Fabrika koja je radila za našu vojsku otišla na doboš!

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
236.646

Nekada vodeći proizvođač reznih alata u SFRJ, danas prodat znatno ispod procenjene vrednosti​

Ugovor o prodaji čačanske "Fabrike reznog alata" (FRA) u stečaju biće potpisan sa firmom "King-komerc eksport import" iz Valjeva.
radnik_1_pxb.jpg

To će biti učinjeno iako je ta firma na licitaciji ponudila 531 milion dinara što je manje od 50 odsto procenjene vrednosti imovine tog preduzeća, objavila je danas Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.
Odbora poverilaca FRA je dao saglasnost za potpisivanje ugovora.
Imovinu FRA čine građevinsko zemljište, tri proizvodne hale, hala s restoranom, magacini, upravna zgrada, pogon za izradu kugličnih vretena, oprema i zalihe.
FRA čiji je većinski vlasnik bila država, a od 2015. je uredbom Vlade proglašena za preduzeće od posebnog značaja za odbrambenu industriju, prestala je da radi avgusta 2021. godine.
https://www.021.rs/story/Info/Bizni...prodat-znatno-ispod-procenjene-vrednosti.html

Nije mi sad jasno kako je država neku firmu proglasila kao preduzeće od posebnog značaja za odbrambenu industriju i onda pustila da propadne.
S druge strane se stalno priča o jačanju odbrambene moći Srbije. Ko je sad tu lud?

Jos da si napisao da je fabrika iz Cacka pa da je informacija potpuna. No, ovo je rezultat besomucnog kopiranja tekstova koje vas par koji radite na "ucinak" i otvarate enormnu kolicinu novih tema a da nemate pojma o cemu pisete i ne dajete ni najosnovnije informacije. Mislim u cemu je poenta? Na naslovnoj stranici Krstarice imate gomilu takvih vesti sa kratkim sadrzajem i linkovima na tu vest, u cemu je poenta da vi "udarnici" i na forumu radite isti fazon? Da imate sto veci broj postova? Jel fora da odemo na link za 021.rs pa da kliknemo i da im se broj klikova povecava? To je tvoj zadatak koji ti daju kolege iz redakcije 021.rs? Cisto da bi opravdali strane dotacije koje idu "nezavisnim" medijima u Srbiji na broj klikova, vidite mi smo praceni jer smo imali 200k klikova ovaj mesec...

Pa tako, ako odes na dostupne podatke o finansijskim rteziltatima FRA iz Cacka vidis da su u negativnom poslovnom saldu bili vec godinama (decenijama od raspada SFRJ), i to visemilionskom u jurima, da im je trziste smanjeno, da su nekonjukturni na tom trzistu (preskupa i tehnoloski zaostala proizvodnja), da imaju prevelik broj zaposlenih i sve ostalo sto vuce neka bivsa socijalisticka firma koja se nikad nije presaltovala na normalnu trzisnu ekonomiju. A svi se zalazemo za trzisnu ekonomiju,zar ne? Ocito je da vaznost FRA Cacak za vojnu industriju nije tolika da bi drzava trebala da godisnje upumpava u tu fabriku 6-7 miliona eura koliki su u zadnje 3-4 godine bili negativni saldoi te je jeftinije da se kupi proizvoda za 3-4 miliona od stranih proizvodjaca (koji imaju sovjetske standarde a koji se jos koriste kod nase tehnoloske "perajanice" - vojne industrije). Sa cim se totalno slazem, dokle ce ostaci socijalisticke privrede da zive na plecima svih ostalih koji nesto zaradjuju?

Poslednja izmena:
I da ne bi bili u tom zlatnom dobu svi u Srbiji trebaju godinama, decenijama da finansiraju gubitase koji su preostali iz SFRJ? Razmisljate li vi svojom glavom ili za vas "razmisljaju" neki drugi?

Gubitas koji je bio gigant u svetskim razmerama u zlatno doba SFRJ dok ga nisu preuzele vase patrijote i uvalile za tepsiju ribe. Mora bolje da filuju sendvicic u centrali.:mazi:

U prvoj rečenici piše ''Ugovor o prodaji čačanske "Fabrike reznog alata" (FRA)''
Izgleda da si prevideo. A sve to za gubitke je važilo i mnogo pre 2015. godine kada je fabrika od države proglašena za važnu po pitanju odbrane.
Jeste, kad editujes tekst, pise tako. Pre editovanja nije.

Poslednja izmena:
Gubitas koji je bio gigant u svetskim razmerama u zlatno doba SFRJ dok ga nisu preuzele vase patrijote i uvalile za tepsiju ribe. Mora bolje da filuju sendvicic u centrali.:mazi:
Kakav gigant u svetskim razmerama, u kom svemiru si ti ziveo/zivis? Maksimalan izvoz u istoriji koji je "gigant" iz Cacka imao 1986 je bio 20 miliona $, na 4100 zaposlenih. Recimo Grmec iz Zemuna je tih godina sa istim brojem zaposlenih izvozio oko 4 puta vise od FRA Cacak.

SFRJ ni u cemu nije imala nikakav svetski uspeh, nikakvu svetsku kompaniju. Najveca firma SFRJ je bila Crvena Zastava sa maksimalnom proizvodnjom od 220 hiljada automobila sto bi po cenama po kojima su prodavali automobile bilo nesto ispod milijardu us$ obrta u 1989, na 56 hiljada zaposlenih, ekstremna produktivnost ybt. Takav "gigant" je bio prevelik za svetsko trziste pa je zli Zapad i patrioJote, udruzeno, morao da stane na put takvim proizvodnom i tehnoloskom gigantu.

Pitam se u kakvom staklenom zvonu ste vi jugonostalgicari ziveli? Da li ste vi izasli tih 70-tih ili 80-tih iz SFRJ da vidite kako se zivelo? Ako vec ne znate da baratate sa podacima.

I da ne bi bili u tom zlatnom dobu svi u Srbiji trebaju godinama, decenijama da finansiraju gubitase koji su preostali iz SFRJ? Razmisljate li vi svojom glavom ili za vas "razmisljaju" neki drugi?
onda po tvom izlaganju, DOS lopovi ili9 zuti lopovi, nisu unistili i rasprodali privredu...sve te direktore drzavnih firmi, postavljaju stranke na vlasti...ovde bi i rudnici dijamanata radili sa gubitkom

onda po tvom izlaganju, DOS lopovi ili9 zuti lopovi, nisu unistili i rasprodali privredu...sve te direktore drzavnih firmi, postavljaju stranke na vlasti...ovde bi i rudnici dijamanata radili sa gubitkom
Ljudi zive u zabludi da je SFRJ privreda poslovala sa nekom pozitivom, gomila firmi je izvozila proizvode na kojima je drzava pravila gubitke, pa tako su izvoznici dobijali od drzave recimo naftu, bakar ili aluminijum po totallno neekonomskim cenama i ugradili ga u svoj proizvod da bi dzrava izvezla nesto napolje i dobila nesto deviza. Na jednoj strani si imao "izvoznike" a na drugoj strani proizvodjace sirovina koji su terani u enormne gubitke da bi "izvoznici" nesto izvezli Sve se muljalo i presipalo iz supljeg u prazno a rezultat je da je ta drzava ekonsomski kolabrirala i raspala se. Na sve to dodaj jos 8 godina ekonomskih sankcija, finansiranja ratova, bombardovanje i totalno tehnolosko zaostajanje (ionako velikom aostajanju u Srbiji 1991 je dodata totalna blokada u sledecih 10 godina). Pa onda sumiraj koliko su stvarno vredele te silne nasledjene socijalisticke fabrike.

Uostalom, ima gomila ekonomskih analiza o SFRJ ---> LINK -TEKS

Tako da su te firme koje su dosmanlije rasprodavali uglavnom zbog gradjevinskog zemljista u gradovima ili trzista koje su zauzimali u zemlji ili eventualno zbog preferencijala koje je Srbija imala sa Rusijom. Na prste jedne ruke mozes pobrojati firme koje su nastavile proizvodnju i po privatizaciji 2000-tih.

Jeste, kad editujes tekst, pise tako. Pre editovanja nije.
Ništa nisam editovao, ta rečenica je u originalu preneta. Takva je i na linku tamo. Kad se edituje poruka ostaje obaveštenje u dnu iste kao što je na tvojoj. Zašto je tako teško priznati previd? Dešava se, tebi, meni, svakome. Niko nije savršen.

Eh, da zaboravih... jel Fiat Srbija nesto proizvodi? Mislim stala je proizvodnja 500L vec odavno a ne znam da li se tamo ista drugo proizvodi?
Pa od cega ti "radnici" dobijaju plate? Opet uletela Srbija sa dotacijama da samoupravljaci iz KG ne bi dizali bune?
Predviđeno je da se tamo proizvode električne Pande i to bi trebalo da počne sledeće godine. Proizvodnja 500L je prestala prošle godine. Deo radnika je premešten u Stelantisove pogone u drugim zemljama, a ne znam šta je bilo sa ostalim.

Predviđeno je da se tamo proizvode električne Pande i to bi trebalo da počne sledeće godine. Proizvodnja 500L je prestala prošle godine. Deo radnika je premešten u Stelantisove pogone u drugim zemljama, a ne znam šta je bilo sa ostalim.
Jel ih drzava Srbija i dalje placa da ne bi dizali bunu? To je moje pitanje.

Uzgred, elektricna panda, vauuuu. Chika dlugomire ako se sa tom pandom ne elektrifikujes odreci cu te se kao komuniste i kao druga.
Za 7-8 godina kada skinete Vucica sa vlasti i kada kragujevacki Fiat spusti cene EV Pande eto i tebe da gledas nivo baterije u svom vozilu.

Jel ih drzava Srbija i dalje placa da ne bi dizali bunu? To je moje pitanje.

Uzgred, elektricna panda, vauuuu. Chika dlugomire ako se sa tom pandom ne elektrifikujes odreci cu te se kao komuniste i kao druga.
Za 7-8 godina kada skinete Vucica sa vlasti i kada kragujevacki Fiat spusti cene EV Pande eto i tebe da gledas nivo baterije u svom vozilu.
Nikad nisam bio komunista, čak ni kad je to baš bilo in. Nisam bio ni u jednoj partiji, pa ni u toj. Nije mi trebalo to u životu niti mi treba sad.
Zašto bih uzimao Pandu kad sad imam mnogo veći i udobniji auto. Ako bih menjao trenutno bih uzeo Korolu karavan, trenutno je na nekoj akciji, 25000 valjda. Ta Panda sa iole pristojnim dometom kažu da će koštati oko 23, što je i realno imajući u vidu da toliko košta i onaj C3 elektrik o kom sam postavio temu na Automobilima. To će biti ista kola s različitim imenima. I sad za 2000 razlike ako dobijem auto koji je za Pandu 5 u glavu + još nemam smaranja po punjačima i vožnje mi je mnogo jeftinija, to je to.

Back