Etničko porijeklo Albanaca

Znači postoji istorijski kontinuitet kako jezički tako i kulturološki od Ilira do današnjih Albanaca?

Pa ne baš; pročitaj sledeću objavu koju sam postavio.

Mislim, ima i danas nekih istraživača koji su i dalje zastupnici ih ideja, ali mi je utisak da su oni mahom stariji prepisivači tj. da su u manjini danas. Sem u Albaniji :D

Ima više puta postavljana priča ovde, o onim austrijskim naučnicima koji dolaze u Albaniju da objasne koji su sve problemi za uspostavljanje nekakvog kontinuiteta između drevnih Ilira i današnjih Albanaca; pobegli su iz Tirane mislim glavom bez obzira. :D

Pa ne baš; pročitaj sledeću objavu koju sam postavio.

Mislim, ima i danas nekih istraživača koji su i dalje zastupnici ih ideja, ali mi je utisak da su oni mahom stariji prepisivači tj. da su u manjini danas. Sem u Albaniji :D

Ima više puta postavljana priča ovde, o onim austrijskim naučnicima koji dolaze u Albaniju da objasne koji su sve problemi za uspostavljanje nekakvog kontinuiteta između drevnih Ilira i današnjih Albanaca; pobegli su iz Tirane mislim glavom bez obzira. :D
Meni ja jasno da je to budalaština, da ne bude zabune.

Ja sam zadovoljan i time što ne mogu biti 4-5 naroda od jednom :lol:

Meni cela fascinacija Ilirima generalno nije jasna, tj nije mi bila jasna, baš se pitam da su Iliri držali tipa jedan gradić da li bio se iko lomio da bude Ilir. Odgovor se sam nameće.

Uostalom nema zabeleženog sukoba Slovena sa Ilirima ili bilo kojim narodom, osim sa Romejima/vizantijom.Kao mantra se pinavlja da smo došli na opustele zemlje, pa koji onda Albanci Iliri i ostali, možda na istoku balkana, na zapadu njet.

Pa da..Ne zna čovek više kako bi prišao tom problemu :lol:

Al' jedino znam da ne mogu u isto vreme biti 4 naroda od jednom, što im svakako sputava megalomaniju.

Sve je moguće, po potrebi. Novoromantičari danas tako pokušavaju da skinu bilo kakve barijere između drevnih naroda, predstavljajući čak dotle da neki tvrde da je od Veneta do Frigije postojao jedan dijalekatski kontinuum (što je do neke mere zaista moguće) dotle da su se svi, eto, međusobno sporazumevali na tom području (što je notorna spekulacija). Nasuprot tome, trakologija i proučavanje drevnih Makedonaca, pa i Epiraca i dr. sve dosta napreduje i ukazuje na razne etničke, dakle kulturološke i jezične, osobenosti svih tih grupacija. Najveća besmislica koju možeš čuti jeste da su to samo nekakva regionalna imena. :lol:

No, što se tiče samih Albanaca, oni insistiraju na tzv. megaloIlirima. Danas se nauka sve više kreće ka tome da kao zasebne etnose prepoznaje Panonce, Dalmatince i slično, a etničkim Ilirima (ne nomenklaturnim, deklarativnim, tako što su ih prozvali Rimljani) podrazumeva ono što je antika poznavala kao Illyrii proprie dicti tj. Iliri u užem smislu. E sad, što se tiče Albanaca, oni u kolokvijalnoj kulturi ne priznaju sva ta otkrića nauke i sve silne „Ilire” proglašavaju za jedan jedinsveni narod (iako se sasvim moguće pojedinačna „ilirska” plemena uopšte nisu možda ni mogla sporazumevati međusobno). E sad, pošto se Dardanci tumače tradicionalno kao nekakva trakoilirska mešavina; u kojoj su Tračani odredili elitu, vladajući sloj tj. dominantne sisteme prinude sile sa izvesnim trakesijskim uticajem na starosedelačkog stanovništvo, koje bi trebalo da bude ilirsko, oni na taj način tretiraju i Dardance. Nisam primetio da su neki ljubitelji tračkih (tj. dakotračkih) teorija npr. izvan naravno mitomanskog koncepta kojim ni manje ni više no čitavo Balkansko poluostrvo, odnosno nehelenski deo, proglašavaju za svoje. :D

Pazi, neko je onda morao da omaši opise Ilira i Tračana, Tračani crvenokosi sa svetlim očima, Iliri od po dva metra se nikako ne uklapaju međ dominantno mediteranske Albance.
Za Albance CG su Albanske Alpe, te su im Dalmatinci podgrana Ilira. Sve što govori slavofono to su došlje na njihovo, ako dovoljno mrziš Srbe spremni su za partnerstvo.
Ako te nanese tamo, predstavi se kao Bošnjak ili Rvatina, ih što se vole raspričat ima da se zabaviš ;)

Sve je moguće, po potrebi. Novoromantičari danas tako pokušavaju da skinu bilo kakve barijere između drevnih naroda, predstavljajući čak dotle da neki tvrde da je od Veneta do Frigije postojao jedan dijalekatski kontinuum (što je do neke mere zaista moguće) dotle da su se svi, eto, međusobno sporazumevali na tom području (što je notorna spekulacija). Nasuprot tome, trakologija i proučavanje drevnih Makedonaca, pa i Epiraca i dr. sve dosta napreduje i ukazuje na razne etničke, dakle kulturološke i jezične, osobenosti svih tih grupacija. Najveća besmislica koju možeš čuti jeste da su to samo nekakva regionalna imena. :lol:

No, što se tiče samih Albanaca, oni insistiraju na tzv. megaloIlirima. Danas se nauka sve više kreće ka tome da kao zasebne etnose prepoznaje Panonce, Dalmatince i slično, a etničkim Ilirima (ne nomenklaturnim, deklarativnim, tako što su ih prozvali Rimljani) podrazumeva ono što je antika poznavala kao Illyrii proprie dicti tj. Iliri u užem smislu. E sad, što se tiče Albanaca, oni u kolokvijalnoj kulturi ne priznaju sva ta otkrića nauke i sve silne „Ilire” proglašavaju za jedan jedinsveni narod (iako se sasvim moguće pojedinačna „ilirska” plemena uopšte nisu možda ni mogla sporazumevati međusobno). E sad, pošto se Dardanci tumače tradicionalno kao nekakva trakoilirska mešavina; u kojoj su Tračani odredili elitu, vladajući sloj tj. dominantne sisteme prinude sile sa izvesnim trakesijskim uticajem na starosedelačkog stanovništvo, koje bi trebalo da bude ilirsko, oni na taj način tretiraju i Dardance. Nisam primetio da su neki ljubitelji tračkih (tj. dakotračkih) teorija npr. izvan naravno mitomanskog koncepta kojim ni manje ni više no čitavo Balkansko poluostrvo, odnosno nehelenski deo, proglašavaju za svoje. :D
Meni to mnogo više ima smisla.
Apsolutno je nemoguće da su Iliri kao takav silan narod, ako su jedinstveni( albanska teorija) bili satrti od Slovena koji su šatro disali na Trsku i ostale gluposti.
Suma sumarum, Albanci mogu u svojoj etnogenezi imati deo nekog Ilirskog, ili Tračkog plemena, ali oni nisu zaslužni za njihovo Ime, tradiciju i kulturu, već su proizvod asimilacije kao i kod drugih naroda Balkana, stoga sam mišljenja da te pizdarije oko Ilira nisu bitne za današnje etnose, a pogotovo ne da se neko poziva na njih da bi se dokopao nekog parčeta zemlje itd.

Za Albance CG su Albanske Alpe, te su im Dalmatinci podgrana Ilira. Sve što govori slavofono to su došlje na njihovo, ako dovoljno mrziš Srbe spremni su za partnerstvo.
Ako te nanese tamo, predstavi se kao Bošnjak ili Rvatina, ih što se vole raspričat ima da se zabaviš ;)
Ako se previše raspričaju znaju da kažu kako ne priznaju bošnjake i da su to Srbi i da nisu dobri muslimani :lol:

Ne, ne; to što Kole11 tvrdi nije tačno. U srednjovekovnim izvorima Albanci su vrlo često nazivani Ilirima.
Halkokindil i Pije II su objasnili o cemu su njihovi prethodnici pisali, ljudi su sumirali naucne zakljucke srednjeg veka.
Savetujem ti da budes srecan dometima vase fantazije koja traje duze od veka, insistiranje na daljem trajanju fantazije je suludo

Meni ja jasno da je to budalaština, da ne bude zabune.

Ja sam zadovoljan i time što ne mogu biti 4-5 naroda od jednom :lol:

Meni cela fascinacija Ilirima generalno nije jasna, tj nije mi bila jasna, baš se pitam da su Iliri držali tipa jedan gradić da li bio se iko lomio da bude Ilir. Odgovor se sam nameće.

Uostalom nema zabeleženog sukoba Slovena sa Ilirima ili bilo kojim narodom, osim sa Romejima/vizantijom.Kao mantra se pinavlja da smo došli na opustele zemlje, pa koji onda Albanci Iliri i ostali, možda na istoku balkana, na zapadu njet.

Sve je to stvar politike. U XV stoleću iz političkih razloga je vrlo važno bilo proglasiti Slovene Ilirima i tad se razvija taj autohtonistički narativ vezano za slovensku rasu pod okriljem Vatikana. Počinju polako da se uče i jezici; prepoznaje se da su albanski i slovenski dosta različiti, pa se onda traži obrazloženje za Albance. I tako papa Pikolomini vidi onu Albaniju na Kavkazu i pretpostavlja da su Albanci doseljenici sa tog područja. Stanovišta da Albanci nisu Iliri, kako ih u mnogim ranijim izvorim jesu zvali (mada ne iz etnografskih razloga, naravno, već arhaizacije imena) usvaja prvo Halkokondil, pa se onda ta priča dalje širi.

U rano moderno doba, za vreme projekta katoličenja pravoslavnih Slovena; pisanja Biblije koju bi oni prihvatili i jednostavno rečeno popunjavanja praznog prostora koji ostaje padom Carigrada 1453. godine, bilo je za značajan korpus izvora vrlo važno predstaviti Južne Slovene kao Ilire, jer je to značilo da su oni direktni potomci rimskih građana, što će reći da oni pripadaju svi onome koji je što se tiče sakralnih tema direktni naslednik rimskoga cara - episkop grada Rima tj. papa. Šizmatici postaju samo oni koji su privremeno otpali od vere, a koje treba vratiti i s tim ciljem nastaje i veliki broj falsifikata i svakojakih romantičarskih tumačenja. Npr. Ivan Tomko Mrnavić piše kako je Sveti Sava bio vatreni rimokatolik, odan papi; cela istorija se piše ponovo...nemanjićka država postaje katolička monarhija, tuda negde nastaje i ono famozno Justinijanovo žitije. U duhu svega toga u punom svetlu dobijamo i Orbinija.

Kako je taj projekat na kraju propao (ili barem rezultovao isključivo Hrvatima), Ilirski narodni preporod biće zamenjen hrvatskim i to prerasti u stvaranje Hrvata kao nacije u pozno moderno doba i sve vezano za Iilirstvo Slovena će nestati i zameniti ga, umesto toga jedan drugi projekat: Ilirstvo Albanaca. U nešto drugačijem vremenu i duhu, jerbo više nije bilo stvar krstaških pohoda protiv agarjana koje bi trebalo oterati sa Balkanskog poluostrva i celo pokatoličiti, ali sa istim ciljem, oštro se vrlo propagira kontinuitet jednog drugog naroda sa Ilirima (oslanjajući se na to da su neki raniji izvori Albance nazivali Ilirima, između ostalog). I tu je vrlo jasna politička dimenzija; spečavanje izbijanja Rusije kao velike sile na topla voda, odnosno Srbiji izlazak na more, ali i stvaranje novog faktora za Italiju i Austrougarsku da se raskusurava na Balkanu. Pošto je to vreme velikih istraživača; arheologa,...vreme velikog interesa za starine i istraživačkog duha, bilo je vrlo korisno predstaviti Albance kao direktne naslednike Ilira, jer bi ih to predstavilo kao Indijance Balanskog poluostrva, i u tom smislu, kao narod o kojem se ionako strašno malo zna, odličan za proučavanje (izuzetno egzotičan).

Poslednja izmena:
Navodno je današnji albanski najbliži Ilirskom.
Kažu neki, ne i ja.
postalo je mejnstrim

Ovo je tačno, da; od danas postojećih jezika za albanski se smatra da je najbliži bio drevnom ilirskom.

No, naravno, to što je najbliži od svih ni na koji način ne treba tumačiti kao da to znači da je bio vrlo blizak. Primera radi, ukoliko dođe do nestanka svih indeovropskih govora i preživi isključivo islandski jezik, sasvim bi normalan bio zaključak, primera radi, islandski jezik je najbliži srpskom jeziku.

Iako dokazi o povezanosti nisu beznačajni, treba jasno naglasiti da ih nema mnogo i da su razlike po svemu sudeći takođe vrlo krupne. Diretknijeg lingvističkog kontinuiteta nema, a u slučaju npr. ličnih imena kontinuitet se može uspostaviti gotovo isključivo sporadično, na statistički zanemarljivom broju primera. Više o tome ovde: https://forum.krstarica.com/threads/etnicko-porijeklo-albanaca.644273/post-39034429

Sve je to stvar politike. U XV stoleću iz političkih razloga je vrlo važno bilo proglasiti Slovene Ilirima i tad se razvija taj autohtonistički narativ vezano za slovensku rasu pod okriljem Vatikana. Počinju polako da se uče i jezici; prepoznaje se da su albanski i slovenski dosta različiti, pa se onda traži obrazloženje za Albance. I tako papa Pikolomini vidi onu Albaniju na Kavkazu i pretpostavlja da su Albanci doseljenici sa tog područja. Stanovišta da Albanci nisu Iliri, kako ih u mnogim ranijim izvorim jesu zvali (mada ne iz etnografskih razloga, naravno, već arhaizacije imena) usvaja prvo Halkokondil, pa se onda ta priča dalje širi.

U rano moderno doba, za vreme projekta katoličenja pravoslavnih Slovena; pisanja Biblije koju bi oni prihvatili i jednostavno rečeno popunjavanja praznog prostora koji ostaje padom Carigrada 1453. godine, bilo je za značajan korpus izvora vrlo važno predstaviti Južne Slovene kao Ilire, jer je to značilo da su oni direktni potomci rimskih građana, što će reći da oni pripadaju svi onome koji je što se tiče sakralnih tema direktni naslednik rimskoga cara - episkop grada Rima tj. papa. Šizmatici postaju samo oni koji su privremeno otpali od vere, a koje treba vratiti i s tim ciljem nastaje i veliki broj falsifikata i svakojakih romantičarskih tumačenja. Npr. Ivan Tomko Mrnavić piše kako je Sveti Sava bio vatreni rimokatolik, odan papi; cela istorija se piše ponovo...nemanjićka država postaje katolička monarhija, tuda negde nastaje i ono famozno Justinijanovo žitije. U duhu svega toga u punom svetlu dobijamo i Orbinija.

Kako je ta političk ideja konačno propala, Ilirski narodni preporod biće zamenjen hrvatskim i to prerasti u stvaranje Hrvata kao nacije u pozno moderno doba i sve vezano za Iilirstvo Slovena će nestati i zameniti ga, umesto toga jedan drugi projekat: Ilirstvo Albanaca. U nešto drugačijem vremenu i duhu, jerbo više nije bilo stvar krstaških pohoda protiv agarjana koje bi trebalo oterati sa Balkanskog poluostrva i celo pokatoličiti, ali sa istim ciljem, oštro se vrlo propagira kontinuitet jednog drugog naroda sa Ilirima (oslanjajući se na to da su neki raniji izvori Albance nazivali Ilirima, između ostalog). I tu je vrlo jasna politička dimenzija; spečavanje izbijanja Rusije kao velike sile na topla voda, odnosno Srbiji izlazak na more, ali i stvaranje novog faktora za Italiju i Austrougarsku da se raskusurava na Balkanu. Pošto je to vreme velikih istraživača; arheologa,...vreme velikog interesa za starine i istraživačkog duha, bilo je vrlo korisno predstaviti Albance kao direktne naslednike Ilira, jer bi ih to predstavilo kao Indijance Balanskog poluostrva, i u tom smislu, kao narod o kojem se ionako strašno malo zna, odličan za proučavanje (izuzetno egzotičan).
ovo je jako dobro objašnjeno.
Apropo toga su 15 i 16 vek poznati kao zlatno doba vatikanskih falsifikata.

Stanovišta da Albanci nisu Iliri, kako ih u mnogim ranijim izvorim jesu zvali (mada ne iz etnografskih razloga, naravno, već arhaizacije imena) usvaja prvo Halkokondil, pa se onda ta priča dalje širi.
Divno, Halkokondil i Pije su lazovi. A Vi beclije sirite istinu. Ni malo vam ne smeta cinjenica da Ilirima proglasavate etnos koji cak nije ni ziveo na teritoriji Ilirika.
Alo zatupljivacu, srednjevekovni pisci su pod Ilirima podrazumevali stanovnike Dalmacije, primorske teritorije severno od Draca.

Tako je. No, ono što je zastrašujuće jer sa naše strane ima dosta tako pojedinaca novoromantičarske orijentacije (gotovo isključivo amatera, doduše) koji tako nekritički posmatraju pisane izvore, ili čak koriste iste ili skoro identične te argumente koji su bili u upotrebi u slučajevima formiranja albanske i hrvatske nacije, a o kojih je narod kojem pripadaju imao lično štete.

To je, ali ono, baš strašno. Ne pokušavaju da razumeju suštinu (pa čak ni zagrebu malčice ispod površine) i ne tragaju za sistemskim rešenjima...ne analiziraju izvore u kontekstu, već ih istrgavaju iz konteksta. I ona samo ono e, nisu oni Iliri, mi smo. Iliti, samo...

cAcX5TesZDGwtRX3u7MPTDhY42r4Uw4C_7HmStQJYMCZwgnT9ophEwq1-mUv_LwtMT5StoZl9gopXUgoK7qol9Nh3MOj_67SR2MHd4DJLWIJWh0-rD8mGyudP50lzBrgoP0jEi3quGTtOCfOWNuPZtYHGqnQLJjZLLHrDrKu80B7

Sve u svemu, nevezano samo za ovu temu, a polazeci od sopstvene neukosti iz ove oblasti, nakon mnooogo procitanih stranica ovog pdf, jedino sto mogu zakljuciti zasigurno, jeste da se za stariju istoriju naroda sa podrucja SFRJ nista zasigurno i pouzdano ne zna.

Sve u svemu, nevezano samo za ovu temu, a polazeci od sopstvene neukosti iz ove oblasti, nakon mnooogo procitanih stranica ovog pdf, jedino sto mogu zakljuciti zasigurno, jeste da se za stariju istoriju naroda sa podrucja SFRJ nista zasigurno i pouzdano ne zna.
Ukratko, slika je prilicno bistra.
Pocela je da se muti nakon 1611. godine i stampanja DAI, kada je dat vetar u ledja hrvatskom nacionalizmu. Kada su u pitanju Albanci, mutivode cak nisu ni izmisljali novi dokumenat, onako silni su odlucili da postojece dokumente nakaradno tumace i mnogo ih uvo zabole sto to rade.

Evo, @Lanselot Kole kaže da poglavar Vatikana ne laže. Valjda je i Konstantinova darovnica oriđinal za naše novoromantičare...dno reče iznad lepo mućenje počinje tek u XVIII st. a do tada ljudi svi uvek jedni drugima govorili istinu izgleda.

Kao što rekoh, sve sami Iznogud do Iznoguda. :kafa:

Pocela je da se muti nakon 1611. godine i stampanja DAI, kada je dat vetar u ledja hrvatskom nacionalizmu. Kada su u pitanju Albanci, mutivode cak nisu ni izmisljali novi dokumenat, onako silni su odlucili da postojece dokumente nakaradno tumace i mnogo ih uvo zabole sto to rade.

Tako izgleda u mašti Šargića i njemu sličnih. A kad se okrene izvorima, onda se spoznaje koliko stvari nemaju smisla u ovoj izjavi.

Primera radi, ako je slika "prilično bistra" kako Halkokondilu može biti nejasno ko su ti Iliri, odakle su došli, jesu li potekli sa zapadnog Balkana i odnekud drugde, ili su se doselili samome strane Karpata (što vi Vašingtonci tvrdite, lažno, da je fabrikat poznijeg vremena...otkud Halkokondilu, akou njegovo vreme Nik to nije tvrdio?), pa čak ni uopšte ikakve hronološke vrednosti pridaje tome. :lol: Kao što reče Relja Novaković, ni njemu uopšte nije bilo jasno oko tih Ilira.

Da, eto koliko je slika bila "bistra". :lol: Ako će se lažemo.

DAI, koji je bukvalno fundamentalni dokument srpskog nacionalizma, štampan da da vetar hrvatskom; bahahhahha

Evo, @Lanselot Kole kaže da poglavar Vatikana ne laže. Valjda je i Konstantinova darovnica oriđinal za naše novoromantičare...dno reče iznad lepo mućenje počinje tek u XVIII st. a do tada ljudi svi uvek jedni drugima govorili istinu izgleda.

Kao što rekoh, sve sami Iznogud do Iznoguda. :kafa:
Ako izuzmemo Vatikan, moraces i sav ostali svet mimo Vatikana da proglasis lazovima, lazove pripjatski.

Halkokondil lazov?
Srpski monah Nikodim lazov?
Maksim Planud Lazov?
Arapi lazovi?
Simokata lazov?
Rusi, Poljaci, Cesi lazovi?

Slaven, Komatina i Radic prosvetitelji iz mocvare :D

Po cemu DAI daje vise vetar u ledja hrvatskom od srpskog nacionalizma.

Po cemu DAI daje vise vetar u ledja hrvatskom od srpskog nacionalizma.
Pre stampanja DAI, Hrvati ne postoje van sireg sloveno-srpskog konteksta.
Bili su narod, isto koliko i Zahumljani ili Neretljani ili Moravci.

Tek posle stampanja DAI Hrvati postaju zasebna nacija koja cak ima i odvojenu zemjlu porekla, vestacki se stvara distinkcija u odnosu na Srbe i ulazi u zonu konflikta.

Pre stampanja DAI, sav taj narod na Balkanu se smatrao pripadnicima jedinstvene etnicke skupine

A iz kog izvora znas da su Zahumljani Srbi iz DAI.

Ovo lici na klasicno cherry picking.

Inace meni nije jasno kako Vatikan zaverava protiv Srba i za Hrvate, a nije sklonio sve one razne izvore (koje su uglavnom katolicke jer domacih nema) koju ukazuju veze Srbije i Srba za Bosnom. Od tri papa koji Bosnu zovu srpskom zemljom, do misionara koji imaju zadatak da kazne i vrate Rascane kojih ima dovoljno u Bosni, da njih Vatikan smatra problemom, dok Nemanjici nisu nesto ostavili o pravoslavcima u Bosni.

Back