Crnugović
Primećen član
- Poruka
- 840
Navodno su i Nemanjići.... al ih dere romantizam nema štaNavodno je današnji albanski najbliži Ilirskom.
Kažu neki, ne i ja.
postalo je mejnstrim

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Navodno su i Nemanjići.... al ih dere romantizam nema štaNavodno je današnji albanski najbliži Ilirskom.
Kažu neki, ne i ja.
postalo je mejnstrim

Pa da..Ne zna čovek više kako bi prišao tom problemuNavodno su i Nemanjići.... al ih dere romantizam nema šta![]()

Znači postoji istorijski kontinuitet kako jezički tako i kulturološki od Ilira do današnjih Albanaca?
Meni ja jasno da je to budalaština, da ne bude zabune.Pa ne baš; pročitaj sledeću objavu koju sam postavio.
Mislim, ima i danas nekih istraživača koji su i dalje zastupnici ih ideja, ali mi je utisak da su oni mahom stariji prepisivači tj. da su u manjini danas. Sem u Albaniji
Ima više puta postavljana priča ovde, o onim austrijskim naučnicima koji dolaze u Albaniju da objasne koji su sve problemi za uspostavljanje nekakvog kontinuiteta između drevnih Ilira i današnjih Albanaca; pobegli su iz Tirane mislim glavom bez obzira.![]()

Buđenje naroda prolazi kroz romantičarski period(kasne doduše), šteta što se nisu dohvatili poezije, jer ova komedija im nije neštoPa da..Ne zna čovek više kako bi prišao tom problemu
Al' jedino znam da ne mogu u isto vreme biti 4 naroda od jednom, što im svakako sputava megalomaniju.

Pazi, neko je onda morao da omaši opise Ilira i Tračana, Tračani crvenokosi sa svetlim očima, Iliri od po dva metra se nikako ne uklapaju međ dominantno mediteranske Albance.Buđenje naroda prolazi kroz romantičarski period(kasne doduše), šteta što se nisu dohvatili poezije, jer ova komedija im nije nešto![]()
Pa da..Ne zna čovek više kako bi prišao tom problemu
Al' jedino znam da ne mogu u isto vreme biti 4 naroda od jednom, što im svakako sputava megalomaniju.
Za Albance CG su Albanske Alpe, te su im Dalmatinci podgrana Ilira. Sve što govori slavofono to su došlje na njihovo, ako dovoljno mrziš Srbe spremni su za partnerstvo.Pazi, neko je onda morao da omaši opise Ilira i Tračana, Tračani crvenokosi sa svetlim očima, Iliri od po dva metra se nikako ne uklapaju međ dominantno mediteranske Albance.
Meni to mnogo više ima smisla.Sve je moguće, po potrebi. Novoromantičari danas tako pokušavaju da skinu bilo kakve barijere između drevnih naroda, predstavljajući čak dotle da neki tvrde da je od Veneta do Frigije postojao jedan dijalekatski kontinuum (što je do neke mere zaista moguće) dotle da su se svi, eto, međusobno sporazumevali na tom području (što je notorna spekulacija). Nasuprot tome, trakologija i proučavanje drevnih Makedonaca, pa i Epiraca i dr. sve dosta napreduje i ukazuje na razne etničke, dakle kulturološke i jezične, osobenosti svih tih grupacija. Najveća besmislica koju možeš čuti jeste da su to samo nekakva regionalna imena.
No, što se tiče samih Albanaca, oni insistiraju na tzv. megaloIlirima. Danas se nauka sve više kreće ka tome da kao zasebne etnose prepoznaje Panonce, Dalmatince i slično, a etničkim Ilirima (ne nomenklaturnim, deklarativnim, tako što su ih prozvali Rimljani) podrazumeva ono što je antika poznavala kao Illyrii proprie dicti tj. Iliri u užem smislu. E sad, što se tiče Albanaca, oni u kolokvijalnoj kulturi ne priznaju sva ta otkrića nauke i sve silne „Ilire” proglašavaju za jedan jedinsveni narod (iako se sasvim moguće pojedinačna „ilirska” plemena uopšte nisu možda ni mogla sporazumevati međusobno). E sad, pošto se Dardanci tumače tradicionalno kao nekakva trakoilirska mešavina; u kojoj su Tračani odredili elitu, vladajući sloj tj. dominantne sisteme prinude sile sa izvesnim trakesijskim uticajem na starosedelačkog stanovništvo, koje bi trebalo da bude ilirsko, oni na taj način tretiraju i Dardance. Nisam primetio da su neki ljubitelji tračkih (tj. dakotračkih) teorija npr. izvan naravno mitomanskog koncepta kojim ni manje ni više no čitavo Balkansko poluostrvo, odnosno nehelenski deo, proglašavaju za svoje.![]()
Ako se previše raspričaju znaju da kažu kako ne priznaju bošnjake i da su to Srbi i da nisu dobri muslimaniZa Albance CG su Albanske Alpe, te su im Dalmatinci podgrana Ilira. Sve što govori slavofono to su došlje na njihovo, ako dovoljno mrziš Srbe spremni su za partnerstvo.
Ako te nanese tamo, predstavi se kao Bošnjak ili Rvatina, ih što se vole raspričat ima da se zabaviš![]()

Halkokindil i Pije II su objasnili o cemu su njihovi prethodnici pisali, ljudi su sumirali naucne zakljucke srednjeg veka.Ne, ne; to što Kole11 tvrdi nije tačno. U srednjovekovnim izvorima Albanci su vrlo često nazivani Ilirima.
Meni ja jasno da je to budalaština, da ne bude zabune.
Ja sam zadovoljan i time što ne mogu biti 4-5 naroda od jednom
Meni cela fascinacija Ilirima generalno nije jasna, tj nije mi bila jasna, baš se pitam da su Iliri držali tipa jedan gradić da li bio se iko lomio da bude Ilir. Odgovor se sam nameće.
Uostalom nema zabeleženog sukoba Slovena sa Ilirima ili bilo kojim narodom, osim sa Romejima/vizantijom.Kao mantra se pinavlja da smo došli na opustele zemlje, pa koji onda Albanci Iliri i ostali, možda na istoku balkana, na zapadu njet.
Navodno je današnji albanski najbliži Ilirskom.
Kažu neki, ne i ja.
postalo je mejnstrim
ovo je jako dobro objašnjeno.Sve je to stvar politike. U XV stoleću iz političkih razloga je vrlo važno bilo proglasiti Slovene Ilirima i tad se razvija taj autohtonistički narativ vezano za slovensku rasu pod okriljem Vatikana. Počinju polako da se uče i jezici; prepoznaje se da su albanski i slovenski dosta različiti, pa se onda traži obrazloženje za Albance. I tako papa Pikolomini vidi onu Albaniju na Kavkazu i pretpostavlja da su Albanci doseljenici sa tog područja. Stanovišta da Albanci nisu Iliri, kako ih u mnogim ranijim izvorim jesu zvali (mada ne iz etnografskih razloga, naravno, već arhaizacije imena) usvaja prvo Halkokondil, pa se onda ta priča dalje širi.
U rano moderno doba, za vreme projekta katoličenja pravoslavnih Slovena; pisanja Biblije koju bi oni prihvatili i jednostavno rečeno popunjavanja praznog prostora koji ostaje padom Carigrada 1453. godine, bilo je za značajan korpus izvora vrlo važno predstaviti Južne Slovene kao Ilire, jer je to značilo da su oni direktni potomci rimskih građana, što će reći da oni pripadaju svi onome koji je što se tiče sakralnih tema direktni naslednik rimskoga cara - episkop grada Rima tj. papa. Šizmatici postaju samo oni koji su privremeno otpali od vere, a koje treba vratiti i s tim ciljem nastaje i veliki broj falsifikata i svakojakih romantičarskih tumačenja. Npr. Ivan Tomko Mrnavić piše kako je Sveti Sava bio vatreni rimokatolik, odan papi; cela istorija se piše ponovo...nemanjićka država postaje katolička monarhija, tuda negde nastaje i ono famozno Justinijanovo žitije. U duhu svega toga u punom svetlu dobijamo i Orbinija.
Kako je ta političk ideja konačno propala, Ilirski narodni preporod biće zamenjen hrvatskim i to prerasti u stvaranje Hrvata kao nacije u pozno moderno doba i sve vezano za Iilirstvo Slovena će nestati i zameniti ga, umesto toga jedan drugi projekat: Ilirstvo Albanaca. U nešto drugačijem vremenu i duhu, jerbo više nije bilo stvar krstaških pohoda protiv agarjana koje bi trebalo oterati sa Balkanskog poluostrva i celo pokatoličiti, ali sa istim ciljem, oštro se vrlo propagira kontinuitet jednog drugog naroda sa Ilirima (oslanjajući se na to da su neki raniji izvori Albance nazivali Ilirima, između ostalog). I tu je vrlo jasna politička dimenzija; spečavanje izbijanja Rusije kao velike sile na topla voda, odnosno Srbiji izlazak na more, ali i stvaranje novog faktora za Italiju i Austrougarsku da se raskusurava na Balkanu. Pošto je to vreme velikih istraživača; arheologa,...vreme velikog interesa za starine i istraživačkog duha, bilo je vrlo korisno predstaviti Albance kao direktne naslednike Ilira, jer bi ih to predstavilo kao Indijance Balanskog poluostrva, i u tom smislu, kao narod o kojem se ionako strašno malo zna, odličan za proučavanje (izuzetno egzotičan).
Divno, Halkokondil i Pije su lazovi. A Vi beclije sirite istinu. Ni malo vam ne smeta cinjenica da Ilirima proglasavate etnos koji cak nije ni ziveo na teritoriji Ilirika.Stanovišta da Albanci nisu Iliri, kako ih u mnogim ranijim izvorim jesu zvali (mada ne iz etnografskih razloga, naravno, već arhaizacije imena) usvaja prvo Halkokondil, pa se onda ta priča dalje širi.
ovo je jako dobro objašnjeno.
Apropo toga su 15 i 16 vek poznati kao zlatno doba vatikanskih falsifikata.
Ukratko, slika je prilicno bistra.Sve u svemu, nevezano samo za ovu temu, a polazeci od sopstvene neukosti iz ove oblasti, nakon mnooogo procitanih stranica ovog pdf, jedino sto mogu zakljuciti zasigurno, jeste da se za stariju istoriju naroda sa podrucja SFRJ nista zasigurno i pouzdano ne zna.
ovo je jako dobro objašnjeno.
Apropo toga su 15 i 16 vek poznati kao zlatno doba vatikanskih falsifikata.

Ukratko, slika je prilicno bistra.
Pocela je da se muti nakon 1611. godine i stampanja DAI, kada je dat vetar u ledja hrvatskom nacionalizmu. Kada su u pitanju Albanci, mutivode cak nisu ni izmisljali novi dokumenat, onako silni su odlucili da postojece dokumente nakaradno tumace i mnogo ih uvo zabole sto to rade.
Kao što reče Relja Novaković, ni njemu uopšte nije bilo jasno oko tih Ilira.
Ako će se lažemo.Ako izuzmemo Vatikan, moraces i sav ostali svet mimo Vatikana da proglasis lazovima, lazove pripjatski.Evo, @Lanselot Kole kaže da poglavar Vatikana ne laže. Valjda je i Konstantinova darovnica oriđinal za naše novoromantičare...dno reče iznad lepo mućenje počinje tek u XVIII st. a do tada ljudi svi uvek jedni drugima govorili istinu izgleda.
Kao što rekoh, sve sami Iznogud do Iznoguda.![]()
Ukratko, slika je prilicno bistra.
Pocela je da se muti nakon 1611. godine i stampanja DAI, kada je dat vetar u ledja hrvatskom nacionalizmu. Kada su u pitanju Albanci, mutivode cak nisu ni izmisljali novi dokumenat, onako silni su odlucili da postojece dokumente nakaradno tumace i mnogo ih uvo zabole sto to rade.
Pre stampanja DAI, Hrvati ne postoje van sireg sloveno-srpskog konteksta.Po cemu DAI daje vise vetar u ledja hrvatskom od srpskog nacionalizma.