Etničko porijeklo Albanaca

Po mom skromnom pseudomišljenju mislim da termin "Albanija" potiče od galske invazije na Balkan iz 4 v. pne. I da su se ostaci tih pohoda (vjerovatno posle Brenovog poraza kod Delfija) smjestili u današnju središnju Albaniju oko grada Kruje i zapadno od Ohridskog jezera. A ovi kavkaski Albanci su isto tako potekli od Gala i to iz Galatije, koji su ko zna zbog čega došli do Kavkaza.

Prvobitna (izvorna) Albanija bi onda mogla biti vjerovatno negdje u La Tene zoni.

Poslednja izmena:
Ima i ona teorija da su Šiptari (Šćipetari) došli sa istočnog Kavkaza u toku seoba naroda sa Bugarima, pa su jedno vreme boravili u oblasti današnje Rumunije (otud imaju nekih jezičkih sličnosti), a zatim se preselili u Arbanon, srednju Albaniju, u vreme bugarske ekspanzije na zapad u 10. veku. Preselilo se komplet pleme, muškarci, žene, deca, imovina (ona koja može da stane u zapregu). Italijani (i Normani) ih jesu uzimali kao najamnike, ali kad su već bili u oblasti Albanije, pa je tako deo završio na Siciliji i u Kalabriji. Usled enormnog prirodnog priraštaja, iz srednje Albanije kreću da se šire na sever, jug i istok, asimilijući delove susednih naroda, naročito od početka turske vlasti (u čiju službu su se rado stavljali). Zato danas ima Albanaca nosilaca hg E, J2, R1b, I2a. Tipujem da je autentično albanska R1b, dok su ostali albanizovani Vlasi i Sloveni.

A vidis, ja tipujem da su R1b romanizovani keltski starosedeoci Balkana...

Pa, da imaju veze oprilike isto koliko i savremeni Srbi sa Zakarpatjem.
Nisam baš razumeo ovo sa romskim jezikom. Miks svega i svačega.

To sam napisao pre neki dan (al' mi je obrisana poruka). Albanoi u srednjoj Albaniji. Po njima i Albanopolis. Samo, ja mislim da današnji Šiptari nikakve veze nemaju s njima (možda po neki zaostali albanizovani Kelt). A kad sam pisao o kavkaskom poreklu Šiptara, nisam povezivao kavkasku Albaniju s njima. Naziv Albanija nije jedinstven u Evropi, potiče od latinskog albus. Rimljani su tako zvali i južnu englesku obalu (zbog belih stena), pa otud i naziv Albion.

Možda. Koja su onda hg autentični Šiptari?

Poslednja izmena od moderatora:
Pa, da imaju veze oprilike isto koliko i savremeni Srbi sa Zakarpatjem.
Nisam baš razumeo ovo sa romskim jezikom. Miks svega i svačega.

Naravno da nisii razumeo jer ne razumeš savremenu sistematizaciju ie jezika. Zapravo nisi razumeo ni u vezi Kavkaza (podvučeno), pošto je u velikoj meri verovatno da balkanski Srbi imaju veze sa Kavkazom takva mogućnost postoji i za Albance ali tu je reč o nečemu što je jako daleko (i po vremenu i po indicijama) i kao takvo može biti samo maglovita hipoteza.

Poslednja izmena:
Почетком 20.века, у Софији, у карактеристичној ношњи (европској)))))) : албанец - продавач на захарен сироп, облечен в характерна носия

3927.jpg

Ima i ona teorija da su Šiptari (Šćipetari) došli sa istočnog Kavkaza u toku seoba naroda sa Bugarima, pa su jedno vreme boravili u oblasti današnje Rumunije (otud imaju nekih jezičkih sličnosti), a zatim se preselili u Arbanon, srednju Albaniju, .

Ima jedna teorija de pise ali i u vikipedija citao sam isto, da su Albanci postali od nas Valahi(Vlasi)!

Pa onda su otisli u danasnoj Albaniju..........

To jest STARA R1b, a nije ti to "azijsko" kako hoces iskrivljeno protumaciti
Netačno.
Nema starih i novih podgrupa, to je iskrivljeno tumačenje. I u istočnoj grupi ima mladih mutacija.
Reč je od dve različite poulacije, koje su se davno odvojile i nisu imale kontakte.
Ne dele se populacije po haplogrupama, već nam geografski raspored grupa može pomoći u razumevanju migracija.
Kod Albanaca su retke podgrupe, koje su se posle razdvajanja, dogodile u zapadoj zoni.

Poslednja izmena:
Ove hronologije su nepouzdane.
Lično, verujem da su dosta starije.

Jesu "nedokazane". Nacelno se dobro poklapaju sa ovim kretanjima od 2000 BC koja su istoricarima poznata.

Једина веза између Албанца и Кавказа јест сродност албанскога с језицима индоевропских народа који су до Кавказа дошли с Балкана.

kbm3vsm.png

J. P. Mallory - In Search of the Indo-Europeans: Language, Archaeology and Myth, London 1989, 32, 33

To je lepo, samo sto se danas taj smer tumaci drugacije...

https://peopleofar.wordpress.com/20...dy-reveals-migration-from-armenian-highlands/

etruscan-migration-from-the-armenian-highlands-to-central-italy.jpg

Poslednja izmena:
Savremena DNA Toskane je neuprediva sa DNA Toskane iz etrurskog doba.
Imamo studiju sa drevnom DNA iz etrurskih grobova, ona ukazuje na centralonoevropsko poreklo.
Pomenuti Frižani i Lidijci ostrva doseljenika iz Evrope, čiji se tragovi danas moru videti po mtDNA (po ženskoj liniji). Y DNA osvajači menjaju.
http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0055519

Poslednja izmena:
Savremena DNA Toskane je neuprediva sa DNA Toskane iz etrurskog doba.
Imamo studiju sa drevnom DNA iz etrurskih grobova, ona ukazuje na centralonoevropsko poreklo.
Pomenuti Frižani i Lidijci ostrva doseljenika iz Evrope, čiji se tragovi danas moru videti po mtDNA (po ženskoj liniji). Y DNA osvajači menjaju.
http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0055519

U onom radu se zakljucuje da postoji pomeranje iz Jermenije u Lidiju ka centralnoj Italiji negde oko 850 BC.
U ovom koji si ti naveo kaze: "By further considering two Anatolian samples (35 and 123 individuals) we could estimate that the genetic links between Tuscany and Anatolia date back to at least 5,000 years ago".
Neka veza u svakom slucaju postoji, ali moja poenta u svemu tome je da je kretanje bilo od istoka ka zapadu, a ne od sa Balkana prema Jermeniji kao sto navodi autor kojeg je Igor citirao.

U onom radu se zakljucuje da postoji pomeranje iz Jermenije u Lidiju ka centralnoj Italiji negde oko 850 BC.
U ovom koji si ti naveo kaze: "By further considering two Anatolian samples (35 and 123 individuals) we could estimate that the genetic links between Tuscany and Anatolia date back to at least 5,000 years ago".
Neka veza u svakom slucaju postoji, ali moja poenta u svemu tome je da je kretanje bilo od istoka ka zapadu, a ne od sa Balkana prema Jermeniji kao sto navodi autor kojeg je Igor citirao.
Ne mogu se negirati migracije sa Balkana u Anadoliju u 2 milenijumu pne. To je arheološki potvrđeno, a i Herodot to navodi.
Zapadni R1b se, izgleda širio iz Škanije, kulturom zvonastih pehara. Moguće da je tu stigao kroz severnu Afriku.

Albanci bi u ovom slučaju bli deo povratne migracije populacije koja se umešala sa kavkaskim narodima.
Ovde sam pokušao da malo analiziram genetiku Albanaca:
http://forum.krstarica.com/showthre...енеалогија?p=29106856&viewfull=1#post29106856

Poslednja izmena:
Pazi, neki Armeni se pominju jos u vreme Naram-Sina:
http://en.wikipedia.org/wiki/Naram-Sin_of_Akkad

Ima ovde u opglavlju 'Collapse':
http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Akkadian_Empire

To je ocigledno bilo mnogo pre Hitita i Frigijaca, i to bas na Araratu.

U svakom slucaju, pricam to, jer sumnjam da je ta grana R1b dosla sa Balkana na Kavkaz. I neka genetska istrazivanja ukazuju na to da je sirenje islo obrnutim putem. Npr:
https://www.familytreedna.com/public/armeniadnaproject/default.aspx?section=news

"R1b1a2a represents the largest haplogroup for Armenians in general and project members in particular. It has been estimated to be 8,000 years old. According to Vince Vizachero who runs the haplogroup R-ht35 Project: "From prior analysis, it appears that R1b1a2a moved north and west into Europe quite rapidly. And the data we are seeing in our project are consistent with that: the oldest forms of R1b1a2a are found at high frequency in the "homeland" of SW Asia and places with the most contact with that region. The closer we get to NW Europe, the more we observe the youngest, derived forms of R1b1a2a."

Poslednja izmena:
Говоримо о различитим стварима; ја сам говорио о језичким прецима Албанаца, Грка, Јермена и Фригијаца.

Mozda, ali ja kazem da mi je i taj deo sumnjiv. Kao u nekoj oblasti zive Armeni koji su Semiti, a onda odmah posle posle njih zive Jermeni koji su IE. Malo cudno...Al ajde da to ostavimo po strani za sada.

A na koju si foru samo ubacio Albance u onu jezicku grupu da mi je znati. Da li je neko na kraju nasao tu listu albanskih reci za koje se ne zna poreklo?

Mozda, ali ja kazem da mi je i taj deo sumnjiv. Kao u nekoj oblasti zive Armeni koji su Semiti, a onda odmah posle posle njih zive Jermeni koji su IE. Malo cudno...Al ajde da to ostavimo po strani za sada.

A na koju si foru samo ubacio Albance u onu jezicku grupu da mi je znati. Da li je neko na kraju nasao tu listu albanskih reci za koje se ne zna poreklo?

Na foru bliskosti strukture albanskog jezika sa tračkim , novoanadolskim i na kraju grčkim.

Poslednja izmena:
To bi Krinka bilo lepo kada bi postojali neki konkretniji dokazi o bivstvovanju Albanaca na tim podrucjima u antickom periodu.
Koje fakte nudis koji bi nam mogli osvetliti paraleleni strukturalni razvoj albanskog jezika, a koji bi nedvosmisleno eliminisali moguc naknadni uticaj autohtonih jezika iz okruzenja na potencijalno vrlo mlad jezik koji se razvija u srednjevekovnom periodu?

Back