EU poručuje Hrvatskoj: Nema investicija, a niste ni privlačni strancima

111111

Legenda
Banovan
Poruka
60.295
Hrvatska i dalje ne privlači dovoljno investicija, pogotovo stranih. Nimalo ugodna pozicija za Vladu, da građane i ne spominjemo, manje od godinu dana prije ulaska u punopravno članstvo Europske unije, ali ni za Bruxelles kojemu također nije u interesu primiti državu problematičnoga gospodarskog stanja.

Reći će istinu

– Investicije. Na tom se području nije dovoljno napravilo. I dalje je loše. Nema stranih ulaganja, Hrvatska nije privlačna – bio je izravan jedan strani diplomat, dok je američki veleposlanik na odlasku James Foley vrlo otvoreno još jednom ponovio kako će “ako ga investitori budu pitali, morati reći istinu o investicijskoj klimi u Hrvatskoj.”

Lista zamjerki koje koče investicije je duga – nju su još početkom godine poslali diplomati iz EU Vladi, a danas su je pročešljali šef delegacije EU Paul Vandoren i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

Kako su izvijestili iz delegacije EU, Čačić je predstavio napredak po točkama iz pisma, a najviše je, prema prvom potpredsjedniku, napravljeno u području javne nabave države, promocije investicija te ubrzavanja rješenja poreznih i parafiskalnih nameta. Jedan od sigurno najvažnijih koraka u privlačenju stranih investitora koji zaobilaze Hrvatsku regulirao bi se beneficijama i poticajima.

Snižene stope

Pripremljen je nacrt Zakona o poticanju ulaganja koji bi u jesen išao u Sabor. Hrvatska bi poticala ulaganja teška barem 150.000 eura, a ulagači bi plaćali porez na dobit po sniženim stopama ili ga uopće ne bi plaćali. Dosad je prag bio na 300.000 eura. Zasad se, kažu, čeka odgovor Bruxellesa pa, iako je bilo najavljivano da će biti usvojen ovog ljeta, ipak treba pričekati rujan.

Brodogradilišta moraju biti riješena što prije, ponovio je Vandoren. Važno je napomenuti da EK promatra odluke Vlade, no još nije donijela nikakav sud. Kako doznajemo, u Bruxelles još nije poslana ni sva dokumentacija.


http://www.vecernji.hr/vijesti/nova...-a-niste-ni-privlacni-strancima-clanak-436006

i to sve samo zbog brodogradnje, nameračili se Evropljani da im to unište, jer su im konkurentni :lol:

bravo za evropske integracije još jednom :ok:
 
Nije niko lud da investira u drzavu koja je totalna katastrofa

Nego ...


:zaljubljena:
kiss_ass.gif


:hahaha:
 

Back
Top