Evropska unija usvojila odluku o ograničenju cene gasa

Tvin Konza

Elita
Banovan
Poruka
18.999
Ministri energetike članica Evropske unije na današnjem sastanku u Briselu usvojili su odluku o ograničenju cene gasa, koja će početi da se primenjuje od 15. februara naredne godine, objavio je Rojters.

U dokumentu u koji je britanska agencija imala uvid navodi se da će se odluka primenjivati kada cena gasa na referentnoj berzi u Holandiji tri dana zaredom bude veća od 180 evra za megavat-sat, odnosno 1.850 evra za 1.000 kubnih metara.

Tri zvaničnika Evropske unije rekla su Rojtersu da je za odluku danas glasao i nemački ministar energetike, uprkos tome što je Berlin od početka bio protiv te mere zbog njenog uticaja na sposobnost Evrope da obezbedi snabdevanje gasom na globalnim tržištima sa konkurentnim cenama.


Nemačka i još nekoliko zemalja tražili su dodatne mere zaštite kako bi osigurale da će odluka o ograničenju cene biti suspendovana ako bude imala negativne posledice.

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto ranije je rekao da se devet zemalja EU, među kojima su Mađarska i Nemačka, usprotivilo uvođenju ograničenja cena gasa.

Devet zemalja bilo je protiv ograničenja cena, ali pošto je za usvajanje te odluke neophodna kvalifikovana većina, ona je obezbeđena, rekao je Sijarto, prenosi Sputnjik.

Sijarto je dodao da je četiri meseca, tokom kojih su ministri energetike zemalja EU pokušavale da usaglase detalje ograničenja, trebalo iskoristiti za traganje za novim izvorima gasa za evropsko tržište, jer bi to, kako je kazao, bilo najbolje rešenje za smanjenje cena gasa.
2D13273E-FD28-493D-8A4E-AB0148A60357.jpeg

https://www.danas.rs/svet/evropska-unija-usvojila-odluku-o-ogranicenju-cene-gasa/

U srid sride!
Naciji koju je Evropa proglasila terorističkom ionako ne ide dobro, a sad stižu i novi problemi s vojnim budžetom.
Tako triba!
 

Top