Fatalna privlačnost = aktiviranje najvećeg kompleksa u nama?

AnaMarija77

Zainteresovan član
Poruka
381
Vrlo često ljudi koji nas fatalno privlače nisu dobro po nas. Ipak, deluju snažno. Da li je to zaista privlačnost među ljudima ili neko u nama aktivira neki jaki kompleks sa kojim se nismo izborili? Ako neko misli da je ružan, pa ga neka prelepa osoba očara, na pr. Da li on to samo traži u njoj potvrdu da nije ružan? Da li to reagujemo burno na duboko potisnute komplekse iz detinstva? Dobro zavirite u sebe pre nego što odgovorite.

Vrlo često ljudi koji nas fatalno privlače nisu dobro po nas. Ipak, deluju snažno. Da li je to zaista privlačnost među ljudima ili neko u nama aktivira neki jaki kompleks sa kojim se nismo izborili? Ako neko misli da je ružan, pa ga neka prelepa osoba očara, na pr. Da li on to samo traži u njoj potvrdu da nije ružan? Da li to reagujemo burno na duboko potisnute komplekse iz detinstva? Dobro zavirite u sebe pre nego što odgovorite.

To je, valjda, individualno.
Nisu samo ružni ljudi privučeni lepotom. Za fizičku lepotu su skoro svi prijemčivi.
Rekla bih da je "fatalno" privlačna osoba ona u kojoj pronađemo nešto, što nam nedostaje. Dopadljiva ljuštura, tj. lepota nije obavezujuća.

To je samo primer. Ljudi imaju različite komplekse. Jedan komšija je ostavio porodicu i pobegao sa ženom sumljivog morala. Kažu očarala ga je iako nije baš ni lepa ni mlada. A onda saznajemo da ga je majka u detinstvu ostavila zbog švalera. Nikada joj nije oprostio. A onda....

Ne mora da znači da je on projektovao svoju majku u tu ženu "sumnjivog morala" ... Ako ćemo da se bavimo laičkom psihoanalizom, možemo da pretpostavimo da tvoj komšija, npr, ima manjak EQ (emocionalne inteligencije) ili je usvojio model ponašanja iz svoje porodice, tj. iz primera svoje majke "naučio" da se može napraviti rez u životu i na takav način.

Drago mi je da si pomenula emocionalnu inteligenciju. Mislim da bi svako trebao da pročita knjige D. Golemana na tu temu i možda onda ne fatalna privlačnost bila tako fatalna-:)

Pročitala sam Golemana i sve ukapirala, ali, veruj mi, mnogim ljudima je teško da pročitano gradivo primene u praksi, tj. na sebi :lol:
"Fatalno" ima dva značenja:
- kobno, nesrećno
ali i
- sudbonosno, neizbežno
Kako ćemo znati u kojoj situaciji je "fatalno" istovremeno i nesrećno i neizbežno? Može li jedno da isključi drugo, odnosno - da li li sudbonosno, u kontekstu "fatalnog" baš mora uvek da bude i kobno?
A šta ako je "fatalna" osoba vesnik sreće?

Mislim da to možda ima neke veze sa seksom?
Naravno. Suština života je u seksu i u pički.

Inače, mislim da si u pravu, autorko teme. I nemam šta da dodam.
Osim da ta pojava, kako god je nazvali, nekako i jeste karakteristična za detinjstvo. Nešto ne vidim da se odrasli ljudi tako fatalno zaljubljuju..... na prvi pogled i te forice...

Osim da ta pojava, kako god je nazvali, nekako i jeste karakteristična za detinjstvo. Nešto ne vidim da se odrasli ljudi tako fatalno zaljubljuju..... na prvi pogled i te forice...

Zaljubljuju se - i fatalno, i na prvi pogled.

Dobro... ima stosta i u guzi, nogicama, sikama, oralnom sexu, analnom sexu, dominaciji, potcinjavanju, svrsavanju u stau itd itd.

Moguce je da aktiviramo neke mehanizme kojih nismo svesni.
Fatalna privlacnost je za mene nesto sto tesko ili nikako kontrolises, sto cak moze biti stetno za tebe, opasno, rizicno...ali ti se tom porivu ne mozes odupreti i pored svesti o tome.

O da, Lexa, i odrasli ljudi se fatalno zaljubljuju i rade gomilu drugih stvari.
Iz neke duboke unutrasnje potrebe koju cesto ni sami ne mogu, ne zele ili prosto ne umeju da definisu.
A zivot je kratak i ako sve radis planski, racionalno, hladne glave i programirano, po meni...dzaba si se i radjao.

Mislim....dzaba sise ;)

Borac;
Nisam primetila, to ne znači da se ne dešava, samo da ja to retko vidim. Recimo, prilično sam sigurna da se to meni više nikada neće desiti.

Zašto? Zato što su ljudi izgubili na misterioznosti i, ako mi baš neko toliko privuče pažnju danas, sutra će je ubiti nekim glupim komentarem, a to je sasvim dovoljno..... jer ono što je u temi je u suštini idealizacija nekog bića svojstvena ljudima koji su ili teško asocijalni, ili imaju manjka iskustva sa ljudima, posebno suprotnog pola, a to su prevashodno - deca.

Naravno, ja sve posmatram kroz svoj primer, a ako vi verujete u nešto drugo dozvoljeno vam je i, možda, poželjno..... :)

O da, Lexa, i odrasli ljudi se fatalno zaljubljuju i rade gomilu drugih stvari.
Iz neke duboke unutrasnje potrebe koju cesto ni sami ne mogu, ne zele ili prosto ne umeju da definisu.
E hvala što si mi rekao, da znam kad odrastem šta me čeka... :lol:

Elem, razlika je u definiciji "fatalne privlačnosti", nigde nisam rekla da se ne zaljubljuju i ne igraju barbikama, a neki čak i lastiš preskaču, videla sam :)

Borac;
Nisam primetila, to ne znači da se ne dešava, samo da ja to retko vidim. Recimo, prilično sam sigurna da se to meni više nikada neće desiti.

Zašto? Zato što su ljudi izgubili na misterioznosti i, ako mi baš neko toliko privuče pažnju danas, sutra će je ubiti nekim glupim komentaro, a to je sasvim dovoljno..... jer ono što je u temi je u suštini idealizacija nekog bića svojstvena ljudima koji su ili teško asocijalni, ili imaju manjka iskustva sa ljudima, posebno suprotnog pola, a to su prevashodno - deca.

Naravno, ja sve posmatram kroz svoj primer, a ako vi verujete u nešto drugo dozvoljeno vam je i, možda, poželjno..... :)

Ok.
Nikad ne reci nikad (uh, što volim ovo...:roll:)
Ljudi su izgubili na misterioznosti možda samo ako ih ti tako vidiš.
Idealizacija ili bilo kakva nadgradnja svojstvena je maštovitim a ne nezrelim ili asocijalnim ljudima. Možeš i da je kontrolišeš ako si svestan (svesna) da si joj sklon(a).
U svakom od nama čuči dete.
Ali, naravno, ne mogu da uopštavam; i ja gledam kroz svoju prizmu pa polazim od toga da je bolje idealizovati i neko vreme provesti u vrlo slatkim maštanjima, nego apriori se ispuniti gorčinom i ljude (pa i one potencijalno zanimljive) odbaciti kao kiselo grožđe.

Naravno da je bolje..... ali kako sad da objašnjavam da nije nikakva gorčina u pitanju? Ljudi su postali predvidivi i to je sve. Naravno da je neko u svoj toj gomili interesantan i sladak, ali to jednostavno nije to, nije taj intenzitet i to osećanje, kao kad smo imali 12 godina i stideli se što nas onaj iz 8/7 gleda...
Kako sam ja zamislila ovu temu. A to može jedino autorka da nam razjasni, kad se pojavi.

Naravno da je bolje..... ali kako sad da objašnjavam da nije nikakva gorčina u pitanju? Ljudi su postali predvidivi i to je sve. Naravno da je neko u svoj toj gomili interesantan i sladak, ali to jednostavno nije to, nije taj intenzitet i to osećanje, kao kad smo imali 12 godina i stideli se što nas onaj iz 8/7 gleda...
Kako sam ja zamislila ovu temu. A to može jedino autorka da nam razjasni, kad se pojavi.

Ne može ni da bude isto sa 12, 20, 30 ili n godina.
Možda nije istovetan kvalitet emocija ali njihov intenzitet varira - od istog, do većeg.
Dešava se da budeš reciklirana tinejdžerka u 30-im ili, čak, 40-im. Ništa loše. Naprotiv.

Vrlo često ljudi koji nas fatalno privlače nisu dobro po nas. Ipak, deluju snažno. Da li je to zaista privlačnost među ljudima ili neko u nama aktivira neki jaki kompleks sa kojim se nismo izborili?

To mi se dogodilo. Fuj, nepovratilo se :) Ali eto, na kraju sam se izborila sa kompleksom (kod mene je definitivno kompleks ucinio odredjenu osobu privlacnom).

Sigurno si u pravu, i sigurno Goleman ima sta da kaze na tu temu, i Jung, i Frojd i ko sve ne :) , ja vise volim beletristiku, a u lepoj knjizevnosti ima ohoho takvih prica... al' sam bas umorna od razmisljanja na tu temu - ja sam svoje odrobijala...

nekada je kompleks u pitanju a nekada je poklopljena neurozica:D da ponovim:

Annie, when you're attracted to someone, it just means that your subconscious is attracted to their subconscious, subconsciously. So what we think of as fate is just two neuroses knowing that they are a perfect match.

a sa druge strane (opet malo jeftine&nestrucne psihologije) ako licnost gledas malo slojevitije moglo bi se reci da ponekad recimo onaj "najgori" najpotisnutiji deo nas (koga se jelte retko ko u potpunosti otarasi, uspesno integrise u sebe i sl) ispliva i odreaguje na tu fatalnu osobu... to ne mora nuzno biti kompleks, moze biti potisnuti "nizi" poriv, moze biti svasta sto ne zelimo da priznamo sebi;)

Fatalno je u energiji, u chulima...
Ne verujem u generalizaciju, tipa, da su to kompleksi i da kroz to pravimo pokusaj izlechenja istih. Verujem da je to energija izmedju dvoje ljudi koja se desi, uglavnom, na prvi pogled i bas zato sto je na prvi pogled u vecini slucajeva, kako je autorka topica rekla, nije dobro za nas. Doduse postoje i drugaciji slucajevi gde bas iz toga nastanu one optimalne relacije izmedju dvoje ljudi (idealno ne postoji).
Dakle, otkinemo u momentu i na prvu i kasnije ukapiramo da sa tolikim intezitetom emocija ne mozemo da se nosimo, da ne mozemo da je kontrolisemo i zato je to lose po nas...neki izadju iz toga kao jachi, neki kao slabiji, a neki, 'pak nikad ne izadju, vec lagano izgaraju

Back