Fantasy NBA

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

stugots

Čovek
Poruka
36.833
Ok, prošle godine sam bezuspešno probao da započnem ovo, al ne košta me ništa da pokušam i sada, malo sam i optimističniji ove godine.

Kao što verovatno znate, NBA sezona počinje 22. decembra, pa da otvorim temu mesec dana ranije, da imamo dovoljno vremena da se iskupimo i organizujemo. Ima više sajtova za fantasi, ja imam iskustva sa jahuovim koji je među najpopularnijima i odličan je, tako da bih vam njega preporučio. Za razliku od prošle godine, sada ću odmah u uvodu objasniti kako se ovaj fantasi igra za sve zainteresovane koji nikada nisu igrali, čisto da steknu predstavu o čemu se radi.

Prvo treba da znate sledeće opšte napomene:

1) Fantasi se igra paralelno u toku regularnog dela NBA sezone. Do momenta kada počne NBA plejof, fantasi plejof mora biti završen i pobednik poznat, jer logično u NBA plejofu ne igraju svi timovi. Time se obezbeđuju fer uslovi za sve učesnike. Pa tako ako neko u svojoj fantasi ekipi ima npr. Bredlija Bila ne mora da brine da li će Vašington ući u plejof. Stoga sledi da će fantasi sezona trajati do nešto pred kraj regularnog dela NBA sezone, znači kraj aprila otprilike.

2) Fantasi je koncipiran kao head-to-head liga. U ligi mora biti paran broj timova. Igra svako sa svakim, u zavisnosti od toga koliko učesnika i timova ima, neki mogu igrati i dvaput u toku sezone. Prvih nekoliko plasiranih (4, 6 ili 8, u zavisnosti od našeg dogovora i toga koliko nas bude igralo) će ući u plejof. Igra se i za razigravanje (5. i 7. mesto) i za 3. mesto.

3) Fantasi se igra tako što se učinci igrača koje imaju u stvarnim utakmicama, prenose na vaš fantasi tim. Pa tako npr. ako u ekipi imate Lebrona, pa Lejkersi igraju u sredu uveče protiv Memfisa i Lebron ostvari 25 poena, 7 skokova, 7 asistencija, 2 ukradene lopte, 2 blokade, 4 izgubljene... vašoj fantasi ekipi će se za učinak u sredu uveče pisati Lebronovih 25 poena, 7 skokova i asistencija, 2 ukradene, 2 blokade i 4 izgubljene... uz tako isto učinak i ostalih igrača. Više o tome dole.

4) Jedan fantasi meč protiv jednog protivnika traje nedelju dana, od ponedeljka do nedelje. Isto važi i za mečeve u plejofu - četvrtfinala, polufinala i finale traju nedelju dana. Jedini slučaj kada traje duže je za vreme Ol star pauze, tada duel započete te nedelje obično traje dve nedelje, jer za vreme Ol star vikenda nema utakmica. Pretpostavljam da će to biti i slučaj ove godine, kažu da će biti pauze tada, samo ne Ol star utakmice. Tokom trajanja tih nedelju dana se akumuliraju učinci vaših igrača koji su igrali u ponedeljak, utorak, sredu...
 
Sada da objasnim kako se zaista igra fantasi...

Prvo, sve počinje sa draftom. Kada se iskupi nas dovoljno, zakazaćemo draft za dan koji se dogovorimo. To je najvažniji i sigurno najzanimljiviji deo fantazija. Traje oko sat i po-dva i tada bi za kompjuterom trebali da budu svi u isto vreme i uđu u draft "sobu", koja izgleda ovako...

draft1.png

Sad, ovde vidite svašta nešto i ima par sitnica koje ću vam pokazati kasnije ako sami ne skontate, ali osnovno je da primetite sledeće

- "Draft order" sa leve strane. Redosled drafta. Tu će biti prikazani svi mi koji igramo i koji po redu draftujemo u kojoj rundi. Red na draftu kompjuter određuje nasumično i zmijski je. Ko bira prvi u prvoj rundi, bira poslednji u drugoj, prvi u trećoj itd... Koliko rundi ima na draftu zavisi od podešavanja koliko će timovi imati igrača u rosteru, ali neki standard je recimo 12-13. Dakle toliko i rundi drafta.

- U gornjem levom uglu vreme za pik. Kada dođe vaš red da birate, imate određeno vreme da to uradite, ovde je tako npr. 2 minuta.

- Ova velika bela lista igrača u centru. Na draftu su svi igrači koji igraju u NBA trenutno, pa i oni bez kluba. Ko draftuje jednog igrača, više niko drugi ne može da ga uzme. Uz ime igrača vam je prikazana njegova statistika. U ovom skrinšotu je to "projektovana statistika" za ovu sezonu, to možete promeniti u padajućem meniju malo iznad

draft2.png

I odabrati da vam prikaže prošlogodišnju proseču statistiku ili kumulativnu statistiku igrača. Ovo je dobar i važan alat za vašu orijentaciju na draftu, na osnovu statistike ćete birati dosta igrača. Vidite kako je ko igrao prošle godine, u čemu je dobar, steknete utisak koliko bi vam donosio poena, koliko skokova itd itd...

- Kada mišom označite jednog igrača, prikazaće vam gore u sivom njegovu projektovanu i prošlogodišnju kumulativnu statistiku, na slici Hardenovu. Ispod njegovog imena je ikonica "add to my queue", a vaš "queue" je gore u desnom uglu slike. On služi tome da tu ubeležite igrače koje biste draftovali, da vam služi kao podsetnik tokom drafta i najvažnije, za automatsko draftovanje. Šta pod tim mislim... pa, dve situacije:
1) Kad vam istekne onih 2 minuta za pik, a da niste nikog draftovali. U tom slučaju, kompjuter će odabrati nekog umesto vas. Ukoliko nemate nikog označenog u "My queue", on će odabrati prvog sledećeg po ovom difolt rangu igrača. Ukoliko imate nekoga u "My queue", on će odabrati onog prvog igrača u njemu.
2) Kad niste tu na draftu. Nemate vremena da budete tu ili morate da odete posle par rundi. U tom slučaju možete u "queue" da poređate igrače koje želite da draftujete da ih kompjuter odabere za vas.

- I u desnom centru vidite "my team". Tu će vam biti prikazan vaš tim i igrači koji ste do tog trenutka draftovali, a možete da vidite i kako su draftovali drugi. Isto to možete da vidite klikom na karticu Teams iznad bele liste igrača u centru. Ovde je najvažnija stvar na koju treba da obratite pažnju pozicija igrača koje draftujete.

Pozicije igrača su PG (point guard), SG (shooting guard), G (guard), SF (small forward), PF ( power forward), F (forward), C (center) UTIL (utility) i BN (bench).

Više o tome dole
 
Svaki tim se sastoji od ovih gore navedenih pozicija. Kada igrate tokom nedelje protiv nekoga, moraćete da postavite igrače na date pozicije. Njihov broj i odnos može da se menja u skladu sa našim dogovorom, ali recimo moje iskustvo je sa ligom u kojoj je bilo podešeno da tim mora imati bar

- jednog igrača na poziciji PG (kec)
- jednog igrača na pozicji SG (dvojka)
- jednog igrača na poziciji G (ili kec ili dvojka)
- jednog igrača na poziciji SF (trojka)
- jednog igrača na pozicji PF (četvorka)
- dvojicu igrača na pozicji F (ili trojka ili četvorka)
- jednog igrača na poziciji C (petica)
- trojicu igrača na poziciji UTIL (bilo koja pozicija, slobodan izbor).

To izgleda ovako

matchup1.png

I to je vaša postava. Na te pozicije ćete stavljati igrače koji imaju odgovarajuće oznake. Npr. ako Entoni Dejvis ima oznaku PF,C to znači da može da igra na PF poziciji, C poziciji, F poziciji i naravno UTIL, koja je slobodna.

Na to ćete morati da vodite računa na draftu, da draftujete dovoljno igrača da za svaku poziciju. Bar jednog PG, bar jednog SG, bar jednog SF i tako dalje...

Kada ste draftovali tim, počinje liga i međusobni dueli. Duel dobija onaj koji u kumulativnom zbiru bude bolji u više statistikih kategorija. Ako uzmemo da bi statističke kategorije koje bi se vrednovale u ovoj našoj ligi bile standardno ukupni poeni, ukupan broj koševa iz igre, skokovi, asistencije, ukradene lopte, blokade, izgubljene lopte, date trojke, procenat šuta i procenat bacanja, to je 10 kategorija. Prikaz toga će izgledati ovako


matchup.png

Kada budete igrali sa nekim, u ovim poljima će se upisivati kumulativan zbir učinaka vaših igrača tokom nedelje. Svi njihovi poeni, svi skokovi, asistencije, procenat šuta i bacanja.... ko bude bolji u više kategorija, pobediće u duelu. Pošto ih ima paran broj (10), može biti i nerešeno. E sad, ako dobijete nekoga u prvoj nedelji npr. 7-3, u tabeli vam se posle te nedelje neće pisati da imate jednu pobedu i nijedan nerešen i poraz, već vam pisati za skor 7-3. Kao 7 pobeda i 3 poraza. Svaka dobijena kategorija je kao pobeda, svaka izgubljena je kao poraz. Pa tako, ako u sledećoj nedelji izgubite 3-7, skor će vam biti 10-10 itd...

Neće vam svakoga dana igrati svi igrači. Sve zavisi od stvarnog rasporeda utakmica (koji još nije izašao). Ali tako npr. kada počne sezona u utorak 22. decembra, igrače vam 3 igrača. Sutradan će vam igrati 8. Dan posle toga 5 itd... i svi njihovi učinci se na kraju sabiraju.

E sad, postava je u ovom našem slučaju sastavljena od 11 igrača na pobrojanim pozicijama, ali neki standard je takođe da se draftuje par igrača više od toga, npr. 13. U tom slučaju, dva mesta su tzv. BN (bench) pozicija. Karakteristika te pozicije je da se učinci igrača koje ostavite na klupi datog dana ne računaju. Npr. desiće vam se da vam svih 13 igrača igra jedne večeri. Pošto je samo 11 pozicija, dvojicu ćete morati da ostavite na klupi, po vašem izboru... recimo najslabije igrače ili neke koji su povređeni u tom trenutku ili možda strateški nekog igrača koji gubi puno lopti, a vi pokušavate da dobijete tu kategoriju poslednjeg dana i slično.
 
To je u principu suština igre, ostalo je još nekih stvari koje ću objasniti kasnije, ako nas se iskupi dovoljno i naravno šta god kome ne bude jasno.

Znam da sad verovatno deluje kao nešto mnogo kad vidite ove postove, ali jako je jednostavno. Ne treba vam nikakav poseban trud za ovo. Malo vremena za draft bi bilo poželjno, a ovo podešavanje tima vam ne uzima bukvalno minut vremena. Možete unapred podesiti postave ekipe i za mesec dana i da za to vreme uopšte ne uđete na fantazi i da dobijate većinu mečeva. Možete podesiti tim za celu sezonu čak.

Ali naravno, poželjno je malo pratiti NBA i motriti na fantasi ekipu, pa doći povremeno da zamenite povređenog igrača ako treba ili uzmete nekoga ko je dobar, a slobodan i slično.
 
Lagano, samo treba da napravim rangiranu listu od svih igrača po svim pozicijama, kako bih odmah sa liste znao ko mi je dostupan a ko ne, u momentu kada biram.

Lagano.

Ma koji će ti to bre, ja to nikad nisam radio.

Ako za vreme drafta rešiš da u datoj rundi draftuješ centra po svaku cenu, jer ti treba da popuniš poziciju, pogledaj onaj ss draft sobe, imaš gore malo iznad liste igrača levo od polja za pretragu karticu gde piše "all players". Tu imaš isto padajući meni i možeš da čekiraš da ti prikaže samo centre u ovoj velikoj listi. I onda gledaš i pratiš ko je dostupan.
 
Ma koji će ti to bre, ja to nikad nisam radio.

Ako za vreme drafta rešiš da u datoj rundi draftuješ centra po svaku cenu, jer ti treba da popuniš poziciju, pogledaj onaj ss draft sobe, imaš gore malo iznad liste igrača levo od polja za pretragu karticu gde piše "all players". Tu imaš isto padajući meni i možeš da čekiraš da ti prikaže samo centre u ovoj velikoj listi. I onda gledaš i pratiš ko je dostupan.
Stvar je u tome što ja moram tako :mrgreen:

Inače, uz mene dolazi još jedan igrač van foruma, tako da imamo i to u vidu.


Za sada stug, tab, moćna, mali kosta i ovamo dvojica.
6.
 
Stvar je u tome što ja moram tako :mrgreen:

Au brate :mrgreen: Smorićeš se praveći te partikularne renkinge, ne želim ti biti u koži lol.

Inače da znate u vezi tog rangiranja na draftu...

draft3.png


Ovde imate ovaj XRank i običan Rank. Igrači su ovde poređani po ovom XRank, ali i sa tim možete da se igrate i da menjate...

Xrank je neki difolt rang koji kao neki eksperti primarijusi prave pred svaku sezonu, na osnovu učinka igrača iz prethodne. Običan Rank je valjda rang shodno podešavanjima lige u smislu šta se boduje, koje statističke kategorije.

Ovi rangovi su vam u suštini dovoljni za neku osnovnu orijentaciju, oni u principu solidno prikazuju koliko je neki igrač dobar. Sad naravno, ko prati ligu on će znati da proceni ko će igrati ove sezone bolje, ko lošije, možda i kako će igrati koji ruki i to... i vodiće se i tim procenama, ne samo ovim rangovima. Pritom isto, gledaš šta ti treba. Ako si već draftovao igrače koji donose dosta poena, pogledaćeš u kojim kategorijama si tanak i u sledećoj rundi ćeš tražiti dobrog skakača ili asistenta i tome slično.
 
I imaćete dovoljno vremena između vaših pikova na draftu, dok ostali biraju i prateći šta više nije dostupno, da napravite neku strategiju i skontate koga otprilike želite u sledećoj rundi da birate, smislite plan A, plan B, plan C... tako da, opušteno.
 
Takođe, interesovanje prošle godine su iskazali @Smartanabil , @kosta1703 i njegov klinac :D, @fortes i @jamal99

Pa ako je neko i dalje od vas zainteresovan ljudi...

I naravno, ko god je još zainteresovan. Bilo bi kul da nas ima 10. 12-14 bi bilo optimalno.

Nazalost, Smarti ove godine nema bas toliko vremena a znam da ovo zatrazuje da stalno menjas tim kad ti koji igrac igra i tako dalje.
Nemam stvarno vremena za to a ne bih da za dzabe sedim tu kao drvena marija i da kradem Bogu dane.

Izvini ali hvala na pozivu i tome sto si me se setio.

Btw, isto tako svaka cast na tutorijalima i objasnjenju kako se igra Fantazi :klap:
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top