Evolucija ili kreacija?

Šta je tačno?

• Ukupno glasova
    63
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
To sto skreces sa teme i ignorises moje primere mi dovoljno govori.
Cak i primer koji ti trazis postoji , pernati guster sa karakteristikama koje su imali samo dinosaurusi i karakteristikama koje imaju samo ptice , znaci bukvalno polu dinosaurus polu ptica i ni to nije dovoljno , logicniji ti je odgovor neka globalna zavera naucnika koji podmecu dokaze :D
Ako su mutacije slučajne, nije logično da se životinje samo razvijaju, trebalo bi i da se "zavijaju", a to se iz neobjašnjenog razloga ne dešava. Samo se razvijaju te razvijaju.

The particular bug is called shigella flexneri, and was isolated from a British soldier named Ernest Cable in 1915 during WWI, when he died in a hospital in France from dysentery, which killed a lot of soldiers.

This specimen was tucked away at Porton Down until about a decade ago when one tube of the samples was pulled out, thawed, regrown in a laboratory by a team of scientists led by one Kate Baker, and its genome examined. Lo and behold! One of the things they found out about this 1915 sample of bacteria was that it was already resistant to penicillin. People said, “Woah, wait a minute! Penicillin hadn’t even been discovered yet!” Its use against bacteria was not discovered until the late 1930s and not put into medical use until the early 1940s. But here was a bug killing a British soldier back in 1915 that already had resistance to that anti-bacterial substance, penicillium.

One of the key concepts you explore is “horizontal gene transfer.” Give us a layman’s explanation of what this is, with reference to the strange phenomenon of “kissing bugs.”

Horizontal gene transfer is essentially sideways heredity. It’s the passage of genetic material sideways, from one creature into another, from one species into another. It can even go from one kingdom of life into another, sideways, across great barriers. That was thought to be undoable. I first read about it back in 2013 and my reaction was, “Wait, what? No! That doesn’t happen! That can’t happen!”

In fact, genes can go sideways across vast species boundaries. For instance, a gene for resistance to one kind of antibiotic in one form of bacteria, like staphylococcus, can move sideways into another, completely different form of bacteria, say, E.coli. This can happen not just in bacteria but also in animals, plants, and higher organisms, generally as a result of infection or parasitism.

One example is a form of transposon. Big, complicated word. [laughs] What’s a transposon? It’s a stretch of DNA that transposes from one part of a genome within a creature to another part. But scientists have discovered that these things can also jump from one creature to another, and even from one species to another.

One transposon has been given the name space invaders. It’s a long stretch of DNA that invades lots of different organisms. It seems able to pass, for instance, from a reptile into an insect or from a possum into a rat, by way of something called a kissing bug, an insect that, when sucking blood, su cks in some of this transposon. The transposon then moves from one species to another and becomes part of the heritable genome of that new species.

A 2009 headline in the British magazine New Scientist said “Darwin was wrong” and was immediately seized upon by creationists. Explain the issues and how the latest science is rewriting the idea of natural selection.

It’s not rewriting the idea of natural selection. Rather, it’s rewriting our understanding of evolution, of which natural selection is still a very important part. There are two phases in classic Darwinian evolution. First, there is the arising of variations from one creature to another or one individual population to another. That was thought to occur incrementally, in very slow stages, by mutations in the genome. Once there are variations among individuals, natural selection, the survival of the fittest, acts upon those variations.

What is new, and caused New Scientist to run that over-stated and provocative headline, “Darwin Was Wrong,” is that we now understand there is another, hugely significant form of variation. It’s not just incremental mutation, but horizontal gene transfer, bringing entirely new packages of DNA into genomes.

One of the axioms in Darwin’s day, natura non facit saltus, which your good Latin training [laughs] will tell you means nature does not make leaps; things happen incrementally. But horizontal gene transfer has revealed that nature does sometimes make leaps, whereby huge lumps of DNA can appear in an individual or population quite suddenly and then natural selection acts on them. That can be a very important mechanism in the evolution of new species.

8 percent of the human genome, we now know, is viral DNA, which has come into our lineage by infection over the last 100 million years or so. Some of that viral DNA is still functioning as genes that are important for human life and reproduction.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Ima još jedna stvar koju sam primećujem, a to je da bi po teoriji evolucije od složenijih organizama trebalo (podjednako?) da nastaju manje složeni organizmi. :think:

Mislim da nismo čuli za ovako nešto. Ili jesmo? :think:
Нешто је сложеније или једноставније тек у поређењу с нечим другим, а не постоје објективна мерила на основу којих можемо одређивати сложеност организама.

Ako su mutacije slučajne, nije logično da se životinje samo razvijaju, trebalo bi i da se "zavijaju", a to se iz neobjašnjenog razloga ne dešava. Samo se razvijaju te razvijaju.
Ovo samo ti mislis , sta znaci zavijanje ? Mozda kada ptice gube krila koje su nekad koristile ? To vidimo u prirodi.
Kao i primere danasnjih ptica koje su nastale od " razvijenijih " vrsta dinosaurusa.
Ovi primeri razvijanja i zavijanja kako ih ti nazivas su jedno te isto , evolucija.

Ovo samo ti mislis , sta znaci zavijanje ? Mozda kada ptice gube krila koje su nekad koristile ? To vidimo u prirodi.
Kao i primere danasnjih ptica koje su nastale od " razvijenijih " vrsta dinosaurusa.
Ovi primeri razvijanja i zavijanja kako ih ti nazivas su jedno te isto , evolucija.
Organizmi se ne razvijaju. Organizmi se menjaju i nastaju nove vrste.

Jovan 10:11-16
,,Ja sam pastir dobri; pastir dobri dušu svoju polaže za ovce."
Stoka je sinonim za blago. Potiče od reči s+teći, s+ticati. Od nas su je preuzeli i neslovenski narodi.
stock (n.2) "supply for future use" (early 15c.), "sum of money" (mid-15c.), Middle English developments of stock (n.1), but the ultimate sense connection is uncertain. Perhaps the notion is of the "trunk" from which gains are an outgrowth, or from stock (n.1) in obsolete sense of "money-box" (c. 1400). Meaning "subscribed capital of a corporation" is from 1610s.

Mada, neki među nama to intuitivno znaju i osećaju:

Stoka je sinonim za blago. Potiče od reči s+teći, s+ticati. Od nas su je preuzeli i neslovenski narodi.

Mada, neki među nama to intuitivno znaju i osećaju:

Значи Дарвинисти третирају људе као БЛАГО?!?

bmaxa:
To je i kreiralo ideju da se ljudi mogu tretirati kao stoka, da se mogu dresirati. I eto radnih logora. Darvinisti su odgovorni za sva zla počevši sa 20. vekom.

Значи Дарвинисти третирају људе као БЛАГО?!?

bmaxa:
To je i kreiralo ideju da se ljudi mogu tretirati kao stoka, da se mogu dresirati. I eto radnih logora. Darvinisti su odgovorni za sva zla počevši sa 20. vekom.
Ne bih se nadovezivao na predloženu liniju. Darvninizam je bio napredna ideja za svoje vreme. Interesantno je zašto je takva ideja mogla da bude prihvaćena baš u jednoj Engleskoj u drugoj polovini 19. veka.

Velika je razlika biti darvinista u 19. i darvinista u 21. veku. Ono što mene interesuje kada će se u našim udžebinicima izviniti gđi Nadi Popović Perišić koja je, očigledno, išla ispred svog vremena. :lol:

Šalu na stranu, zaista ne bi trebalo da ovo - o čemu postoje dokazi čeka duže od dve godine koliko je prošlo od nepobitnog glasa da je darvinizam propao - na ulazak u osnovačke udžbenike.

I niko tu nema šta da likuje.

Lično sam imao sreću da sam imao izuzetnog profesora hemije u gimnaziji koji je neprestano dočitavao fizičku hemiju i osvestio nas o entropiji, termodinamici i verovatnoći. Odatle mi i ideja sa kapi mastila i rasprostiranju I2a haplogrupe i termodinamičkom nemogućnošću da se ta grupa koncentriše na mestu sa kog tobož "nije" potekla (Hercegovina). Odatle mi i ideja da je darvinizam majmun za pisaćom mašinom.

I onda, sinoć, slučajno, naletim na sopstvene ideje javno izrečene od akademskih autoriteta. :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back