Excel fore

koristim excel u svakodnevnom životu/poslu?

• da

glasova: 8 88,9%
  • ne

glasova: 1 11,1%

• Ukupno glasova
    9

openbox

Poznat
Poruka
8.874
evo jedne nesvakidašnje teme (a trebala bi biti svakidašnja)

šta znate u excelu (i drugim sličnima, tipa openoffice...), koje fore sa operacijama sa ćelija.. šta bi hteli podeliti sa drugima, šta mislite da znate a da drugi ne znaju?

evo ja ću otvoriti ideje =sumproduct() - množi i sumira dve kolone.. veoma korsno!?

Dobra tema.
Pitanje. Ne znam da li uopšte postoji ta funkcija, ali recimo ako imam više radnih listova npr. 50 i želim da saberem neke iznose iz određene ćelije sa različitih radnih listova, kako to uraditi?
Znam osnovne fje, ali ovo ne znam :)

Dobra tema.
Pitanje. Ne znam da li uopšte postoji ta funkcija, ali recimo ako imam više radnih listova npr. 50 i želim da saberem neke iznose iz određene ćelije sa različitih radnih listova, kako to uraditi?
Za to ti ne treba funkcija, narocito ako nisu isti broj celije na svakoj strani.
Jednostavno na strani na kojoj sumiras sve, stisnes = i odes na svaku stranicu, kliknes celiju ili dodas +.

Za to ti ne treba funkcija, narocito ako nisu isti broj celije na svakoj strani.
Jednostavno na strani na kojoj sumiras sve, stisnes = i odes na svaku stranicu, kliknes celiju ili dodas +.
Zahvaljujem.
To je to.
Gadno je kada ima puno radnih listova, pa se može preskočiti neki. Zato sam mislila da možda ima neki kraći put.

Zahvaljujem.
To je to.
Gadno je kada ima puno radnih listova, pa se može preskočiti neki. Zato sam mislila da možda ima neki kraći put.
U Libreoffice calc ja bih to ovakmo: imaš recimo 50 listova. U 51 listu u koloni A napišeš List1, kolona A2 List2....List50; u koloni B =INDIRECT(A1 & ".B10") i povučeš krtićem na dole (fill handle) s tim da je u koloni B10 na svim listovima zbir.

U Libreoffice calc ja bih to ovakmo: imaš recimo 50 listova. U 51 listu u koloni A napišeš List1, kolona A2 List2....List50; u koloni B =INDIRECT(A1 & ".B10") i povučeš krtićem na dole (fill handle) s tim da je u koloni B10 na svim listovima zbir.
Korisitim Microsoft Office.
A Libreoffice calc je za mene nepoznanica, do sad.
Instalirala, probala, i da, ovo olakšava rad.
E sad, koliko vidim, čitajući, mogu i da se importuju excel fajlovi u Libreoffice calc.

Dobra tema.
Линковање, имаш "контејнер" и појединачне.
Рецимо имаш т радњи и кад год нека нешто прода, покаже ти се у "контејнеру"

Korisitim Microsoft Office.
A Libreoffice calc je za mene nepoznanica, do sad.
Instalirala, probala, i da, ovo olakšava rad.
E sad, koliko vidim, čitajući, mogu i da se importuju excel fajlovi u Libreoffice calc.
Либреофис без проблема отвара документе/табеле/презентације из Мајкрософт Офис пакета, а такође и памти у Мајкрософтовим форматима. Такође, новије верзије Мајкрософтофиса без проблема отварају формате из колекције отворни документ формат (.odt, .ods .odp).
Што се тиче могућих проблема, можда само код најновијих функција које су уведене у последњим верзијама Мајкрософт офис пакета. У последње време Либреофис све брже уводи нове функције које се појављују у Мајкрософт офису па ми се дешава да табеле израђене у Либреофсу имају нечитљиве функције чак и у МС Офис 2016.

Штоп се тиче неког коришћења, осим последњих верзија МС Офиса које имају подршку алата "вештачке интелигенције" у Либреофису се за сада успешно одупиру том тренду обезбеђујући корисницима да буду власници својих података, Либреофис је једнако употребљив за вероватно преко 80% корисника.

Е сад, да ли ће се неко потрудити и проучити и неки други канцеларијски програм или ће се држати само оног што зна више говори о самом кориснику, а не о употребљивости неког алата.

A sto bi koristio Libreoffice umesto Excel?
А зашто не би - користим оба канцеларијска пакета на послу (званично МС Офис, док добар део ствари одрађујем на Либреофису, а имам и OnlyOffis инсталиран), а поготово користим Либреофис за тебеле јер има једноставне алате надохват руке, али и напредније функције у односу на МС Офис који имама инсталиран на рачунару.

А зашто не би - користим оба канцеларијска пакета на послу (званично МС Офис, док добар део ствари одрађујем на Либреофису, а имам и OnlyOffis инсталиран), а поготово користим Либреофис за тебеле јер има једноставне алате надохват руке, али и напредније функције у односу на МС Офис који имама инсталиран на рачунару.
meni je openoffice najjaci

meni je openoffice najjaci
Либреофис је грана развоја Опенофиса која је наставила да се развија, има јаку заједницу и фондацију из себе. ОпенОфис је нажалост практично престао да се развија и тавори на нивоу на ком се одвојио Либреофис пре скоро 15 година.

Ne koristim toliko često Excel da bi mogao reci da sam ozbiljno upućen u materiju.
Intrigiran tvojim postom o LibreOffice, pretražio sam malo internet i sve sto sam našao je da je LibreOffice besplatan, a u svim drugim parametrima je Excel superioran (advanced data analysis tools, superior cloud integration, and a polished interface).
A iskreno u danasnje vreme Excel licenca kosta $20, i ne vidim razlog da za tako mali novac koristim neku drugu platformu….

Ne koristim toliko često Excel da bi mogao reci da sam ozbiljno upućen u materiju.
Intrigiran tvojim postom o LibreOffice, pretražio sam malo internet i sve sto sam našao je da je LibreOffice besplatan, a u svim drugim parametrima je Excel superioran (advanced data analysis tools, superior cloud integration, and a polished interface).
A iskreno u danasnje vreme Excel licenca kosta $20, i ne vidim razlog da za tako mali novac koristim neku drugu platformu….
Знаш како, рачунај да највећи део корисника програма који се баве табеларним прорачунима не користи најнапредније опције које се нуде (нити у екселу нити у либреофису). Другим речима преко 60% корисника Ексела ни не зна за напредне функције нити их користи.
Да, Макрософт је уградио "вештачку интелигенцију" у канцеларијске пакете док истовремено Либреофис избегава да то учини икао има доста корисника који траже да се уведе такав алат. Срећом па Либреофис и даље омогућава да кориникови подаци који се обрађују преко Либреофиса и даље буду само корисникови.

Такође осим разлога цене, потребних алата, безбедности података додатни мотив за избор може бити и филозофски - односно то да ли неко више преферира програме отвореног кода или власничке програме.

Када свему томе додаш и чињеницу да још увек има доста места где се користе старије верзије Мајкрософових канцеларијских пакета (код мене у фирми се још увек користе MS Office 2003, 2007, ређе 2010 и 2013 и тек код новијих машина могу се наћи 2016 и 2019.) онда слободна могућност надоградње Либреофиса на последње верзије јесте већи плус...

Све у свему оба канцеларијска пакета су употребљива, а ко ће шта да одабере зависи од разних фактора од личних до поменитих објективних.

Знаш како, рачунај да највећи део корисника програма који се баве табеларним прорачунима не користи најнапредније опције које се нуде (нити у екселу нити у либреофису). Другим речима преко 60% корисника Ексела ни не зна за напредне функције нити их користи.
Такође осим разлога цене, потребних алата, безбедности података додатни мотив за избор може бити и филозофски - односно то да ли неко више преферира програме отвореног кода или власничке програме.
meni je konkretno bila brzina i veličina instalacije,
openofis je cela instalacija 145MB!

Ja Excel koristim od 2000. Naravno i Win. Legalno. Licenca za Ofis je oko 14.000 dinara tako da nije 20 evra. Od pre dva meseca iako imam licence prešao sam na Linux i Libre Office. Nikad više se na vraćam na Win. Zašto bih plaćao? 90% korisnika ofisa koristi osnovne funkcije tih programa tako da Libre Office je sasvim OK.

Ja Excel koristim od 2000. Naravno i Win. Legalno. Licenca za Ofis je oko 14.000 dinara tako da nije 20 evra. Od pre dva meseca iako imam licence prešao sam na Linux i Libre Office. Nikad više se na vraćam na Win. Zašto bih plaćao? 90% korisnika ofisa koristi osnovne funkcije tih programa tako da Libre Office je sasvim OK.

14000 din mi zvuci klasicna srpska deracina.
Svi biznisi za koje znam koriste excel i konverzija u PDF je besprekorna.
Ne znam zasto bi bilo šta menjao…a narocito zbog relativno male sume novca..

IMG_3112.jpeg

Back