EU/NATO plaćaju račune za struju, u zamenu za Kosovo!?

Аха, за Немце; овај други ће бити за њих, а ко ће седети на месту тужилаца и којим ће се језиком говорити- видећемо...
Teško da će se njima suditi, ali da će oni ponovo organizovati ona fake suđenja kao sa nama - e, to više neće moći.
Nama ostaje jedino satisfakcija da će istina kad-tad izaći na videlo, kao i uvek.
Tako su i Principa optuživali za izbijanje WWI, Hitlera još 1938. slavili kao mirotvorca i velikog državnika.
I ove priče o muslimanskoj "naciji", o nekoj oblasti koja se zove Sandžak, idiotizmi o tome kako je Kosovo Srbija od 1912
i ostale nebuloze, sve će to pući kao balončići.
Kada ove nadmene budaletine sa zapada budu shvatile da je prošlo vreme kolonijalizma i unitarizma, da je Usrano Kraljevstvo
obično malo ostrvce a da je amerika isto to, samo malo veće, biće bolje za ceo svet.

A za našu situaciju: sve ove retardirane priče o izdaji i prodaji KiM su samo glupi pokušaji obojene revolucije.
Takozvana "opozicija" jednostavno nema ni plan ni program za napredak Srbije, a kamoli za rešenje problema sa KiM.
Uglavili dupeta u Skupštinu, žderu za 200-300 dinara, kasiraju plate i dnevnice, sve zahvaljujući spuštenom cenzusu i umesto
da ćute, da zahvaljuju Bogu i Vučiću što su uopšte tamo gde su, oni moraju da pokazuju koliko su glupi.
Ali je za glupe najlakše lajati i kevtati na vlast, pljuvati po Srbiji i nadati se da će preko ulice doći na vlast, jer pošteno ne mogu.
Samo su se malo (mnogo) zahebali, po običaju.
 
Teško da će se njima suditi
Тешко, али не искључујем могућност.
У САД је економска ситуација у жестоком паду, и чини ми се да расте опасност од унутрашњих сукоба.
Потући ће се фукара међусобно, и по свом маниру- гледати коме да пришију кривицу за стање.
Због цензуре се те ствари не чују по свету; мени јављају њихови грађани са којима сам у приватном контакту.
 
1. PROBLEM Srbi su protiv EU i NATO i priznanja Kosova* i uvodjenja sankcija Rusiji
2. REŠENJE Plaćaćemo im račune za struju i gas, preko naših botova u vladi Republike Srbije, kao neka us aid voca pomoć
i tako ćemo da ih podkupimo i da ih privolimo na priznaju kosovo i odreknu se Rusije!
3. PROVALJENO! NEĆE USPETI!
Nato je nešto sasvim tereće .
Kada čujem da likovi u Srbiji hvale nato kao čokoladu , gasim televizor da ne bih povratio
Kao što bi i većina Amerikanaca povratila na takozvane ''hvalospeve'' demokratske sekte i te njene organizacije pod tim nazivom
........................................................................................................................................................................................
I svi gradjani kada neko čuje da su gorenavedeni ''šećer'' trebaju da ugase televizor i da ne glasaju takve likove .
Ne samo da ne glasaju , već da uopšte se ne indoktriniraju mišljenje njihovim objašnjavanjem.
Prvo će vam ti likovi reći da Rusija nije otvorila firme u Srbiji, ali nije ni dobila besne pare od Srbije države
kao što su dobili drugi stranci .
(Drugo , te ''novootvorene '' firme imaju poslovanje ovde zbog male režije i jeftine energije i gasa .
Pazi odakle gas da u svakoj firmi učestvuje Rusija da bi ta pro zapadna firma bila konkurentna na zapadnom tržištu .
Treće , pisalo je na sajtu te agencije, ali samo na Engleskom, da je naša prednost : jer plate neće rasti kao na zapadu i da se štrajkovi neće sprovoditi. )
 
mislis sovjetskog, rusi u to vreme su bili u sastavu SSSR
samo su ameri tada govorili "sovjeti" a mi oduvek "ruski".
Valjda radi zapadne propagande jer kada kazes "sovjeti" i SSSR misli se na politicki komunisticki sistem, ozloglasen na zapadu, a ako kazes "rusi" i Rusija, mislis ena obicnu nacionalnu drzavu i narod kao i svaki drugi u svetu, politicki "neobojen".
 
samo su ameri tada govorili "sovjeti" a mi oduvek "ruski".
Valjda radi zapadne propagande jer kada kazes "sovjeti" i SSSR misli se na politicki komunisticki sistem, ozloglasen na zapadu, a ako kazes "rusi" i Rusija, mislis ena obicnu nacionalnu drzavu i narod kao i svaki drugi u svetu, politicki "neobojen".
u to vreme i rusi su govorili sovjeti
 
Prekini da ponizavas ovaj narod i da mislis da ce neko zbog struje da izda Kosovo!

pa izdali su za mnogo manje....paket ulja i sardina!
ovi što brbljaju već 20 godina da je sve rešeno i da se moramo okrneti životu?
oni te ne smetaju? njih nevidim da prozivaš?
šta je ovo nego izdaja?
ova tabla ti ne smeeta ni malo vidi, a smeta ti moje upozoravanja da je svašta moguće
da IZDAJNIK MUSLIJU pozove članstvo da masovno primi tu EU pomoć, recimo?


ne smeta ti to tšo je ALBIN MUSLIJU rekao da je SPREMAN DA PRIHVATI predaju Kosova*?
to ti ne smeta?

pa ne smeta ti jer TI LIČNO RADIŠ NA IZDAJI KOSOVA
ubedjujuči glupe srbe da svo ovo do sad NIJE IZDAJA i da mogu mirno da spavaju!

A ovo do sad je to da samo šiftarima POKLOMNILI državu koju zamisli ne priznajemo!
a to niko od nas i ne traži!

glumatate da je sve u redui da narod oglupljeni ne sabere 2+2 i razjuri vas ko nekad.

a nipšta nije u redu....
1675849269903.jpeg



evo čega se vi plašite najiviše NARODA SRBSKOG!

 
Evo kreću sa topovskom pripremom, kao da li država treba da plaća račune, pa posle
Srbija nema pare, al eto imaju EU/NATO bitno je platiti račun za struju?


https://www.politika.rs/scc/clanak/536818/elektricna-energija-gas

Да ли држава мора да дотира цене електричне енергије и гаса​

Пошто се плави енергент углавном увози, било је тешко избећи давање субвенција, али угља, воде, ветра и сунца од којих можемо да производимо струју имамо из домаћих извора
677z381_ugalj-stize.jpg

(Фото М. Галовић)
Када је министарка енергетике Дубравка Ђедовић у интервју „Политици” пре пар дана рекла „да држава субвенционише цену струје и гаса, али да нема златни ћуп”, већина оних који остављају коментаре на нашем сајту запитала је зашто држава мора да дотира цену струју када је то наш – домаћи производ? За гас је разумљиво јер га увозимо скоро 95 одсто, али угља, воде, ветра и сунца од којих можемо да производимо струју имамо из домаћих извора.
Упитан да ли је и у којим околностима овако нешто реално, мр Жељко Марковић, виши консултант за енергетику у „Дилоиту” и један од бивших директора у „Електропривреди Србије” (ЕПС), каже за наш лист да за разлику од природног гаса, ЕПС може без државне помоћи. Уз рационализацију пословања на тржишту могао би да обезбеди разумне цене електричне енергије које неће бити кочница привредном развоју. И које ће, уз заштиту осетљивих слојева становништва (енергетски угрожених купаца), бити прихватљиве и за домаћинства. Да је ЕПС крајем 2021. године и током 2022. године производио довољне количине електричне енергије и да није било увоза, са мањим корекцијама цене електричне енергије, субвенције би биле потпуно избегнуте.


– Тачан проценат државних дотација у цени струје није објављен, али подсећам на оцену Фискалног савета, дату почетком децембра прошле године, где је у буџету за 2023. годину планирано око 1,2 милијарде евра, односно преко пола фискалног дефицита у 2023. као непосредна последица неуспешног пословања ЕПС-а и „Србијагаса”. То, међутим, нису чак ни сви трошкови које порески обвезници сносе због ових предузећа. Буџетом је такође омогућено да држава изда до милијарду евра нових гаранција на њихово задуживање, што формално не улази у дефицит за 2023. годину. Ако те кредите јавна предузећа не врате (што се раније по правилу дешавало), и то је вероватан будући трошак пореских обвезника – каже Марковић.
Имајући у виду да су приходи ЕПС-а око 2,7 милијарди евра, а „Србијагаса” око 1,05 милијарде евра на годишњем нивоу, видимо да државне субвенције износе око једне трећине њихових прихода, наглашава наш саговорник и додаје да овај проблем може да се реши тако што би са једне стране било потребно да ова предузећа повећају приходе корекцијом цена енергената, али да би то повећање било што мање, потребно је да смање своје трошкове и максимално рационализују своје пословање.
– Дакле, цене производа (струје или гаса) које ЕПС и „Србијагас” производе и којима тргују, треба да буду формиране на такав начин, да одражавају све трошкове које те фирме имају и да им обезбеде позитивно пословање. Будући да слична легислатива постоји и у земљама Европске уније, чак и у ванредним околностима, каква је актуелна енергетска криза, многе државе су прибегле субвенционисању купаца, како би се очувало тржиште – каже Марковић.


И у Србији, пре почетка енергетске кризе, у складу са Законом о државној помоћи, држава се трудила да не субвенционише енергетске фирме, и углавном није било директног давања, али се понекад дешавало да та предузећа индиректно приме недозвољену државну помоћ, првенствено кроз отписивање неких дуговања и давање државних гаранција на кредите које су повлачили.
– Када је почела енергетска криза и дошло до енормног скока цена енергената, у првом реду природног гаса и електричне енергије, држава је, у циљу очувања стабилности снабдевања, привредних активности и социјалног мира, била принуђена да интервенише и у том смислу да субвенционише цену струје и гаса кроз државну помоћ енергетским субјектима који су у државном власништву – ЕПС и „Србијагасу”. Пошто се гас углавном увози, у овом делу је било тешко избећи давање државних субвенција, док је по питању електричне енергије ситуација другачија – истиче наш саговорник.
На питање шта би ЕПС требало да уради како га не би скупље коштала производња од киловата који произведе, одговара да би требало да ефикасно користи све своје расположиве капацитете и да унапређује пословање и смањује трошкове. Што се тиче цене за комерцијалне купце, та цена је на довољном нивоу да обезбеди и одређени профит, који је потребно искористити за изградњу нових капацитета за производњу и декарбонизацију сопственог производног портфеља. Што се тиче цене за домаћинства, она је била нижа од реалних трошкова производње, па је зато и дошло до неколико поскупљења цене струје у претходном периоду. Да би та цена одражавала трошкове производње, потребне су даље корекције цене струје, тако да у будућности можемо очекивати још мањих поскупљења цене струје, о чему се у јавности већ и говорило – закључује Марковић.

Питање субвенција регулисано Законом о контроли државне помоћи​

Иначе, у Србији је питање субвенција регулисано Законом о контроли државне помоћи. Овим законом се уређује контрола државне помоћи у циљу заштите конкуренције на тржишту, применом начела тржишне економије и подстицања привредног развоја.
Стога се субвенције државе државним енергетским фирмама о којима причамо, сматрају недозвољеним видом државне помоћи јер нарушавају слободно и конкурентно тржиште како електричне енергије, тако и природног гаса.

 

Back
Top