Exit 2024

Patti Smith, Madness i Kraftwerk bi bilo interesantno. Ali nema tih imena tamo stalno. Nebitno. Sve se srozalo. Ne može sve biti na visokom nivou non stop. Neki dan sam malo razmišljao kako je bilo kod nas 80tih u YU, uzeo sam napamet neku godinu, recimo 1984. Od prve sam nabrojao 7 jakih ploča, možda sam neku izostavio. Što znači da je svaki mjesec nešto izlazilo jako. Koliko godina danas se treba čekati na jedan jaki album koji će utjecati na generacije? Imali toga danas uopće? Ja to gledam iz tog ugla jer sam iz tog vremena, to je dio mene, navikao sam na taj nivo kvalitete i kad gledam vremena nakon 80tih, još gore nakon 2000 vidim samo pad. Nema skoro pa ničega u smislu te vrst kvalitete i količine o kojoj pričam.
U pravu si sasvim. U osamdesetim (pogotovo u prvoj polovini) svake godine kod nas (a pogotovo u svijetu) izlazilo je dosta odličnih albuma. Tada je izlazio odličan beogradski muzički časopis "Rock". Čitajući njega bio sam u toku sa muzičkim dešavanjima. Tih godina na tv je bila odlična muzička emisija "Hit meseca". To je bila top lista aktuelnih pjesama. Devedesete su bile lošije od osamdesetih, ali i dalje dovoljno dobre. Sve ovo poslije je jako loše. Ima vrlo malo imena iz tog perioda koje volim slušati.

Back