Evropa sve skuplja

TONOLAN

Buduća legenda
Poruka
25.139
ECB je jako troma u donošenju odluka. Namjerno drži EUR nisko, radi izvoza i gospodarske rasti. Zbog toga imamo višu inflaciju nego bi bilo treba, ali ako gledaš prošlih deset godina, rast plata je bio cca 2%, a inflacije praktički nije ni bilo. Čak i sada imaš pola artikala jeftinijih nego pre 5 godina, jer je bila deflacija.
Radi Izvoza?!
Nešto im slabo ide:

Nemačka beleži trgovački deficit prvi put nakon tri decenije​

imaš gore link.
 

linch

Ističe se
Poruka
2.978
uz pretnje kako su pripretili za kalinjingrad, i odmah je eu napunila gace i odustala od blokade

ti mozes da sankcinises mene sa svojom robom, a ne sa tudjom, jer je eu tako prdnulo, eu ce da plati za svoj banditizam, to tako kako si ti zamislio NE MOZE!

Mozes da mi branis samo svoju robu, a tudju ne - razlikuj sankcije od blokade, sankcije su dobre, pa ja ih zagovaram sto vise, ali blokada znaci rat, nayebacete!


ok, neka proba da odluci, probala litvanija pa se usrala, slede pretnje - to tako ne moze, ne moze eu da odlucuje za zemlje koje nisu njene, unistice je!

pa ja bih je prvi ugazio da dira tudju robu koja ide tudjim zemljama

jos bolje poobarao bih joj sve satelite, tamte za vamte
Ja od bosanskih srpa chetnika slušam već mesec dana, kako će rus da baci boNbu na London, jer sve zlo dolazi od tamo.
Bosanski srpi chetniki su jedni obični fashistoidi, pošto su krezubi i nema pas za što da ih ujede, nasladjuju se mislima, kako će njihov veliki i jaki brat rus bacati boNbe po onima, koji su krivi za njihovu patnju. Sve ću, sve ću, samo radit neću...
 

linch

Ističe se
Poruka
2.978
to je slab izgovor

to su svi tako radili, to mi je jasno.

kao i svi drugi

to su bajke
ja ti samo rekoh da uporedis da su sve druge zapadne zemlje vec primenile lek, da preseku bolest, a ti kazes eu je troma; na jesen ce biti kasno i za te deflatorne bajke
mi mozda cak nastavimo po starom sa QE, a vi cete tek uci u dizanje kamata, I ONDA CETE PLATITI I NAS CEH, a meni ce vas onda biti zao, sto ce na vama kola da se slome
EU će još uvek biti područje sa najvišim životnim standardom na svetu. Zapravo, nama je žao, jer vi plačate visoke kamate za kredite, previše plaćate školstvo i zdravstvo. Ali što jes jes, uvek ste imali jeftiniji benzin.

Radi Izvoza?!
Nešto im slabo ide:

Nemačka beleži trgovački deficit prvi put nakon tri decenije​

imaš gore link.
Stvarno? Prvi put ?
 

TONOLAN

Buduća legenda
Poruka
25.139

VALUTNI RAT: U RATU IZMEĐU DOLARA I RUBLJE IZGUBIO EURO​

5. jula 2022.


Kombinacija inflacije i rata u Ukrajini ojačala je dolar u odnosu na euro i britansku funtu. Međusobni odnos svjetskih valuta samo je barometar relativne snage i zdravlja njihovih ekonomija, ali isto tako i onoga što se očekuje u bližoj budućnosti. Sudeći po trenutnom omjeru snaga, budućnost Evrope nije baš svijetla.

Rast dolara u odnosu na ostale globalne valute kao posljedica početka rata u Ukrajini bio je očekivan. U trenucima krize keš je kralj i traži se utočište, pri čemu je trenutno dolar logičan izbor, jer je to još uvijek dominantna globalna rezervna valuta.

Osim toga, pokriće dolaru daje najveća vojna mašinerija na svijetu, što u započetom ratu između Rusije i Zapada, za koji se svi nadaju da će proći bez direktne vojne konfrontacije, nije beznačajan faktor.

Drugi faktor koji je pomogao rastu dolara stvar je racionalne kalkulacije. U ekonomskom ratu između Zapada i Rusije, koji je praktično uslijedio u prvim satima nakon invazije Rusije na Ukrajinu, EU ima puno više da izgubi nego SAD.

Trgovinska razmjena SAD sa Rusijom uvijek je bila simbolična u odnosu na Evropu, pogotovu kada je riječ o zavisnosti od ruskih energenata, pa odricanje od uvoza iz Rusije u slučaju SAD i nije bila neka prevelika žrtva, barem na prvi pogled.


Prednost SAD je i da je globalni finansijski sistem baziran na dolaru, tako da ko kontroliše dolar kontroliše i globalni finansijski krvotok. To se najbolje vidjelo na primjeru SWIFT-a i isključivanja ruskih banaka i kompanija kao i zamrzavanja ruske imovine.

Inflacija nije prolazna​


Treći faktor je kamatna stopa centralnih banaka kao ključna alatka u zauzdavanju rastuće inflacije. Centralne banke suočene su sa istom dilemom: ako podignu kamatne stope, kajaće se, a ako ih ne podignu opet će se kajati.

Američka centralna banka bila je prva koja je pokazala spremnost da krene sa dizanjem kamatnih stopa, prvo u martu a potom u maju ove godine, sa najavom da će se postepeno podizanje kamata nastaviti i tokom narednih mjeseci. Podizanje kamatne stope na 0,75 posto ne izgleda baš radikalno, pogotovu kada se pokazalo da inflacija koja je prešla osam posto ipak nije „privremena“, ili kako su joj tepali u Bijeloj kući „tranziciona“, već je tu da ostane. Ipak u odnosu na Evropsku centralnu banku (ECB) i Bank of England (BOE), koje i dalje oklijevaju sa značajnijim povećanjem kamatnih stopa, američki FED je lider.

Relativna prednost za Amerikance je i da snažan dolar čini uvoz jeftinijim, mada im to nije prevelika utjeha. Inflacija, pogotovu kod cijene industrijskih proizvoda je globalna, pa ono što Amerikanci dobiju na jačem dolaru, izgube kroz povećanje nabavnih cijena u inostranstvu i povećanim troškovima transporta.

Koliko daleko je američki FED spreman da ide sa povećanjem kamata, drugo je pitanje. Proteklih desetak godina kontinuirani priliv svježe odštampanih dolara rezultirao je obiljem besplatnog kapitala koji se mahom slivao na berzu. Rezultat je da su vrijednosti dionica kontinuirano rasle i dostigle astronomske cijene, koje su davno izgubile vezu sa realnim ekonomskim fundamentima. Povećanje cijene novca znači i presušivanje ove dolarske rijeke, što onda neminovno povlači i radikalan pad vrijednosti dionica, što se već počinje događati i obično vodi u recesiju.
Ali u SAD, sve se vrti oko cijene dionica, od penzija i ušteđevine pa do plata, tako da bi značajan pad dionica bio svojevrsna katastrofa, iako bi time inflacija bila zauzdana. Između rastuće inflacije i kraha berzi i recesije, FED je čini se spremniji tolerisati inflaciju, jer ona prvenstveno pogađa sirotinju a pad dionica one bogate.

Dodatan razlog za FED da ne pretjeruje sa povećanjem kamata je činjenica da teret servisiranja postojećeg američkog duga, koji je narastao na 30.000 milijardi dolara, jednostavno ne može podnijeti kamatne stope dovoljno visoke da bi se obuzdala inflacija. Ali inflacija koja bi se zadržala na nivou od desetak posto godišnje istovremeno bi i „pojela“ dobar dio realnog duga, što bi bilo više nego dobrodošlo.

Cijene mogu rasti, plate ne​


EU i Velika Britanija nalaze se u puno nezahvalnijoj poziciji. I prije početka rata u Ukrajini inflacija se počela zahuktavati, prvenstveno kao posljedica višegodišnjeg štampanja novca, pri čemu je većina političara i državnih ekonomista kategorički tvrdila da takva monetarna politika nikako ne može dovesti do inflacije.

Povećani troškovi energije, nafte i gasa lančano su prouzrokovali rast troškova proizvodnje i transporta, što se sve na kraju iskazivalo u povećanju maloprodajnih cijena. Rast vrijednosti dolara samo je dodatno povećao inflatorni pritisak jer je dodatno povećao cijenu uvoznih energenata, čija se cijena obračunava u dolarima.

Velika Britanija, koja je na vrhuncu globalizacije bila globalni lider u odbacivanju proizvodnje, umjesto toga fokusirajući se na sektor finansijskih usluga, našla se u nezavidnoj poziciji.

Kontinuirani priliv jeftinog novca naduvao je cijene dionica i nekretnina, dok je pad funte u odnosu na dolar dodatno povećao cijene energije, a barijere nastale napuštanjem EU dodatno su povećale troškove uvoza. Priča kako je članstvo u EU jedina prepreka neviđenom procvatu britanskog izvoza pokazala se kao fantazija. U teoriji, slabljenje domaće valute povećava konkurentnost vlastitih proizvoda na svjetskom tržištu ali u praksi nije bilo značajne koristi zbog minimalnog broja izvoznika.

U međuvremenu, inflacija u Velikoj Britaniji je prešla devet posto i ekonomisti predviđaju da bi uskoro mogla dostići i 10 posto. Centralni bankari su naravno zabrinuti, jer ako povećaju kamate u pokušaju obuzdavanja inflacije neminovno će prouzrokovati recesiju i rast nezaposlenosti. Ako, pak, nastave da se pretvaraju da se ništa ne događa, cijene će nastaviti da rastu, vodeći ka povećanju siromaštva i prijeteći da dovedu i do socijalnih protesta. Rizik je inflaciona spirala, gdje bi sa povećanjem plata u pokušaju da uhvate korak sa rastućim troškovima života, rezultat bio konstantan rast stope inflacije.

Bankari, srećom, imaju rješenje koje je jednostavno. Bez obzora na rast troškova života, radnici ne bi trebali tražiti povećanje plata jer se time samo podstiče inflacija, zaključak je do kojeg je došao Andrew Bailey, koji inače hljeb nasušni zarađuje kao guverner engleske centralne banke. Sposobnost da se dođe do ovako genijalnih rješenja, koja su rame uz rame sa E=mc2, razlog je za enormne bonuse koje bankari uživaju, sasvim zasluženo.

Dosadašnje podizanje kamatne stope od strane engleske centralne banke na jedan posto teško da će obuzdati gotovo dvocifrenu stopu inflacije, ali rast cijena hrane i energenata će ozbiljno pogoditi većinu stanovništva, pogotovu one najsiromašnije. Ubrzo, Bank of England suočiće se sa izborom: značajnije podignuti kamate što bi ojačalo funtu i stavilo inflaciju pod kontrolu ali uz rizik recesije, ili nastaviti po starom, riskirajući dalje slabljenje funte i inflaciju izvan kontrole.

Euro najveći gubitnik​

Najveći gubitnik u tekućem ekonomskom ratu sa Rusijom je EU, posebno „ekonomski motor“, Njemačka. Inflacija u Njemačkoj je u aprilu dostigla 8,7 posto na godišnjem nivou, što je više od očekivanih 8,1 posto i ujedno najveći nivo inflacije u zadnjih pedesetak godina. Kako je u životu sve relativno, ono što je za Nijemce katastrofa, za baltičke države bio bi san ljetnje noći, jer je stopa inflacije u Estoniji bila 19,1 posto a u Litvaniji 16,6 posto.

U ekonomskom ratu protiv Rusije, EU je na prvoj liniji fronta i nalazi se između čekića i nakovnja, između političke želje da se kazni Rusija i podrži Ukrajina sa jedne strane, dok je sa druge strane surova ekonomska realnost bazirana na direktnoj i indirektnoj zavisnosti od ruske energije, sirovina, hrane i tržišta, pogotovu u slučaju Njemačke.

Kada se radi o investitorima i njihovom viđenju ekonomije, dobre želje se ne računaju, pa tako i u slučaju EU, računa se samo ono što se događa u ekonomiji i što se može očekivati u bližoj budućnosti. Praktično, to znači rastuća inflacija u euro zoni i neizvjesna budućnost kada se radi o gasu kao energentu. Odustajanje od ruskog gasa i nafte znači kupovinu od drugih dobavljača po znatno većoj cijeni, što neminovno vodi smanjenju konkurentnosti i padu životnog standarda. I to je optimistična varijanta.

Pesimistična varijanta je gubitak ruskog gasa, bilo vlastitom voljom bilo ruskom odlukom, bez adekvatne zamjene, što bi Njemačku i Italiju, ali i niz drugih zemalja EU, prema procjenama njihovih zvaničnika dovelo na rub kolapsa. Pominju se milioni nezaposlenih i zatvaranje hiljada firmi preko noći, ledeni stanovi, ukratko jedan mračan scenario.

Stoga nije neko čudo da se vrijednost eura u odnosu na dolar naglo smanjila, ne zato što je ekonomska slika SAD puno bolja od EU, nego što je manje loša.

Sada je na potezu Evropska centralna banka, od koje se takođe očekuje da prizna da je inflacija stvarna, kao i da okonča radikalan eksperiment u formi negativnih kamata, stavi štampanje novca na „stand by“ i počne podizati kamate. Kako se očekuje ECB bi sa povećanjem kamata trebala početi već u julu i u zavisnosti od visine povećanja ovo bi trebalo ojačati poziciju eura u odnosu na dolar i funtu.

https://bif.rs/2022/07/valutni-rat-...t-u-ratu-izmedju-dolara-i-rublje-izgubio-euro

Ovo je realna i tačna analiza ... Švabovi kaput!
 

bas kao

Elita
Poruka
15.595
Sada je na potezu Evropska centralna banka, od koje se takođe očekuje da prizna da je inflacija stvarna, kao i da okonča radikalan eksperiment u formi negativnih kamata, stavi štampanje novca na „stand by“ i počne podizati kamate. Kako se očekuje ECB bi sa povećanjem kamata trebala početi već u julu i u zavisnosti od visine povećanja ovo bi trebalo ojačati poziciju eura u odnosu na dolar i funtu.
sve zapadne zemlje su vec podigle, a eu ce u julu, sada valjda minimalno, pa na jesen realno, ali tada ce biti kasno - eu se namerno zrtvuje, zali boze sto se to ne shvata
Ali u SAD, sve se vrti oko cijene dionica, od penzija i ušteđevine pa do plata, tako da bi značajan pad dionica bio svojevrsna katastrofa, iako bi time inflacija bila zauzdana. Između rastuće inflacije i kraha berzi i recesije, FED je čini se spremniji tolerisati inflaciju, jer ona prvenstveno pogađa sirotinju a pad dionica one bogate.

eu zona ce na jesen da dize, a mi ameri opet krecemo sa spustanjem kamata i ubacivanjem novog novca, samo obazrivo
eu ce biti u takvom problemu, da nece biti sansi da nas prepiski, jer kada u eu energenti odu u nebesa, ekonomija pod kljucem, masovni otkazi itd, amerika ipak ima nacina da ovde to zaustavi

ameri su se sad za 4juli istrosili na vatromet i putovanja kao nikad do sada, kao da nikakve krize i nema
 
Poslednja izmena:

TONOLAN

Buduća legenda
Poruka
25.139

FAJNENŠEL TAJMS: Cene električne energije u EU dostigle su najviši nivo u istoriji​

Novosti online
05. 07. 2022. u 15:17

CENE električne energije u Evropi dostigle su najviši, rekordni nivo, objavio je u utorak Fajnenšel tajms, navodeći rastuću cenu prirodnog gasa usled neizvesnosti oko ruskih snabdevanja, prenosi RT.​

ФАЈНЕНШЕЛ ТАЈМС: Цене електричне енергије у ЕУ достигле су највиши ниво у историји

Foto AP


Nemačka snaga baznog opterećenja za isporuku sledeće godine, koja je referentna evropska cena, trgovala se u ponedeljak po ceni od 325 evra (334 dolara) po megavat satu (MWh), čime je premašila prethodni rekord postavljen u decembru, piše list. Prošlog jula, cena je iznosila nešto više od 81 evro (83 dolara) po megavat satu. Ekvivalentni ugovor u Francuskoj se udvostručio na 366 evra (377 dolara) po MWh od početka godine, dodaje FT.
Na cene električne energije utiču cena prirodnog gasa koji se koristi za proizvodnju energije.

Cene gasa u Evropi premašile su 1.800 dolara za hiljadu kubnih metara prvi put od početka marta u utorak, pošto su radnici nafte i gasa u Norveškoj stupili u štrajk zbog plata, što utiče na proizvodnju.

Kako navodi FT, situaciju su pogoršali problemi u održavanju velikog broja francuskih nuklearnih elektrana, zbog kojih susedne zemlje sagorevaju dodatni gas za proizvodnju struje za Francusku.

Takođe, gasovod Severni tok 1 između Rusije i Nemačke trebalo bi da bude zatvoren radi održavanja sledeće nedelje. Moskva je već morala da smanji protok kroz gasovod za 60 odsto prošlog meseca zbog tehničkih problema izazvanih zapadnim sankcijama, ali mnogi u EU strahuju da posle planiranog gašenja protok gasa neće biti ponovo uključen.

Nemačka je prošlog meseca pokrenula drugu fazu svog plana za vanredne situacije na tri nivoa. Treća faza bi zahtevala racionalizaciju gasa za domaćinstva i industrijska postrojenja. Jedna stambena zadruga u Saksoniji je navodno već uvela racionisanje tople vode, a slična upozorenja izdata su i u Hamburgu.

https://www.novosti.rs/planeta/svet/1132804/cena-struje-fajnensnel-tajms-megavat-sat
 

bas kao

Elita
Poruka
15.595
Takođe, gasovod Severni tok 1 između Rusije i Nemačke trebalo bi da bude zatvoren radi održavanja sledeće nedelje. Moskva je već morala da smanji protok kroz gasovod za 60 odsto prošlog meseca zbog tehničkih problema izazvanih zapadnim sankcijama, ali mnogi u EU strahuju da posle planiranog gašenja protok gasa neće biti ponovo uključen.
nek' daju jos naoruzanja ukrajini, pa im se nocna mora mozda i ostvari
 

linch

Ističe se
Poruka
2.978
JBT, u Sloveniji prosječni sat radnika košta 29 Euro, u Italiji 31 Euro, i onda dođe boranija gde sat radnika košta 3,5 Euro objašnjavati što i kako....
Ima da crkneš od smeha

Dojčland kaput MJK :rotf:

Ne znam kako će eu sa ovolikom inflacijom i cenama ostati konkurentna ali je sigurno da će na jesen biti još gore ...
Ako je konkurentna Rusija sa 3 puta večom inflacijam, zašto ne bi bila Ojropa :per:
 

TONOLAN

Buduća legenda
Poruka
25.139

NEMAČKA SE SPREMA ZA PROBLEME SA GASOM: Habek - Ako bude vanredne situacije, prednost dati privatnim domaćinstvima​

Tanjug
05. 07. 2022. u 15:53

NEMAČKA ostaje pri svom planu da u slučaju vanredne situacije s gasom prioritet bude dat privatnim domaćinstvima, izjavio je danas ministar ekonomije Robert Habek.​

НЕМАЧКА СЕ СПРЕМА ЗА ПРОБЛЕМЕ СА ГАСОМ: Хабек - Ако буде ванредне ситуације, предност дати приватним домаћинствима

Robert Habek, Foto AP


On je to saopštio prilikom predstavljanja revidiranog zakona kojim se vladi daju ovlašćenja da pruži spasilačku finansijsku pomoć komunalnim preduzećima koja posrću zbog rasta cene gasa, prenosi Rojters.
Habek je istakao da je situacija na tržištu gasa napeta i da za sada ne može da kaže da li će biti potrebne dodatne mere za stabilizaciju stanja, poručivši da vlada želi da spreči domino efekat na tržištu gasa.
https://www.novosti.rs/planeta/svet/1132823/nemacka-problemi-gasom-privatna-domacinstva
-----------------------------------------------------
Dakle, industrija će da krepa.
 

TONOLAN

Buduća legenda
Poruka
25.139
Ako je konkurentna Rusija sa 3 puta večom inflacijam, zašto ne bi bila Ojropa :per:

Evro beleži nagli pad, trenutno iznosi 1,03 dolara - prvi put nakon 2002. godine​

13:13 05.07.2022
Novčanice evra - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022

CC0 / Pixabay /

Pratite nas Telegram Odyssey
Prema podacima berzi, kurs evra beleži nagli pad u odnosu na dolar i trenutno iznosi manje od 1,03 dolara - prvi put od decembra 2002. godine.
Prema stanju od 13.00 časova po moskovskom vremenu, evro je pao do 1.0296 dolara u odnosu na vrednost zabeleženu tokom prethodnog zatvaranja berze i vrednosti od 1.0421 dolara. Kurs dolara prema japanskoj valuti je sa 135,69 porastao na 135,82 jena. Indeks dolara povećao se za 1,04 odsto do 106,23.
Na situaciju sa padom evra utiče bojazan oko energetske krize u Evropi. Norveška energetska kompanija „Ekvinor“ je saopštila da je zbog štrajka pokrenuto zatvaranje tri polja u Severnom moru, što je uticalo na porast cena gasa. A od 11. do 21. jula biće obustavljen rad „Severnog toka“ usled planskih preventivnih radova. Zbog toga, fjučersi gasa u Evropi rastu za 6 odsto, premašujući 1800 dolara za hiljadu kubnih metara.

https://rs-lat.sputniknews.com/2022...---prvi-put-nakon-2002-godine-1139498518.html
 

TONOLAN

Buduća legenda
Poruka
25.139
Simbolika ... sve je jasno
---------------------------------------

Nijedna banka je neće, pa su odlučili da je prodaju​

Najrasprostranjeniji simbol korišćen za priče o Evropskoj centralnoj banci sada je na prodaju.
IZVOR: THEMANEWS.COM UTORAK, 5.07.2022. | 10:21 -> 13:07


EPA-EFE/RONALD WITTEK


U pitanju je velika plava skulptura evra ispred bivšeg sedišta centralne banke u Frankfurtu, prenosi portal themanews.
Postala je preskupa za održavanje. ...

https://www.b92.net/biz/vesti/svet/nijedna-banka-je-nece-pa-su-odlucili-da-je-prodaju-2180864
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.