EU želi povratak baterija koje se lako menjaju

Smartanabil

Buduća legenda
Poruka
28.091
EU želi povratak baterija koje se lako menjaju


U prošlosti, veliki broj kompanija je kreirao telefone koji su imali uklonjive i zamenjive baterije. To je značilo da u slučaju da baterija oslabi i više ne može da drži punjenje kao pri kupovini uređaja, bilo je potrebno samo zameniti je novom baterijom.

S druge strane, aktuelni dizajn telefona nudi opciju menjanja baterije (mada se mnogi proizvođači odlučuju za implementiranje baterija koje nije moguće menjati) ali ovo može biti veoma skupo za korisnika. Zbog toga proizvođači korisnike pre ohrabruju da kupe novi telefon. Izgleda da EU (Evropska Unija) nije saglasna sa ovom praksom, a prema procurelim dokumentima EU želi povratak zamenjivih baterija.

Očekuje se da će Evropska Unija diskutovati o mogućnosti da se povratak zamenjivih baterija načini obaveznim, a ova diskusija bi mogla započeti već narednog meseca. Ukoliko predlog bude izglasan, kompanije bi mogle biti primorane da počnu da kreiraju telefone koji imaju baterije koje korisnici mogu sami lako da zamene.

Ovo nije prvi put da EU razmatra uvođenje novih pravila, koji smanjuju kreiranje elektronskog otpada u smartfon industriji. Nedavno je Evropska Unija predložila da svi telefoni koriste isti punjač, praktično primoravajući Apple da se prebaci sa Lightning porta na neki standardni port (kao što je USB-C).

Izvor: Ubergizmo
 

DaRkGuitaRist88

Ističe se
Poruka
2.192
Samo da uzimaju kupcima pare zato su napravili ove koje se tesko menjaju da bili morali daje kupujemo nove i plus da placamo zamenu.Npr u porodici imamo iste telefone mom telefonu je otisla baterija pa sam kupio novu i morao sam da platim plus zamenu.Sad hocu da uzmem moj stari telefon jer bolje radi a kevi da vratim taj jer je uflekala ekran malo a ja sam uzeo kad sam radio na stranu oba za svaki slucaj ako mi se jedan pokvari pa sam imao dve kartice jedan za tamo i jedan srpski broj.I istubali smo telefone pa sad moram opet da menjam bateriju i sve namontiram aplikacije itd....
 

Top