmom zavidnim za žanr kao što je fantastika.
(Ovaj sadržaj nije primeren za mlađe od 16 godina.)

Dan II – petak, 6. jul

Sala Amerikana

13h Papercraft radionica – Jesena Đurović i Mina Petrović
Papercraft podrazumeva sklapanje unapred odštampanih modela, čiji oblik varira od zgrada do anime likova, koji se sečenjem i lepljenjem lako pretvaraju u zanimljive ukrase i figurie. U okviru radionice, posetioci će biti u mogućnosti da svojeručno naprave suvenir koji će poneti sa sobom za uspomenu.

14:30h Origami radionica – Oriana Jovanović
Oriana Jovanović će uputiti posetioce u origami, japansku veštinu pravljenja figura savijanjem papira, i to od jednostavnijih modela, koje kod kuće možete napraviti i sami, pa do složenih skulptura od čije lepote zastaje dah.

16h Anime kviz
Ako ste čekali priliku da stavite na probu svoje poznavanje japanskih stripova i serija, i to kako najpopularnijih naslova, tako i onih manje poznatih ili potpuno opskurnih, Anime kviz je prava stvar za vas. Nagrade možda jesu simbolične, ali je prestiž ukoliko svima pokažete svoje znanje neprocenjiv.

17:30h Tribina –„Kojim busom do Harađukua?“
Tokijska četvrt Harađuku poznata je kao centar specifične, originalne, buntovne i nadasve ekscentrične ulične mode. Vremenom, izraz Harađuku je postao sinonim ne samo za modni stil, već i za način izražavanja, odnosno čitavu subkulturu. Učesnici tribine će pokušati da vam dočaraju Harađuku kako kao tokijski modni centar, tako i kao kulturološki pojam, i govoriće o globalnom uticaju ove mode na tinejdžere širom sveta – pa i u Beogradu.
Moderator tribine je Jelena Stojanović.

19h Predavanje – Isidora Vlasak i Jelena Jokanović: „Mahou Shoujo“
Fenomen poznat kao „maho šođo“ – odnosno magical girl – predstavlja tipično japansku žanrovsku tvorevinu. Osnovna premisa podrazumeva da našoj junakinji – po pravilu, srednjoškolki s više sreće nego pameti, koja se odlikuje čistim srcem i nepokolebljivom hrabrošću – bude poverena nekakva tajanstvena moć, koja će je joj omogućiti da spase univerzum, poduči negativce pravim životnim vrednostima, osvoji srce svog izabranika i šeta se unaokolo u sumanuto dizajniranom kostimu. Naše predavanje će vas provesti od korena ovog žanra do trenutno aktuelnih ostvarenja – govorićemo o maho šođo klasicima, remek delima, dekonstrukcijama i opskuritetima, sa posebnim osvrtom na to zbog čega je fenomen jednako popularan i među feministkinjama, i među tvrdokornom muškom publikom.

Bioskopska sala

21h Projekcija - Hoshi o Ou Kodomo
Proizvodnja: CoMix Wave, 2011.
Režija: Makoto Šinkai

Reditelj Makoto Šinkai skrenuo je pažnju na sebe još 2002. i ostvarenjem Voices of a Distant Star, koje je osvojilo brojne nagrade i naišlo na nepodeljeno oduševljenje publike i kritike – što možda i ne bi bilo toliko neobično da Šinkai ovaj film u celosti nije animirao bez ičije pomoći, radeći sam na svom kompjuteru. Nakon što se proslavio, Šinkaiju je na raspolaganje stavljen čitav anime studio i brojni pomagači, ali se ovaj reditelj i dalje odlikuje snažnim ličnim pečatom, vizuelno prepoznatljivim stilom, i velikim stepenom kontrole koju zadržava nad svojim filmovima. Neretko ćete čuti da ga zbog toga opisuju kao „naslednika Hajao Mijazakija“.
(Ovaj sadržaj nije primeren za mlađe od 12 godina.)

Klub DOB

14h Game Room: turniri u video igrama

Artist Alley (Gornji hol i međusprat)

13-23h Artist Alley predstavlja prodajni deo Japanizma. Ovde prevashodno možete pronaći radove domaćih crtača, kao i unikatni nakit i garderobu koje prave mladi dizajneri inspirisani Japanom, ali među izlagačima će biti i izdavačke kuće i knjižare, hobi klubovi i prodavnice, i ostali koji se na neki način interesuju za Japan, a imaju šta da ponude.

Donji hol

13h Turniri u kartičnim i društvenim igrama

Go
Magic: the Gathering
Hex j
The Settlers of Catan


Dan III – subota, 7. jul

Sala Amerikana

13h Radionica borilačkih veština – Ninđucu
Ninđucu - borilačka veština kojom se služe ninđe - obavijena je velom misterije, i stoga se često javlja u brojnim ostvarenjima japanske pop-kulture (a bogami i ne samo japanske). Na ovogodišnjem festivalu predstavljamo klub borilačkih veština Buđin, domaće sportiste koji su krenuli putem ninđi. Ako nikada do sad niste uživo videli kako se kunoići – ninđe lepšeg pola – služe lepezama kao smrtonosnim oružjem, onda ovu radionicu ne želite da propustite.

15h Manga radionica – Mina Petrović i Vladimir Prodanović

18h Tribina – Shounen (r)evolucija
Tribina je posvećena verovatno najvoljenijem i sigurno najkomercijalnijem anime i manga žanru - čuvenom šonenu, u koji oficijelno spadaju ostvarenja pravljena prema ukusu mlađe muške publike, ali čija popularnost i uticaj odavno prevazilaze ovako usko definisanu ciljnu grupu. U opuštenom razgovoru i uz interakciju sa publikom, tribina će vas provesti kroz istorijat i razvoj različitih tropa i klišea svojstvenih ovom žanru. Bavićemo se analizom psihološkog profila glavnih likova kroz vreme, konstruktivnom debatom na temu najvećih fandoma, pogledom na šonen iz muškog i ženskog ugla, šonen maratonima i šonen remek delima, i mnogim drugim temama.
Moderator tribine: Hristina Vlajković

19:30h Gost Japanizma – Rastko Ćirić „Hiroshima Diary“
Gost ovogodišnjeg Japanizma je Rastko Ćirić, slavni domaći ilustrator i profesor animacije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Profesor Ćirić je pre nekoliko godina boravio na festivalu animacije u Hirošimi, gde je vodio ilustrovani dnevnik o svojim utiscima o Japanu i Japancima, o njihovoj tradicionalnoj i modernoj kulturi, o njihovom svakodnevnom životu i ekstravagantnim eskapadama, kao i o susretima sa poznatim japanskim animatorima. Profesor će publici predstaviti svoj i više nego živopisni dnevnik (očekujte kako fotografije i crteže, tako i kolaže od karata za brzi voz ili etiketa za instant ramen), i podeliće sa vama brojne anegdote za pamćenje.

Bioskopska sala

17h AMV8 IV
„AMV 8 IV“, koji ćemo mi prikazivati, specifičan je po tome što je celokupna podloga na koju je anime materijal montiran „made in Serbia“ - od rok muzike i narodnjaka, pa do čuvenih citata iz domaćih filmova i pesama Branka Kockice.
(Ovaj sadržaj nije primeren za mlađe od 16 godina.)

21h Projekcija: Redline
Proizvodnja: Madhouse, 2009.
Režija: Takeši Koike

Film Redline spada u takozvana festivalska ostvarenja – što znači da mu cilj nije bio da zabeleži komercijalni uspeh na blagajnama, već da detaljnom, vratolomnom, visokobudžetnom animacijom impresionira žirije i pokupi nagrade na brojnim svetskim festivalima, a uvrnutim humorom šarmira publiku. Drugim rečima, autorima su date odrešene ruke i neograničeni novci da se iživljavaju – i u ovom slučaju, to je dovelo do zaista fantastičnih rezultata. Nema sumnje da Redline spada u najzabavnije i najvoljenije anime filmove koji su se pojavili u poslednjih nekoliko godina.
(Ovaj sadržaj nije primeren za mlađe od 16 godina.)

Klub DOB

14h Turnir u video igrama

Artist Alley (Gornji hol i međusprat)
13-21h Artist Alley - prodajni sajam.

Donji hol

13h Turniri u kartičnim i društvenim igrama

Yu-Gi-Oh!

Dan IV – nedelja, 8. jul

Amerikana/gornji hol

10h Nacionalno prvenstvo u Yu-Gi-Oh kartičnoj igri - prijave
11h Nacionalno prvenstvo u Yu-Gi-Oh kartičnoj igri – početak turnira

20:30h Žurka
DJ Haseo će puštati odabrani J-pop (i J-rock i anime OST-ove i svašta još nešto).

Bioskopska sala

14h Revija izvođača
Novina koju donosi ovogodišnji Japanizam je revija izvođača – pred početak cosplay takmičenja, kratkim nastupima predstaviće vam se plesne trupe, majstori na violini, bendovi, akrobate, komičari pa čak i čitav dečiji hor, čiji će vas šou provesti kroz pop-kulturu Japana, od uličnog plesa i muzike, do omaža slavnim anime naslovima.
Kompletan spisak izvođača će biti objavljen naknadno.

17h Cosplay defile
Do sad svi već znaju šta je cosplay – specifičan maskenbal inspirisan likovima iz sveta mangi, anime ostvarenja i video igara. Međutim, cilj nije samo uspešno se obući u određeni lik, nego i što bolje ga dočarati svojim držanjem, nastupom, govorom, nekakvim peformansom, ili šta god vama izgledalo kao dobra ideja. Cosplay defile pruža priliku onima koji su se odvažili da se pojave maskirani da na sceni prikažu svoj lik – pod reflektorima, uz svetlosne efekte i odgovarajuću muziku.


19:30h Svečana dodela nagrada

www.japanizam.com
 
Posetio sam ga juče po prvi put i mislim da je veoma lep. Svaka čast svim ljudima koji su učestvovali u realizaciji.
Osim organizatora i većina posetilaca je bila veoma prijateljski nastrojena, pa je sve delovalo kao susret starih prijatelja.

I predavanje Rastka Cirića je bilo simpatično, najverovatniji zbog toga što je i on takav.

Voleo bih da Japanizam do sledeće godine malko poraste i nastavi tim tempom iz godine u godinu do veličine Godzile, za početak.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top