EVANDJEOSKO HRISCANSTVO

maleni

Primećen član
Poruka
705
Evandjeoski hriscani su oni hriscani koji kao ucenje prihvataju samo ono sto pise u Bibliji. Ne priznaju tzv. sveto predanje, prejemstvo, relikivije, ikone i sl.

Vera im je u skladu sa Carigradsko-Nikejskim simbolom vere.

Zabranjuju pusenje, konzumiranje vecih kolicina alkohola, uzimanje opojnih droga.

Deluju protiv abortusa, rata, i svih vrsta diskriminacija.

Bore se protiv sekti i njihovog pogresnog ucenja.

Aktivno deluju na humanitarnom polju pomazuci, slabe, bolesne, siromasne i marginalizovane grupe.

... i tako dalje

maleni:
Evandjeoski hriscani su oni hriscani koji kao ucenje prihvataju samo ono sto pise u Bibliji. Ne priznaju tzv. sveto predanje, ...

Ako je Jevandjelje Gospodnje javljano oralno, usmeno, predajom-predanjem, a 4 Jevandjelista napisali ga posle pogubljenja Apostola Pavla, od poslednje trećine 1. veka, onda je jasno da je USMENA REC STARIJA, TJ, DA BEZ SVETOG PREDANJA NE BI BILO NI NOVOGA ZAVETA.
Apostol Pavle je propovedao Jevandjelje, a da ono u pisanoj formi nije ni postojalo, jer Hristos nije diktirao Rec; i posle, buduci da su strazili sigurno se nisu lacali pisanja Evandjelja, sve dok decenijama kasnije nisu uvideli da Rec moraju i da ostave za buduce generacije.
Kada apostol Pavle kaze Timoteju: "budi trezan u svemu, zlopati se, vrsi delo jevandjelista, sluzenje svoje ispuni", kada na drugom mestu kaze: "propovedaj Rec", on svakao ne govori o citanju i pisanju, Novoga Zaveta, jer, kao sto rekoh, u pisanoj formi nije ni postoja tada.
Peripetije oko kanonizacije Novoga Zaveta, a sa kojima danasnji "evandjelisti" nemaju nikakvih dodirnih tacaka, stavljaju iste u puko deklarisanje, denominateljsko izjasnjavanje "evandjelistima", bas kao i sto manekenka Linda moze da se preziva tako, cini sve isto sto maleni pobroja u poslednjem pasusu ... itd.

...:
maleni:
Evandjeoski hriscani su oni hriscani koji kao ucenje prihvataju samo ono sto pise u Bibliji. Ne priznaju tzv. sveto predanje, ...

Ako je Jevandjelje Gospodnje javljano oralno, usmeno, predajom-predanjem, a 4 Jevandjelista napisali ga posle pogubljenja Apostola Pavla, od poslednje trećine 1. veka, onda je jasno da je USMENA REC STARIJA, TJ, DA BEZ SVETOG PREDANJA NE BI BILO NI NOVOGA ZAVETA.
Apostol Pavle je propovedao Jevandjelje, a da ono u pisanoj formi nije ni postojalo, jer Hristos nije diktirao Rec; i posle, buduci da su strazili sigurno se nisu lacali pisanja Evandjelja, sve dok decenijama kasnije nisu uvideli da Rec moraju i da ostave za buduce generacije.
Kada apostol Pavle kaze Timoteju: "budi trezan u svemu, zlopati se, vrsi delo jevandjelista, sluzenje svoje ispuni", kada na drugom mestu kaze: "propovedaj Rec", on svakao ne govori o citanju i pisanju, Novoga Zaveta, jer, kao sto rekoh, u pisanoj formi nije ni postoja tada.
Peripetije oko kanonizacije Novoga Zaveta, a sa kojima danasnji "evandjelisti" nemaju nikakvih dodirnih tacaka, stavljaju iste u puko deklarisanje, denominateljsko izjasnjavanje "evandjelistima", bas kao i sto manekenka Linda moze da se preziva tako, cini sve isto sto maleni pobroja u poslednjem pasusu ... itd.

Ono sto su pisci evandjelja radili ne zove se sveto predanje, nego nadahnuce Duhom Svetim za posao koji su trebali da obave. Upravo u tome je razlika, pisci evandjelja pisali su Bozansku istinu koja je morala da ostane buducim pokolenjima, a kasnije su ljudi zapisivali svasta, sto su nazvali svetim predanjem, na koje su onda naslonili svoju nauku.
Evandjeoski hriscani ne odbacuju pisanu rec hriscana koji su sledili u vremenu nakon stvaranja prve crkve, nego ne prihvataju da je ta rec jednaka sa Recju objavljenom preko posebno nadahnutih ljudi kao sto su bili Pavle, Petar, Marko, Matej, Luka, Jovan ... kao sto vidis ni ovo nisu sve apostoli vec ljudi koje je Bog izabrao da preko njih prenese svoju Rec, i ono sto su oni zapisali ne moze da bude jednako sa onim sto su ljudi kasnije pisali.

Da ja znam da ima mnogo dobrih ljudi koji rade mnoge dobre stvari i cine dobro na zemlji. Oni to cine jer su dosli do zakljucka da je tako dobro. Hriscani takve stvari rade zato da se proslavi Sveto Bozije ime. Jedno je to raditi iz humanistickih pobuda ili reklame sto je jos cesci slucaj, a drugo zbog toga jer si na to pozvan.
Pitanje je samo, kad jedna Linda moze da radi humanitarni rad i za to izdvoji milione dolara, zasto onda pravoslavna crkva radije napravi hram od milion evra u koji udje 100 ljudi, nego da se pobrine da 500 drugih ne skapava u obliznjem kampu u kojem im pacovi nocu grizu decu.

I jos nesto neke stvari si preskocio, nisi sve iskritikovao.

maleni:
Ono sto su pisci evandjelja radili ne zove se sveto predanje, nego nadahnuce Duhom Svetim za posao koji su trebali da obave. Upravo u tome je razlika, pisci evandjelja pisali su Bozansku istinu koja je morala da ostane buducim pokolenjima, a kasnije su ljudi zapisivali svasta, sto su nazvali svetim predanjem, na koje su onda naslonili svoju nauku.
Evandjeoski hriscani ne odbacuju pisanu rec hriscana koji su sledili u vremenu nakon stvaranja prve crkve, nego ne prihvataju da je ta rec jednaka sa Recju objavljenom preko posebno nadahnutih ljudi kao sto su bili Pavle, Petar, Marko, Matej, Luka, Jovan ... kao sto vidis ni ovo nisu sve apostoli vec ljudi koje je Bog izabrao da preko njih prenese svoju Rec, i ono sto su oni zapisali ne moze da bude jednako sa onim sto su ljudi kasnije pisali.

Da ja znam da ima mnogo dobrih ljudi koji rade mnoge dobre stvari i cine dobro na zemlji. Oni to cine jer su dosli do zakljucka da je tako dobro. Hriscani takve stvari rade zato da se proslavi Sveto Bozije ime. Jedno je to raditi iz humanistickih pobuda ili reklame sto je jos cesci slucaj, a drugo zbog toga jer si na to pozvan.
Pitanje je samo, kad jedna Linda moze da radi humanitarni rad i za to izdvoji milione dolara, zasto onda pravoslavna crkva radije napravi hram od milion evra u koji udje 100 ljudi, nego da se pobrine da 500 drugih ne skapava u obliznjem kampu u kojem im pacovi nocu grizu decu.

maleni, zabrinjavas me.
apostoli, ucenici Gospodnji su zapisali, svedocili, a i voljeni ucenik kaze da ne bi stalo ni u sam svet sve knjige napisane kad bi se redom napisalo sta je sve ucinio Isus, a taj ucenik je najvise napisao od svih jevandjelista.
ja ne znam da li ti razlikujes Reci Gospodnje, LOGIA, koje se sigurne nisu sacuvale van sv. pisma, od ostalih reci? pa naravno da je Rec Gospodnja na prvom mestu, to niko ne spori.

nije mi jasno koji od pobrojanih nisu apostoli, koji nije apostol?

MILiON EVRA ZA HRAM I U NJEMU 100 LJUDI, NASUPROT 500 KOJIMA DECU GRIZU PACOVI NOCU??? BEZ KOMENTARA.

...:
maleni:

maleni, zabrinjavas me.
apostoli, ucenici Gospodnji su zapisali, svedocili, a i voljeni ucenik kaze da ne bi stalo ni u sam svet sve knjige napisane kad bi se redom napisalo sta je sve ucinio Isus, a taj ucenik je najvise napisao od svih jevandjelista.
ja ne znam da li ti razlikujes Reci Gospodnje, LOGIA, koje se sigurne nisu sacuvale van sv. pisma, od ostalih reci? pa naravno da je Rec Gospodnja na prvom mestu, to niko ne spori.

nije mi jasno koji od pobrojanih nisu apostoli, koji nije apostol?

MILiON EVRA ZA HRAM I U NJEMU 100 LJUDI, NASUPROT 500 KOJIMA DECU GRIZU PACOVI NOCU??? BEZ KOMENTARA.

Ak kazes da niko ne spori da je Rec Bozija na prvom mestu, zasto onda ona u pravoslavnoj crkvi nije na prvom mestu? Otkud onda kalanjanje rezanim likovima kad je to u direktnoj suprotnosti sa Bozijom reci.
Otkud onda prejemstvo kad to ne postoji u Novom zavetu.

Apostoli nisu bili Luka i Marko, iako je Luka napisao najvise materijala za Novi zavet.

Stvarno ti ne treba komentar, na zalost to je cinjenica.

maleni:

Ово не добрано насмејало... :lol: :lol: :lol:

Јер:
1. Они сами су - секте, и то не једна, него неколико њих.
2. Они између себе не могу да се сложе шта је "право учење", а "боре се против "погрешних учења".

Хај живели !!! 8)

maleni, a gde si bio kad sam lepo objasnjavao sve rezane likove?
ukratko:
starom zavetom niko nije video boga te bi svaki liok bio izmisljitona. od mojsija do isaije vidi se promena jer se vise ne pominju 2d slike, nego samo 3d izrezani, istesani, zaokruzeni, izliveni, izgradjeni likovi, cak psalmist pominje da ne pustaju glasa iz grla 9valjda je jasno da su svi opisi posle mojsija iskljucivo 3d figure, a ne slike.
dalje, novim zavetom hristos govori da ko je video njega, video je i oca, a to je fundamentalna promena. cak i isaija pominje prozore, a ikone su upravo prozori u nebesko. bezumlje je tvrditi da se neko klanja dvema dimenzijama jer je jasno da one ne mogu sadrzavati duh, nego su medjijum - kroz njih se vrsi interakcija, a ne sa njima samima. postuje se i ljubi ono sto one izobrazavaja, a to je slava buduceg veka, a ne sam predmet; cak ako ikona vremenom izgubi na svojoj originalnosti, predpostavljam pod patinom vremena, takve se spaljuje! - tako da je jasno da ne stoje imputacije sektaske na bazi 9valjda0 druge bozije zapovesti. ja licno verujem da ce nekad u buducnosti biti i - zasto da ne - i hologramskih ikona. 3d predmeti se mogu katektovati, a bezumno je imputirati da se ti i ja sada klanjamo slikama na netu, zapravo monitorima.
dakle, mani se ikonoborstva, vreme nosi razne promene. meni npr. smeta sto se neki kip pominje na cetinju cime bi posatli kao r-katolici. dakle, njima zameraj kipove, a ne pravoslavnima, bar ne danas.

sto se tice prejemstva, koga interesuje na serbian cafeu- religiji, nik mrav je o tome pisao vise puta.

maleni:
Evandjeoski hriscani su oni hriscani koji kao ucenje prihvataju samo ono sto pise u Bibliji. Ne priznaju tzv. sveto predanje, prejemstvo, relikivije, ikone i sl.

Vera im je u skladu sa Carigradsko-Nikejskim simbolom vere.

Zabranjuju pusenje, konzumiranje vecih kolicina alkohola, uzimanje opojnih droga.

Deluju protiv abortusa, rata, i svih vrsta diskriminacija.

Aktivno deluju na humanitarnom polju pomazuci, slabe, bolesne, siromasne i marginalizovane grupe.

... i tako dalje

Što se tiče sklada sa Carigradsko Nikejskim simvolom vere.
Verovatno napominješ da se zna da ste sa najjačima u ovome svetu?
A o poslednjim opisima odgovoriću ti citatom :

"Dobro pazite da svoju pravednost ne činite pred ljudima da vas oni vide; inače nećete imati nagradu od svog Oca koji je na nebesima. Zato kad daješ darove milosrdja , ne trubi pred sobom, kao što to rade licemeri u sinagogama i na ulicama, da ih slave ljudi....A ti kad daješ darove milosrdja, neka tvoja levica ne zna šta radi tvoja desnica"

...:
starom zavetom niko nije video boga te bi svaki liok bio izmisljitona.
od mojsija do isaije vidi se promena jer se vise ne pominju 2d slike, nego samo 3d izrezani, istesani, zaokruzeni, izliveni, izgradjeni likovi, cak psalmist pominje da ne pustaju glasa iz grla 9valjda je jasno da su svi opisi posle mojsija iskljucivo 3d figure, a ne slike.
dalje, novim zavetom hristos govori da ko je video njega, video je i oca, a to je fundamentalna promena. cak i isaija pominje prozore, a ikone su upravo prozori u nebesko. bezumlje je tvrditi da se neko klanja dvema dimenzijama jer je jasno da one ne mogu sadrzavati duh, nego su medjijum - kroz njih se vrsi interakcija, a ne sa njima samima. postuje se i ljubi ono sto one izobrazavaja, a to je slava buduceg veka, a ne sam predmet; cak ako ikona vremenom izgubi na svojoj originalnosti, predpostavljam pod patinom vremena, takve se spaljuje! - tako da je jasno da ne stoje imputacije sektaske na bazi 9valjda0 druge bozije zapovesti. ja licno verujem da ce nekad u buducnosti biti i - zasto da ne - i hologramskih ikona. 3d predmeti se mogu katektovati, a bezumno je imputirati da se ti i ja sada klanjamo slikama na netu, zapravo monitorima.
dakle, mani se ikonoborstva, vreme nosi razne promene. meni npr. smeta sto se neki kip pominje na cetinju cime bi posatli kao r-katolici. dakle, njima zameraj kipove, a ne pravoslavnima, bar ne danas.

sto se tice prejemstva, koga interesuje na serbian cafeu- religiji, nik mrav je o tome pisao vise puta.

Da li postoji neki lik, neka slika, koja verno oslikava Hristov lik? Šta mislite, zašto apostoli nisu pominjali mogućnost da se prave ikakve slike? Da li je to zato što su i apostoli bili jevreji, a jevrejima je bilo zabranjeno da slikaju Boga. Kaže se da je Mojsije razgovarao sa Bogom licem k licu, zašto onda Mojsije nije napravio Njegovu sliku?
Ako se Bog borio protiv opredmećivanja predstave o Njemu, zašto mislite da On misli da su ljudi u novozavetnom periodu manje skloni idolopoklonstvu nego u Starozavetnom?
Kako ja to vidim, nije problem što neko nešto slika, pa ajde, ni to što tu sliku ljubi, već u tome što je uvek bilo i beće neukih ljudi koji su skloni sujeverju, pa te slike smatraju kao da one same imaju neku moć a ne da su običan predmet. I zaista, ja poznajem mnoge Pravoslavne, možda su oni neupućeni u veru, ali oni te ikone paze kao da su neki sveti predmeti, celivaju ih i nedaj Bože da im ispadnu! Misle da su onda prokleti ili slično. Ima mnogo sujevernih ljudi koji idu u SPC. A sujeverje je strašno zlo! Tih problema ne bi bilo da, kao i naša braća muslimani, ili pojedini protestanti, imaju samo prazne zidove, bez ikakvih slika. Onda Boga moraš da doživljavaš apstraktno, bez ikakvog zamišljanja! A mislim da je to ono što On hoće. Tako ja to vidim, a volela bih da čujem neke argumente iz Pisma da je dobro da držim slike Hrista, da bi mi to pomoglo u mojoj veri. Ja sam spremna da menjam moje mišljenje, samo kada bi mi se lepo objasnilo. Ovako, nisam uverena.
Dve dimenzije ili tri, ne vidim neku razliku.
Ko je video Hrista, video je i Oca. Jel to znači da ako vidim Hristov lik na nekoj ikoni, da je to Otac? Ne shvatam.
Izvinjavam se malenom što baš ovo nije deo teme koju je započeo.

Lizbet, sad cu da zamolim MaranAtu da da tekst/link o gradu Duri Europos iz stare ere, u cijoj sinagogi su se videle slikarije Jevreja (npr. kako Avram prima obecanje) - arheoloska iskopavanja dokazuju, a i o apostolu Luki kao prvom ikonopiscu (jer znam od ranije da je objavljivao).

Sto se tice Mosjija, on sam objasnjava - citiram 5. Mojs. 4,11-12: Kad pristupiste i stajaste pod gorom, a gora ognjem gorase do samoga neba i bese na njoj tama i mrak i oblak. I progovori Gospod k vama isred ognja, glas od reci custe, ali osim glasa lika ne videste.
A apostol Pavle, Jevrejima 12,18 pravi kontrast govoreci da mi nismo pristupili gori opipljivoj, i ognju razbuktalom, i mraku i tami i oluji.
Isti Pavle koji kaze da je Hristos ikona (ili slika) Boga nevidljivoga u 2. Korincanima 4,4.
2 ili 3 dimenzije? pa razlika je u tome sto smo mi u 3 dimenzije, telo i kip je u 3 dimenzije; duh je entitet, telo je entitet, a na drugoj strani sliku mozes da vidis i projektovanjem, cak i da prodjes "kroz" nju, neopipljiva je.
Obrati paznju kod ISAIJE 60,8: Ko su ono sto lete kao oblaci i kao golubovi na prozore svoje.
Apostol Pavle ne odbacuje i oblak koji se javlja kod Bogojavljanja - teofanije, golub je sv. Duh koga dobismo krstenjem, a prozori su prozori u nebesko - ikone.

...:
Lizbet, sad cu da zamolim MaranAtu da da tekst/link o gradu Duri Europos iz stare ere, u cijoj sinagogi su se videle slikarije Jevreja (npr. kako Avram prima obecanje) - arheoloska iskopavanja dokazuju, a i o apostolu Luki kao prvom ikonopiscu (jer znam od ranije da je objavljivao).

Proveriću sve ovo što ste napisali, hvala.
(samo ja to ne radim odmah, u jednom danu).
Pozdrav

Elizabeta Petrovic:
...:
Šta mislite o onome što sam napisala o opasnosti od sujeverja?
E.
ona je uvek prisutna, ali apstrakcija je, kao sto navedoh, vece zlo - ako stignes skoci ovde http://www.grupa.org.yu/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=religija;action=display;num=1053597839;start=0 a za dodatne citate, kao potkrepu za apstraktno vs. konkretno - ovde http://www.geocities.com/svetopismo/prokletstvo.htm#topic5
. p.s. ne treba da mi persiras, nema osnova ni razloga za to.

Кх.. кх... опет показујете основно непознавање чињеница из области иконографије, како код Јевреја, тако и код Православних. Хајде да мало обрадимо и ту тему.

http://www.philthompson.net/pages/icons/duraeuropos.html

Крстионица у Дура Европи (око 230г.)
-----------------------------------------
http://www.library.utoronto.ca/fine_art/fah262s/july5/02.jpg

"Домаћа црква" у Дура Европи (око 230г.), са крстионицом, црквом и недељном школом:
-----------------------------------------
http://www.library.utoronto.ca/fine_art/fah262s/july5/01.jpg

Било како било, иконографија постоји још од самих Апостола. Први иконописац је био Св. Лука, који је иначе био лекар по занимању, а бавио се сликарством као хобијем. Он је први насликао Богородицу са Дететом.

SVETI APOSTOL PETAR JE POZVAO SLIKARA JOSIFA, NAREDIVŠI MU DA NASLIKA LIK GOSPODA, KAKO BI NAROD JOŠ VISE VEROVAO U ONO ŠTO IM JE PROPOVEDANO O NjEMU. PETAR JE SLIKARU DAO VOŠTANE BOJE DA NASLIKA ČITAVU ISTORIJU INKARNACIJE, OD TRENUTKA KADA JE ANĐEO POZDRAVIO BOGORODICU DO HRISTOVOG VAZNESENjA.

Slikana je na drvenim pločama ili na papirusu i predana Episkopu Pankratiju, kao dva toma "Istorije", koja sadrže model kako oslikati crkvu, sa ikonopisnom istorijom Starog i Novog zaveta.

Нажалост, иконоборство је постојало одувек, кулминацију је имало пред 7. Васељенски Сабор, а данашњи иконоборци су само мачји кашаљ... :roll:

Back