EUlex je nepoželjan, kažu i Srbi i Albanci

adem_ks

Buduća legenda
Banovan
Poruka
33.624
izabrao sam dva teksta, oba napadaju jednu [eulex] stranu govoreci da ona [eulex] favorizuje suprotnu stranu.
mislim da se ovim samo dokazuje da je misija eulex-a potrebna i da radi svoj posao kako treba.
kao sto cesto cujem na forumu, logika nekih forumasa na neki moj post: cim ga ti napadas, znaci da je dobar... ili...cim ga ti branis znaci da ne valja
Obelodaniti tekst sporazuma Euleks-MUP
Beta - Pre 3 sata i 57 minuta

KOSVSKA MITROVICA - Delegati Skupstine zajednica opština Kosova i Metohije zatražili su u četvrtak od Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije da izdavanje ličnih dokumenata hitno vrati u pokrajinu.

Od MUP-a Srbije zatražili su i da "prekine sve razgovore sa Euleksom o uspostavljanju klasične granice izmedju uže Srbije i Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju te skupštine.

Takodje, od ministra Ivice Dačića tražili su da obelodani tekst tog sporazuma jer se iz njega, kako su ocenili, vidi koliko je on štetan za nacionalne i državne interese Srbije.

Skupština zajednice je u saopštenju podsetila da Euleks nije statusno neutralan već da direktno radi na realizovanju Ahtisarijevog plana i dodala da će zbog toga pokrenuti peticiju kojom će tražiti da ta misija napusti Kosovo i Metohiju.

Samoopredeljenje preti novim napadom na Euleks Cetvrtak, 27. avgust 2009. 12:15Aljbin Kurti, lider Pokreta Samoopredeljenje, čiji su aktivisti u utorak demolirali 28 vozila Euleksa u Prištini, najavio je nove akcije protiv misije EU na Kosovu.

U izjavi za današnji prištinski “Ekspres”, on je kritikovao misiju EU zbog najavljenog potpisivanja sporazuma sa MUP-om Srbije i nazvao je "mutacijom UNMIK-a".

"Najavljeni protokol predstavlja još jedan dokaz da je Euleks mutacija UNMIK-a. Kosovo ne bi ništa dobilo ovim protokolom. Dobitnik bi bila samo Srbija. Ona bi dobila policijske informacije o Kosovu, jačala bi svoje veze sa Kosovom, potvrdila bi plan o šest tačaka i Rezoluciju 1244. I na kraju ispunila bi prvi uslov za liberalizaciju viza", rekao je Kurti.

Portparolka Euleksa Karim Limdal izjavila je danas da ta misija prati razvoj situacije nakon nedavnih incidenata koje su izazvali pripadnici Pokreta Samoopredeljenje i najave novih akcija protiv misije EU na Kosovu.

"Zabrinjavajući su znaci što neki elementi koriste nasilje kad se ne slažu sa nečim. Euleks prati situaciju", rekla je Karim Limdal u telefonskoj izjavi agenciji Beta.

Prema rečima lidera Samoopredeljenja, taj pokret je bio protiv Euleksa i pre dolaska te misije na Kosovo.

"Imali smo takav stav jer smo prethodno oprezno čitali dokumente na kojima se bazira Euleks: Rezolucija 1244, zajednički plan delovanja Saveta EU-a i plan o šest tačaka", rekao je Kurti.

Dodao je da prištinske vlasti treba da prekinu "komunikaciju i saradnju sa Euleksom dok ta misija ne odustane od protokola" sa Srbijom.

"Međutim, ne treba zaboraviti da se u slučaju protokola ne radi ni o kakvom incidentu. Problem je sam Euleks, koji umesto da prizna nezavisnost Kosova, priznaje plan o šest tačaka, koji umesto da polaže račune institucijama Kosova, ima izvršna ovlašćenja nad njima", rekao je lider Samoopredeljenja.

Nakon što su aktivisti Samoopredeljenja demolirali 28 vozila Euleksa, intervenisala je policija i uhapsila 21 aktivistu Pokreta.

(Beta/MONDO)
 

Back
Top