Evolucija vs Kreacija

@ posnazajednica

Pre svega da napomenem da nisam dosao ovde da bih pobedio u nekoj raspravi, vec da se malo edukujem po pitanju evolucije (jer sam veliki laik) i zeleo bih da naucim stvari od nekoga ko se razume.
Dakle, posmatraj na mene kao prvacica koji je dosao da postavlja pitanja

Teško da ćeš postavljanjem pitanja o stvarima koje ne razumeš i koje ti nisu poznate stići do znanja. Pitanje uvek mora sadržavati i dobar deo odgovora.
Zato bi bilo bolje da nađeš kakvu dobru popularnu literaturu, pa tek kada razumeš osnovne stvari i postavke, možeš početi postavljati pitanja i da ti to bude na korist.

Možeš početi od teorijaevolucije.com, sajta koji je svojevremeno održavao ovdašnji član endonuclease koji bi ti rado i kvalifikovano odgovorio na svako pitanje iz oblasti biologije i srodnih nauka, ali, na žalost, izgubio je živce sa ovdašnjim budalama, pa se više ne pojavljuje. :lol:

Ja prvi put cujem da je voda ovako dobijena u prvobitnim uslovima. Da li je to neka nova teorija? Mozes li malo vise da me uputis u to (ukoliko je to tvoja verzija) ili da mi das link iste?
Svakako sam o paljenju vodonika govorio u drugačijem kontekstu. Bez obzira da li vodonik dobio u jednoj od onih dugačkih boca pod pritiskom, elektrolizom vode, reakcijom metala sa kiselinom, redukcijom vode u koksari... kada ga zapališ, dobiješ vodu. To je bila ideja.

Ako ćemo da raspravljamo o poreklu vode na Zemlji, onda je moja logika sledeća: na visokim temperaturama ne postoje oksidi, pa ni oksid vodonika koji se redukuje relativno lako u prisustvu užarenog ugljenika, ugljen - monoksida i sl. Daklem, kad je vrućina popustila, došlo je do obrazovanja vode iz vodonika.

"Zar se tada ne pretpostavlja da je Zemlja bila pod gasnim i vulkanskim aktivnostima? Kako bi onda kao takav jedan zivi jednocelijski organizam uspeo da opstane u tako visokoenergetskom okruzenju?
Kada? "

Na pocetku Zemlje, onda kada su gasne i vulkanske akrivnosti formirale prvobitnu atmosferu Zemlje
Na "početku Zemlje" verovatno nije bilo živih bića. Svakako nije bilo živih bića kakva danas poznajemo. No, to niko i ne tvrdi.

Vozdra svima!

Vidim, ovde se tema zahuktala, pa varnice samo lete.

Interesuje me jedna stvar,
od kada se zna da Zemlju drzi sila gravitacije, odnosno Isak Njutn (17-18 vek), kako je moguce da u Bibliji, tacnije Jov 26:7 stoji da Zemlja "obesena ni na cem"?
Ukoliko znamo da je Jov ziveo između 1657.pne. i 1473.pne. , kako je moguce da je on to znao i pre Njutna, pa cak i mnogo pre Aristotela koji je samo dao nagovestaje o ovoj teoriji?
-------------------------------------------------------------------

Zazijavalo, hvala na datim odgovorima.

Interesuje me jos jedna stvar. "Ako ćemo da raspravljamo o poreklu vode na Zemlji, onda je moja logika sledeća: na visokim temperaturama ne postoje oksidi, pa ni oksid vodonika koji se redukuje relativno lako u prisustvu užarenog ugljenika, ugljen - monoksida i sl. Daklem, kad je vrućina popustila, došlo je do obrazovanja vode iz vodonika."

Po toj logici, danas se u laboratorijama mogu lako stvoriti takvi uslovi, kakvi su vladali na Zemlji u to vreme, i napraviti voda, a svi znamo da je to nemoguce. Zbog cega?

Svako dobro! :D

Poslednja izmena:
Da li stvarno misliš da je knjigu o Jovu napisao Jov? Stari zavet svoj konačan oblik dobio je tek posle vavilonskog ropstva, a to je bila prilika da se Jevreji upoznaju sa astronomskim znanjima Sumera, najnaprednijih astronoma starog veka. Tako da nema ničeg čudnog...

Bog nas nije ostavio u neznanju i nedoumici...

Biblija je pružila informacije svim ljudima o...

STVORITELJU
Poreklu ljudi i njihovom padu u greh
PLANU SPASENJA
O potrebi da ljudi prihvate Jagnje Božje koje je uzelo grehe sveta...
...

Nasuprot tome, stoji jedna teorija sračunata da izbaci ove hrišćanske vrednosti.

Evolucija je pokušaj Sotone da pruži ljudima OPRAVDANJE za njihov grešni život...

(ova teorija pruža mnogima izgovor da ne moraju da se menjaju, niti da se pokaju za svoje grehe)

... ali tom teorijom se NE MOŽE OBJASNITI nastanak svemira, života.

Richard Dawkins admits to Intelligent Design
Ti si jednostavno opsednut u totalu. Emanuel je strucnjak za oslobadjenje opsednukih od nepozvanih stanara, tj. onih koji opsedaju.

Da je to izjavila najmoralnija crkva (koja ne postoji) ne bi me interesovalo. A ne jedan krvolok i monstrum od pape. Taj uživotu nije otvorio Bibliju a ne da nešto o njoj kaže.
Taj krvolok od hriscanina predvodi preko 1,5 milijarde hriscana. Oni, bas kao i ti, veruju u boga U Isusa, u svetog duha. Ako su oni krvoloci, onda ti ne mozes za sebe reci da nisi. Jer ti pripadas toj religiji.

Pozdrav!

Pero druze, slozicemo se da se Biblija ne moze, makar sa naucne strane, 100% utvrditi da je autenticna, ali postoji puno arheoloskih dokaza da Biblija kroz mnoge vekove nije menjana.
Ukoliko mislis da knjigu o Jovu nije napisao Jov, dacemo druge dokaze.

Recimo svici sa Mrtvog mora. Ok, sada ce mnogi reci, pa to je samo prorok Isajia, a ako znamo da se prorok Isajia takodje rodio oko 765 g.p.n.e. i da u njegovom delu 40:22 stoji da Stvoritelj "Boravi nad krugom zemaljskim", a dacemo pretpostavku da je Pitagora dao prvu teoriju o "krugu Zemaljskom" on je opet ziveo oko 582. pne. – oko 496. pne., kako je moguce da jedan obican "sarlatan" da ovako tacnu izjavu, u to vreme?

Takodje imam jos jednu stvar koja bi mogla da pomogne http://www.nezavisne.com/nauka-tehnologija/nauka/Ko-je-pisao-Bibliju-96173.html
:bye:

Poslednja izmena:
Interesuje me jedna stvar,
od kada se zna da Zemlju drzi sila gravitacije, odnosno Isak Njutn (17-18 vek), kako je moguce da u Bibliji, tacnije Jov 26:7 stoji da Zemlja "obesena ni na cem"?
Ukoliko znamo da je Jov ziveo između 1657.pne. i 1473.pne. , kako je moguce da je on to znao i pre Njutna, pa cak i mnogo pre Aristotela koji je samo dao nagovestaje o ovoj teoriji?
Zemlja uopšte nije obešena. Bibijski izveštaj želi da naglasi da ploču možeš obesiti samo vertikalno, pa bi ljudi popadali. :kafa:

Po toj logici, danas se u laboratorijama mogu lako stvoriti takvi uslovi, kakvi su vladali na Zemlji u to vreme, i napraviti voda, a svi znamo da je to nemoguce. Zbog cega?
Šta je nemoguće? Zapaliti vodonik?

Zazijavalo,
pre svega želim opet da ti kažem da meni nije poenta nikoga da pobedim u diskusiji. Želim da nadjemo zajednički jezik bez ikakve filozofije i da vidimo sve kako stoje činjenice.
Ukoliko ja ne budem bio upravu, odmah priznajem.
Šta za tebe znači kada se kaže da je "Zemlja obešena ni na čem"?

"Šta je nemoguće? Zapaliti vodonik? " - Stvoriti vodu ;) Pitam jedno jednostavno pitanje, zbog čega je, današnjim naučnicima, nemoguće stvoriti vodu, ukoliko pretpostavimo da je sve to tako jednostavno kao što si ti naveo?

Šta za tebe znači kada se kaže da je "Zemlja obešena ni na čem"?
Time je izraženo uverenje nekadašnjih palestinskih čobana da je krajnje neverovatno da Zemlja leži na leđima četer velika slona, jer su kao stočari znali da bi brdo balege koju bi proizvela četer slona dovoljno velika da na leđima drže Zemlju tokom nekoliko hiljada godina smrdelo do neba. :kafa:

Pitam jedno jednostavno pitanje, zbog čega je, današnjim naučnicima, nemoguće stvoriti vodu.
Misliš stvoriti vodu ni iz čega ili stvoriti vodu iz vodonika i kiseonika? :confused:

"Time je izraženo uverenje nekadašnjih palestinskih čobana da je krajnje neverovatno da Zemlja leži na leđima četer velika slona, jer su kao stočari znali da bi brdo balege koju bi proizvela četer slona dovoljno velika da na leđima drže Zemlju tokom nekoliko hiljada godina smrdelo do neba."

Gospodine Zazijavalo, u to vreme, veća verovatnoća je bila ta što vi pominjete, nego da palestinski čobani shvate da je Zemlja obešena "ni na čem".
Zamislite sebe, u to vreme, da vam neko pridje i kaže da nešto može da lebdi, a da ga ništa ne drži? Kako bi ste reagovali?

"Misliš stvoriti vodu ni iz čega ili stvoriti vodu iz vodonika i kiseonika? " - Gospodine Zazijavalo, kako je moguće stvoriti vodu ni iz čega? Pitam veoma jednostavno pitanje, zašto naučnici danas, ako je tako lako je bilo stvoriti u prošlosti, kao što i sami tvrdite, ne stvore vodu bilo kakvim hemijskim procesima?

Pozdrav i svako dobro!:bye:

Poslednja izmena:
Gospodine Zazijavalo, u to vreme, veća verovatnoća je bila ta što vi pominjete, nego da palestinski čobani shvate da je Zemlja obešena "ni na čem".
Zamislite sebe, u to vreme, da vam neko pridje i kaže da nešto može da lebdi, a da ga ništa ne drži? Kako bi ste reagovali?
U to vreme reagovao bih isto kao i danas. Rekao bih mu da zemlja nije obešena. :kafa:

Gospodine Zazijavalo, kako je moguće stvoriti vodu ni iz čega? Pitam veoma jednostavno pitanje, zašto naučnici danas, ako je tako lako je bilo stvoriti u prošlosti, kao što i sami tvrdite, ne stvore vodu bilo kakvim hemijskim procesima?
A, to... Fale im sirovine. :kafa:
Vodonik je danas uglavnom u obliku vode. Da bi stvorili drugu vodu, naučnici bi trebalo da razlože ovu vodu koju već imaju, pa da tako dobijeni vodonik zapale da bi dobili vodu. Nije nemoguće, ali teško da je isplativo. Ali nemoguće nije uopšte. :huh:

U to vreme reagovao bih isto kao i danas. Rekao bih mu da zemlja nije obešena. :kafa:

A, to... Fale im sirovine. :kafa:
Vodonik je danas uglavnom u obliku vode. Da bi stvorili drugu vodu, naučnici bi trebalo da razlože ovu vodu koju već imaju, pa da tako dobijeni vodonik zapale da bi dobili vodu. Nije nemoguće, ali teško da je isplativo. Ali nemoguće nije uopšte. :huh:

и тако лајавац дође до месеца и поче да одређује плиму и осеку...

"U to vreme reagovao bih isto kao i danas. Rekao bih mu da zemlja nije obešena. " - Gospodine Zazijavalo, pored ovoga obešena stoji ni na čem što je veoma važna konstatacija, jer bez ovoga, ceo kontekst se menja.

"A, to... Fale im sirovine.
Vodonik je danas uglavnom u obliku vode. Da bi stvorili drugu vodu, naučnici bi trebalo da razlože ovu vodu koju već imaju, pa da tako dobijeni vodonik zapale da bi dobili vodu. Nije nemoguće, ali teško da je isplativo. Ali nemoguće nije uopšte."- Gospodine Zazvijalo, u velikim količinama bi bilo neisplativo. Zašto onda to nikada nisu uspeli da urade u manjim količinama?

Gospodine Zazvijalo, pošto je voda, kao što i sami znate, da tako nazovemo, oksidovani vodonik, odnosno H2O. Dajemo pretpostavku da je molekul H došao sa neke druge planete, ili pak i sa neke druge zvezde, pa čak i sa Sunca. Interesuje me, odakle je došao taj slobodni molekul kiseonika? Kako je on nastao?

Poslednja izmena:
"U to vreme reagovao bih isto kao i danas. Rekao bih mu da zemlja nije obešena. " - Gospodine Zazijavalo, pored ovoga obešena stoji ni na čem što je veoma važna konstatacija, jer bez ovoga, ceo kontekst se menja.
Nije baš toliko važna konstatacija. Glupost je reći da je Zemlja obešena. Reći da je obešena "ni o čem" je apsurdna glupost. A apsurdna glupost je još uvek glupost. :kafa:

- Gospodine Zazvijalo, u velikim količinama bi bilo neisplativo. Zašto onda to nikada nisu uspeli da urade u manjim količinama?
Mislio sam da su protestanti školovaniji. Šta nisu uspeli da urade? Da izvuku vodonik iz vode da bi pravili vodu? :lol:
Misliš li da bi malo postrojenje za tako nešto bilo isplativije? Isplativije od korišćenja vode koja već postoji?

Gospodine Zazvijalo, pošto je voda, kao što i sami znate, da tako nazovemo, oksidovani vodonik, odnosno H2O.
Znamo. Baš danas ste i vi to doznali. Od mene.

Dajemo pretpostavku da je molekul H došao sa neke druge planete, ili pak i sa neke druge zvezde, pa čak i sa Sunca. Interesuje me, odakle je došao taj slobodni molekul kiseonika? Kako je on nastao?
Ko daje pretpostavku nek da i odgovor. Jedva čekam da čujem. :kafa:

Poslednja izmena:
Pre svega da se izvinim što vam nisam ispravno napisao ime. Malo sam omašio, jer sam sve to pisao u brzini. :D

"Nije baš toliko važna konstatacija. Glupost je reći da je Zemlja obešena. Reći da je obešena "ni o čem" je apsurdna glupost. A apsurdna glupost je još uvek glupost." Gospodine Zazijavalo,
da li ste možda od njih očekivali da vam kažu da planetu Zemlju drži sila gravitacije ili da se izraze na svoj način, u skladu s' tim vremenom?
Molim vas, pošto vidim da ste veoma inteligentna osoba, da li vam je poznat termin "inteligenciono poštenje"?

"Mislio sam da su protestanti školovaniji. Šta nisu uspeli da urade? Da izvuku vodonik iz vode da bi pravili vodu?
Misliš li da bi malo postrojenje za tako nešto bilo isplativije? Isplativije od korišćenja vode koja već postoji? " - Molim vas da mi napišete, kada sam ja rekao da nisu uspeli da izdvoje vodonik?;) Pitao sam prosto i jednostavno pitanje, zašto ne stvore naučnici vodu bilo kakvim drugim hemijskim procesima? Zbog čega sami ne stvore molekul vodonika?

"Znamo. Baš danas ste i vi to doznali. Od mene." Rekao sam vam da sam ja neuki neandertalac kome su pradedovi sišli sa drveta, pa sam došao kod vas, koji ste izašli iz epruvete, da me prosvetlite.

"Ko daje pretpostavku nek da i odgovor. Jedva čekam da čujem. " - Važi. Po tome se vidi da ne umete da objasnite ono u šta verujete. Svako dobro :bye:

Poslednja izmena:
Ja to uvek napišem iz poštovanja prema mom sagovorniku. Ukoliko bi mi on napisao njegovo ime i prezime, takodje bih rado stavio isto. :D

Uraghan druže, ja kažem da ne znam ništa o tome, pošto sam zatupljeni vernik, pa zato i pitam, da bih se malo uputio.
Rekao sam da gledate na mene kao buzdovana, kome treba objasniti bajku, u koju verujete vi i vaše evolucionističke pristalice.

Sve ovo pitam iz jednog prostog razloga, a to je da se i sam uverim koliko "slučajnih" stvari je trebalo da se desi, kao što i sami tvrdite, da bi nastao ovako savršen život na Zemlji, kakav je danas.

Nadam se da smo se razumeli :)

Poslednja izmena:
Pre svega da se izvinim što vam nisam ispravno napisao ime. Malo sam omašio, jer sam sve to pisao u brzini. :D
Malo si omašio zato što ti očnjaci fratarski zaklanjaju vidik. :kafa:

da li ste možda od njih očekivali da vam kažu da planetu Zemlju drži sila gravitacije ili da se izraze na svoj način, u skladu s' tim vremenom?
Ni onda ni danas Zemlju ne drži, a pogotovo je ne drži obešenu, a napose je ne drži obešenu ni o šta sila gravitacije.
Mada, istina je, i onda ja bilo, a očigledno ima i danas ljudi koji to ne mogu da razumeju. :kafa:

Molim vas da mi napišete, kada sam ja rekao da nisu uspeli da izdvoje vodonik?;) Pitao sam prosto i jednostavno pitanje, zašto ne stvore naučnici vodu bilo kakvim drugim hemijskim procesima? Zbog čega sami ne stvore molekul vodonika?
Pitao si za vodu. Molekul vodonika nije molekul vode.
(Uzgred, molekul vodonika nastaje od dva atoma vodonika. Nije potrebno da to bilo ko stvara. Nascentni vodonik se sam sjedinjuje u molekul vodnika. Ako su uslovi povoljni.)

Istina je, nisi tvrdio da naučnici nisu uspeli da izdvoje vodonik, ali nisi tvrdio ni da su naučnici uspeli da izdvoje vodonik. Tvrdio si da im je nemoguće dobiti vodu paljenjem vodonika :kafa:

Rekao sam vam da sam ja neuki neandertalac kome su pradedovi sišli sa drveta, pa sam došao kod vas, koji ste izašli iz epruvete, da me prosvetlite.
To nisi rekao. :kafa:

"Ko daje pretpostavku nek da i odgovor. Jedva čekam da čujem. " - Važi.
Po tome se vidi da ne umete da objasnite ono u šta verujete. Svako dobro :bye:
A ko ti je rekao da ja verujem u tvoje pretpostavke? :kafa:
Izbegavanje odgovora je pre tvoja specijalnost. Jerbo ni reč ne čusmo šta ti to veruješ, izuzev da je nemoguće dobiti vodu paljenjem vodonika.

Poslednja izmena:

Back