FEST 2011: U KOM SI FILMU

xena7

Poznat
Poruka
9.605
:D

Beogradski međunarodni filmski festival FEST obeležava ove godine 40-godišnjicu od prvog izdanja, a premijerno će predstaviti od 26. februara do 6. marta sedamdesetak filmova, uključujući 13 u glavnom programu, među kojima je “Koriolan” Ralfa Fajnsa, kojim će 39. FEST biti otvoren, kao i domaći film “Neprijatelj” Dejana Zečevića, koji će biti prikazan na zatvaranju.

Novi umetnički direktor FEST-a Borislav Anđelić i selektor Ivan Karl najavili su 19. januara na konferenciji za novinare povratak prvobitnom konceptu “festivala festivala”.

Anđelić je rekao da su se, iako je finansijski okvir bio relativno skroman, njihov trud odnosio na obezbeđivanje “neke nove vrste optimizma”, odnosno kvalitetnih filmova kojima bi FEST bio vraćen na nekadašnji nivo.

“Trudili smo se da FEST vratimo na nivo festivala festivala, što je nekada bio i da prikažemo sve najbolje što je bilo u protekloj godini”, rekao je Anđelić, dodajući da su uglavnom dobili sve željene filmove.

Film odabran za otvaranje 39. FEST-a - Fajnsov “Koriolan”, kojim taj britanski glumac debituje kao režiser, snimljen je delom i u Beogradu. Fajns je i prošle godine bio gost, kao i 2009. godine, kada je otvorio beogradski festival filmom “Čitač” Stivena Daldrija.

“Koriolan” će biti prikazan i na predstojećem Berlinalu, koji će biti otvoren filmopm “Čovek zvani hrabrost” braće Koen, a taj film takođe će videti i publika 39. FEST-a - u programu “Holivud”.

Osim Fajnsovog i Zečevićevog filma, Glavni program 39. FEST-a obuhvata i filmove “Negde” Sofije Kopole, koja je dobila Zlatnog lava u Veneciji 2010, “Kraljev govor” Toma Hupera, za koji je Kolin Firt dobio Zlatnog globusa za najboljeg glumca, “Žena za ukras” Fransoa Ozona, sa Katrin Denev i Žerarom Deparđeom u glavnim ulogama, “O bogovima i ljudima” Gzavijea Bovoa, dobitnika Gran prija u Kanu prošle godine, te “Prelepo” Alehandra Gonzalesa Inaritua, za koji je Havijer Bardem proglašen najboljim glumcem u Kanu 2010.

Biće prikazan i novi film iranskog reditelja Abasa Kjarostamija “Overena kopija”, te “Poslednja kopija” Aleksa de la Iglesije, dobitnika Srebrnog lava za režiju u Veneciji, “Još jedna godina” britanskog veterana Majka Lija, “Tri” Toma Tikvera, “Irska ruta” neumornog Kena Louča, te “Upoznaćeš visokog, crnog muškarca” Vudija Alena.

Program “Holivud”, osim filma braće Koen, obuhvata i filmove “Poštena” Daga Limana, “127 sati” Denija bojla, “Amerikanac” Antona Korbijna, “Agenti sudbine” Džordža Nolfija, te “Crni labud” Darena Aronofskog, “Drugi život” Klinta Istvuda i “Put u nepoznato” Džona Kamerona Mičela.

Festivalski program obuhvata i omaž prvom FEST-u, koji će biti prikazan u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, te “Panoramu svetskog filma”, kao i takmičarski program “Evropa van Evrope” i program izabranih dokumentaraca, a novina je program evropskih koprodukcija “Evropa u Evropi”.

Među domaćim filmovima biće, osim Zečevićevog “Neprijatelja”, biće prikazan i film “Zajedno” Mladena Matičevića, koji je deo takmičarskog programa, te novi film Darka Bajića “O Gringo” o bivšem Zvezdinom asu Rambu Petkoviću koji sada igra u brazilskom Flamengu.

Od filmova iz regiona najavljen je “Cirkus Kolumbija” Danisa Tanovića, u kojem jednu od glavnih uloga igra Predrag Miki Manojlović.

Prateći program u Kinoteci biće posvećen i stogodišnjici rođenja reditelja Nikolasa Reja, a jedna od gošći 39. FEST-a biće njegova supruga Suzan Rej. Osim retrospektive filmova Reja, Fest će predstaviti u Kinoteci i projekat Dinka Tucakovića - dokumentarni film posvećen Reju, koga nikolasa publika najbolje zna po filmu “Buntovnik bez razloga”.

Gost FEST-a biće i Mišel Seman, jedan od najuglednijih i
najproduktivnijih filmskih kritičara današnjice, a u okviru programske celine “Odabrani dokumentarci”, biće prikazan i film o njegovom radu “Mićel Ciment, The Art Of Sharing Movies”.

Na pitanje novinara zašto FESTprikazuje i dokumentarce, s obzirom da predstoje festivali “Sedam veličanstvenih”, BELDOCS i Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, Anđelić je rekao da svi veliki festivali imaju u poslednje vreme dokumentarni film.

Industrijski deo FEST-a B2B neće biti održan ni ove godine iz finansijskih razloga, a organizatori su, kao i prošle, ponovo izrazili nadu da će biti nastavljen sledeće godine.

U ime osnivača FEST-a - Skupštine grada Beograda, gradska sekretarka za kulturu Ivana Avžner rekla je da je FEST “svih ovih godina pretvarao Beograd u grad filma”, a ovogodišnji program opisala je kao “obimniji i heterogeniji”.

Ivana Avžner rekla je da je još u toku sklapanje finansijskog plana 39. FEST-a, koji neće biti manji nego prošle godine, kada su gradske vlasti obezbedile osam miliona dinara.

Državna sekretarka Ministarstva kulture Snežana Stojanović Plavšić rekla je da Ministarstvo i ove godine podržava FEST, a izdvojilo je tri miliona dinara.

Predsednik festivalskog Odbora Darijan Mihajlović, koji je i član Gradskog veća, rekao je da je 39. FEST drugačiji u smislu nove medijske kampanje pod sloganom “U kom si filmu?”, a ocenio ju je “jako zanimljivom”.

Kampanji su mogli od početka novembra da doprinesu i sami građani preko sajta www.ukomsifilmu.rs - slanjem autorskih video radova.

Članica festivalskog Odbora i novinarka RTS-a Sandra Perović najavila je da će svečano otvaranje 39. FEST-a biti u vidu 20-minutnog muzičko-filmskog programa, koji će biti direktno prenošen na RTS-u.

FEST će biti tradicionalno održan u Sava centru, Kulturnom centru Beograda i Muzeju Kinoteke, ali mu se ove godine ponovo priključuje i renovirana dvorana Doma omladine.

Ulaznice će biti u prodaji od 1.februara, a cene su kao i prošle godine.

Kao i prošle godine, NIS - Gasprom njeft je generalni sponzor FEST-a.

Sajt Festa je www.fest.rs


Program festa :http://www.fest.rs/2011/files/programi_2011.pdf

(City magazine)
 
Da li neko zna kolika je cena kompleta karata za Centar Sava? I šta komplet karata omogućava - ulazak baš na sve projekcije ili nešto uže, određenije (po terminu, danu i sl.)?

Nažalost, kompleta karata više nema u prodaji, bilo ih je do 7.februara po nekim promotivnim cenama i sa popustom.(informacija sa blagajne Sava centra).Sada se prodaju za svaku projekciju pojedinačno....
 
Nesto nisam fascinirana programom. Ima dosta filmova, ali me privuklo samo nekoliko njih... Bracu Koen gledam pod obavezno, njih nikada ne preskacem, dopada mi se i film Klinta Istvuda i onaj sa Ketrin Denev, a pogledacu i Ziv zakopan...
 
Naravno,Trin,ima mnogo filmova,ne mogu svi biti dobri. Iz glavnog programa mislim da ću pogledati i "Somewhere",zanima me šta je osvojilo Veneciju,Sofija svojim prezimenom ili zaista dobar film. Neke smo već i odgledali,meni se lično i nije nešto dopao novi Klint Instvud..Volela bih da čujem utiske ako je neko gledao već još neki film sa programa,osim Black Swan,o kome smo dosta čuli, Živ zakopan ,Amerikanac,itd...Ili nešto iz programa Evropa van Evrope..
Zanimljiv je i program u Kinoteci,uvek bih ponovo gledala "Buntovnik bez razloga" 1955 i "СУМРАК БОГОВА" 1969...
 
Ne znam, meni je sustina Festa mogucnost da se gledaju evropski, azijski, juznoamericki filmovi... Obicno sale budu poluprazne, a filmovi solidni, vrlo dobri ili odlicni.

Mislim da cu gledati novi Ozonov film, novi film Majka Lija, pa i Istvud, a deluju mi zanimljivo The Cameramurderer, In a better world, Mother Terea of cats, Love crime, 18 meals, Honey ..... :)
 
Somewhere

http://2.***************/_Fa_1gWHPmXo/TSNKob_jTPI/AAAAAAAABGw/dq34-GtNNtc/s1600/Somewhere-2010.jpg

Ako se spremate za Fest,pa kojim slučajem planirate da gledate dobitnika Zlatnog lava u Veneciji,dobro razmislite da li volite ostvarenja gospođe Sofie Kopole.Ako volite Izgubljene u prevodu, verovatno će vam se i ovo dopasti...
Uz mnogo muka,odgledah ovo ostvarenje iz jedno trećeg,četvrtog puta...
Meni lično,ovakvi filmovi su užasno dosadni. Možda ja nisam dostigla taj nivo razumevanja filmova ovog profila.Poruka filma je vrlo jasna,samo mislim da postoji bezbroj zanimljivijih načina da se ona saopšti gledaocu....:)
 
Poslednja izmena:
gledajte Overenu kopiju.. jedan od najboljih filmova decenije

http://3.***************/_a65OpVfwkzc/TO86WiDnzYI/AAAAAAAAAUs/RoeGmkdI7EQ/s400/Certified-Copy-Poster.jpg

Gledala sinoć,prve festivalske večeri.Hvala na preporuci,zaista je vrlo zanimljivo,neobično ostvarenje.Juliette je stvarno zaslužila nagradu u Kanu za najbolju glumicu,a živopisno italijansko mestašce je idealno za ovu tematiku.Odmor od stereotipnih ostvarenja.Sve preporuke. :)
 
gledao sam 127 sati..

na stranu to sto je nekom liku pozlilo u sava centru pred kraj filma (a stvarno je jezivo mucan kraj, gori mi je i od antihrista).. film je onako. nije lose, ali realno znam sta da ocekujem od bojla..jos jedan u nizu ziheraski odradjenih filmova gde se rupe u scenariju popunjava vec proverenim, standardno holivudskim metodama.. samim tim, ti flesbekovi i njegovi tripovi su uglavnom katastrofa.. ali miljama je ispred uzasnog slumdoga
 
Somewhere

...
Ako se spremate za Fest,pa kojim slučajem planirate da gledate dobitnika Zlatnog lava u Veneciji,dobro razmislite da li volite ostvarenja gospođe Sofie Kopole.Ako volite Izgubljene u prevodu, verovatno će vam se i ovo dopasti...
Uz mnogo muka,odgledah ovo ostvarenje iz jedno trećeg,četvrtog puta...
Meni lično,ovakvi filmovi su užasno dosadni. Možda ja nisam dostigla taj nivo razumevanja filmova ovog profila.Poruka filma je vrlo jasna,samo mislim da postoji bezbroj zanimljivijih načina da se ona saopšti gledaocu....:)

Ja još uvek nisam uspela da ga vidim. Svaki put zaspim. Baš dosadan film.
 

Back
Top