EU otima imovinu neposlusnim politicarima

RSmusliman

Domaćin
Poruka
3.743
Prijedlog je već spreman i Vijeće Evrope će ga usvojiti na zasjedanju srednom januara, a iza njega stoji direktno Catherine Ashton, šefica diplomatije Evropske unije.

U najkraćem, političari koji opstruiraju Dejtonski sporazum i reformske zahvate u BiH ubuduće će, umjesto verbalnih kritika, biti konkretno sankcionisani.
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH sada ima na raspolaganju široke vlasti, takozvana bonska ovlaštenja, koje mu daju pravo da poništi svaku odluku koja podriva BiH i donese zakone koji mogu osigurati izlazak ove zemlje na pravi put. Isto tako, visoki predstavnik može, shodno bonskim ovlaštenjima, kazniti svakog političara koji opstruira evropski put BiH i smijeniti ga s funkcije, piše San.

Međutim, iz ovog ili onog razloga, i bivši i sadašnji visoki predstavnik izbjegavajli su posezanje za banske ovlasti, pa je i to jedan od razloga što je na slobodni pad BiH koji je posljednjih godina vidljiv golim okom, Ured visokog predstavnika (OHR) krivac.

U Evropskoj uniji sve više uviđaju da to vodi u još težu krizu u BiH,a samim i tim i u dodatnu nestabilnost u regionu, pa su odlučili, uz punu podršku američke administracije, da sve presjeku i odluče se za radikalne poteze.

Ovo utoliko više što je su i Evropska unija i Sjedinjene Američke Države jasne u stavu da su BiH neophodne ustavne promjene koji će je učiniti stabilnom i funkcionalnom državom. S druge strane, aktuelnim vlastima najviše odgovara status kvo i one čine sve da ga zadrže, a prije svih trojac Milorad Dodik, Dragan Čović i Fahrudin Radončić.

U bh. javnosti njih trojica se sve više označavaju kao osobe koje realizuju politiku Radovana Karadžića, Mate Bobana i Fikreta Abdića, odnosno vraćaju BiH u 1993. godinu i potpuno je skreću s kolosijeka euroatlantskih integracija.
Evropska unija, reklo bi se, staje na noge, a to znači da je postala svjesna da od dosadašnjih metoda pritisaka na političke lidere koji opstruiraju BiH nema nikakve koristi, a najmanje od javnog izražavanja zabrinutosti zbog stanja u našoj zemlji i konstatacija da se lideri stranaka moraju uzdržavati od nacionalističke retorike.

Prema onome što saznajemo, već je spremljen paket sankcija za političare u BiH koji opstruiraju reforme i on će u januru biti i raspakovan. Predviđene su oštre mjere - zabrana ulaska u zemlje Evropske unije i zamrzavanje, odnosno blokada lične imovine takvih političara.


http://otvoreno.ba/vijesti/kolumna/16302-dodiku-coviu-i-radonciu-prijeti-oduzimanje-imovine


Ovi su gori nego Turci
 
“Žele da političkim pritiscima modeliraju situaciju ovdje. Mi ne želimo da vidimo jake organe BiH, makar to željela sva Evropa. Čujem ovih dana neke prijetnje da će onome ko ne bude kooperativan biti zabranjena putovanja. Neka zabrane, mi nećemo odustati od svojih interesa, ako smo mi ti na koje se cilja. Saradnja sa SAD i Evropom je dobrodošla, ali nema nikakvog udvaranja SAD i Evropi”.

Osim toga predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da će manji RS markirati međuentitetsku liniju htio to neko ili ne, a da je OHR svojim stavom o tome pokazao svu besmislenost svoga postojanja.


http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/...-dobro-organizovana-politika-akcija-atak.html
 
Ovi zlotvori hoce nasilu da nas uvedu u tu tamnicu naroda takozvanu eu...nece da moze

Није ми јасно??? Зар Дејтонски споразум НЕ ПРЕДВИЂА 2 ЕНТИТЕТА ??? Шта је ту спорно??? И какве благе везе има притисак Јенкија на промену УСтава КАДА ТАКАВ ЗАХТЕВ БАШ НИЈЕ ПО ДЕЈТОНСКОМ СПОРАЗУМУ???
 
Није ми јасно??? Зар Дејтонски споразум НЕ ПРЕДВИЂА 2 ЕНТИТЕТА ??? Шта је ту спорно??? И какве благе везе има притисак Јенкија на промену УСтава КАДА ТАКАВ ЗАХТЕВ БАШ НИЈЕ ПО ДЕЈТОНСКОМ СПОРАЗУМУ???

zadnjih 15 godina oni su silom,pretnjama,ucjenama donosili neustavne zakone i sada im je stalo da sve ono sto su radili legalizuju i ubace u ustav................primjer formirana je vojska bih a po ustavu bih odnosno aneksu 4 dejtonskog mirovnog ugovora bih nema jedinstvenu vojsku,pa ona sud bih i tuzilastvo bih,po ustavu bih nema sudske vlasti,bih ima samo 9 nadleznosti,po ustavu savjet ministara ima samo 3 ministarstva a danas ih ima 9 itd .......................
znaci cilj je legalizacija ,veliki su to zlotvori
 
Poslednja izmena:

Back
Top