EXPO '27 razvojna sansa ili konacan ekonomski krah drzave?

3.EXPO 2027 – zloupotreba i rasipanje dugova

Poseban je slučaj projekta EXPO 27 kao specijalne izložbe. Za samo tri meseca (15 maj – 15 avgust ) koliko će trajati ova manifestacija „Igraj za čovečanstvo – sport I muzika za sve“, uložiće se u nekoliko godina najveći deo dugova (oko 15 milijardi evra). Prihodi (ne profit ) se očekuje oko jedne milijarde. Ministar finansija S. Mali kaže: „EXPO 27″ će omogućiti kvantni skok naše privrede“. Isto tako „bićemo centar sveta 2027.godine“. Takav „stimulans“ razvoju privrede Srbije može se očekivati isto kao kod propagiranja „Beograda na vodi“, koji je trebao da da veliki doprinos ubrzanom ukupnom razvoju Srbije u celini – što je potpuno izostalo. Nikakvog doprinosa nije bilo. Pretvorio se u veliku praonicu novca. To će se i ovde desiti. Najpre je programiran na 10 milijardi evra, a zatim 15 milijardi, a povezan sa drugim brojnim projektima na gotovo 18 milijardi (za sada). Sa kamatom to će iznositi 22 milijarde evra. Za sva astronomska ulaganja nije izrađena ni jedna studija i elaborate za svaki projekat. Za sličan projekat u Astani u EXPO je uloženo 3 milijarde evra, uz zaradu od 400 miliona. Za organizaciju Olimpijade u Parizu ove godine (daleko kompleksnije) planira se 4 milijarde, a zatim 8 milijardi evra.

Veliki EXPO 2020 održan u UAE koštao je oko šest milijardi evra. Ovaj naš „zabavni vašar“ koštaće oko 10 – 15 milijardi evra, a sa dodatnim investicijama (projektima) oko 18 milijardi.

Veliki EXPO 2020 održan u UAE koštao je oko šest milijardi evra. Ovaj naš „zabavni vašar“ koštaće oko 10 – 15 milijardi evra, a sa dodatnim investicijama (projektima) oko 18 milijardi.
EXPO ce kostati, prema sadasnjim podacima 2.5 milijardi dolara,ostatak ide na druge projekte kao sto je "osmeh Vojvodine" 2.5 milijardi dolara, da je to sve pretplaceno i da ce biti "ugradjivanja" tu nema sumnje, ali ne mozemo se gadjati brojkama.

Pitanje je ovde ne samo lopovluk i kradja tih 18 milijardi evra vec i opstanka drzave, naime nakon toga mi idemo sigurno u bankrot jer sve teze servisiramo i trenutne kredite, oni ce uzeti pare i mogu da zive gde hoce, vidimo da kupuju i sada vile u Italiji a generacije ce ostati unesrecene , zemlja bankrotirati i sta ce stecajni poverioci sve uzeti tek cemo videti ali veruje da ce prvo na tapetu biti zemlja i resursi.

Pa Srbi su najjaci kad su nesretni , posle kosovskog boja i posle velikih tragedija, tako da ova velika tragedija je ustvari osnov za preporod koji ce se desiti 200 godina posle toga...mozd 300, valjda nece 600 godina...

Ne verujem da ce se povuci proizvodjaci mobilnih telefona sa srpskog trzista tako da brige za standard nema...

Prepustena srpskom seljastvu , ova drzava ce ili procvetati pod necijom tudjom vlascu , ili ce nestati....Seljak bas nije za neko vodjenje drzave....

Pitanje je ovde ne samo lopovluk i kradja tih 18 milijardi evra vec i opstanka drzave, naime nakon toga mi idemo sigurno u bankrot jer sve teze servisiramo i trenutne kredite, oni ce uzeti pare i mogu da zive gde hoce, vidimo da kupuju i sada vile u Italiji a generacije ce ostati unesrecene , zemlja bankrotirati i sta ce stecajni poverioci sve uzeti tek cemo videti ali veruje da ce prvo na tapetu biti zemlja i resursi.

On je predsednik baš do 2027. godine i sledeći izbori će se održati doslovno u vreme predsedničkih izbora za Nepomenikovog naslednika.

Moguće je da on računa da će posle 2027. godine svakako izgubiti vlast, pa gledaju da se nakupe para dosta i da odu da vlasti u velikom svetlu,svi dobro situirani u obezbeđeni do kraja života.

U toj soluciji, sasvim je irelevantno za njih ko će vladati Srbijom nakon 2027. ili 2028. godine.

Moguće je da on računa da će posle 2027. godine svakako izgubiti vlast, pa gledaju da se nakupe para dosta i da odu da vlasti u velikom svetlu,svi dobro situirani u obezbeđeni do kraja života.
Ovo je verovatno tacno, da pokusavaju da uhvate sto veci deo kolaca, no mislim da nisu planirali da odu s vlasti mada im je sada valjda vec jasno da ne mogu da ostanu na vlasti.
Pitanje je ovde ne samo lopovluk i kradja tih 18 milijardi evra vec i opstanka drzave, naime nakon toga mi idemo sigurno u bankrot jer sve teze servisiramo i trenutne kredite
Oni racunaju da ce GDP porasti i da ce samim tim moci lakse da otplacuju kredite, sto je vec malo teza kalkulacija- ne verujem da ce doci do bankrota, ali ce biti tesko otplacivati te dugove, veliki problem je pad stanovnistva, veci nego sam kredit, tako da ce biti tesko, ali opet ne verujem da ce biti bankrota.

Ajd sad ti meni lepo objasni kako ti to zamisljas? Otkazat cemo expo, i sta onda?
Sta tacno ocekujes da ce se desiti ako otkazemo expo i daj mi neke argumente?
Desiće se sačuvani životi i neće ss sNs kartle ukrasti desetine milijarde evra koje će da vraća narod Srbije.

Svi žeče izgradjene objekte koji će da budu zapušteni u roku od odmah, jedva čeka narod.

Ovo je verovatno tacno, da pokusavaju da uhvate sto veci deo kolaca, no mislim da nisu planirali da odu s vlasti mada im je sada valjda vec jasno da ne mogu da ostanu na vlasti.

Ja mislim da je moguće da planiraju već neko vreme.

Zato imamo ovoliki sveopšti porast korupcije i organizovanog kriminala; krka se što je više moguće, da se isisa iz budžeta i džepova građana što više pre kraja.

Ja mislim da je moguće da planiraju već neko vreme.

Zato imamo ovoliki sveopšti porast korupcije i organizovanog kriminala; krka se što je više moguće, da se isisa iz budžeta i džepova građana što više pre kraja.
Veliki deo zasigurno, pogotovo u nizim i srednjim slojevima SNS-a, no cini mi se da Vucic i neki od njega su planirali da ce expo biti odlican propagandni materijal, da ce sve to 2027 predstaviti uz pompu i obezbediti nov ciklus na vlasti uz nekakv pokret koji je planirao da zameni olinjali SNS, pa je napravio citavu pricu oko expa koja mu se po svoj prilici obila o glavu.

Najpre je programiran na 10 milijardi evra, a zatim 15 milijardi, a povezan sa drugim brojnim projektima na gotovo 18 milijardi (za sada). Sa kamatom to će iznositi 22 milijarde evra. Za sva astronomska ulaganja nije izrađena ni jedna studija i elaborate za svaki projekat. Za sličan projekat u Astani u EXPO je uloženo 3 milijarde evra, uz zaradu od 400 miliona. Za organizaciju Olimpijade u Parizu ove godine (daleko kompleksnije) planira se 4 milijarde, a zatim 8 milijardi evra.

Banovic_Strahinja ajde objasni mi kako te ja vredjam, zar ne vidis ove brojeve? kako ih ti tumacis, ako ne sns velika pljacka, najveca u istoriji?! ti nju zagovaras.​

Banovic_Strahinja ajde objasni mi kako te ja vredjam, zar ne vidis ove brojeve? kako ih ti tumacis, ako ne sns velika pljacka, najveca u istoriji?! ti nju zagovaras.​

Ne zagovaram ja nista, ja samo kazem da je sad kasno da se obustavlja projekat i da bi bilo vise stete nego koristi od obustavljanja expo 27.
Naveo sam i zasto to mislim, i malo sam pokusao da zadjem u brojke, nema smisla da se opet ponavljam.

Ne zagovaram ja nista, ja samo kazem da je sad kasno da se obustavlja projekat i da bi bilo vise stete nego koristi od obustavljanja expo 27.
Naveo sam i zasto to mislim, i malo sam pokusao da zadjem u brojke, nema smisla da se opet ponavljam.
bice da ti imas problema sa matematikom, ne shvatas sta znaci od 10 na 20 milijardi, mozda ne znas ni koliko nula ima milijarda... zar ne vidis slicne manifestacije koliko su druge zemlje placale, koliko su ih kostale? kome ide ogromna razlika? u ciji dzep? jel shvatas da zbog ekspa metro nikada nece da se zavrsi, nema para za sve? na metrou ne mogu da se ukradu vise od 10 milijardi!

metro ti ostaje,a ekspo, sta ces sa njim kada potrosis pare, 20 milijardi, kako to moze da se isplati? nikako! ne postoji studija isplativosti, koja opravdava taj utrosak od 20mlrd, jer da postoji vi koji ga zagovarate bi je pokazali, i nama zapusili usta

ехпо је на жалост поред наших политичара само прилика њима да се енромно накоте још више пара и обезбеде још профити како себи тако и инвеститорима.

као и са надстрешницом где су за шминкање зргад реални трошкови били 3.5 мил евра а они уѕели 16 милиона евра.

тако и ово.

корупција и криминал.

политичари корумпирнаи који кримосима који крвави новац од дроге перу у тобож легалним фирмама и ''легалним'' токовима улагајући у фирме које добијају тендере по држави...

а после ти убију 15 људи ти ''стручњаци''...

Opet nisu procitala prethodne idgovore, krediti su uzeti, Kineske firme su dobile ugovore…
Ne mozes da ne vratis Kinezima kredite- Grci su im morali predati luku Pirej na ‘99 godina, drugi su isto tako.
Samo nali deo od novca je vezan za samo odrzavanje manifestacije, a ipak ce manifestacija generisati nesto novaca.
Ja sam bio protiv ideje expa, i nisan fan, ali realno- sad otkazivati expo bi bilo poprilicno stetno, jedino u slucaju da ne mogu da zavrse samu organizaciju i da odrze manifestaciju- sto bi bila orava katastrofa.
Sto se mene tice ja bih volela da to uspe, da bude poseceno, i da i posle toga ti objekti "zive". Ali kakva je situacija u svetu, na ivici rata ako ne na jednom a ono uvek na drugom frontu, nesto sam skepticna. Videcemo.

Sto se mene tice ja bih volela da to uspe, da bude poseceno, i da i posle toga ti objekti "zive". Ali kakva je situacija u svetu, na ivici rata ako ne na jednom a ono uvek na drugom frontu, nesto sam skepticna. Videcemo.
Da se bar izvuce nesto iz citavog projekta, ne znam kako ce biti s ostalim projektima, “osmeh vojvodine” izgleda stoji, a o ostalim projektima nemam pojma.

Back