ЕУРУПА наградила двојицу бивших чланова ОТПОРА

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
http://www.mondo.rs/s191424/Hronika_i_Drustvo/Nasa_Nenasilna_revolucija_kao_svetski_brend.html
NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA “PAUL LAURITZEN” PO PRVI PUT IDE U SRBIJU

Naša "Nenasilna revolucija" kao svetski brend

Prestižna nagrada za ljudska prava i demokratiju, danskog Fonda “Poul Lauritzen” ove godine je uručena dvojici Srba, Srđi Popoviću i Slobodanu Đinoviću za “doprinos demokratiji i njenu promociju širom sveta”, dvojica bivših “OTPOR-aša, sa svojom organizacijom: Centrom za primenjenu nenasilnu akciju.
v191424p0.jpg

Nagrada se već 26 godina dodeljuje izuzetnim pojedincima koji su svojim radom, nenasilnim metodama doprineli ostvarenju ciljeva iz Univerzalne povelje ljudskih prava Ujedinjenih Nacija.” Nagradu je izvršnom direktoru Centra Srđi Popoviću uručio predsednik Fondacije i sudija vrhovnog suda Danske Poul Soegard.

“Nenasilna oktobarska revolucija iz 2000.postala je u poslednjih deset godina najbolji srpski brend u svetu, od Gruzije i Ukrajine, preko Libana I Zimbabwea, do daleke Burme i Maldiva, hiljade demokratskih aktivista širom sveta inspirišu se onim što smo uradili u Srbiji. Samo tokom postizbornih protesta 2009.godine u Teheranu 17000 hrabrih Iranaca “skinulo” je prevedenu verziju naseg knjige “Nenasilna borba u 50 tačaka” sa interneta, mada su tako rizikovali slobodu, a neki i glavu. Biti prvak i svetski uzor u borbi za ljudska prava i demokratiju nije mala stvar, a Srbi se tu od oktobra 2000. kotiraju odlično, gotovo kao u Davis kupu.” - rekao je Popović.

Poul Lauritzen, po kome nagrada nosi ime bio je danski industrijalac i antifašista, i sam uključen u herojski otpor koji su tokom Drugog svetskog rata Danci pružali Hitlerovoj Nemačkoj. Njegova fondacija ovu Nagradu dodeljuje od svog osnivanja 1984.

Prvi dobitnik nagrade bio je čuveni turski glumac i mirovni aktivista Ali Taygun, a najpoznatiji tibetanski poglavar Dalaj Lama. Među dobitnicima bili su lideri poljske Solidarnosti Andrzej Milczanowski i Piotr Andrezjewski, demokratski aktivisti koji su rizikovali život, Khin Maung Win, osnivač prvog nezavisnog medija, Demokratskog glasa Burme, ili sudanskog heroja u borbi protiv genocida Dr. Nagib Nagmeldina.

Dodeli nagrade je prisustvovala i ambasadorka Srbije u Kopenhagenu, njena ekselencija Vida Ognjenović.

.........................................................
.........................................................
:hahaha: :hahaha: :hahaha:
Ова ЕУрупа и Данци очито нису гледали снимке
паљења и пљачкања Скупштине Србије....
Али немаа везе....Они иначе увек подржавају оно
што је на штету Србије.....
:per: :per: :per:
 
srdja popovic je deklarasani fasista koji se zalagao za fizicko unistenje srpskog naroda i branio je kao advokat dokazanog srboubicu andriju artukovica svojevremeno upravnika logora Jasenovac

Ма не могу да верујем....
Тај демократа и отпораш да је толико го.вно....?
Страшно....
:hahaha: :hahaha: :hahaha:
 

Back
Top