EU daje 600miliona eura pomoći mljekarskoj industriji

andeli apokalipse

Aktivan član
Poruka
1.926
Europska komisija u četvrtak 17. rujna je obećala dodatnu pomoć krizom zahvaćenoj europskoj mljekarskoj industriji ali je naglasila kako neće odustati od dugoročnih reformi tog sektora koje uključuju i postupno ukidanje mliječnih kvota nakon 2015.

Suočena s pritiscima europskih proizvođača zbog snažnog pada cijena mlijeka, europska povjerenica za poljoprivredu Mariann Fischer Boel kazala je da će predložiti smanjenje birokratskih procedura kako bi se maksimalno olakšao oporavak u slučaju novih problema u mljekarskom sektoru u budućnosti.

Uspostava europskog tržišta terminskih ugovora za isporuke mliječnih proizvoda mogla bi stabilizirati cijene, kazala je povjerenica EU, najavivši i da će preispitati bi li dugoročni ugovori poljoprivrednika i mljekarske industrije poboljšali odnos ponude i potražnje.

Proizvođači mlijeka zahtijevaju manje proizvodne kvote i veću financijsku pomoć kako bi izbjegli stečaj zbog strmoglavog pada cijena mlijeka na samo 18 eurocenta po litri, što je daleko manje od 40 eurocenti, koliko tvrde da im je nužno za pokrivanje troškova.

Fischer-Boel ipak smatra da će najveći dio teškoća s kojim se taj sektor suočava uskoro biti stvar prošlosti.

'U mjesec dana cijene maslaca porasle su četiri posto u Francuskoj, osam posto u Njemačkoj, te još i više u Velikoj Britaniji, a porasle su i cijene sira, obranog mlijeka u prahu i mlijeka', kazala je ona u obraćanju Europskom parlamentu u četvrtak. 'Do cilja još nismo došli ali smo na dobrome putu'.

Prema njezinim riječima, Europska će unija u 2009. uložiti dodatnih 600 milijuna eura u provedbu niza tržišnih mjera, uključujući ranije od uobičajenih isplate proizvođačima. A kako bi ublažila posljedice recesije, EU je odlučila poljoprivrednicima na raspolaganje staviti i dodatnih 4,2 milijarde eura sredstava.

Fischer-Boel je međutim upozorila da Bruxelles zbog recesije neće odustati od reforme. 'Promjena smjera nije opcija. Stoga je zadržavanje sustava kvota nakon 2015. apsolutno isključeno, jednako kao i njihovo zamrzavanje', kazala je.

EU za poljoprivredni sektor izdvaja 55 milijardi eura godišnje za potrebe isplate novčanih potpora, regulaciju tržišta, te pomoć za skladištenje, ruralni razvoj i druge projekte.Više o tome: http://www.entereurope.hr/cpage.aspx?page=clanci.aspx&pageID=13&clanakID=4055

Europska komisija: Milk: Commission proposes further measures to help dairy sector in short, medium and long term
 
А какве то везе има са нама ???

Ја чуо да у Кувајту свакој породици годишње исплаћују по 200 000 долара,
хоће ли и наша социјално одговорна Влада да уради исто ???


Глупа тема - ЛОЦК !!!

Ima velike veze vi ste potpisali pristupne pregovore sa Europom a ove mjere štite europske proizvođače i poljopriverednike od uvoza mlijeka iz zemalja poput Turske,Kine i SAD-a.
 
i sta sad....koga normalnog zanima stanje mljekarske industrije u americkoj koloniji eu

Amerika je Europska kolonija Kompanije iz Europe nisu prezadužene, pa imaju snage osvajati druga tržišta
http://www.poslovni.hr/115296.aspx
U posljednje dvije godine talijanske su tvrtke kupile 50 američkih kompanija. Francuzi su preuzeli 16 tvrtki, Britanci i Nijemci po devet, dok su Španjolci kupili 7 američkih tvrtki u teškoćama. Europa ponovno otkriva Ameriku, ali ovoga puta kao mjesto kupnje tvrtki u financijskim teškoćama.
 
Poslednja izmena:

Back
Top