EXIT dobio nagradu za Najbolju event organizaciju u Evropi - priznanje posvećeno studentima!

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
242.387
EXIT festival osvojio je sinoć u Groningenu nagradu za Najbolju event organizaciju u Evropi (Promoter of the Year), dodeljenu u finalu najprestižnijeg evropskog festivalskog takmičenja, European Festival Awards.
Posebnu težinu i značaj ovoj nagradi daje činjenica da je EXIT prošle godine zbog podrške studentskim protestima praktično oteran iz Srbije, saopštavaju iz festivala.
U izuzetno snažnoj konkurenciji u kojoj su se našli Tomorrowland, Sziget, kao i vodeća nemačka event organizacija FKP Scorpio i austrijska koncertna i produkcijska kuća Barracuda, EXIT je proglašen najboljom event organizacijom Evrope, ostvarivši jednu od najznačajnijih pobeda u svojoj istoriji.

U ime Exita, priznanje su primili osnivači Ivan Milivojev i Dušan Kovačević, uz Ognjena Tomaševića, člana festivalskog tima. Milivojev se tom prilikom obratio u ime organizacije.

"Ovo je prvi put u našoj istoriji da ove godine nećemo biti na Tvrđavi, usled odmazde zbog podrške studentima, kojima posvećujemo ovo priznanje", naveo je Milivojević.

Na kraju obraćanja, Tomašević je poruku zahvalnice Exitovom timu i mladima Srbije završio rečima: "Vratićemo se, to je sigurno."

"Ovogodišnja odluka publike i stručnog žirija predstavlja omaž ideji koja je opstala, rasla i ostala verna početnoj viziji. Takođe, ona je osnaženje novom poglavlju razvoja u koje EXIT ulazi. To poglavlje biće obeleženo Svetskom turnejom, sa prvim najavljenim događajima koji će biti realizovani u Malti, Egiptu, Indiji, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji, dok će dodatna lista zemalja uskoro biti objavljena", navode iz Exit festivala.
https://www.021.rs/novi-sad/vesti/4...aciju-u-evropi-priznanje-posveceno-studentima

E sad ništa ovde meni nije jasno. Hoće li biti ili neće. Kažu da ovde neće, a kako su dobili nagradu. Onda dalje piše da malo ipak hoće, ali i na drugim mestima i sad nije jasno kako to misle. Može li neko da objasni?
ja sam shvatio iz teksta da je Exit festival kompanija koja organizuje Exit. Kako više nemaju dozvolu da ga organizuju u Novom Sadu, ta kompanija će organizovati festivale u nekim mestima van Srbije. Isto će se zvati Exit, ali biće u Malti, Egiptu, Indiji, Hrvatskoj, Makedoniji i verovatno u nekom drugom mestu u Srbiji.

E sad ništa ovde meni nije jasno. Hoće li biti ili neće. Kažu da ovde neće, a kako su dobili nagradu. Onda dalje piše da malo ipak hoće, ali i na drugim mestima i sad nije jasno kako to misle. Može li neko da objasni?
To se zove: "tvrdenje pazara" ili "pregovori". Koliko puta su u zadnjih 15-tak godina iseljavali Exit iz NS i Srbije? A onda im legnu pare od budzeta Srbije i ostanu do daljnjeg. Ovaj put imaju jacu polugu za pregovaranje, "kaznjeni su za podrsku studentima", ima da od vaseg preCednika dobiju novaca koliko budu trazili.

To se zove: "tvrdenje pazara" ili "pregovori". Koliko puta su u zadnjih 15-tak godina iseljavali Exit iz NS i Srbije? A onda im legnu pare od budzeta Srbije i ostanu do daljnjeg. Ovaj put imaju jacu polugu za pregovaranje, "kaznjeni su za podrsku studentima", ima da od vaseg preCednika dobiju novaca koliko budu trazili.
Prošle godine nisu dobili ništa.

Prošle godine nisu dobili ništa.
Jeste, i zato su 2025-te pretili da idu u Egipat ali su ipak ostali i odradili festival u NS. Ali su dobili sledece od drzave: dzaba lokacija, dzaba usluge gradskih komunalnih komunalnih firmi i policije, dzaba silan volonterski rad - nisu samo dobili kesh da unapred plate izvodjacima na sta su se navikli vec preko 2 decenije. Malo li je i to na ovu skupocu?

OK, veliki tata je presekao da im daje novac iz budzeta zarad poltickih razloga ali i svih prethodnih godina kada je najavljivano da ce drzava pustiti Exit da se sam snalazi na trzistu bez budeztskih davanja iz politickih razloga i pritisaka su odustajali od te odluke. Znaci iskljucivo iz politickih razloga su opstajali a momci koji se spominju u tekstu a vlasnici su tog festivala izrasli u top #7 najbogatijih Novosadjana najvise zahvaljujuci pomoci drzave. Jer da su iz svog dzepa morali unapred placati izvodjace taj novac im ne bi ostao u budjelaru.

Poslednja izmena:
Nesto mi pada na pamet, za vise od 2 decenije je Exit izrastao u veliko privatno preduzece ali sa punom asistencijom drzave - besplatna pomoc u vidu rada komunalnih gradskih preduzeca i MUP-a, besplatne lokacije (tvrdjava za sam festival, Oficirac, park kod univerziteta za smestaj kamp naselja...) i extra dodatkom da su na budzetu grada NS, pokrajine i republike. To nijedno drzavno preduzece u Srbiji nije imalo, o privatnim da ne pricamo, ja sam radio u javnom gradskom preduzecu i morali smo sve usluge od drugih javnih preduzeca ili Skupstini grada Beograda da placamo. Plus nismo bili na budzetu i sav profit nam je uzimao osnivac, grad Beograd.

Kod Exita profit, naravno posto je u pitanju privatno preduzece, ide u dzep vlasnicima, privatnim licima.
Zato je Exit ekstremno povlasceno preduzece, ekstremno.

OK, veliki tata je presekao da im daje novac iz budzeta zarad poltickih razloga ali i svih prethodnih godina kada je najavljivano da ce drzava pustiti Exit da se sam snalazi na trzistu bez budeztskih davanja iz politickih razloga i pritisaka su odustajali od te odluke.
Ne znam odakle ti ova informacija. Nigde nisam našao nikakvu naznaku da je ova vlast raspoložena da im da novac.
Možda neka druga ako i kad bude došla, ali ne verujem da će to biti u bližoj budućnosti. Svakako ne ove godine.

Ne znam odakle ti ova informacija. Nigde nisam našao nikakvu naznaku da je ova vlast raspoložena da im da novac.
Možda neka druga ako i kad bude došla, ali ne verujem da će to biti u bližoj budućnosti. Svakako ne ove godine.
Sta sam bre ja napisao? A? Citaj pazljivije:
OK, veliki tata je presekao da im daje novac iz budzeta zarad poltickih razloga
Znaci da im je vlast presekla dosadasnju praksu i prestala da im daje novac iz budzeta iz politickih razloga. Ali je prethodnih godina usprkos svim najavama da ce Exit bogatase skinuti sa drzavnih jasala ipak odustajala od toga zbog takodje politickih razloga (nepopularno medju mladjim glasacima). Sledi, da vlast od prosle godine zabole rasplodni organ za Exit, stali su na stranu drugih i adio, nema budeztskog novca.

Samo sto je to trebalo uraditi 2010-te a ne 2025-te.

Sta sam bre ja napisao? A? Citaj pazljivije:

Znaci da im je vlast presekla dosadasnju praksu i prestala da im daje novac iz budzeta iz politickih razloga. Ali je prethodnih godina usprkos svim najavama da ce Exit bogatase skinuti sa drzavnih jasala ipak odustajala od toga zbog takodje politickih razloga (nepopularno medju mladjim glasacima). Sledi, da vlast od prosle godine zabole rasplodni organ za Exit, stali su na stranu drugih i adio, nema budeztskog novca.

Samo sto je to trebalo uraditi 2010-te a ne 2025-te.
Grad je imao ogromnu korist od EXIT-a. Mnogo je ljudi i para došlo ovamo. To tebi naravno ništa ne znači pošto već dugo živiš daleko odavde, ali ovde se to oseti.

Grad je imao ogromnu korist od EXIT-a. Mnogo je ljudi i para došlo ovamo. To tebi naravno ništa ne znači pošto već dugo živiš daleko odavde, ali ovde se to oseti.

Kolika je ta "ogromna" korist od Exita? Postoji li egzaktan podatak od nekog nezavisnog tela (da nije menadzment Exita ili neko iz drzavne uprave)?
Na ukupno 150 hiljada prodatih ulaznica (ako je to istinit podatak) koliko stvarnih jedinstvenih posetilaca iz Beograda, Bogatica ili Bratislave dodje u Ujvidek tih dana?

Kolika je ta "ogromna" korist od Exita? Postoji li egzaktan podatak od nekog nezavisnog tela (da nije menadzment Exita ili neko iz drzavne uprave)?
Na ukupno 150 hiljada prodatih ulaznica (ako je to istinit podatak) koliko stvarnih jedinstvenih posetilaca iz Beograda, Bogatica ili Bratislave dodje u Ujvidek tih dana?
Pa čuj, neki su tu više dana, a drugi samo jedan, ali neka je i 50.000 jedinstvenih posetilaca ti ljudi moraju nešto da jedu, negde da spavaju, neki prevoz i razne druge usluge da koriste ... tako da se tu svakako nakupi.

Pa čuj, neki su tu više dana, a drugi samo jedan, ali neka je i 50.000 jedinstvenih posetilaca ti ljudi moraju nešto da jedu, negde da spavaju, neki prevoz i razne druge usluge da koriste ... tako da se tu svakako nakupi.
Hajdemo ovako, Srbija je 2024-te imala 12,4 miliona nocenja. Za 3 nocenja u proseku 20-tak hiljada ljudi koji dodju u vreme Exita u NS sa strane i tamo spavaju naprave 60 hiljada nocenja. Hajde da je od tih 50 hijada ljudi po dnevnoj poseti na Exitu cak njih 40% doslo iz udaljenih krajeva te da noce u smestaju a ne u besplatnim kampovima. 60 hiljada nocenja od 12,4 miliona je ispod 0,5%. Razmisli o ciframa.

Hajdemo ovako, Srbija je 2024-te imala 12,4 miliona nocenja. Za 3 nocenja u proseku 20-tak hiljada ljudi koji dodju u vreme Exita u NS sa strane i tamo spavaju naprave 60 hiljada nocenja. Hajde da je od tih 50 hijada ljudi po dnevnoj poseti na Exitu cak njih 40% doslo iz udaljenih krajeva te da noce u smestaju a ne u besplatnim kampovima. 60 hiljada nocenja od 12,4 miliona je ispod 0,5%. Razmisli o ciframa.
Šta da razmislim? Nekoliko desetina hiljada ljudi budu nekoliko dana i na razne načine troše pare. Šta sad hoćeš da kažeš, da je to ništa?
Da ne pričamo o povećanju ukupne posete ovom gradu za koji mnogi da nije EXIT-a ne bi ni čuli.

Šta da razmislim? Nekoliko desetina hiljada ljudi budu nekoliko dana i na razne načine troše pare. Šta sad hoćeš da kažeš, da je to ništa?
Da ne pričamo o povećanju ukupne posete ovom gradu za koji mnogi da nije EXIT-a ne bi ni čuli.
Mnogo laske je da napises: "strani posetioci Exita potrose xx.xx miliona jura na smestaj, yy.yy milona jura na klopu i pice, zz.zz miliona jura na ekstazi i kokain" a ne ovako odokativno, odes na interMet i izbunaris te cifre (a da ih ne ostavljaju ovi iz menadzmenta Exita). I to uporedis sa onim sto republika, pokrajina i grad daju iz svojih budzeta recimo 2021-ve za odrzavanje Exita. Na to naravno treba dodati i to sto sam NOvi Sad da kroz svoje komunalne usluge i nenaplacivanje prostora. Pa onda izvedes racunicu i razmislis.

Recimo, posetilac iz samog Ujvideka (a oni su ubedljivo najbrojniji, od 50 hiljada dnevnih posetilaca su oni 50% ) ce sem na ulaznicu potrositi mozda na 2 piva na Djavi (ta lova ide opet Egzitu) i eventualno na dvolitarku u Univerexporu, te na parce pice u Caribicu, uzece i dozint ili tabletu a ta lova opet ne ide gradu nego "organizatorima". To bi potrosili i obicnim danom, da ne idu na Exit (sem dva skupa piva na Djavi). Posetioci iz okolnih varosi i Beograda ce doci ili automobilom ili busom, mozda vozom i oni ce potrositi kao i njihovi novosadski drugari. Skoro nista, sem na ulaznicu i (skupo) pivo na Djavi. Jedini koji ce nesto vise potrositi su oni koji dodju iz inostranstva, neki od njih plate hostel/hostel, neki plate sator u kampu (a ta lova opet ide Exitu a ne gradu), platice i neki rucak ili veceru, platice parizer i 'lebac u Gomexu.

Te sledi da jedini koji nesto stvarno potrose sem na ulaznice (i dzoint) su strani posetioci Exita. A koliko njih ima? Exit nilkada ne iznosi taj podatak, zasto?

Pa, onda razmislis, da li se stvarno upumpavaju silni novci u grad kroz taj festival? Hmm, zasto niko ne iznosi podatke? Zbog utaje poreza?

Mnogo laske je da napises: "strani posetioci Exita potrose xx.xx miliona jura na smestaj, yy.yy milona jura na klopu i pice, zz.zz miliona jura na ekstazi i kokain" a ne ovako odokativno, odes na interMet i izbunaris te cifre (a da ih ne ostavljaju ovi iz menadzmenta Exita). I to uporedis sa onim sto republika, pokrajina i grad daju iz svojih budzeta recimo 2021-ve za odrzavanje Exita. Na to naravno treba dodati i to sto sam NOvi Sad da kroz svoje komunalne usluge i nenaplacivanje prostora. Pa onda izvedes racunicu i razmislis.

Recimo, posetilac iz samog Ujvideka (a oni su ubedljivo najbrojniji, od 50 hiljada dnevnih posetilaca su oni 50% ) ce sem na ulaznicu potrositi mozda na 2 piva na Djavi (ta lova ide opet Egzitu) i eventualno na dvolitarku u Univerexporu, te na parce pice u Caribicu, uzece i dozint ili tabletu a ta lova opet ne ide gradu nego "organizatorima". To bi potrosili i obicnim danom, da ne idu na Exit (sem dva skupa piva na Djavi). Posetioci iz okolnih varosi i Beograda ce doci ili automobilom ili busom, mozda vozom i oni ce potrositi kao i njihovi novosadski drugari. Skoro nista, sem na ulaznicu i (skupo) pivo na Djavi. Jedini koji ce nesto vise potrositi su oni koji dodju iz inostranstva, neki od njih plate hostel/hostel, neki plate sator u kampu (a ta lova opet ide Exitu a ne gradu), platice i neki rucak ili veceru, platice parizer i 'lebac u Gomexu.

Te sledi da jedini koji nesto stvarno potrose sem na ulaznice (i dzoint) su strani posetioci Exita. A koliko njih ima? Exit nilkada ne iznosi taj podatak, zasto?

Pa, onda razmislis, da li se stvarno upumpavaju silni novci u grad kroz taj festival? Hmm, zasto niko ne iznosi podatke? Zbog utaje poreza?
Mnogo se potroši van zvaničnih tokova počevši od tog džointa preko smeštaja, prevoza i još mnogo čega tako da realne i tačne iznose teško ćeš negde izbunariti. U svakom slučaju kad je mnogo posetilaca mora biti i mnogo potrošnje. Ne razumem zašto ti to smeta.

Mnogo se potroši van zvaničnih tokova počevši od tog džointa preko smeštaja, prevoza i još mnogo čega tako da realne i tačne iznose teško ćeš negde izbunariti. U svakom slučaju kad je mnogo posetilaca mora biti i mnogo potrošnje. Ne razumem zašto ti to smeta.
Smeta mi kako je u Srbiji sve odokativno, "mnogo" je. Alo jarane, koliko egzaktno je to "mnogo" , 5 ili 15 miliona jura. Za 20+ godna je neko mogao sracunati tu cifru, imate neki univerzitet u tom gradu pa ima tamo i nekih koji nisu u celozivotnoj blokadi i umeju to da izracunaju ali kao i sve u Srbiji ide preko oruk metode. Ekipa iz Exita nikada nije dala tacan broj prodatih ulaznica, nikad nije dala broj stranih posetilaca ...

Pa treba da neko sedne, uporedi koliko se godisnje da iz budzeta i iz neplacenih usluga Exitu sa tim koliko je uneto tih dana u grad. Prosto? Capishi amico?
Da li je Exit zlatna koka za Ujvidek ili sarena laza? To se da utvrditi egzaktno ali ekipicu iz Exita to ne interesuje.

Objasnio sam ti zašto se to ne da utvrditi egzaktno, ali se praviš mutav. Naravno da su za 25 godina ušle u grad ogromne pare jer je i ogroman broj ljudi tu bio.
Da li je EXIT preduzeće tu takođe nešto zaradilo? Naravno, privatna preduzeća opstaju jedino ako imaju profit, zar ne?

Ne razumem šta tu onda nije jasno.

Poslednja izmena:

Back