Quantcast

Fabrike koje je podigao Vučić

JankoTheGreat

Veoma poznat
Poruka
11.605
Суботички гигант "29. новембар" угашен послије 134 године постојања

Један од некадашњих гиганата у области месне индустрије, суботичка фабрика "29. новембар" која је својевремено запошљавала 3.000 људи и извозила месо по читавој Европи, угашена је након 134 године постојања, два стечаја и распродаје машина и опреме у старо жељезо.

"29. новембар" Суботица (Фото: Subotica.com)

Како преносе Вечерње новости, ријеч је о фабрици коју су још 1885. године основали Рафаел Хартман и Вилхелм Конен и која је још 1925. године на лондонско тржиште испоручивала 140.000 ћурки.

Након Другог свјетског рата и национализације, фабрика је добила ново име у славу Дана Републике, а с протоком времена успјела је да постане једна од највећих фабрика месне индустрије нове државе.

Бивша радница те фабрике Марија Новаков наводи да је у фебруару 1984. године фабрика имала производњу од 3.500 тона меса, од чега 2.000 тона за извоз на америчко и енглеско тржиште, у Совјетски Савез, Израел и Грчку.

Према њеним ријечима, проблеми су почели почетком деведесетих година и распадом земље јер је производња пројектована за 1.500 свиња и 200 јунади смањена на десет одсто капацитета.

Први стечајни поступак покренут је 1998. године када је свих 2.500 радника добило отказ.

Упрско томе, послије 2000. године поново је покушано са ревитализацијом фабрике али су се дугови гомилали и у мају 2009. године је поново проглашен стечај.

Продаја фабрике неколико пута није успјела да би 2016. године биле продате машине и опрема једном аустријском предузећу за трговину секундарним сировинама.

Годину дана касније, продат је и фабрички комплекс као и фарма, силоси и обрадиво земљиште.

Тако добијена средства углавном су отишла на намиривање дугова за порез и градско грађевинско земљиште, док радници нису добили ништа па много не могу да повежу стаж и оду у пензију, наводе Новости.

Вијести из исте рубрике
Uniste domaci brend i onda dovedu strance koji ce da proizvode isto i prodaju ali samo u Srbiji.

Kakvi su giganti unisteni u zadnjih 30 god. To je za gulag kazne!
 
Top