Euro ili bar dvovalutni sistem

YNGWIE

Zainteresovan član
Poruka
122
Nadajmo se da ce u R. Srbiji uskoro biti uveden Euro kao glavno sredstvo placanja ili bar dvovalutni sistem. Dosta je vise bilo lopovluka i bogacenja mafije na razlici kurseva! Mozda vlast ima interesa da jos uvek drzi dinar kao jedino zvanicno sredstvo placanja, ali narod sigurno nema!
 
Nije ni to resenje, jer ce opet doci do problema kada idemo u druge zemlje, gde je euro jedino zvanicno sredstvo placanja. Koliko prizeljkujem euro u celoj SCG, toliko ga prizeljkujem i u R. Madjarskoj... i svim ostalim evropskim drzavama.
 
Pa dvovalutni sistem de facto i de jure već postoji. Naime u ovome što se zove Srbija i Crna Gora jedna članica (Srbija) ima zvaničnu monetu dinar a druga članica (sve crnja i gora) evro. Osim toga u Srbiji prema Zakonu o deviznom poslovanju, član 4, plaćanja između građana, nerezidenata i pravnih lica se vrše u dinarima izuzev kada je u pitanju promet nepokretnostima, njihovo izdavanje u zakup itd... koji se mogu vršiti i u devizama. Ovim je i de jure uveden dvovalutni sistem još u maju 2002 kada je ovaj zakon stupio na snagu. Interesantno ako pogledate monetarnu istoriju Evrope shvatićete da je prva centralna banka u nekoj evropskoj državi uvedena da bi upravo okončala viševalutni sistem. U gradu Amsterdamu u 16 veku u opticaju su bile 24 valute obzirom da je i u to doba Amsterdam bio jedna od najvećih trgovinskih luka Evrope u koju su prispevali trgovci iz celog tada poznatog sveta i sobom donosili različite novce. Tako da je prosečan amsterdamski trgovac toga doba imao i formirao kursne liste "vagajući" odnose pojedinih valuta toga doba. To je bio prilično nezgodan poduhvat, skopčan sa brojnim rizicima i zloupotrebama. Da bi se to okončalo holandske vlasti su odlučile da uvedu jednovalutni sistem i formiraju prvu u Evropi centralnu banku, koja će imati eksluzivnu monetarnu vlast i pravo štampanja novca, te da će samo jedna vrsta novca biti u opticaju u toj državi. Kasnije su to učinile Engleska, Švedska i postepeno druge zemlje. Interesantno da je Amerika svoju centralnu banku čuveni Federal Reserve System ili kako mu tepaju FED dobila tek 1913 godine. Pa ipak i u modernoj istoriji Evrope i sveta viševalutni sistem nije nepoznat. Setimo se samo italijanske i vatikanske lire koje su naporedo bile platežno sredstvo u Italiji, engleska i škotska funta itd... Dakle ništa novo pod kapom nebeskom. Ipak ako je opredeljenje ove zemlje Evropska Monetarna Unija onda mi idemo ka jednovalutnom sistemu u kome će kao platežno sredstvo isključivo važiti evro. O ekonomskim prednostima jednog i drugog rešenja drobiću ovde možda nekom drugom prilikom. Dosta sam vas i ovako mučio.
 

Back
Top