Evro uskoro prestaje da postoji

Pametni ljudi (tu spadam i ja :D) su oduvek stedeli u `svajcarcima`.

Mala zanimljivost:
Svajcarski franak je jedina moneta koja nikad nije zabelezila pad od svog uvodjenja ;)

:hahaha::rotf::hahaha: batali se ti ekonomije ...

inace , u ovom trenutku franak jeste najsigurnija moneta ( papirna ) , ko ima neku znacajniju stednju i ima mogucnosti da kupi zlato ( srebro ) to su najbolja ulaganja u narednih nekoliko godina .

:hahaha::rotf::hahaha: batali se ti ekonomije ...

inace , u ovom trenutku franak jeste najsigurnija moneta ( papirna ) , ko ima neku znacajniju stednju i ima mogucnosti da kupi zlato ( srebro ) to su najbolja ulaganja u narednih nekoliko godina .

`Genijalan` ti je argument :)

Izvoli, demantuj me.

Aham tako su rekli da se uzimaju krediti za stan u svajcarcima pa sad prsli svi

Prsli su zbog evra, ne zbog svajcarca, zato sto je evro poceo da pada na svetskom nivou, a svajcarac je bio i ostao stabilan. Kada se svajcarac prevede u evre, onda si iz meseca u mesec morao da dajes vecu ratu nego kad si poceo, upravo zbog tog pada evra. Primer. Rata ti je bila 300 svajcaraca sto je u pocetku bilo, primera radi 120 evra. Evro je pao, pa ti je onda nakon tri meseca rata i dalje bila 300 svajcaraca, samo je to tada bilo 130 evra.

`
Prsli su zbog evra, ne zbog svajcarca, zato sto je evro poceo da pada na svetskom nivou, a svajcarac je bio i ostao stabilan. Kada se svajcarac prevede u evre, onda si iz meseca u mesec morao da dajes vecu ratu nego kad si poceo, upravo zbog tog pada evra. Primer. Rata ti je bila 300 svajcaraca sto je u pocetku bilo, primera radi 120 evra. Evro je pao, pa ti je onda nakon tri meseca rata i dalje bila 300 svajcaraca, samo je to tada bilo 130 evra.

Nije evro pao, nego se evropski standard dig'o! :)

Пошто Швајцарска има ниску инфлацију, онда банке воле да рекламирају кредите са наводно ниским каматама. А у ствари, те камате нису ниске, кад се узме у обзир још много нижа швајцарска инфлација.

Јелашић је упозоравао о том трику, али га нису слушали.

Пошто Швајцарска има ниску инфлацију, онда банке воле да рекламирају кредите са наводно ниским каматама. А у ствари, те камате нису ниске, кад се узме у обзир још много нижа швајцарска инфлација.

Јелашић је упозоравао о том трику, али га нису слушали.

Jedan moj poznanik je uzeo kredu za stan u svajcarcima. Hvalio se kako je pametan sto je to uradio....Al prc

`Genijalan` ti je argument :)

Izvoli, demantuj me.

stvarno se nimalo ne razumes u problematiku , ali to te naravno ne sprecava da o istoj " imas cvrste stavove " ... sve valute setaju u odnosu vrednosti jedne na drugu , ne postoji " stabilna " i " nestabilna "( iz milion razloga koje je na nama ekonomistima da znamo a vama bi tbilo bolje da nas slusate , a ne da lupate na osnovu novinskih clanaka i " pouzdanih " informacija od komsije ) .

stvarno se nimalo ne razumes u problematiku , ali to te naravno ne sprecava da o istoj " imas cvrste stavove " ... sve valute setaju u odnosu vrednosti jedne na drugu , ne postoji " stabilna " i " nestabilna "( iz milion razloga koje je na nama ekonomistima da znamo a vama bi tbilo bolje da nas slusate , a ne da lupate na osnovu novinskih clanaka i " pouzdanih " informacija od komsije ) .

Yebiga, ja nisam ekonomista, ali sam se raspitivao kod nekoliko njih upravo o ovome, i dobio sam ovakva objasnjenja. A nisu neki ekonomisti sa kosovskom diplomom, rade na vrlo ozbiljnim i odgovornim polozajima gde nema provlacenja, vec im se svaka greska vidi, a sudeci po uspesnosti odlicno obavljaju posao.
Tako da vise verujem njima, nego onome sto procitam na forumu ;)

Onda da ja proverim... Ako sam kupio evro kada je bio nesto jeftiniji i kupujem ga kad god pojeftini, pa cekam da nesto poskupi i kupim franke, ja u sustini nisam dobio nista ili jesam? :)

Onda da ja proverim... Ako sam kupio evro kada je bio nesto jeftiniji i kupujem ga kad god pojeftini, pa cekam da nesto poskupi i kupim franke, ja u sustini nisam dobio nista ili jesam? :)

ne znam jel imas ubacene dinare u ovu jednacinu ili ne . ako imas , onda stvar izgleda ovako : u proteklom periodu din je oslabio i prema evru i prema franku , samo prema franku znatno vise . posto me mrzi da objasnjavam odnose , reci cu ti samo ovako : u prethodnih god dana bolje je bilo menjati din za franke ( nego za evro ) , bolje je bilo prebaciti evre u franke . sve to stoji , cak i mnogo vise i sad . moj je savet svima da izadju iz ustedjevine u e i predju na franak ( ako ne mogu u zlato i srebro ) .

Yebiga, ja nisam ekonomista, ali sam se raspitivao kod nekoliko njih upravo o ovome, i dobio sam ovakva objasnjenja. A nisu neki ekonomisti sa kosovskom diplomom, rade na vrlo ozbiljnim i odgovornim polozajima gde nema provlacenja, vec im se svaka greska vidi, a sudeci po uspesnosti odlicno obavljaju posao.
Tako da vise verujem njima, nego onome sto procitam na forumu ;)

ili te oni nisu lepo ucili ili ti nisi dobro slusao ( razumeo ) sto je verovatnije , posto to sto pricas o nekakvoj " stabilnosti " je APSOLUTNA nebuloza . inace , kao sto rekoh posledica je u svakom slucaju tacna , franak je bio i bice prava stvar .

ili te oni nisu lepo ucili ili ti nisi dobro slusao ( razumeo ) sto je verovatnije , posto to sto pricas o nekakvoj " stabilnosti " je APSOLUTNA nebuloza . inace , kao sto rekoh posledica je u svakom slucaju tacna , franak je bio i bice prava stvar .

Dobro bre, maheru, hoces li vise da argumentujes posto sve zivo isprica (a ovaj odgovor gore i objasnjenje koje si dao coveku je do yaya :lol: Nista nisi rekao), a ne argumentova da nisam u pravu.

Dakle, dokazi da nije tacno da franak nije zabelezio pad nikada. U kakvom god odnosu zelis, prema dolaru, prema marki, prema evru, jenu itd.
I naravno, govorimo o osetnom padu, ne o nekim 0,01 procentima

O.K. napravio sam 2 greske :

1 pokusao sam da pomognem i naucim nesto srbina - iako odlicno znam da je to jedan greh koji ti nikad nece oprostiti

2 @ ernauton... : razmenio sam vise od jednog posta sa budalom . :roll:

necu vise da ponavljam gresku . :bye:

edit : zaboravih da odgovorim na ovo trazenje informacija , objasnjenja , pojasnjenja ... NISAM JA TETKA FINANSIJSKA SAVETA NA KRSTI :rtfm: hoces tacne informacije : sta , gde , kada i zasto ? TO SE PLACA ! :rtfm:

Poslednja izmena:
Dobro bre, maheru, hoces li vise da argumentujes posto sve zivo isprica (a ovaj odgovor gore i objasnjenje koje si dao coveku je do yaya :lol: Nista nisi rekao), a ne argumentova da nisam u pravu.

Dakle, dokazi da nije tacno da franak nije zabelezio pad nikada. U kakvom god odnosu zelis, prema dolaru, prema marki, prema evru, jenu itd.
I naravno, govorimo o osetnom padu, ne o nekim 0,01 procentima

1936 je svajcarski franak doziveo svoju prvu i jedinu devalvaciju, za 30 % vrednosti

ja stedim - pola pola pola u evrima pola u americkim dolarima

mada stednja u svajcarcima je bila pametnije resenje jer je svajcarac nevidjeno ojacao u poslednje vreme no ne mozes biti pametan tu ko bi mogao sa sigurnoscu da predvidi kretanje kruseva valuta taj bi bio milijarder za vrlo kratak period

pa nije bas tako . znam da je jelasic bar 100 puta rekao da se ti krediti NE uzimaju . sad , posto nasi ljudi ne vole skolovane kadrove , niko ga nije **** 2 % . a sad mogu ( i treba ) da kukaju ...

pa kamata u svajcarcima je ostala ista. samo je problem sto je svajcarac nevidjeno ojacao prema dolaru i evru a samim tim i prema svim ostalim valutama vezanim za ove dve glavne svetske valute

i to je ovima sto imaju kredite napravilo zesci problem

al tako je to kad prihod ostvarujes u jednoj valuti a zaduzis se u drugoj

nikad ne znas sta te ceka

zato se PAMETNI zaduzuju SAMO u valuti u kojoj ostvaruju prihod. a glupi i ocajni - oni se kockaju

Back