Fenotipi Evropeidne Rase

Lockpicker

Primećen član
Banovan
Poruka
793
Dakle,Kavkazka rasa je domaca u Evropi,zapadnoj Aziji i severnoj Africi,ali takodje postoji veliki broj razlika izmedju onih koji njoj pripadaju,koje su izazvane ili usred prilagodjavanja klimi i terenu,ili usred genetskih varijacija.
Izlozicu vam sablon koji koristi moderna antropologija,razvijen od strane Carletona S. Coona u njegovom seminarskom radu "Rase Evrope" . Taj rad ukljucuje objasnjenja i detalje,ali i slike koje ce nam pomoci da laske shvatimo o cemu se radi.
Mediteranska : Niske gradje,dolio i mezokefalna forma,specificna za Spaniju,Italiju,zapadno mediteransa ostrva ali je zastupljena sirom granica mediterana.
Njena najcistija forma je bez ikakve sumnje Arabija.Vecina nosilaca je tokom gvozdenog doba bila asimilirana u zapadno meditarnske fenotipe,dok je drugi deo potpao,i potpuno se izgubio pod uticajem dinarskog i armenoidnog fenotipa.
Sto se tice njene zastupljenosti medju populacijom,predpostavlja se da je najzastupljenija u svojoj originalnoj formi kod orijentalnih Jevreja.

p16f3.jpg

Atlantsko - Mediteranska : Visoka,pravog nosa,ne mezokefalna kako je Deniker mislio,vec izuzetno doliokefalna.Danas je najvise zastupljena u oblastima istocnog Balkana,severne Afrike,delove Arabije.U Evropi je poznajemo kao manjinu uglavnom naseljenu po zapadnoj Evropi i Britanskim ostrvima.

p23f2.jpg
Pontidsko - Mediteranska : Nalazimo ih u oblastima severnih i istocnih obala Crnog Mora,uglavnom tamno smedje kose,nazvani Pontid,od strane ruskih antropologa,oni su uglavnom srednjeg do viseg rasta,i dalji su rodjaci Atlanto-Mediteranskog i izduzenog pravog Mediteranskog tipa,Mogu se naci u Ukrajini,Rusiji,kao i u oblastima gornjeg toka Dunava.Veruje se da je populacija koja je u ranijim periodima naseljavala oblasti Srbije i Albanije pripadala ovom fenotipu.

p26f4.jpg
Corded-Nordijska ; Nordisjki tip je delimicno depigmentovana grana mediteranskog stoka.To je fenotip formiran najverovatnije od dva ili tri osnovna mediteranska oblika,koje su bile depigmentovane odvojeno,ili je nastala kao efekat progresivnog evolucijskog procesa.Oblik glave je gotovo istovetan sa mediteranskim,ali razlike u pigmentaciji i crtama lica su kljucne u formiranju zasebnog fenotipa.

p27f1.jpg

Halstatt Nordijska : Ova pod rasa je povezana sa ostatcima populacije iz gvozdenog doba,koja nije naseljavala Skandinaviju mnogo ranije pre prvog milenijuma stare ere.Njene karakteristike su se rasirile po celoj Evropi,ali je njeno jezgro iz Centralne Evrope preseljeno u Svedsku, i istocne klisure Norveske.

p29f1.jpg

Keltsko Nordijska: Keltski tip je kod nje dominatan,ona je uglavnom mezokefalna,sa prominetnim nosem,i najucestalija je na Britanskim Ostrvima,gde je veoma zastupljena kod lokalnog stanovnistva.Takodje se moze naci i u Holandiji,a zastupljena je i u Frankonijskim oblastima na jugo-zapadu Nemacke.

p29f6.jpg
Borreby : Karakterise je ne-redukovani kromanjonski,brahikefalni element.Nalazimo je na periferiji severo-zapadne Evrope,i kao vecinu u centralnoj i severnoj Nemackoj,kao i Belgiji. U manjoj meri je zastupljena u Severnoj Africi i Kanarskim Ostrvima.


p5f1.jpg
Brünn: Kromanjonski tip,u odredjenoj meri zastupljen u varijacijama sa Borreby i Nordijskom podrasom,specificna je za najveci deo populacije Norveske (Uopste Skandinavije) ali je zastupljena i na Britanskim Ostrvima.Moze se naci u izuzetno cistoj formi sirom Evrope ali nigde nije zastupljena medju apsolutnom vecinom.


p4f2.jpg

Alpidska: Niza,izuzetno brahikefalna pod rasa,ostatak populacije iz paleolita,na koju je izuzetan uticaj pri formiranju imala kromanjonska pod - rasa. Smatra se da je posle toga ona bila odgovorna za naginjane ka brahikefalizaciji ostalih pod rasa,a kao takva se moze naci sirom Centralne Evrope i severnog Balkana.

p14f1.jpgDinarska : Visoka,brahikefalna pod-rasa,srednje pigmentacije,izuzetno prominetna.Javlja se u gotovo svim populacijama od Svajcarske do Epira,ali je nalazimo i na Karpatima,Kavkazu i u manjem delu Male Azije.Kod nje su ulogu u pigmentaciji imali Atlanto Mediteranski tipovi,dok je Alpidska pod-rasa odgovorna za brahikefalizaciju.Borreby i Corded,kao i Nordijski elementi su prisutni na nekim mestima sirom Evrope u kombinaciji sa Dinarskom.


p38f2.jpg

Norik : Plava,brahikefalna pod-rasa zastupljena u juznoj Nemackoj,ali je ima i u drugim delovima Evrope.To je izvorna Nordijska rasa koja potice iz Gvozdenog Doba,koja je kasnije potpala pod brahikefalizaciju od strane dinarskog tipa,pa je krajnji produkt bila plava dinarska pod-rasa.I Deniker i Cekanovski su je priznali kao zasebnu pod-rasu.Brahikefalni Neo-Dunavski tip nadjen na prostorima Ex-Yu je rodjak ove pod rase.

p35f1.jpg

Baltidska: Pod-rasa najzastupljenija u severno-istocnoj Nemackoj,Poljskoj i baltickim drzavama.Nastala je kao redukovani produkt Borreby i Nordijske ili Ladogan pod-rase.


p7f4.jpg
 

Back
Top