evolucija VS kreacija

Eto vidis: nepoznato!

Posto je to nepoznato onda nam kazite kojom brzinom je pri onom pocetnom Velikom prasku materija rasirena po cijelom Univerzumu?

Brzinom svjetlosti, sporije ili brze od svjetlosti?

Mislim da ovde ima greska u pocetnim postavkama. Barem prema onome kako sam ja razumeo veliki prasak. U velikom prasku nije materija rasirena po celom univerzumu nego se upravo celi univerzum sa materijom koja je u njemu rasirio da ne kazem eksplodirao. U cemu se sirio nemam predstavu tj. da li uopste posotji nesto izvan granica univerzuma. I mislim da sam negde procitao da je pocetna brzina sirenja univerzuma bila veca, znatno veca od brzine svetlosti, a da je kasnije usporio i da ce shodno onom modleu univezuma na kraju stati i mozda cak krenuti unazad. Nemoj me pitati za tacne brojke brzina posto to ako sam i procitao sad zaista ne znam. Takodje mislim da svetlost u pocetku nije ni postojala jer je materija u tom malom sirecem univerzumu do tamo nekog trenutka t (opet ne znam broj) bila u svom bazicnom obliku tj nisu postojali kompleksniji vidovi materija tipa atoma, molekula, a mozda cak ni protona, elektorna pa mozda i fotona (ne znam da li postoji nesto manje od cega je foton napravljen).

A mislim da je na pitanje sta je to "nesto" odgovor upravo sve. Ne samo materija nego i prostor i energija i sve ostalo sto se vidi i ne vidi u univerzumu oko nas. Kako je "sve" unutar univerzuma a univerzum se sisrio iz nulte tacke onda je u toj nultoj tacki zapravo bilo "sve". Samo je to sve bilo u vrlo nepepoznatljivom obliku za danasnje standarde.

Mislim da ovde ima greska u pocetnim postavkama. Barem prema onome kako sam ja razumeo veliki prasak. U velikom prasku nije materija rasirena po celom univerzumu nego se upravo celi univerzum sa materijom koja je u njemu rasirio da ne kazem eksplodirao. U cemu se sirio nemam predstavu tj. da li uopste posotji nesto izvan granica univerzuma. I mislim da sam negde procitao da je pocetna brzina sirenja univerzuma bila veca, znatno veca od brzine svetlosti,

Brzina sirenja ni ne moze direktno da se poredi sa brzinom svetlosti ili nekog tela. Sta je uopste brzina sirenja? Dve bliske tacke se udaljavaju mnogo manjom brzinom nego dve udaljene. Evo sta hocu da kazem na jednodimenzionalnom primeru: uzmemo elasticnu zicu i oznacimo tacke na rastojanju 1m. Onda tu zicu u 1 s rastegnemo tako da razmak izmedju svake dve oznacene tacke bude 2m. Po tome su se susedne tacke udaljile brzinom 1m/s ali tacke na rastojanju od 100m su se udaljile brzinom od 100m/s. Kolika je tu brzina rastezanja?

Vidusa немој да им више постављаш незгодна питања, покварио си им срећу мислећи да су убедили креационисте да друкчије мисле (ма шта им то значило).
Ипак, дао си им домаћи задатак?:ok:

Jeste sram da nas bude! Tu kao nesto pricamo o nauci a ne znamo ni kako je doslo do velikog praska. I ne znamo zasto gravitacija postoji i kako je nastao zivot. Ja evo predlazem da, posto ne znamo odgovore na ova kruncijalna pitanja, sto automatski dokazuje da je bog stvorio sve i da nauka eto pojma nema, brze bolje popalimo svu naucnu literaturu i od sada sve sto treba da znamo, pogledamo u bibliji. Jel tako Sale? SAmo ti njima reci! Bravo! Sateraj ih u cosak!

Bando naucna, mars u crkvu na pricest :rotf: i tri ocenas za okajanje greha, tu prosipate neku evoluciju a ni svemir ne znate kako je nastao! :hahaha: :hahaha: :hahaha:

:worth: - ovako da se molite za oprost! :rotf:

покушаћу да им олакшам
шта је из ништа "пукло" нешто?

Cao, Sale. Evo, ja cu ti dati odgovor na tvoje pitanje, pa cu tebi postaviti neka u nadi da ces ti meni da odgovoris. Ok?

Kratak odgovor na tvoje pitanje je sledeci: nista nije "iz nista puklo nesto".

Ali pretpostavljam da ce ti trebati malo duzi odgovor. Otud, evo ti ukratko i uprosceno sta je kosmologija otkrila o poreklu univerzuma; ono sto se zove "teorija Velikog Praska". Redom.

- pre oko 13.7 milijardi godina, univerzum je bio veoma mali, veoma gust, i veoma vreo. Niko ne zna zasto je to tako bilo, niti se zna odakle je taj originalni univerzum nastao.

- taj originalni singularitet se odjednom, veoma naglo i veoma brzo, prosirio. Niko nije siguran zasto, samo znamo da se to desilo. (I imamo prakticno neoborive dokaze za to, u vidu WMAP podataka.)

- ovo prvobitno sirenje se desilo u malom delicu sekunde, i naziva se "Veliki Prasak". Imaj u vidu da ovo nije bila nikakva eksplozija, vec sirenje.

Ako ti nije jasno sta znaci sirenje, uzmi prazan balon, i "istackaj" ga flomasterom. Onda ga naduvaj, i pogledaj sta se desilo sa tackama. E, to je sirenje - samo sto se sa univerzumom desilo u cetiri dimenzije, ne u dve (kao na povrsini balona).

- nakon Velikog Praska, univerzum je nastavio da se siri, ali mnogo sporije nego pre. Nismo sasvim sigurni kako i zasto se ovo odigralo.

- sirenje univerzuma je dovelo do njegovog hladjenja. Energija koja se nalazila u prvobitnom singularitetu se prvo kondenzovala u kvarkove, pa zatim u protone, elektrone i neutrone (trenutak od koga kvantna hromodinamika pocinje da vazi), pa zatim u prve elemente: uglavnom vodonik, malo helijuma, i veoma, veoma malo litijuma.

- cisto statisticka neujednacenost rasporeda ove prvobitne materije je dovela do razlika u gustini. Gusca materija je pocela da gravitacijom privlaci materiju iz okolnih oblasti. Ovo je izgledalo kao trodimenzionalna mreza guste materije zaronjene u redju.

Ovo je takodje i najraniji trenutak u postojanju Univerzuma koga mozemo da direktno vidimo. WMAP slika univerzuma prati neujednacnost u pozadinskoj mikrotalasnoj radijaciji. Sliku ovog ranog univerzuma mozes da vidis ovde:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/28/WMAP_2008.png

(Ako nije jasno sta ova slika predstavlja, pitaj. Odgovori postoje, i oni koji pitaju ih i dobiju.)

- kolaps prvobitne materije je proizveo prve zvezde, koje su u svom srcu nukleosintezom proizvele teze elemente. Ti elementi su se zatim rasprsili u supernovama prvih zvezda, i usli u dalje cikluse sazimanja i sirenja.

- ta prva "mreza" guste materije koju vidimo se preklapa sa danasnjom mrezom superklastera galaksija - gigantskih struktura koje se sastoje od mnogo klastera galaksija, koji se opet sastoje od mnogo pojedinacnih galaksija, a koje se, kao sto pretpostavljam znas, sastoje od stotina miliona zvezda.

* * *

O svakoj od gornjih tacaka se moze napisati knjiga (i, u stvari, jesu napisane citave knjige). Posto ovde ne mozemo da pisemo knjige, ostaje da zainteresovani pitaju za detalje, pa se moze na njih i odgovoriti.

Eto, ja sam odgovorio na tvoje pitanje, sada je red na moja pitanja tebi. Moze?

Prvo pitanje. Pitanje koje si postavio je jedno koje kreacionisti cesto postavljaju: kako to da je iz nicega nastalo nesto. Teorija Velikog Praska (koju, ako sam te dobro shvatio, napadas), medjutim, ne tvrdi da je iz nicega nastalo bilo sta. Ona samo tvrdi (na osnovu veoma dobrih i debelih dokaza) da univerzum ima odredjenu starost, i da je u odredjenom davnom trenutku bio veoma mali, veoma vreo, i veoma gust. To je to. Nista vise, nista manje.

Drugim recima, ti napadas teoriju Velikog Praska, ali pritom ne znas ni sta ta teorija u stvari tvrdi, niti na osnovu kojih dokaza. Pitanje: zasto? Zasto se nisi upoznao sa teorijom Velikog Praska pre nego sto si ovde poceo da tvrdis da ona nije istinita?

(Ovo je deo jednog opstijeg pitanja, u stvari. Veoma mali broj kreacionista - manje od jedne desetine jednog procenta - zna sta teorija evolucije u stvari tvrdi, a jos manji broj zna bilo sta o dokazima na osnovu kojih je izgradjena. To ih, medjutim, ne sprecava da izmisle svoju, besmislenu, teoriju evolucije, pa da je onda napadaju.)

Drugo pitanje: kosmologija je veoma "tvrda" disciplina, u smislu da zahteva cvrste dokaze i merenja eda bi dosla do svojih zakljucaka. Kao, uostalom, i drugi delovi fizike. Na njoj su radili i danas rade ljudi koji su medju najvecim umovima covecanstva. Da li zaista mislis da su svi oni uspeli da provedu zadnjih sto i kusur godina radeci na ovim stvarima, a da pri tome nisu primetili probleme koje bi svaki desetogodisnjak mogao da primeti?

Vidusa немој да им више постављаш незгодна питања, покварио си им срећу мислећи да су убедили креационисте да друкчије мисле (ма шта им то значило).
Ипак, дао си им домаћи задатак?:ok:
:worth:
Prelazim u kreacionisticki tabor i usvajam saleta i svetu kao vrhovna bozanstva! Mada, jedan je astral/blade! On ce uvek imati posebno mesto u mom srcu! :heart:

Hm, interesantna je stvar da ljudi vole da se dele na suparnicke klanove! Shvata li neko, uopste, da se nauka i religija ne potiru medjusobno! Jasno je i ocigledno da se sve u prirodi odvija pod nekim pravilima i zakonima, da ih tako nazovem! Mogu li se te zakonitosti izjednaciti sa npr. voljom bozjom ili tako necim! U princpu, mislim da cela ova "frka" oko evolucije i kreacije samo jedno veliko "zapisavanje" teritorije, tj. dokazivanje ko je veci "frajer" Crkva ili Institut! A istina je tamo negde...

Hm, interesantna je stvar da ljudi vole da se dele na suparnicke klanove!

U ovoj konkretnoj temi i nije pitanje "suparnickih klanova". Problem je u tome sto neki vernici misle da Boga treba lazima da brane. Tacnije, misle da ako ne veruju u laz, moraju da odustanu od svoje religije.

Kako si i ti sam rekao, nema razloga za to. Mogu da prihvate cinjenice, i da nastave da veruju. Ali, na zalost, mnogi su se toliko uneli u sukob, da tu mogucnost nikada nece prihvatiti...

Hm, interesantna je stvar da ljudi vole da se dele na suparnicke klanove! Shvata li neko, uopste, da se nauka i religija ne potiru medjusobno! Jasno je i ocigledno da se sve u prirodi odvija pod nekim pravilima i zakonima, da ih tako nazovem! Mogu li se te zakonitosti izjednaciti sa npr. voljom bozjom ili tako necim! U princpu, mislim da cela ova "frka" oko evolucije i kreacije samo jedno veliko "zapisavanje" teritorije, tj. dokazivanje ko je veci "frajer" Crkva ili Institut! A istina je tamo negde...

Savrsena recenica. Eh, kad se setim Moldera. :)

Slazem se sa tobom oko ne potiranja religije i nauke, barem u nekim aspektima, mada je mozda bolje reci vere i nauke.

Poenta "frke" je upravo u pogledu na tu Molderovu recenicu. Da li treba traziti tu istinu (istine), proucavati je, testirati, gurati dalje i dalje ili treba prihvatiti svet onakvim kakav se vidi na prvi pogled, a sve neobicno odmah mistifikovati i pripisati Njegovom uticaju?

Jeste sram da nas bude! Tu kao nesto pricamo o nauci a ne znamo ni kako je doslo do velikog praska. I ne znamo zasto gravitacija postoji i kako je nastao zivot. Ja evo predlazem da, posto ne znamo odgovore na ova kruncijalna pitanja, sto automatski dokazuje da je bog stvorio sve i da nauka eto pojma nema, brze bolje popalimo svu naucnu literaturu i od sada sve sto treba da znamo, pogledamo u bibliji. Jel tako Sale? SAmo ti njima reci! Bravo! Sateraj ih u cosak!

Bando naucna, mars u crkvu na pricest :rotf: i tri ocenas za okajanje greha, tu prosipate neku evoluciju a ni svemir ne znate kako je nastao! :hahaha: :hahaha: :hahaha:

:worth: - ovako da se molite za oprost! :rotf:

sto si frustriran,
pogresno shvatas
nauka nije svemocna
Bog je svemocan

sta je nauka?

i vera je nauka
i medicina je nauka
i fizika i hemija i geologija i rat je nauka i fudbal je nauka i astronomija i astrologija i matematika (*koju ja vrlo cenim) i kuvanje je nauka i sta sad?
svaki delic zivota je nauka
ovde je problem zato sto od gordosti vase nevidite dalje od svog nosa.
evolucija je nedokazana.
ne znate nista a kurobecate se ovde na forumu kao veliki naucnici citajuci SF sajtove.

Cao, Sale. Evo, ja cu ti dati odgovor na tvoje pitanje, pa cu tebi postaviti neka u nadi da ces ti meni da odgovoris. Ok?

Kratak odgovor na tvoje pitanje je sledeci: nista nije "iz nista puklo nesto".

Ali pretpostavljam da ce ti trebati malo duzi odgovor. Otud, evo ti ukratko i uprosceno sta je kosmologija otkrila o poreklu univerzuma; ono sto se zove "teorija Velikog Praska". Redom.

- pre oko 13.7 milijardi godina, univerzum je bio veoma mali, veoma gust, i veoma vreo. Niko ne zna zasto je to tako bilo, niti se zna odakle je taj originalni univerzum nastao.

- taj originalni singularitet se odjednom, veoma naglo i veoma brzo, prosirio. Niko nije siguran zasto, samo znamo da se to desilo. (I imamo prakticno neoborive dokaze za to, u vidu WMAP podataka.)

- ovo prvobitno sirenje se desilo u malom delicu sekunde, i naziva se "Veliki Prasak". Imaj u vidu da ovo nije bila nikakva eksplozija, vec sirenje.

Ako ti nije jasno sta znaci sirenje, uzmi prazan balon, i "istackaj" ga flomasterom. Onda ga naduvaj, i pogledaj sta se desilo sa tackama. E, to je sirenje - samo sto se sa univerzumom desilo u cetiri dimenzije, ne u dve (kao na povrsini balona).

- nakon Velikog Praska, univerzum je nastavio da se siri, ali mnogo sporije nego pre. Nismo sasvim sigurni kako i zasto se ovo odigralo.

- sirenje univerzuma je dovelo do njegovog hladjenja. Energija koja se nalazila u prvobitnom singularitetu se prvo kondenzovala u kvarkove, pa zatim u protone, elektrone i neutrone (trenutak od koga kvantna hromodinamika pocinje da vazi), pa zatim u prve elemente: uglavnom vodonik, malo helijuma, i veoma, veoma malo litijuma.

- cisto statisticka neujednacenost rasporeda ove prvobitne materije je dovela do razlika u gustini. Gusca materija je pocela da gravitacijom privlaci materiju iz okolnih oblasti. Ovo je izgledalo kao trodimenzionalna mreza guste materije zaronjene u redju.

Ovo je takodje i najraniji trenutak u postojanju Univerzuma koga mozemo da direktno vidimo. WMAP slika univerzuma prati neujednacnost u pozadinskoj mikrotalasnoj radijaciji. Sliku ovog ranog univerzuma mozes da vidis ovde:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/28/WMAP_2008.png

(Ako nije jasno sta ova slika predstavlja, pitaj. Odgovori postoje, i oni koji pitaju ih i dobiju.)

- kolaps prvobitne materije je proizveo prve zvezde, koje su u svom srcu nukleosintezom proizvele teze elemente. Ti elementi su se zatim rasprsili u supernovama prvih zvezda, i usli u dalje cikluse sazimanja i sirenja.

- ta prva "mreza" guste materije koju vidimo se preklapa sa danasnjom mrezom superklastera galaksija - gigantskih struktura koje se sastoje od mnogo klastera galaksija, koji se opet sastoje od mnogo pojedinacnih galaksija, a koje se, kao sto pretpostavljam znas, sastoje od stotina miliona zvezda.

* * *

O svakoj od gornjih tacaka se moze napisati knjiga (i, u stvari, jesu napisane citave knjige). Posto ovde ne mozemo da pisemo knjige, ostaje da zainteresovani pitaju za detalje, pa se moze na njih i odgovoriti.

Eto, ja sam odgovorio na tvoje pitanje, sada je red na moja pitanja tebi. Moze?

Prvo pitanje. Pitanje koje si postavio je jedno koje kreacionisti cesto postavljaju: kako to da je iz nicega nastalo nesto. Teorija Velikog Praska (koju, ako sam te dobro shvatio, napadas), medjutim, ne tvrdi da je iz nicega nastalo bilo sta. Ona samo tvrdi (na osnovu veoma dobrih i debelih dokaza) da univerzum ima odredjenu starost, i da je u odredjenom davnom trenutku bio veoma mali, veoma vreo, i veoma gust. To je to. Nista vise, nista manje.

Drugim recima, ti napadas teoriju Velikog Praska, ali pritom ne znas ni sta ta teorija u stvari tvrdi, niti na osnovu kojih dokaza. Pitanje: zasto? Zasto se nisi upoznao sa teorijom Velikog Praska pre nego sto si ovde poceo da tvrdis da ona nije istinita?

(Ovo je deo jednog opstijeg pitanja, u stvari. Veoma mali broj kreacionista - manje od jedne desetine jednog procenta - zna sta teorija evolucije u stvari tvrdi, a jos manji broj zna bilo sta o dokazima na osnovu kojih je izgradjena. To ih, medjutim, ne sprecava da izmisle svoju, besmislenu, teoriju evolucije, pa da je onda napadaju.)

Drugo pitanje: kosmologija je veoma "tvrda" disciplina, u smislu da zahteva cvrste dokaze i merenja eda bi dosla do svojih zakljucaka. Kao, uostalom, i drugi delovi fizike. Na njoj su radili i danas rade ljudi koji su medju najvecim umovima covecanstva. Da li zaista mislis da su svi oni uspeli da provedu zadnjih sto i kusur godina radeci na ovim stvarima, a da pri tome nisu primetili probleme koje bi svaki desetogodisnjak mogao da primeti?

odmah u startu pises nesto u sta i ti ne verujes 13,7 milijardi godina je bi mali.

i kako ja nenauki tebe da razumem, moras se spustiti malo nize da bi mi bilo jasnije.

sto se onda zove prasak ako je to bilo sirenje?
ajd se vi lepo dogovorite oko toga i zastupajte istu tezu, ovako ne ide

nauka nije svemocna
Bog je svemocan

Nauka svakako nije svemocna. Bog svemocan? Moze biti.

Ali vredi primetiti dve stvari.

Ako je Bog svemocan, to ne znaci da je nauka pogresna. Na kraju krajeva, ako je Bog stvorio svet, a nauka taj svet istrazuje, tvrditi da je nauka pogresna je isto sto i tvrditi da je Bog pogresio.

Takodje, imas problem stvari koje nam vise nad glavom. Bog tu svoju svemoc ne koristi da, recimo, izleci decu koja umiru od raka, ili da proizvede masine kojima slepi mogu da ponovo vide, niti nam daje nacin da izgradimo mostove i zgrade, niti nacin da napravimo Internet i kompjutere...

Za te male stvarcice nam treba bas nauka.

sta je nauka?

i vera je nauka
i medicina je nauka
i fizika i hemija i geologija i rat je nauka i fudbal je nauka i astronomija i astrologija i matematika (*koju ja vrlo cenim) i kuvanje je nauka i sta sad?

Nauka je, zapravo, veoma jasno definisana stvar.

Reci da je vera nauka je kao da kazes da plava boja ima dobar ukus. Reci da je astrologija nauka je kao da kazes da je voda suva.

Ironicnost ove izjave je...strahovita. Ti odbijas da poverujes naucnicima, odbijas da sam izvedes eksperimente, odbijas da pogledas postojece dokaze, odbijas cak i da naucis sta je to teorija evolucije u stvari... I ti kazes nekom drugom da ne vidi dalje od svog nosa?

Od gordosti?

Kolika gordost je potrebna da covek koji ne zna nista o predmetu napada naucnike koji se time celog zivota bave?

evolucija je nedokazana.
ne znate nista a kurobecate se ovde na forumu kao veliki naucnici citajuci SF sajtove.

Mislis da ako dovoljno glasno kazes, da ce to postati istinito? Daj da probam i ja: teorija da bakterije izazivaju bolesti je nedokazana.

Ok. Cek da pogledam niz hodnik...

Eh, nije uspelo. Bakterije i dalje izazivaju bolesti, i ljudi i dalje umiru od njih. Steta, bilo bi lepo kada bi smo mogli stvarnost da promenimo tako sto glasno kazemo sta bi smo mi zeleli da budu cinjenice...

Ti rece svoje, ja rekoh moje, i nista. Bakterije i dalje izazivaju bolesti. Evolucija je i dalje jedna od najbolje dokazanih teorija u nauci. Cinjenice su i dalje cinjenice...

odmah u startu pises nesto u sta i ti ne verujes 13,7 milijardi godina je bi mali.

Ooovaj...molim? Nije mi bas potpuno jasno sta ova recenica znaci?

Pisem nesto u sta i ja ne verujem? Sta to? Da je univerzum 13.7 (plus-minus 0.2) milijardi godina star? U to itekako verujem, posto sam (za razliku od tebe) pogledao dokaze, naucio potrebnu nauku, i proverio sam.

Usput, ja sam tebi odgovorio na tvoje pitanje. Zasto ti nisi odgovorio na moja?

i kako ja nenauki tebe da razumem, moras se spustiti malo nize da bi mi bilo jasnije.

sto se onda zove prasak ako je to bilo sirenje?

Nije problem u nenaukosti. Problem je u tome sta radis sa time. Nenauk covek moze da nauci ono sto ne zna, ili moze da veruje onima koji su to naucili. Ono sto ti radis je da ne znas nista o stvari o kojoj govoris, ali te to ne sprecava da je napadas i da prezrivo pljujes po ljudima koji nisu nenauki. (To je, valjda, ono Hriscansko ponasanje koje si naucio iz Biblije, jelte.)

Zasto se zove prasak? Zato sto je neki prevodilac pre x godina odlucio da prevede "Big Bang" kao "Veliki Prasak".

Zasto se zove "Big Bang" na engleskom? Kada je teorija prvi put predlozena (na papiru), za nju nije bilo nikakvih dokaza (nije bilo dokaza ni za jednu drugu teoriju tada, doduse). Nastankom univerzuma su se bavili cisto teorijiski fizicari, po principu "na osnovu onoga sto znamo o univerzumu, sta mozemo pretpostaviti o tome kako je on nastao".

Jedan od astronoma u protivnickom taboru (tj. u taboru koji je smatrao da je ta teorija cista glupost) je o njoj na televiziji 1950-te rekao "that big bang theory", sa namerom da od nje napravi vic.

Ali u okviru teorije je bilo i jedno predvidjanje: iz cisto matematickih osnova, Alfer (Alpher) i Herman su predvideli da bi pocetno sirenje ostavilo fizicki trag (i dokaz) u vidu sveprisutnog pozadinskog zracenja. Ako je teorija tacna, to zracenje mora da postoji. Ako tog zracenja nema, teorija mora biti netacna.

Pozadinsko Kosmicko Zracenje (poznatije kao CMB) je otkriveno 1964-te godine, sto je u principu dokazalo da je teorija Velikog Praska tacna (ili bar veoma blizu istine). Od tada do danas je nadjeno jos nekoliko hiljada nezavisnih dokaza, koji su potvrdjeni u desetinama hiljada eksperimenata. WMAP merenja iz zadnjih nekoliko godina su konacno dokazala osnovnu teoriju van svake naucne sumnje.

Sta znaci "van svake naucne sumnje"?

Znaci da su dokazi uspostavljeni iz toliko razlicitih oblasti nauke, da se u teoriju moze sumnjati samo onoliko koliko se sumnja u ukupnu nauku. Drugim recima, nesto sto bi oborilo teoriju Velikog Praska bi istovremeno oborilo najveci deo moderne fizike (i dobar deo hemije, u stvari). S obzirom da za fiziku i hemiju imamo prilican broj dokaza iz svakodnevnog zivota (ukljucujuci i ovaj kompjuter na kome ja ovo pisem, i taj na kome ti to citas), to se cini krajnje neverovatnim.

Mislim da me ovde neces razumeti, pa cu ti otud dati jednostavan primer.

Zamisli coveka koji je otkrio matematicku teoremu x. I on tu teoremu dokazuje, dokazuje, i na kraju izvede dokaz iz cinjenice da je povrsina kruga jednaka r^2*pi. Ok, sad, tebi se recimo ne svidja teorema x. Ti tvrdis da ona ne moze biti tacna, da je to smesno. Ali ono sto ne razumes je da ako ta teorema nije tacna, onda po definiciji povrsina kruga ne moze biti r^2*pi. Ne mozes da odbacis jednu stvar bez odbacivanja celokupne grane matematike, oni su integralni.

Isto je i sa teorijom Velikog Praska. Ne mozes je odbaciti bez odbacivanja kvantne mehanike i teorije relativiteta; a ako kvantna mehanika i teorija relativiteta nisu tacne, onda ni stvari koje se zasnivaju na te dve teorije ne mogu biti tacne - znaci, moderni kompjuteri ne mogu da funkcionisu, kao ni GPS sistemi, ni mnoge druge moderne tehnologije.

Trecim recima, ako imas moderni komputer sa veoma finom strukturom u cipovima, to ti je dokaz da je teorija Velikog Praska tacna - posto su teorijske osnove jednake za kompjuter i za veliki prasak, u najdubljim delovima.

sto si frustriran,
pogresno shvatas
nauka nije svemocna
Bog je svemocan

sta je nauka?

i vera je nauka
i medicina je nauka
evolucija je nedokazana.

Da li si osetio izvesnu dozu humora u tom postu? Zans, humor, kad napises nesto smesno, zabavno. Kada nisi ozbiljan.

Poslednja izmena:
Dao ti je covek linkove na clanke o kosmickim brzinama (escape velocity). Ocigledno nisi nista naucio. Kada telo jednom postigne potrebnu brzinu gravitacija vise ne moze da ga privuce, osim ako ne postoji neka druga sila (trenje na primer) koja ce ga opet dovoljno usporiti da padne pod uticaj gravitacije. Sve se to lepo vidi iz jednostavnih formula, koje moze da shvati svako dete u srednjoj skoli, i potvrdjeno je u praksi.

A kako to da gravitacija ne moze da ga privuce?
Kako to da jedna konstantna sila ogromne jacine koja deluje godinama na neki objekat moze da bude ponistena kratkotrajnom silom enormno manje jacine?

A u formulama mozes da napises sta god hoces.
Pa i to da kad ispalis neki objekat u svemir on bezi od Sunca zato sto mu je predata odredjena sila.
Samo sto se doticni objekat krece u spirali, a ne pravolinijski.
Sta se desava kada krecuci se po takvoj putanji (na jednom njenom delu) krene prema Suncu? Verovatno u tom trenutku ono iskljuci svoju gravitaciju (kao i u slucaju Meseca koji se udaljava od Zemlje) pa ona nema nikakvog uticaja.

Posto neces da citas, evo ti slikovnice. U pitanju je djule ispaljeno iz topa.

240px-Newton_Cannon.svg.png

A i B - padaju na Zemlju
C i D - ostaju u orbiti
E - napusta Zemlju i nikada se vise nece vratiti

A je najsporitji
E je najbrzi.

Mislim, sad vec pricamo o fizici osnovne skole :D

A i o elementarnoj logici.
Kao i u prethodnom pitanju - sta ce biti kada taj "najbrzi", tom svojom brzom brzinom, na jednom delu svoje putanje, krene prema Suncu?

O čoveče da li znaš koga si počeo da podučavaš fizici?:rotf: Pa on ni ovozemaljske stvari ne razume a kamoli nebesku fiziku i kosmičke brzine.:hahaha:
Sveta685- nemoj da se ljutiš, to sam ja, stnco, tvoj obožavalac. Veruj mi da me neizmerno uveseljavaš svojim neznanjem.

Drago mi je.
Ja za tebe smatram da imas puno znanja, samo su neke osnovne polazisne tacke pogresne.
Recimo: ispalis neki objekat odredjenom brzinom i on se udaljava od Sunca.
Tvoj zakljucak - savladao si Suncevu gravitaciju.
Ja tvrdim - nema Sunceve gravitacije, naprotiv, postoji odbojna sila.
Uskoro i jedan siri tekst o tome.

Back