Европа ће видети право лице Хрватске. Нема више вађења на Србе.

СУНЦЕ

Primećen član
Banovan
Poruka
555
BIVŠI ministri vanjskih poslova Mate Granić i Tonino Picula za Index su proanalizirali aktualni razvoj situacije u graničnom sporu sa Slovenijom. Oba se diplomatska stručnjaka slažu da je deblokiranje pregovora s Europskom unijom veliki korak unatrag, ali premijerki Kosor ipak su pronašli neke zamjerke. Granić smatra da je Kosor od samog starta loše komunicirala s javnosti, dok se Picula pita koja će biti cijena iznenadne slovenske susretljivosti.

"Slovenija je postala susretljivija zbog pritiska iz SAD-a i Europske unije", tumači Granić koji tvrdi kako je ozračje u međunarodnoj zajednici uvelike išlo u korist Hrvatske. "SAD su stigle Sloveniju već kad je pokušala otežati ulazak Hrvatske u NATO i stvorio se pritisak da se spor riješi da se pregovori deblokiraju", kaže Granić.

Čime smo platili deblokadu?

http://www.index.hr/vijesti/clanak/...pa-ce-vidjeti-pravo-lice-hrvatske/451107.aspx

Sličnu ocjenu međunarodnog raspoloženja dao je i Picula, ali za njega to nije dovoljno dobar razlog za slovensku susretljivost prema Hrvatskoj i ukidanje blokade. "Europljani će prije svega uvijek štititi svoje interese", tvrdi Picula i dodaje kako se zbog toga moramo zapitati što nam sve Jadranka Kosor nije rekla.

"Mi se sad nalazimo u situaciji da moramo špekulirati o detaljima dogovora između hrvatske premijerke i Boruta Pahora", kaže Picula koji je izrazio nadu da će premijerka na idućoj sjednici sabora objasniti javnosti što se točno dogodilo jer "ova Vladina tiha diplomacija nije tiha nego nejasna".

Uključiti oporbu, ali ne i javnost

Granić se slaže bi lideri oporbe trebali biti uključeni u pojedinosti pregovora i vjeruje da bi to pomoglo njihovom tijeku, ali prema javnosti ima drugačiji stav. "Nikad javnost ne smije biti uključena u sve detalje pregovora jer bi ih to samo otežalo, već o njima mora biti izviještena tek kad sve završi", smatra Granić koji Vladi ipak zamjera što je dopustila da se u narodu stvori negativna slika o aktualnom hrvatskom položaju.

"Tu je kiksalo i Ministarstvo vanjskih poslova, koje je javnosti moralo odmah objasniti da još ništa nije dogovoreno niti potpisano", kaže Granić referirajući se na tvrdnje da je Kosor poklonila Slovencima izlaz na more i tako prodala 115 kilometara kvadratnih hrvatskog teritorija.

"Mi nismo još ni blizu arbitražnom sporazumu i do njega ćemo teško doći prije proljeća iduće godine. A i kad bude donesen, mora ga potvrditi Hrvatski sabor. Sasvim je jasno da nema Sabora koji bi prihvatio darivanje hrvatskog teritorija", kaže Granić koji smatra da su Pahorove izjave kako je "Slovenija dobila izlaz na otvoreno more" samo "priča za domaću javnost".

"Istina je da je Rehnov drugi prijedlog dogovoren kao temelj za nastavak pregovora, ali to je samo početna pozicija. Ja ne sumnjam da će se Hrvatska u tijeku pregovora usmjeriti prema prvom prijedlogu koji nam je bio prihvatljiviji. Važno je samo da se pregovori vode čvrsto", kaže Granić.

Razotkrivanje pravog lica Hrvatske

No, Picula nije uvjeren. Bivši SDP-ov ministar vanjskih poslova podsjeća na brojne grijehe Jadranke Kosor unutar samo tri mjeseca njenog premijerskog mandata. "Što reći o premijerki koja predlaže niz zakona, a oni jedan za drugim samo padaju? Tko nam garantira da neće i ovaj dogovor isto tako pasti? Teško je znati što nas čeka i zato se moramo zapitati čime smo platili deblokadu pregovora, koja je zasad jedina vidljiva posljedica", kaže Picula.

Picula ističe kako se on uvijek zalagao za približavanje Hrvatske europskim integracijama pa je to razlog zbog koje pozdravlja deblokadu, ali upozorava da Hrvatsku još čekaju jako ozbiljne reforme.

"Vjerojatno najbolja i najpozitivnija posljedica ovog sporazuma je što će ukidanje slovenske blokade razotkriti naše unutarnje slabosti. Ne možemo se više vaditi na Srbe, njih nema već deset godina. Sada više nema ni Slovenaca. Ostali smo bez svih alibija i napokon se moramo pozabaviti svojom europerspektivom koja je, treba priznati, jako loša", kaže Picula i kao glavnu prepreku ulaska u EU ističe kriminal u državnim firmama.
 

Back
Top