gost 41715
Elita
- Poruka
- 17.690
http://www.bhdani.com/arhiva/151/t1516.htm
Lubonja danas nema nikakvih politickih ambicija i zato mu se moze vjerovati na drugaciji nacin nego drugima. O Albancima, aktuelnim politicarima, kaze: "Kod svih njih je u pitanju apsolutno odsustvo osjecanja za drzavu. Oni misle samo na sebe. Stari sistem je umro, ali je ostao stari mentalitet. Pogledaj Berishu, on je potpuno paranoican, nerealan, mitoman. Nikad nije htio da prihvati da vise nije lider Albanije… Tako je danas i sa nasom kulturom, koja je mitomanska, nacionalno–komunisticka, romanticarska, glorifikatorska. Nista se nikome ne moze kazati objektivno, bez strasti. Nedavno sam, recimo, pisao o mitovima i spomenuo Skenderbega i Kosovo Polje. Rekao sam kako su Albanci zaboravili da je Skenderbeg Slaven, kao sto su Srbi zaboravili da su se na Kosovu sa njima protiv Turaka borili i Albanci. Napao me je Ismail Kadare, zgrazavajuci se kako mogu kazati da je Skenderbeg Slaven i da su proslost i kultura Albanaca na nivou Srba. Ja i po tome vidim da Albanci jos uvijek zive kao ona koza koja stalno vuce za sobom konopac sto svaki cas negdje zapne i ne da joj dalje. Mi smo uvijek morali imati nekog zstarijeg brata' u zivotu. To je prvo bila Turska, koja je objektivno ovdje donijela odredjenu civilizaciju, sa kojom smo napravili prodore u kulturi i stekli samopouzdanje, pa su onda dosli Grci i Italijani, pa Jugosloveni, pa Rusi, pa Kinezi. Onda smo bili sami, poslije cega su, evo, dosli Amerikanci i Zapad. U njih smo gledali kao u bogove. Svi su oni za nas bili raj.