Feretke - Neverovatni kućni ljubimci

ilovedoggos

Aktivan član
Poruka
1.950
Feretka ili afrički tvor je pripitomljena vrsta, koja se danas drži kao kućni ljubimac.
Ovde kod nas, nisu toliko zastupljene kao ljubimci. Kao što im ime kaže "afrički tvor" spadaju u grupu kuna. Iako se zovu tvor, one nemaju neprijatan miris. Mogu ga ispustiti samo u strahu, a on se sprečava sterilizacijom ili kastracijom.

Na prvi pogled, bi mnogi rekli da je u pitanju neka vrsta glodara, dok je ova životinja zapravo mesožder. Biljna hrana je njima kao otrov, jer nemaju mogućnost da je svare.
Ne treba im davati kosti, mleko niti slatkiše što su veoma opasne namirnice za ovu ljubimicu.
One mogu biti odlični kućni ljubimci, mnogi ih zovu mešavinom psa i mačke. Jer imaju osobinu psa kao odanosti, i mačke kao nezavisnosti. Takođe, mogu biti dobro istrenirane tako da se šetaju na povodac.
Ove životinje ne bi trebale živeti u malom kavezu, jer su veoma aktivne i željne prostora. Minimalna dimenzija bi bila 80x50x60cm.
Odlično se slažu sa drugim kućnim ljubimcima, ali s obzirom da su predatori treba ih sklanjati od manjih životinja.
Veoma su inteligentne i kao takve imaju sposobnost učenju raznih trikova i komanda.
Ovo su tihe i staložene životinje, ali nekada se može desiti i da ujedu. Njihov ujed nije bolan niti opasan.
Mogu obavljati fiziološke potrebe na dva načina. Prilikom šetnje kao psi, ili na posipom kao mačka.
Uvek su spremne za igru, aktivne su i danju i noći.
Iako se nazivaju egzotičnim ljubimcima, njihova cena i nega nije skupa. Mnogo manji trošak za razliku od psa ili mačke.

Važno je takođe imati na umu njihovu razigranost i veličinu. Veoma su nestašne. Samim tim treba pripaziti šta rade kada su van kaveza. Kao neki glodari, sakrivaće se ispod kreveta ili gristi kablove, pa na to treba paziti. Vole da se maze i nisu antisocijalne kao hrčci naprimer.
Mogu biti i dosta naporne, ali kada se izmore mogu spavati i do 16 sati dnevno.

Da li neko od vas ima, imao ili bi želeo da ima ovu životinju? Meni su one lično prezanimljive i pre smešne, mogla bih ih gledati svaki dan.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.