Eurobasket 2021 - kvalifikacije

Straks92

Stara legenda
Moderator
Poruka
77.055
Prva dva izazova pred „Orlovima“ su gostovanje u Finskoj 20. februara i meč protiv Gruzije koji je na programu 23. februara u beogradskoj dvorani „Aleksandar Nikolić“.

Tim Srbije će se okupiti u Beogradu 16. i 17. februara, a zvanična konferencija za medije biće organizovana u ponedeljak 17. februara u hotelu “Kraun Plaza”.

Kokoškov će u februaru debitovati na poziciji selektora Srbije.

Na spisku Kokoškova nalaze se:
Miloš Teodosić – Virtus Bolonja (ITA)
Miroslav Raduljica – Đangsu Dragons (KIN)
Nikola Rebić – Jenisej (RUS)
Dejan Todorović – Andora (ŠPA)
Aleksa Avramović – Estudijantes (ŠPA)
Marko Simonović – Cedevita Olimpija (SLO)
Dejan Kravić – Obradoiro (ŠPA)
Dalibor Ilić – Igokea (Rep. Srpska)
Ognjen Jaramaz – Partizan NIS
Uroš Trifunović – Partizan NIS
Rade Zagorac – Partizan NIS
Novica Veličković – Partizan NIS
Aleksa Radanov – FMP
Stefan Đorđević – FMP
Ognjen Dobrić – Crvena zvezda MTS

https://www.b92.net/sport/kosarka/vesti.php?yyyy=2020&mm=02&dd=11&nav_id=1653257
 
Poslednja izmena od moderatora:
На списку се нашао Марко Симоновић који се "пензионисао", Игор је дефинитивно с њим обавио разговор, и помоћи ће, захвалан и поуздан играч који је за репрезентацију увијек одиграо на високом нивоу. Зато нема Стефана Марковића, Игор је сигурно и с њим разговарарао но изгледа његова одлука је коначна. Ту је и повратник Новица Величковић, имао је добрих партија ове сезоне, Игор му очигледно вјерује.

Е сад, они које је било очекивати а нису на списку. Нема прије свих одличног Стевана Јеловца који за екипу Газиентоп игра на високом нивоу. Нема ни Луке Митровића који такође добро игра за екипу Манресе, бићемо опасно "танки" на крилном центру, поред Новице ту ће ускочити млађани Далибор Илић који јесте потенцијал али још није формиран играч.
Од спољних прије Уроша Трифуновић који спада у оне играче који се касније формирају и којег ћемо сачекати још 2-3 године било је очекивати Војислава Стојановића (Ваноли), но Игор је сигурно то све пратио, ? је и какво је здравствено стање, Војо је муку мучио са повредама претходне сезоне.
На позицији центра нема најбољег по валоризацији играча ВТБ лиге Душана Ристића (Астана) који игра заиста на високом нивоу. Нема шансе да га Игор није контактовао, овај момак је игнорисао и позиве у млађе националне селекције, ? је да ли има жеље играча.

То би била четворица коју је било очекивати међу 16, но ту су и неке ствари, рецимо здравствено стање, ровитост, и селектор је тај који је упознат са ситуацијом. Постоје још неки, рецимо Мусли, но ту је ствар коме би дали предност од два Дејана, Муслију или Кравићу, и мени Кравић дјелује конкретније, овдје је Игоров избор коректан.

Први противник, Финска не знам, у ком же саставу наступити, покушаћу сазнати наредних дана, они већ годинама имају најстарију екипу у Европи, могуће се и ови квалификацијама ослоне на ветеране, нису наиван противник, напротив.
Грузија ће бити опасна, базираће игру на најбољем европском центру у овом тренутку (и од оних који ће играти овај прозор квалифкација), одличном Шермадинију, којем Радуљица и Кравић неће моћи парирати, нема шансе (и ту би нам Ристић био од помоћи), имаћемо грдних проблема у рекету и требаће споља покушати надокнадитти тај дефицит, биће то јако тешка утакмица.

Шта је ту је, Игор је овако изабрао, остаје нам да га подржимо, "орловима" пуно среће, биће то трновит пут.
 
Kokoškov zvao i Simonovića, da li se predomislio?

Igor Kokoškov je danas objavio prvi spisak igrača na koje računa za predstojeće utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u košarci protiv Finske i Gruzije.

Na spisku od iskusnijih se našao i Marko Simonović koji je nakon završetka Svetskog prvenstva u Kini istakao da više neće igrati za reprezentaciju.

On je istakao da je od ranije znao da će mu Mundobasket biti poslednje takmičenje u dresu sa državnim grbom.

Ova objava KSS-a je dokaz da se predomislio.

Kompletan spisak reprezentativaca pogledajte OVDE.
 
Како стоји у саопштењу КСС (овдје) појавили су се проблеми
На окупљању репрезентације, појавио се и кошаркаш Црвене звезде МТС, Огњен Добрић, али он због повреде прста на који је стављен гипс, неће моћи да наступи за национални тим у овом квалификационом “прозору”. Уместо њега, селектор Кокошков је позвао кошаркаша Мега Бемакса, Луку Ашћерића.
Милош Теодосић извесно неће путовати са тимом у Финску, а његов наступ против Грузије је тренутно под знаком питања.
“Појавио се проблем око осигурања, да не улазимо у детаље, знаћемо сигурно за два дана да ли ће Теодосић бити у саставу за меч против Грузије”, појаснио је председник КСС, Даниловић.
Умјесто повређеног Огњена Добрића ускочио је Лука Ашћерић.
Рјешење у нужди, ту би вјероватно предност имали неки други који играју у иностраним клубовима (В.Стојановић, Дангубић), но то је неизводиво у пар дана, Ашћерић је ту, доступан, играо је куп и ето га међу 14 кандидата, ко зна можда и заигра протов Финске.
Милош Теодосић због проблема са обештећењем неће играти против Финске.
У том мечу ћемо наступити са тек једним класичним плејом, Николом Ребићем, ту су додуше комбо бекови Алекса Аврамовић и Огњен Јарамаз, који ће повремено преузимати улогу плеја, могуће и Раданов који то такође у нужди може одиграти.
Није то као када је Тео у саставу, бићемо ту опасно ослабљени. Могуће је Игор могао уврстити Стефана Пота који је био на турниру у Нишу, доступан је, али нисам сигуран да би тим позивом нешто добили.
 
Kokoškov okupio ''Orlove'', pa izašao pred novinare, šta će biti sa Melounom?

Reprezentacija Srbije, naravno u znatno izmenjenom sastavu jer je klupska sezona u punom jeku, okupila se danas u Beogradu, na početku priprema za prve mečeve u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.



''Orlovi'' startuju u četvrtak od 18 časova u Helsinkiju protiv Finske, u nedelju (17h) će u Beogradu dočekati selekciju Gruzije.



Novi selektor Igor Kokoškov neće moći da računa na košarkaša Crvene zvezde Ognjena Dobrića, koji je povredio prst, ostali pozvani igrači će mu biti na raspolaganju.



Na početku današnje pres konferencije, Kokoškov se zahvalio Košarkaškom savezu Srbije na ukazanom poverenju, ali i Dušanu Ivkoviću, koji je takođe uticao da se on danas nađe na klupi ''Orlova''.



''Ovo je poseban trenutak u mom trenerskom poslu, nisam više tako mlad, imam trenerski staž, ali bez obzira na to šta sam uradio do sada, ovo je poseban zadatak.



Mi ne možemo ništa da predvidimo kakav će biti ishod, i ostali timovi će želeti da pobede, mi se nećemo samo pojaviti i da to bude dovoljno da pobedimo, moramo protiv svakog da se borimo i u 'prozorima' i kasnije na Olimpijskim igrama, daće Bog.



Ja mogu da kažem da ćemo se boriti maksimalno, tu neće biti nikakvog kompromisa i kalkulacija, to vam obećavam'', poručuje Kokoškov, prenosi ''Telegraf''.



U javnosti se nedavno dosta govorilo o dolasku i trenera Denver Nagetsa Majkla Melouna u stručni štab reprezentacije Srbije, što je uostalom objavljeno i na zvaničnom sajtu KSS.



Ipak, još uvek se čeka leto i konačna Melounova odluka.



''Ono što mogu da kažem, sa naše strane smo uradili sve da budemo transparentni i da kada se stvorila ta ideja i inicijativa, da pokažemo dobrodošlicu. Po imenovanju sam dobio čestitku i njegov predlog da se priključi.



To je bilo jedno lepo priznanje.



Sve sa naše strane je urađeno transparentno i poztivno, on sam ima obaveze u svom klubu, kada se njemu završi sezona, ostaje na njemu da odluči da li želi da nam se priključi.



Sa naše strane je sve apsolutno dobro urađeno, ta dobrodošlica i dalje stoji, ali on je čovek trenutno fokusiran na svoj tim.



Ukoliko je voljan da nam pomogne to je super, ali opet bitno je da je se tim fokusira na nas, ne na Kokoškova ili Melouna'', naglasio je Kokoškov, koji je potvrdio i da je pre preuzimanja dužnosto razgovarao i sa bivšim selektorom Aleksandrom Đorđevićem.
 
Reč ima kapiten Raduljica: "Igore, dobrodošao!"

Košarkaši Srbije počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, a selektor "orlova" Igor Kokoškov danas je po prvi put okupio igrače koji će igrati protiv Finske i Gruzije.

Kapiten nacionalnog tima Miroslav Raduljica istakao je na konferenciji za medije da će igrači pomoći novom selektru da se što bolje i brže upoznaju.

"Želim Igoru dobrodošlicu, verujem da se već oseća kao da je tu dugo, a mi igrači ćemo učiniti sve da upiznavanje bude lakše i brže. Ponovo igramo kvalifikacije, čudan je sistem, imaćemo dva ili tri treninga do prve utakmice, neće biti lako, ali radili smo to do sada i verujem da će biti jako dobro", smatra Raduljica.

Srbija prvo gostuje u Finskoj 20. februara, a tri dana kasnije u beogradskoj dvorani „Aleksandar Nikolić” dočekuje Gruziju.
 
Kokoškov ga vratio iz "penzije", Simonović objasnio zbog čega!

Košarkaši Srbije okupili su se u ponedeljak kako bi započeli kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Jedan od igrača koje je pozvao novi selektor Igor Kokoškov je i Marko Simonović, što je iznenadilo sportsku javnost uzevši u obzir odluku iskusnog košarkaša da se oprosti od nacionalnog dresa po završetku Mundobasketa u Kini prošle godine.

"Moram da kažem da Igor ima ogromne kvalitete, prvo kao čovek, a naravno i kao trener. Jednostavno smo se dogovorili, on je mišljenja da bi trebalo da budem tu, i ja sam, naravno, pristao. Odložićemo povlačenje", kazao je član Cedevita Olimpije, prenose Novosti.

Simonović je istakao da ne zna kada do kada će odložiti svoju odluku.

"Videćemo, da ne pričamo unapred. Dogovoriću se sa njim šta i kako. Stvarno mi je velika čast što sam tu i što ću raditi sa njim i svim ovim ljudima", istakao je on.
 
"Bez starca nema udarca", kakva je uloga Veličkovića i Simonovića u reprezentaciji?

Selektor košarkaša Srbije Igor Kokoškov ponovo je u nacionalni tim pozvao dva iskusna igrača - Novicu Veličkovića i Marka Simonovića.

Potonji se čak i vratio iz reprezentativne "penzije" kako bi pomogao "orlovima", a Kokoškov je istakao da obojica imaju svoje uloge u timu.

"To su igrači koji imaju definisane uloge. Dobro znamo šta Novica donosi. Šta je bilo, bilo je, ali kada ti nacionalna selekcija prozove ime, ti se odazoveš. Sada je oberučke prihvatio poziv. Presrećni smo. Ono što radi u svom klubu, treba i ovde. Simonović je ostavio lep trag proteklih godina, to što je najavio penziju ne menja njegov entuzijazam i želju da bude sa nama. Hvala za sve što je uradio u prethodnom periodu i što je sada došao i sa ovim momcima", smatra selektor.

"Orlovi" startuju u četvrtak od 18 časova u Helsinkiju protiv Finske, u nedelju (17h) će u Beogradu dočekati selekciju Gruzije.
 
Eurobasket (kval.) - Drama u Tbilisiju, Švajcarci pokazali zube, sledi Srbija!


U okviru grupe E, u kojoj se nalazi i naša reprezentacija, Gruzija je ipak upisala pobedu.

1582262369807.png


Gruzija je u Tbilisiju dočekala Švajcarsku na startu kvalifikacija za Eurobasket, slavili su pred svojim navijačima sa 96:88, ali tek posle produžetka.

Dobili su Gruzini prvi kvartal sa 17:8, do poluvremena su stekli 13 poena viška i delovalo je da je manje više sve gotovo.

Nisu se ipak Švajcarci predavali, uzvratili su u trećem kvartalu koji su dobili sa 24:16, pa se u poslednjih osam minuta ušlo sa samo pet poena prednosti za domaćina.

Neizvesno je bilo do samog kraja, Gruzija je u poslednji minut ušla sa pet poena viška, ali su gosti uspeli da poravnaju rezultat, otišlo se u produžetak.

Držali su se dobro Švajcarci, čak su i preokrenuli rezultat u dodatnih pet minuta, ali je domaćin ipak uspeo da se trgne i da slavi.


Pobednički sastav je sa 21 poenom predvodio Burjanadze, 18 je dodao Mekfeden, 16 je ubacio Šermadini, 14 Duda Sanadze, dok je dvocifren sa 11 poena bio i Berišvili.


Kod Švajcarske 22 poena Kazadija, 18 je dodao Baldasar, 14 je ubacio Roberto Kovač, 12 poena je dodao Kutur.

Gruzija tako privremeno ide na čelo grupe E, u kojoj se još nalaze i Srbija i Finska, koje se od 18h sastaju u Espu. Dodajmo i da je Gruzija među domaćinima naredne kontinentalne smotre, pa je već obezbedila učešće na Evropskom prvenstvu.
 
Start iz snova za Kokoškova, Srbija razbila Finsku!

1582262505851.png


Košarkaška reprezentacija Srbije je počela kvalifikacije za kontinentalnu smotru pobedom protiv selekcije Finske na gostovanju, rezultatom 80:58 (19:10, 18:14, 23:13, 20:21).

Od starta smo nametnuli svoj ritam, razigrao se Miroslav Raduljica, gde je on stao nastavio je Rade Zagorac, pa su "Orlovi" stekli devet poena prednosti pred prvi odmor.

Dobru odbranu je Srbija igrala u prvih 10 minuta, a onda su u nastavku svoju igru u defanzivi podigli na još viši nivo.

Zaustavili su bekovsku liniju protivnika, koji je za osam minuta u poslednjoj deonici ubacio samo šest poena, Srbija je stekla i 19 poena prednosti.

Usledila je nešto bolja igra rivala, koji je napravio seriju 7:0, ali je potom Jaramaz sa "2+1" vratio Srbiju na +15, na kraju su naši reprezentativci na odmor ipak otišli sa viškom od 13 poena.

Finci su nastavili sa dobrom igrom i na početko drugog poluvremena, ali su "Orlovi" ubrzo stvari postavili na svoje mesto.

Serijom 13:2 dolazimo do prednosti od 22 poena, postalo je sve poprilično jasno u Finskoj.

U trećem kvartalu su obe ekipe promašivale u prvih par minuta, ali Srbija je bez problema zadržavala prednost.

Finci su odigrali svoj najbolji kvartal, ali je razlika ipak bila prevelika, te je Igor Kokoškov debitovao na klupi reprezentacije Srbije ubedljivom pobedom.

"Orlove" je do pobede vodio Raduljica sa 19 poena i osam skokova, pratili su ga Aleksa Avramović i Rade Zagorac (8sk) sa po 10 poena, devet je dodao Rebić.

Kod Finske najefikasniji Palmi sa 16 poena.
 
Наши су добро одрадили посао у Финској (статистика овдје), што би рекао Мирослав је*ени Радуљица, изгледали су прилично пристојно.
Добро су "скенирали" противника, одбрана је урадила одличан посао, нису дозволили да Финци развију своју игру, најопаснији Финац Салин завршио је меч без поена, на крају сви "орлови" су добили шансу и "уписали" се у рубрици поени.

Слиједи Грузија. Имају за овај ниво добру петорку, али немају никакву ширину, против Швајцарске су брзо остварили велику предност али како би се заморили и како би услиједиле измјене, услиједио би велики пад, на крају је мало фалило да их Швајцарци изненаде.
Главна опасност Шермадини, понајбољи европски центар у овом "прозору" квалификација, имаће ту наши проблема. Опасан је и крилни центар Бурјанадзе. Ми ту имамо "лажну четворку" Симоновића и Величковића, Новица ће имати са Грузином проблема, верујем да ће ту Марко више потегнути, а могуће да и Загорац који је доста бржи од Новице одигра на тој позиција, Грузин воли да шутира са периметра.

И птотив Грузина ћемо без Милоша Теодосића. Обештећење је (овдје) и то бесповратно, превисоко, 200.000 евра. У реду, Виртусу јесте Милош кључан играч, јесте и ровит, ал брате, претјераше га.
То КСС једноставно није могао испунити. Имамо ми у роду српском и та "дежурна закерала" који одмах крену са заједљивим порукама "срамота за КСС што није плаћено осигурање", а да је плаћено иста та закерала би кренула са коментарима "срамота на што се арче државне паре", не мо'ш угодити тим ликовима па да си Бог.
Јарамаз и Ребић су добро одрадили посао против Финаца, али Тео је ипак Тео.
Шта је ту је, надати се да ће наши и против Грузина, што би рекао Мирослав је*ени Радуљица, изгледати прилично пристојно.
 
ŠTA POSLE SRAMNOG PORAZA? Zna se kako Orlovi mogu do plasmana na Evrobasket
AUTOR: Alo.rs/I. S. DATUM I VREME: 23.02.2020. 19:11

Reprezentacija Srbije je šokantno poražena kod kuće od Gruzije (90:94), ekipa koja ove kvalifikacije igra rekreativno jer je domaćin jedne od četiri grupe na Evrobasketu koji će se održati 2021. godine.

To je srećna okolnost po Orlove, jer mogu na kontinentalni šampionat i ako budu treći u grupi. Izvesno je da je i posle šamara od Gruzina Orlovima otvoren put ka plasmanu na Evrobasket jer je teško očekivati da mogu da izgube kod kuće od Finske većom razlikom nego pre tri dana (80:58), ili da budu gori u međusobnom skoru od Švajcarske.

Izvesno je međutim da će sramotan poraz od Gruizje značajno uticati na plasman Orlova na FIBA rang listi, što bi moglo značajno da utiče na rasplet žreba za Evrobasket na kom ćemo izvesno igrati, bez obzira na današnji kiks.

https://www.alo.rs/web/push/notifikacija/290578/vest
 
Francuzi razbili Crnogorce

Ubedljiv poraz reprezentacije Crne Gore u kvalifikacijama za Eurobasket 2021.
Francuzi razbili Crnogorce


Košarkaši Crne Gore izgubili su od selekcije Francuske rezultatom 85:66 u drugom kvalifikacionom susretu za EP.

Nakon što su u prvom kolu doživeli težak poraz od Nemačke, Francuzi su danas iskalili bes nad slabijim Crnogorcima.

Kao i većina selekcija, i ove dve igrale su u kombinovanom i slabijem sastavu. Ekipa Boška Radovića nije mogla da računa na Bojana Dubljevića i Nikolu Vučevića, dok za Francusku nastupaju igrači koji praktično i da nemaju reprezentativno iskustvo.

U timu Crne Gore, najefikasniji je bio Nikola Ivanović sa 24 poena, dok je Marko Todorović upisao je 12.

U pobedničkoj ekipi, Jabusel je imao 15, Fol je dao 12, a Autara 11.

U narednoj rundi, u novembru, Francuska gostuje Velikoj Britaniji, a Crna Gora u Nemačkoj.

 

Back
Top