Ево свих америчких савезника које је Трамп увредио у свом говору у Давосу

Nervirator

Džomba
VIP
Poruka
99.178
Председник Трамп је у среду напао америчке савезнике током свог говора на Светском економском форуму у Давосу, у Швајцарској.

Данска

Трамп је поменуо пораз Данске у Другом светском рату, тврдећи да је то показало да Данци нису могли да бране Гренланд од непријатељског преузимања од стране западних противника. По Трамповом мишљењу, то објашњава зашто би Данска требало да уступи самоуправну територију САД.
  • Данска „пала је у руке Немачке након само шест сати борбе и није била у потпуности у стању да се сама брани“, рекао је.
  • Након што је Данска пала, САД су се појачале да бране Гренланд и заштите га од немачке употребе током рата.
  • „Без нас, сада бисте сви говорили немачки и можда мало јапански. После рата, вратили смо Гренланд Данској. Колико смо били глупи што смо то урадили? Али јесмо то урадили. Али вратили смо га. Али колико су сада незахвални?“

Током целог говора, Трамп је погрешно идентификовао Гренланд као Исланд — грешка коју често прави у јавним изјавама.

Француска

Трамп се ругао француском председнику Емануелу Макрону због његовог упечатљивог говора у којем је носио наочаре за сунце због проблема са очима.

„Када сам позвао Емануела Макрона, јуче сам га гледао са тим прелепим наочарама за сунце. Шта се, дођавола, десило?“, упитао је Трамп.

Трамп је такође поменуо разговор са француским председником у којем је извршио притисак на Макрона да повећа цене лекова на рецепт — или ће се суочити са високим царинама.

„Не, не, Доналде, нећу то учинити. Нећу то учинити“, рекао је Трамп, имитирајући Макронов акценат.

Канада

Тачка трења: Трамп је одговорио на директан говор канадског премијера Марка Карнија од претходног дана о „пукотини“ у светском поретку којим управљају САД.

„Узгред, Канада добија много бесплатних ствари од нас. Требало би да буду и они захвални, али нису. Гледао сам вашег премијера јуче. Није био толико захвалан.
„Али требало би да буду захвални нама, Канади. Канада живи захваљујући Сједињеним Државама. Запамти то, Марк, следећи пут када будеш давао изјаве.“

Швајцарска

Трамп је циљао на земљу домаћина форума, Швајцарску, и њене лидере.

„Познајем толико људи из Швајцарске. Невероватно место, невероватно бриљантно место.“ „Али онда сам схватио да су добри само због нас“, рекао је.
Трамп је такође рекао да ме је жена, коју је идентификовао као премијерку, „само погрешно изнервирала“ у дискусији о увођењу царина. (Швајцарска нема премијера. Њих предводи швајцарски председник Ги Пармелин.)
Трамп је рекао да је увео царину од 39% Швајцарској након што је жена рекла да је узнемирена због потенцијалне царине од 30%.

Украјина

Трамп је рекао да би украјински председник Зеленски био „глуп“ да не пристане на споразум са руским председником Владимиром Путином о окончању руске инвазије на Украјину.

„Верујем да су сада у тачки у којој могу да се удруже и постигну договор. А ако то не ураде, глупи су. То важи за обојицу. И знам да нису глупи, али ако ово не ураде, глупи су.“
„Не желим никога да увредим. Али морате да склопите овај договор. Превише људи умире.“ Не исплати се.“

Флешбек: Трамп је рекао да ће окончати рат првог дана ступања на дужност, али још увек није посредовао у прекиду ватре. Његова администрација је вршила притисак на Украјину да прихвати територијалне уступке и друге захтеве Путина.

Уједињено Краљевство

Трамп је отворено довео у питање енергетску стратегију и цене Уједињеног Краљевства, вређајући нафтне баријере земље на Северном мору.

Рекао је да Уједињено Краљевство „седи на врху Северног мора, једне од највећих резерви било где у свету, али га не користи, и то је један од разлога зашто је њихова енергија достигла катастрофално ниске нивое, са подједнако високим ценама.“
„Желим да Европа одлично прође, желим да Уједињено Краљевство одлично прође, седећи на једном од највећих извора енергије на свету, а они га не користе“, додао је.

https://www.novosti.rs/c/planeta/svet/1567101/sramota-tramp-vuce-usi-evropskim-liderima-davosu

https://www.axios.com/2026/01/21/trump-davos-speech-greenland-canada-denmark-france
1769020374286.png

Da li je preterao ili tako treba kad si najjači u kraju?

Poslednja izmena od moderatora:
U tome i jeste poenta. Vjerovatno je Klinton bio zabavan Dancima, nama je eto Tramp.
Klinton je bio dileja koga je žena gurala na visoke pozicije...
Tramp nije glup al je zato lud i neznalica i egomanijak...
može biti baš opasan za mir i stabilnost u svetu
a to može baš loše da se odrazi na nas

Nisu svi saveznici kao Srbija.

vucic-tramp-830x553.jpg
Tramp : " Srbija je jedna od retkih zemalja koje su ispunile sve dogovore i potpisane sporazume sa nama, mogu reci da su oni pouzdan partner, nadam se da ce tako i u buducnosti raditi. Oni su ratovali sa nama, to su radili, ali ispunili su sve dogovore..."

Tramp : " Srbija je jedna od retkih zemalja koje su ispunile sve dogovore i potpisane sporazume sa nama, mogu reci da su oni pouzdan partner, nadam se da ce tako i u buducnosti raditi. Oni su ratovali sa nama, to su radili, ali ispunili su sve dogovore..."
Amerika se nikad nije držala dogovora..
ali Tramp je biznismen...u biznisu je najbitnije ispuniti dogovore....
nego ko zna kakve mi tajne dogovore imamo sa njima...naprimer izgleda mi kao da nam je ograničen broj profesionalnih vojnika koje možemo da imamo...

Klinton je bio dileja koga je žena gurala na visoke pozicije...
Tramp nije glup al je zato lud i neznalica i egomanijak...
može biti baš opasan za mir i stabilnost u svetu
a to može baš loše da se odrazi na nas
Zasad se drži dalje od Srbije. Žao mi je Venecuelanaca. Ali za Dance, pih. Ako se natovci malo zagužvaju između sebe, namam ništa protiv.

Zasad se drži dalje od Srbije. Žao mi je Venecuelanaca. Ali za Dance, pih. Ako se natovci malo zagužvaju između sebe, namam ništa protiv.
ne znamo šta je dogovorio sa Putinom oko podele interesnih zona...to je ključno za nas...

ne znamo šta je dogovorio sa Putinom oko podele interesnih zona...to je ključno za nas...
Ključno bi bilo da malo zagužva sa EU. Manje će imati vremena za nas. Znaš onaj vic kad dvojica bježe od lava, pa jedan kaže zašto bježimo kad ne možemo trčati brže od lava. A ovaj mu odgovara - pa dovoljno je da trčim brže od tebe.

Back