EU pokreće istragu što kupujemo online

mačka zagrebačka

Stara legenda
Moderator
Poruka
86.589
Potaknuta tekstom na linku https://net.hr/danas/rtl-direkt/pap...iv-temua-03bdfa9c-97c9-11ef-a0ec-5ae5e378fd98 pokrećem diskusiju da li doista mislite da direktnom kupovinom iz Kine kupujemo stvari lošije kvalitete ili se samo nekome ne sviđa činjenica da se kupuje po značajno povoljnijim cijenama nego u trgovinama?
Mislim ionako 80 % stvari koje kupim u Hr trgovinama su porijeklom iz Kine :aha: u čemu je razlika da li kupujemo direktno ili indirektno???
1730562409756.png

zato sto kod kupovine online mozes u roku od 14 dana ako nisi zadovoljan da vratis kupljeno i dobijes lovu nazad...ko ih je terao da pisu taj zakon koji je isti u hrvatskoj a sto je eu promovisala...maltene prepisan od njih.

to je interno a i kod kineza neko tako pravilo vazi da mozes da vratis ako nisi zadovoljan. svuda je tako i u usa, ne znam sta serendaju samo nama.

Potaknuta tekstom na linku https://net.hr/danas/rtl-direkt/pap...iv-temua-03bdfa9c-97c9-11ef-a0ec-5ae5e378fd98 pokrećem diskusiju da li doista mislite da direktnom kupovinom iz Kine kupujemo stvari lošije kvalitete ili se samo nekome ne sviđa činjenica da se kupuje po značajno povoljnijim cijenama nego u trgovinama?
Mislim ionako 80 % stvari koje kupim u Hr trgovinama su porijeklom iz Kine :aha: u čemu je razlika da li kupujemo direktno ili indirektno???
Pogledajte prilog 1635899
Камо среће да су се опаметили па хоће да направе неку сличну платформу са повољним ценама, али то се коси са свим њиховим начелима, капиталистичким.
Не здраво је како запад реагује на здраву конкуренцију.

Pa platite kao drzava da otvorim skolu pa da ucim decu sta znaci ekonomija a sta zdrav razum, a ne ovako kapitalizam pa ekonomija postane profit, sto nije ni blizu isto , a zdrav razum postaje populizam sto opet nije ni blizu isto...

Naravno to bi znacilo katastrofu za nastavak razvoja ka Srbiji na vodi , pa se to nece desiti , nego kazem da moze da se spreci sve sto se hoce....ali se nece..

Čini mi se da i naši trgovinski lanci uvoze većinu stvari iz Kine, tako da mislim da nema neke razlike u onome šta indirektno ili direktno naručujemo.
Sa druge strane moguće je da postoji neka razlika u kvalitetu po pitanju drugih građana EU tj. nagađam da identičan artikal razlikuje u Francuskoj i Srbiji.
Kao što je nekada bio slučaj sa elektronikom.
Po meni upotrebljivost nečega zavisi od namene same stvari, najčešće naručujem alate koje znam da ću morati da oštrim, popravljam i modifikujem u nekom momentu. Ako može da mi završi posao i da mi vrati uloženo uglavnom uzmem takvu stvar na kineskim sajtovima.

Čini mi se da i naši trgovinski lanci uvoze većinu stvari iz Kine, tako da mislim da nema neke razlike u onome šta indirektno ili direktno naručujemo.
Sa druge strane moguće je da postoji neka razlika u kvalitetu po pitanju drugih građana EU tj. nagađam da identičan artikal razlikuje u Francuskoj i Srbiji.
Kao što je nekada bio slučaj sa elektronikom.
Po meni upotrebljivost nečega zavisi od namene same stvari, najčešće naručujem alate koje znam da ću morati da oštrim, popravljam i modifikujem u nekom momentu. Ako može da mi završi posao i da mi vrati uloženo uglavnom uzmem takvu stvar na kineskim sajtovima.
Evo tebi jednog misticnog pitanja, kako to da iako je bosna manje uredjena, u bosni je bolji kvalitet kineske robe nego u Srbiji...
Imaju cak i afere, reket ali i kako da izbegnu carinu oko kineske robe i opet je kvalitetnija roba koju kupis u bosni nego ona koju kupis u Srbiji , da ne govorim produzni kablovi , kuhinjske stvari i ostalo , sve je bolji kvalitet...sta u bosnu dosli neki kinezi sa dobrim vezama pa samo jaku robu donose...sipak...jos ja gledao kad donose u onim svojim cegerima robu po 5,6 ih ulazi u robnu kucu i prodavnice...a da obavezno racuni , ali bolja roba..

Evo tebi jednog misticnog pitanja, kako to da iako je bosna manje uredjena, u bosni je bolji kvalitet kineske robe nego u Srbiji...
Imaju cak i afere, reket ali i kako da izbegnu carinu oko kineske robe i opet je kvalitetnija roba koju kupis u bosni nego ona koju kupis u Srbiji , da ne govorim produzni kablovi , kuhinjske stvari i ostalo , sve je bolji kvalitet...sta u bosnu dosli neki kinezi sa dobrim vezama pa samo jaku robu donose...sipak...jos ja gledao kad donose u onim svojim cegerima robu po 5,6 ih ulazi u robnu kucu i prodavnice...a da obavezno racuni , ali bolja roba..
Nisam siguran ako je sva kineska roba bolja u Bosni u odnosu na onu što je kupljena u Srbiji?
Vezano za razliku u kvalitetu može biti da je do serija robe koje se prave. Prva serija bude sranje i šalje se kod nas, druga nešto bolja ide za Bosnu, treća je dobro urađena i ide za Nemačku ili sl.

Meni je bas smetalo to sto mogu da kupim i kupio sam dobre produzne sa bakarnim zicama a kineski u bosni , a grafitne i neke drndave u Srbiji..., kuhinjski pribor isto , zamisli svercujem iz bosne ali i po izgledu je bolja roba...vidi se.Dobro sad mozda vise nije razlika ali ja bih rekao da je jos uvek razlika...

iz cuga nadjem 28ice led u bosni , a u Srbiji sipak sve starije....jeftinije, veci skart, buvljak...
ima mozda veze ko je uvoznik na veliko u bosni i u srbiji jer i u srbiji imas prvu ruku kineze uvoznike koji dalje prodaju iskljucivo kinezima ili ko je blizak sa kinezima...neka moja poznanica, me upoznala sa svojim deckom koji je u krugu te prve ruke, pa sam imao ponudu da to radim ali nisam hteo da se petljam..
Ali znam da bi bilo nerado sa njihove strane, ne daju oni domaci da ulaze u taj krug kineza uvoznika...prva ruka..

zato sto kod kupovine online mozes u roku od 14 dana ako nisi zadovoljan da vratis kupljeno i dobijes lovu nazad...ko ih je terao da pisu taj zakon koji je isti u hrvatskoj a sto je eu promovisala...maltene prepisan od njih.

to je interno a i kod kineza neko tako pravilo vazi da mozes da vratis ako nisi zadovoljan. svuda je tako i u usa, ne znam sta serendaju samo nama.
komsija pravio svadbu, on i mlada narucili svadbenu garderobu, pa kad prosla svadba, vratili je isporuciocu.
Tu nesto smrdi. Nije kapitalizam tolko naivan da daje dzaba.

fejk njuz...... i fejk link.

Razlika je u sledećem - Kinezi prave istu robu u raznim nivoima kvaliteta. Od blagog užasa pa do vrhunskih stvari, isti proizvod. Trgovinski lanci naručuju velike količine i mogu da biraju i kvalitet, koji je obično viši nego ovo što stiže sa Temu-a i Ali-ja. Mada je i cena nešto viša, plus njihova marža.

Tako da može svako da bira. Ne kažem nužno da je sve loše, ali nekako ovo što stigne je baš bez veze. Za neke stvari to nije ni bitno preterano, ali postoje stvari koje nikad ne bih kupio "na neviđeno". Bar ja sam takav, možda neko nije.

На Temu, све што ти не треба, на једном месту.
Исто је и са радњама.
Одем да правим друштво некоме и потрошим 3000 дин.
Типичан синдром потрошачког друштва.
Управо тих пар повољних ствари те повуче да купиш и пар других, које нису неопходне.

На Temu, све што ти не треба, на једном месту.
Исто је и са радњама.
Одем да правим друштво некоме и потрошим 3000 дин.
Типичан синдром потрошачког друштва.
Управо тих пар повољних ствари те повуче да купиш и пар других, које нису неопходне.

upravo tako :aha: zanimljiv je taj fenomen "kupiti što nam ne treba" a mislim da nas je većina takva. Nije da treba sada ali da kupim sigurno će zatrebati :lol: do tad/a to što sam kupila već negdje zaturim da i ne znam gdje je, nakon nekog vremena zaboravim i da sam kupila, ali kad idem slagati ormare to se iznenadim čega svega ima :rotf: stvarno samo što beli mišovi ne počnu da iskaču

upravo tako :aha: zanimljiv je taj fenomen "kupiti što nam ne treba" a mislim da nas je većina takva. Nije da treba sada ali da kupim sigurno će zatrebati :lol: do tad/a to što sam kupila već negdje zaturim da i ne znam gdje je, nakon nekog vremena zaboravim i da sam kupila, ali kad idem slagati ormare to se iznenadim čega svega ima :rotf: stvarno samo što beli mišovi ne počnu da iskaču
Исто.

Гомила ситница које не користим или ретко када

Back