Fantastične životinjske kamuflaže

Celesta

Zainteresovan član
Poruka
407
Ove životinje su apsoluni majstori u sakrivanju od predatora – životinje koje su se jednostavno stopile sa svojom okolinom.

Tropidoderus childrenii

Tropidoderus childrenii potiče iz porodice insekata Phasmatodea koje karakteriše njihova neverovatna sposobnost oponašanja.

Iako dugački samo oko 110 mm, insekti Tropidoderus childrenii za kratko vreme mogu lako da zbrišu čitavu šumu eukaliptusa, istu biljku koja im pruža zaštitu od predatora – pošto u mirovanju izgledaju kao obični listovi njihove omiljene hrane.
Tropidoderus-Childrenii-2.jpg

Tropidoderus-Childrenii.jpg

https://pixelizam.com/
 

Celesta

Zainteresovan član
Poruka
407

Šumske žabouste

Sumske-Zabouste.jpg

Sumske-Zabouste-2.jpg

Iako pripadaju porodici sova, šumske žabe (Podargus Strigoides) su veoma različite ptice. Za razliku od većine drugih rođaka, oni su loši letači i uopšte ne koriste svoje kandže da bi uhvatili plen. U stvari, oni uopšte ne lete za lov - umesto toga, mirno sede na drveću, čekajući da im plen dođe.

Kao i sove, one su noćne životinje, ali se uglavnom hrane insektima koje hvataju kljunom koji podseća na usta žabe. Šumske žabe žive u šumama Australije i Tasmanije, a većinu dana provode u krošnjama drveća. Ako posumnjaju da je opasnost neminovna, jednostavno zatvore oči, nagnu glavu unazad i stope se sa korom drveta.
 

Celesta

Zainteresovan član
Poruka
407
Baron (Euthalia aconthea)

Baron (Euthalia aconthea) je vrsta leptira koja naseljava Indiju i jugoistočnu Aziju, a poznato je da više plovi nego leti, odnosno da tokom leta samo nekoliko puta zamahne krilima i zatim koristi vetar da nastavi da se kreće. . Iako su sami Baroni fascinantni, mi smo tu zbog njihovih gusenica.

Baronova gusenica je dugačka oko 4 mm, okružena je brojnim sitnim dlačicama, a tokom 4. i 5. faze razvoja mogu biti dugačke i do 45 mm. Njihova neverovatna kamuflaža omogućava im da ostanu skriveni od predatora na listi dok ne postanu potpuno zreli.
Gusjenica-Barona-2.jpg

Gusjenica-Barona.jpg
 

Celesta

Zainteresovan član
Poruka
407

Mrtav list (leptir)

Mrtav-list.jpg

Kallima inachus je vrsta leptira koji se jednostavno nazivaju – Mrtav list. Uglavnom, jer upravo tako i izgledaju. Kallima inachus žive u tropskoj Aziji od Indije do Japana.

Kao da sama kamuflaža nije dovoljna, ovi leptiri imaju dvije generacije godišnje koje izgledaju drugačije, a njihov izgled ovisi o godišnjem dobu u kojem se rode. Krila svakog leptira su različita, a sva izgledaju kao mrtav list u različitim fazama raspadanja – neka su se toliko ‘raspala’ da čak imaju i rupe na sebi.
Mrtav-list-2.jpg
 

Celesta

Zainteresovan član
Poruka
407

Satanski tropski gušter sa lisnatim repom

satanski-guster.jpg

Uroplatus phantasticus, poznat i kao Satanin tropski gušter sa lisnatim repom, živi na Madagaskaru, a otkriven je tek 1888. godine.

Kao i gore navedeni leptiri, ovi gušteri su poprimili izgled mrtvog suvog lista, ali za razliku od leptira, poznati su i po svojoj sposobnosti da se stapaju sa korom drveta. Tokom dana ova kamuflaža pomaže gušterima da se sakriju od predatora, a tokom noći koriste kamuflažu za lov.

Uroplatus phantasticus je stručnjak za izbegavanje predatora, ne samo kroz njihovu neverovatnu mimikriju, već i po ponašanju. Oni mogu da poravnaju svoje telo sa podlogom da bi smanjili veličinu senke, da otvore svoje čeljusti da pokažu zastrašujuća, jarko crvena usta, i dobrovoljno pomeraju rep kako bi prevarili grabljivce koji misle da je to samo još jedno lišće koje se igra na vetru.
satanski-guster-2.jpg
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.