Quantcast

Fenserajski jezik-Fency jezeek vol.1

U iznenadnom poletu,inspirasanim prethodnim reformatorima jezika(Vuk Karadzicem npr.),shvatio sam da se oko nas stvara novi jezik,koji nema ni gramatiku,pravopis,etc...
Kako izgleda,mi na Balkanu cemo postati najvece poliglote na svetu xD

Fency jezeek predstavlja jezik nastao na ulicama gradova Srbije,ili bolje receno,ispred TV kanala poput Pinka.Njegov dalji razvoj pocinje u disko klubovima,pod patronazom velikog broja mladih gradjana Srbije.Njegovi poceci se naziru sredonom 90tih godina XX veka,nakon raspada Jugoslavije.Zvezde sa tzv.talentom (S.V,J.K,A.L...) i novinari sa diplomom,koja je naravno placenja,unose veliki broj anglicizma u ovaj prvobitni dijalekt,kao i reformu pravopisa,cime dolazi do jos vece distinkcije od srpskog knjizevnog jezika.Iz statusa dijalekta u status posebnog jezika polako prelazi usred posledica stvaranja novih jezika na Balkanu(poput crnogorskog,bosanskog etc.).Predpostavlja se da ovaj jezik ima oko 1.000.000 govornika,od kojih su vecina locirani u blizini gradskih centara i bucnih klubova,gde se odvija nesmetana razmena,kao i njegovo dodatno produbljivanje.Ovaj novi jezik se nalazi pod patronazom slavnih poput Borisa Tadica,Sase Popovica,Milana Stankovica,Jelene Karleuse,Marka Kona,Vendi etc.Spada u juznoslovensku grupu jezika.

GRAMATICA AND PRAVOPIS

U dosta situacija,podseca na srpki,kojem je najsrodniji po recima.Ne koristi pravila ekavskog i ijekavskog izgovora,nego kombinuje ih oba.Najcesce se koriste kratkouzlazni akcenti.Inovacija predstavlja i specificno alfabetno pismo:

Aa,Bb,Cc,Dd,Ee,Ff,Gg,Hh,Ii,Jj,Kk,Ll,Mm,Nn,Oo,Pp,Qq,Rr,Ss,Tt,Uu,Ww,Xx,Yy,Zz

Ima ukupno 25 slova,identicno engleskom alfabetu
Slicno se formiraju glasovi

S+h-sh tj. Š
C+h-Ch- Č
T+j-Tj-Ć
e+e -izgovara se kao i
e+e+e -izgovara se kao dugo e (shta jeee...)
W-izgovara se poput našeg v(mawa)
D+z+j+Dž (Dzjak)
Za razliku od sprkog jezika,slova j i h se ne stavljaju na pocetak recenice(umesto Šta je?,bude shta e?),ali se izgovaraju
Q-čita se kao ku.
C,K-identicno engleskom,cita se poput K,K stoji na pocetku recenice(kralj),C stoji usred recenice(*****)-izuzetak je jedan od inverzabilnih sinonima ove reci(ckapi)
Ovo su najvažnija pravila pisanja,premda ima dosta izuzetaka.
Redosled reči u rečenici je indentičan srpskom
Imenice se menjaju po padežima,od kojih se najviše koriste nominativ(ko? šta?-tj,ko e taj kreten),Vokativ(Ej!Oj!,tj. pushi ****!) i insturmental(s kim?s ščim?,primer-Mawa Lana je sa Mishom?).Formalno se koriste(samo kad se mora) akuzativ,lokativ,dativ i genitiv.Da li se nešto piše velikim slovom,ili malim slovom,to zavisi od lične dedukcije onoga ko zapisuje.

Ovaj jezik bi se mogao izučavati kao jezik nacionalne manjine kroz par godina.Ili će se srpski jezik smatrati jezikom manjine :P ,pasti u okrutni vrtlog istorije poput latinskog,cije reci nisu zaboravljene,ali izgovor jeste :rtfm:

ovo je prvi deo :D
 

123loncar

Veoma poznat
Poruka
14.275
.. ne treba da ispravljaš , treba da dodaš .....naime jezik je osvajačko oružje koje porobljava zajednice duže nego nekim drugim sredstvima ( oružjem , ekonomijom - tiranijom ) ..... to ide nekako ovako :

.. osvajao sam i ja ljude i gradove .. prvo bih međ njih slao lopove , ubice , prosijake , ***** , sodomce i gomorce , čedomorke --- ljudski šljam .. a kad ih oni podobro iskvare svojim jezikom i zavade , slao sam moje vojnike i sudije da ih izmire i red zavedu ... osvajao sam i ja ljude i gradove ...............................

.. dakle , jezik ( moć govora ) korišćena je oduvek kao jedno od sredstava za brisanje određene duhovnosti u zajednici i uspostavljanje novih vrednosti - duhovnih .... pa ako su te novo uspostavljene vrednosti ništačke , onda se svremenom i zajednica pretvara u ništaluk ( duhovni pakao ) .............................. naš jezik je poodavno na stran putici .... nam je dva puta iz korena menjan jezik a sa njim i duhovnost ... ova poslednja korenita promena dovešće nas do istrebljenja ( izčilećemo kao zajednica ) ............................. stoga ne vidim nijedan razlog za nenabrajanje neprijatelja našeg jezika .....
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.