EU SOKIRANA: Nema ruskog gasa od 2019. godine!

Тихи

Starosedelac
Poruka
162.257
Stalni predstavnik EU u Rusiji Vigaudas Ušackas iznenađen je izjavom direktora Gasproma da će ta kompanija 2019. prestati da dostavlja gas u EU preko Ukrajine

svet-gasprom_620x0.jpg


Stalni predstavnik EU u Rusiji Vigaudas Ušackas iznenađen je izjavom direktora Gasproma da će ta kompanija 2019. prestati da dostavlja gas u EU preko Ukrajine.

"Bili smo iznenađeni izjavom, rekao bih čak, javnim demaršem, koji je dao Aleksej Miler posle susreta s potpredsednikom Evropske komisije Marošem Ševčovičem, o tome da od 2019. godine gas u EU neće biti isporučivan preko Ukrajine", rekao je Ušackas, na konferenciji za novinare u sedištu agencije Interfaks.

Prema njegovim rečima, Briselu nije jasno kako ubuduće Gasprom planira da razvija saradnju u oblasti gasa sa zemljama EU. On je rekao da ruska strana Uniji nije dala detaljnu informaciju o planovima izgradnje čvorišta za transport gasa na granici Turske i Grčke.

"Nisu nam dati argumenti ni činjenice na koji način će Rusija graditi tursko čvorište, kada će biti izgrađen i kako će se razvijati odnosi između ruskog isporučioca i potrošača, odnosno evropskih kompanija", kazao je predstavnik EU.

On je takođe dodao da odluka o prekidu projekta Južni tok nije doneta u Briselu, nego u Moskvi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 1. decembra 2014. godine tokom posete Turskoj objavio da u "sadašnjim uslovima Moskva neće realizovati projekat Južni tok" jer nije dobila dozvolu od Bugarske i EU.

Istovremeno, prema njegovim rečima, Moskva je spremna da izgradi drugi sistem gasovoda do Turske i napravi gasno čvorište na granici Turske i Bugarske.

Direktor ruskog gasnog giganta, Aleksej Miler, informisao je Ševčovića prilikom njegove posete Moskvi, 14. januara, o planovima Gasproma za izgradnju novog gasovoda do Turske po dnu Crnog mora, koji će obezbediti isporuku ruskog prirodnog gasa u količini od oko 60 milijardi kubnih metara na rursko-ruskoj granici, i poručio Briselu da požuri sa izgradnjom infrastrukture za prijem gasa iz Turskog toka.

"Naši evropski partneri su informisani o tome i sada je njihov zadatak izgadnja infrastrukture za transprot gasa sa granice Turske i Grčke", objasnio je Miler, i dodao da je Turski tok jedinstvena maršruta kojom će moći da se isporučuje 63 milijarde kubnih metara ruskog gasa, koji sada ide preko Ukrajine. "Drugih varijanti nema", naglasio je on.

Šefčovič je tada rekao da je EU je spremna da razmotri predlog šefa Gasproma Alekseja Milera o kupovini 50-60 milijardi kubnih metara ruskog gasa preko Turske.

"Gospodin Miler me je informisao o odluci da se pun obim gasa isporučuje preko Turske, umesto preko Ukrajine. Iskreno govoreći, bio sam veoma iznenađen tim predlogom, jer sam došao da razgovaramo o tome šta možemo da učinimo za energetsku bezbednost jugoistočne Evrope nakon otkazivanja izgradnje Južnog toka", kazao je tada Ševčovič.

Milerov predlog da evropske zemlje kupuju 50-60 milijardi kubnih metara ruskog gasa preko Turske, kako je dodao, "teško da će funkcionisati, ali moramo da se vratimo na njega i razmotrimo ga".

Po njegovom mišljenju, "taj predlog Gasproma nanosi štetu imidžu kompanije, kao pouzdanom snabdevaču".

Ruski premijer Dmitrij Medvedev i šef ruske diplomatije su Sergej Lavrov, u odovojenim izjavama u minula dva dana, naglasili su da je odluka o obustavljanju projekta Južni tok konačna, i da je na njeno donošenje uticao stav Brisela prema tom projektu.

"Odluka koju je donela Rusija nema politički, a pogotovo ne emotivni karkater. To je pravna odluka", rekao je Medvedev i dodao da su napori Rusije da započne rad na tom projektu bili uzaludni. "Bili smo primorani da se povučemo iz projekta", konstatovao je on, a preneo Tas.

Ministar Lavrov je bio još eksplicitniji sa izjavom da je situacija sa gasovodom Južni tok potpuno jasna, i da je taj projekat obustavljen zbog diskriminatornog odnosa Evropske komisije, zbog čega se Evropa sada preusmerila na projekat gasovoda Turski tok.


http://www.novosti.rs/vesti/planeta...gore-vesti-iz-Rusije-Nema-gasa-od-2019-godine

OPA DJURDJO :zima2: :zpozdrav: :zelenko2:
 
Е, тако...... па мамицу им нацистичку свима су се више попели на вр* ку*ца........

:super:


- - - - - - - - - -

Kad bi samo znao da nije 2019. u pitanju nego 2017. kad ističe ugovor Rusije i Ukrajine o tranzitu gasa.

Ja znam da je u pitanju 2017 tj i ja sam ranije to pisao ali clanak navodi 2019. pa radi objektivnosti mora da prenesem onako kako pise :bye:
 
Заправо, Русија неће прекинути испоруку гаса ЕУ, већ ће уместо преко Украјине, транзитни правац бити преко Турске.

Што је сасвим логично, јер једини руски извозни артикал је гас усмерен према ЕУ.
 
znaci. Mi smo zrtva EU rata sa Rusijom...

Sta da se radi takav je zivot.

да...умели смо ми да попијемо и много веће батине кад се велики туку...ово је ништа....а плус,прилично сам сигуран да ће Руси итекако помоћи да се један крак до тог чворишта опет спусти преко Србије....:zcool:
 

Back
Top