Eutanazija u Srbiji.

O eutanazaiji izgleda ili ljudi ne smeju da pisu ili nemaju svoje misljenje..
Covek koji zna da mu je dosao kraj, da vise ne zeli da zivi, da ne moze da trpi bolove, da jednostavno zeli
da umre, zasto je to tabu tema?

Ja sam vec napisala da eutanazija za sada postoji samo u Holandiji i Belgiji ( u Belgiji cak i za decu),
ali se hiljade ljudi odlucuju na taj korak, i onda odlaze u svajcarsku gde je to nekako privatno, kosta mnogo
para, ali ljudi odlaze tamo.
Eutanazija je neki eticki problem u coveku i njegovom razmisljanju, pojmu zivota i to se jos dugo nece menjati.

Poslednja izmena:
Treba i u tim teskim momentima pomoci ljudima da odu i da se ne muce vise.
To je zaista jako skakljiva i komplikovana prica. Pre nekoliko godina ( Nemacka) anonimno je intervjuisan jedan lekar
sa onkologije iz cuvene bolnice u Berlinu i rekao je da lekari ipak na neki nacin izlaze u susretu smrtno obolelima, ali samo
tako sto njima ( pacijentima) prepuste odluku i daju im neku pilulu za koju oni sami ( pacijenti) odluce da li ce i kada je
da je uzmu. To je protivzakonito, zato je ovaj lekar bio anoniman.

To je zaista jako skakljiva i komplikovana prica. Pre nekoliko godina ( Nemacka) anonimno je intervjuisan jedan lekar
sa onkologije iz cuvene bolnice u Berlinu i rekao je da lekari ipak na neki nacin izlaze u susretu smrtno obolelima, ali samo
tako sto njima ( pacijentima) prepuste odluku i daju im neku pilulu za koju oni sami ( pacijenti) odluce da li ce i kada je
Treba odobriti eutanaziju.

Da i nije ni lako ni u redu da neko umesto njih odlucuje i uradi to,opet to ovde nije slucaj pa necemo o njima
Moramo i o njima. Postoje ( nisam sigurna da i u Srbiji postoji, ali ce biti i tamo uvedeno uskoro jer
to postaje standard) da covek vec za v reme zivota dok je zdrav i prav potpise neku artiju da ne zeli
da ga u komi besmisleno odrzavaju u zivotu nego da je njegova licna volja i zelja da se struja i aparati iskljuce.

Eutanazija postoji u Holandiji i Belgiji, ali je i tamo proces jako dug, misljenja raznih lekara, psihologa, proveravanje
nekoliko puta da li je pacijent ostao pri svojoj odluci.

Čini mi se da postoji i u Švajcarskoj. Pišem iz glave, izvinjavam se ako grešim u detaljima jer je ozbiljna tema, prva koja je legalizovala eutanaziju za terminalno bolesne beše savezna držva Oregon, USA., sredinom devedesetih.

Koga interesuje tematika može pogledati dokumentarce How to die in Oregon, Turning the Tide, Chronique d'une mort decidee, kao i igrane filmove Betty Blue, English Patient, Moon, Million dollar Baby itd.

Što se tiče Srbije, verujem da su glavne prepreke tradicionalističko-religijski stavovi i nedovoljna informisanost o samom postupku. Da bi se došlo u poziciju da nekom bude odobreno legalno okončanje života, potrebna je velika administrativna procedura kao i medicinska evaluacija. Uvek je prisutno i zrno sumnje "da li je pristanak samovoljan i pri zdravoj svesti" ili familija nešto mulja, da se izrazim kao sav svet. U našem slučaju, to "zrno" sigurno predstavlja problem u startu, žalosno ali istinito.

Lično, smatram da bi eutanaziju trebalo legalizovati. U najužoj porodici sam imao slučaj u kome nije bilo moguće učinniti bilo šta, osim napucavanja morfijumom i anesteticima. Znam pouzdano da bi mučenik dao pristanak da je bio u zakonskoj mogućnosti, jer mi je rekao. Čak mi je rekao da bi mene izabrao za pratioca no, da skratim priču, ako je stvar čista i ako postoji dogovor u svim legalnim okvirima, svakom čoveku na ovom svetu kome je smrt jedini izvesni ishod treba omogućiti dostojanstveni odlazak. Koliko god bilo teško, plemenitije je nego da umire u ćošku neke prljave bolnice.

Treba raditi na svesti naroda da je bolje pustiti takvu osobu da ode nego da se sami muce,muce lekare,a tu osobu pogotovo.

Treba raditi na svesti naroda da je bolje pustiti takvu osobu da ode nego da se sami muce,muce lekare,a tu osobu pogotovo.
Crkva to ne bi dozvolila, bacila bi anatemu na te nesrecne ljude,a narocito lekare.

Mene je licno mnogo dirnula i pogodila sudbina dva brata, blizanca:

Usmrćeni: Tražili su eutanaziju jer nisu čuli, a uskoro se ne bi ni vidjeli!

Piše T.Š. , 15. siječnja. 2013.

Par jednojajčanih blizanaca iz Belgije u dobi od 45 godina, koji su rođeni gluhi, usmrćeni su smrtonosnom injekcijom od strane belgiskih liječnika. Njih dvojica zatražili su eutanaziju kada su doznali da će uskoro i potpuno oslijepiti.

U ovom su vrlo specifičnom slučaju, koji regulira belgijski zakon o eutanaziji, blizanci iz Antwerpa odabrali smrt shvativši da uskoro neće ne samo čuti, nego ni vidjeti jedan drugoga.

Crkva to ne bi dozvolila, bacila bi anatemu na te nesrecne ljude,a narocito lekare.

Mene je licno mnogo dirnula i pogodila sudbina dva brata, blizanca:

Usmrćeni: Tražili su eutanaziju jer nisu čuli, a uskoro se ne bi ni vidjeli!

Piše T.Š. , 15. siječnja. 2013.

Par jednojajčanih blizanaca iz Belgije u dobi od 45 godina, koji su rođeni gluhi, usmrćeni su smrtonosnom injekcijom od strane belgiskih liječnika. Njih dvojica zatražili su eutanaziju kada su doznali da će uskoro i potpuno oslijepiti.

U ovom su vrlo specifičnom slučaju, koji regulira belgijski zakon o eutanaziji, blizanci iz Antwerpa odabrali smrt shvativši da uskoro neće ne samo čuti, nego ni vidjeti jedan drugoga.
Crkva ce se sigurno buniti,ali treba raditi sa porodicama na svesti,koji imaju takve slucajeve.Kada porodica da saglasnost,moze sa strane dase buni ko hoce.Mislim da je to nemilosrdno za takve bolesnike,koji nemaju sanse da prezive.

Zeljko, koje muke tebe muce?
Mozda ce ti biti lakse ako nam ovde anonimno ispricas sta te muci.
Prestao sam da jedem masnu hranu, uzvisen sam, zanimaju me nauke (astrofizika, hemija...), sve osim nauka mi je prosto, glupo, jednostavno, prevazidjeno, besmisleno. Ne mogu uciti nauke jer sam pokvario mozak uceci previse njemacki jezik. Nema lijeka. Pio sam Rissar i poveca uzvisenost.

Prestao sam da jedem masnu hranu, uzvisen sam, zanimaju me nauke (astrofizika, hemija...), sve osim nauka mi je prosto, glupo, jednostavno, prevazidjeno, besmisleno. Ne mogu uciti nauke jer sam pokvario mozak uceci previse njemacki jezik. Nema lijeka. Pio sam Rissar i poveca uzvisenost.

U kakvoj su vezi masna hrana i uzvišenost? Zašto misliš da je neko ko ne jede masno uzvišeniji od nekog ko jede?

Ljudima koji su mnogo bolesni, koji umiru u mukama, bez dostojanstva, muče se i muče sve okolo, treba dozvoliti pravo na eutanaziju. Ne treba mešati samoubistvo i eutanaziju, eutanazija treba da bude skraćivanje muka i samo tako. Crkva ne treba da je protiv toga, po meni to je human čin.

Back