drinjaca:
Србски националиста је свако ко се залаже за очување србског националног идентитета на темељима православне вере.
Религија има свој значај, али ја мислим да је основа националног идентитета у ЈЕЗИКУ, а у срПском језику постоји једначење сугласника по звучности.
Према томе, рећи срБски је неписмено, а и веома увредљиво - тако нам се усташе обраћају "кујо срБска", а усташка НДХ је имала тај "коријенски правопис".
drinjaca:
Србски националисти сабрани у Отачаственом покрету Образ своје узоре и, пре свега, своје молитвене заступнике имају у свим Светим Србима, од Светог Саве до Светог владике Николаја и Светог Јустина Ћелијског. Наш национализам јесте свесавремени светосавски и светониколајевски национализам, то јест "јеванђелски и органски национализам" државотворног Србства.
Ми једино идући путем светосавског, тј. јеванђелског национализма можемо очувати веру православну и Име србско.
Јасно артикулисани став, али је не видим позивање ни на кога ко није био Србин, а хришћанство је обухватило пола земљине кугле...
Да не говорим да су хришћанство основали Јевреји, а не Срби.
Но, ово нас приближава мојој поенти - и разлогу постављања теме.
Уосталом
crow:
zbog chega spPski nacionalista treba da bude pravoslavac?
Оно зашто сам поставио питање је следеће:
Хришћанство је у својој основи мондијалистичка идеологија. Наравно, оно пати од свих проблема који обухватају такве идеологије и показивало је своју искључивост као што је показује и савремени мондијализам. Но то није разлог што сам поставио питање.
Разлог је што рећи "јеванђеоски национализам" је једнако логично као и рећи "космополитски национализам" (мада се ово друго појављивало у стварности, али вешто прикривено...)
Јевађеља једноставно нису дела Срба од Светог Саве до Светог владике Николаја и Светог Јустина Ћелијског. Нити је у Јеванђељима речено било шта о Србима. Јеванђеља углавном говоре о Јеврејима и људима који су са њима живели.
Истина боли?
Али по схватању истине, могуће је извући закључке... Не би ли згодан закључак био извлачење националне традиције (која укључује и значајне православне мислиоце) изван оквира блискоисточних култова.