ЕТНИЧКИ ИДЕНТИТЕТ ДУКЉЕ И ЗЕТЕ

Poruka
22.423
http://www.czipm.org/zeta.html
Александар Раковић

zeta02.jpg


ЕТНИЧКИ ИДЕНТИТЕТ ДУКЉЕ И ЗЕТЕ

zeta01.jpg



15/28. VIII 1910. краљ Никола Петровић приликом свечаног говора поводом промовисања Црне Горе за краљевину каже: "Дубоки су темељи овој обновљеној краљевини нашој. Они силазе до некадашњих зетских краљева Војислава, Михаила и Бодина”, наглашавајући и у прогласу да је Зета "дала Српству прву моћну и признату краљевину".

По пристигнућу на Балкан у VII вијеку, српски народ се постепено организовао у мањим или већим областима. Те области су дуж обале Јадранског мора биле Дукља, Травунија, Захумље и Паганија, а у унутрашњости Рашка и Босна. Дукља је пред крај X вијека постала центар српског обједињавања. Унутар граница ове државе по правилу се налазе Травунија и Захумље, а повремено и Рашка и Босна. Почетком XII вијека, пак, смрћу краља Константина Бодина, политички центар постаје Рашка. О етничком идентитету Дукље овога периода сачувани су и записи.

Византијски хроничар Јован Скилица, за кога су имена Срби и Трибали синоними, као и Србија и Трибалија, наводи да је кнез Јован Владимир био владар "Трибалије и оближњих крајева Србије". Василије II, византијски цар, тражио је од дукљанског кнеза Јована Владимира помоћ ради борбе са бугарским царем Самуилом, па је с тим у вези свједочанство у повељи Лавре св. Атанасија из 993. о српском посланству, очигледно послатом од стране Јована Владимира, које је морем путовало Василију II Скилица, такође, каже за дукљанског кнеза Стефана Војислава да је "архонт Срба", Дукљу назива Србијом, а за Војислављеве војнике који су се супротставили Византији вели да су Срби. Исто тако, за византијског магната и војсковођу Кекавмена, који је написао "Стратегикон", Стефан Војислав је "Травуњанин Србин". Већ поменути Скилица каже за Војислављевог сина и насљедника Михаила, будућег краља, да је владар Трибала и Срба.


15-28. VIII 1910. краљ Никола Петровић је у саглашавању са посланичким предлогом о уздизању Црне Горе у ранг краљевства између осталог рекао: "Свјестан славне улоге ових наших страна у историји српскога народа за вријеме моћних краљева и господара негдашње Зете, колијевке славних Немањића; и свјестан доцније улоге наше отаџбине, ја одобравам предлог Народне скупштине да се обнови старо краљевско дојстојанство мојој држави; одобравам тим прије што видим у жељи представништва мога драгог народа будну свијест наше прошлости; а народ који има лијепу прошлост и који је прожет и одушевљен свијешћу своје прошлости, тај народ може с поуздањем гледати у све бољу и сјајнију будућност."

Превласт Рашке, почетком XII вијека, остварује рашки велики жупан Вукан коме је Рашку на управу дао Константин Бодин, као "жупану са свога двора". И неке друге велможе из Дукље су тада пристигле у Рашку, па и Завида, отац Стефана Немање, родоначелника династије Немањића. Династија Немањића владаће српским земљама до 1371, када умире српски цар Урош Немањић, мада је политичко јединство Срба почело да се нарушава још за његова живота. У вријеме Немањића све се чешће за Дукљу употребљава име Зета, које ће временом и потпуно замијенити старо.

Рашки велики жупан Стефан Немања, рођен у Дукљи, у својим повељама ову земљу је називао очевином и дједовином. Његов син, краљ Стефан Прововјенчани у "Животу светог Симеона" каже: "Иако ме тада није било нити памтим шта је било о рођењу његову, ипак сам слушао да је био велики метеж у овој страни српске земље, и Диоклитије и Далмације и Травуније, и да су родитељу његову браћа му завишћу одузели земљу. А он изиђе из буна њихових у мјесто рођења својега, по имену Диоклитија. И вољом Божјом и пречисте његове матере, роди и ово, свето дијете, које ће Божјим промислом бити сакупилац пропалих земаља отачаства свога, пастир и учитељ, па, штавише, и обновилац онога што је било пропало, у мјесту по имену Рибница." Стефан Немања је успјешно окончао поход на Дукљу која је била под снажним византијским утицајем, те тако Стефан Првовјенчани каже да његов отац "поврати Диоклитију и Далмацију, отачаство и рођење своје, праву дједовину своју, коју је насиљем држао грчки народ... истријеби грчко име, да се никако не помиње име њихово у тој области, народ свој у њима неповређен остави..."
 
Немањин најмлађи син, Растко Немањић (Свети Сава) оснивао је српске епископије широм српских земаља. Тако је за сједиште зетског епископа одређен манастир Св. Арханђела Михаила на Превлаци у Боки Которској, а за сједиште Будимљанске епископије манастир Св. Ђурђа код Берана. Дјелове територије данашње Митрополије црногорско-приморске обухватале су и хумска и дабарска епископија.

О несумњивом српском идентитету словенског становништва у Зети свједочи и повеља краља Милутина Немањића манастиру Св. Николе на Врањини (XIV вијек); из ње се може видјети да су око Скадарског језера, једни до других, живјели Срби, Латини, Арбанаси и Власи. Ни бројни документи цара Душана Немањића, који се потписивао као цар Срба и Грка, не говоре о постојању неке друге словенске етничке скупине у Зети осим српске.

У свом дјелу "Кратка историја Црне Горе", свети Петар Цетињски преноси ријечи Ђурђа Црнојевића: "Ја бих вас свјетовао, да изаберете једнога човјека између вас и да га примите и познате за својега владитеља; ал знајући, да се ви у избору нећете сагласити међу собом, из тог вам узрока остављам мјесто себе Митрополита Германа, а по њем будуће митрополите, докле, еда Бог промисли за србски народ на други бољи начин. Герман је обшти духовни одтац и архипастир, а ово је ваша обшта црква и манастијер, у којему он пребива; тко може, дакле, боље и усрдније за добро ваше радити од вашега духовнога оца? И ви сте његова по духу светоме чеда и овце словенскога стада Христова, за које он је дужан, као пастир, живот свој положити. Договарајте се с њим и слушајте његове совјете и науке, а ја му ето остављам и грб, којега су блаженопочивши цари наши, а по њима прародитељи моји и ја употребљавали."

Послије смрти цара Душана Балшићи су се осамосталили у Зети, а српско царство почело је све више да се осипа. За краља свих Срба крунисан је у манастиру Милешева, на гробу светог Саве, босански бан Твртко Котроманић, кога су као таквог прихватили и кнез Лазар и Вук Бранковић. Балшићи га нијесу признали за краља свих Срба, сматрајући да то право припада њима, будући да су били владари области из које су потекле двије српске владарске лозе, Војислављевићи и Немањићи. Међутим, Зета Балшића није била довољно снажна да политички обједини расцјепкане српске земље којима су владали обласни господари. Ипак, неки вид политичког јединства српског народа је чуван преко државног сабора. "Житије Исаија" нам казује да су Ђурађ Балшић и кнез Лазар 1375. присуствовали државном сабору у Пећи када је биран српски патријарх. Почетком двадесетих година XV вијека деспот Стефан Лазаревић, Лазарев син, наслиједио је од Балшића Зету.


Земље које је деспот Стефан Лазаревић успио да окупи нијесу дуго остале у заједници. На већем дијелу Зете су се осамосталили Црнојевићи, потомци Ђураша Илијића, челника на немањићком двору, док су мањи дио ове области запосјели Млечани. По повратку у Зету 1481, пошто су га Турци изгнали у Италију, зетски господар Иван Црнојевић, је умјесто Жабљака за своје сједиште узео Обод, а затим Цетиње, гдје је уз двор изграђен манастир као сједиште зетског митрополита. Црнојевићи су себе видјели као настављаче немањићке државе. Немањићи су за Црнојевиће били "свети српски цареви", владарска идеологија им се базирала на установама из немањићког периода, те су стога Црнојевићи и прихватили двоглавог орла Немањића за свој симбол. Иванов син Ђурађ основао је прву штампарију на словенском југу.

Након пада Зете Црнојевића, 1499, Црна Гора ће се њихати на култу Обилића и косовском завјету, на идеалима обнове српског царства, на слави Немањића и Црнојевића. Нема никакве дилеме да је становништво средњовјековне Зете имало чврсту српску свијест, што се јасно може видјети и у дозволи за градњу цркве коју је
Грчка колонија у Венецији добила 1514, а у њој
се поред тројице Грка помиње и "Андрија
Зећанин, Србин".



zeta03.jpg






ИЗВОРИ И ЛИТЕРАТУРА


Стефан Првовенчани, Сабрана дела, Београд 1998.

Никола Вукчевић, Етничко поријекло Црногораца, Београд 1981.

Милош Благојевић, Србија у доба Немањића, Београд 1989.

Димитрије-Димо Вујовић, Прилози изучавању црногорског националног питања, Никшић 1987.

Константин Јиричек, Историја Срба I, Београд 1988.

Јованка Калић, Срби у позном средњем веку, Београд 1994.

zeta07.jpg


(Пренесено Интернет сајта ''Српска земља Црна Гора'')
zeta08.jpg
 
Dva dokumenta iz kojih se vidi etnički sastav СРБСКЕ Zete / СРБСКЕ Crne Gore


Navešću sada dva dokumenta iz doba Balšića i Crnojevića, to jest citate iz dva dokumenta, koji ne ostavljaju nikakvu nedoumicu oko toga jesu li ili nijesu Srbi živjeli u tadašnjoj Србској Zeti /Србској Crnoj Gori.


"...Početkom XV vijeka, veliki broj ratnika mogli su da pokrenu i Bjelopavlići koji su se smjestili u dolini Србске Zete.
Zajedno sa Ozrinićima, Maznicama i Malonšićima >>s vojskom<< su napali 1411. godine dubrovačke trgovce koji su se vraćali >>ИЗ УЖЕ СРБИЈЕ<< i oduzeli im srebro, konje i oružje, pa čak i odjeću i obuću..."



To је dokument, a vjerovatno ih ima još, koji ne ostavljaju nikakvu nedoumicu koji jasno kazuju đe su živjeli Srbi.
Naravno, Srbi su živjeli u oblasti današnje uže Srbije, na Kosovu i mislim Makedoniji (odakle su se kasnije pomjerili na sjever) !
А VIDIMO DA И U ZETI SU ŽIVJELI SRBLjI !:lol:
 
Dva dokumenta iz kojih se vidi etnički sastav Zete / Crne Gore


Navešću sada dva dokumenta iz doba Balšića i Crnojevića, to jest citate iz dva dokumenta, koji ne ostavljaju nikakvu nedoumicu oko toga jesu li ili nijesu Srbi živjeli u tadašnjoj Zeti / Crnoj Gori.





______________________

Citiraću dio iz knjige Dr Radoslava Rotkovića: "Kratka ilustrovana istorija crnogorskog naroda", dio koji se odnosi na period poslije raspada Nemanjićke države, tačnije na vladavinu Balšića u Zeti.

=============
...A na Danju je bila carina za one koji >>minuju u Srblje<<, kako se vidi iz povelje Balše II Dubrovčanima, pisane u Tuzima 1385. god...
=============

__________________________________________________ __________

Sada ćemo pogledati citat iz edicije "Istorija srpskog naroda" koju su napisali:
Dimitrije Bogdanović, Rade Mihaljčić, Sima Ćirković, Jovanka Kalić, Desanka Kovačević-Kojić, Miloš Blagojević, Gordana Babić-Đorđević, Vojislav J. Đurić, Momčilo Spremić, Ivan Božić, Miroslav Pantić, Pavle Ivić.
Citat ću prikazati iz druge knjige iz edicije, knjiga se zove:
"Doba borbi za očuvanje države (1371- 1537)".
Knjiga je izdata 1994. godine u izdanju SKZ u Beogradu
Dakle iz knjige je potpisala gomila srpskih doktora istorijskih nauka:

==========
"...Početkom XV vijeka, veliki broj ratnika mogli su da pokrenu i Bjelopavlići koji su se smjestili u dolini Zete.
Zajedno sa Ozrinićima, Maznicama i Malonšićima >>s vojskom<< su napali 1411. godine dubrovačke trgovce koji su se vraćali >>iz Srbalja<< i oduzeli im srebro, konje i oružje, pa čak i odjeću i obuću..."
==========

____________________________________





To su dva dokumenta, a vjerovatno ih ima još, koji ne ostavljaju nikakvu nedoumicu koji jasno kazuju đe su živjeli Srbi.
Naravno, Srbi su živjeli u oblasti današnje uže Srbije, na Kosovu i mislim Makedoniji (odakle su se kasnije pomjerili na sjever) !
VIDIMO DA U ZETI NIJESU ŽIVJELI SRBLjI !


Хијр ви гоу агејн
 
Vladika Rufim:
Ne zezaj se, Srbi su religijska svetosavska grupa, glupo je govoriti za Srbe da su narod.
Evo ti da uzivas i citas kako su milioni Bosnjaka i Hrvata posrbljeni 1918.
Skoro niko se nije prije 1918. izjasnjavao kao Srbin u Bosni i Hrvatskoj.
Tesle, Kocici, Martici, Paspalji, Raskovici, Kapori, sve Hrvati i Bosnjaci, barem sami oni su se tako popisivali.
A to se broji zar ne?

http://forum.krstarica.com/threads/83176
A znas li onda da tu stvari uopste nisu tako proste, jer istorija o kojoj ti pises postoji tek od 1878.g. ?
 
rejchel:
Tema je glupa jer narodi kao sto su Makedonci ,Crnogorci,Bosanci,Hrvati ne postoje oni su svi pod klase srba

U potpunosti se slazem sa tobom.Nacije kao sto su Makedonci,Crnogorci,Bosanci itd. ne postoje.To su oblasti u kojima zivi srpski narod.
Ako bi se tako gledalo onda bi mogla da postoji i nacija Vojvodjanin,Slavonac,Krajisnik itd. pa u krajnjem slucaju i Sumadinac.
 
Nacije kao sto su Crnogorac,Makedonac,Bosanac izmislila je crvena bagra koja je sve radila samo da od stanovnika vec navedenih srpskih oblasti napravi i naciju.
Kao sto su se od srpskog naroda davno odrodili Slovenci i Hrvati pod jurisdikcijom katolicke crkve to ist o je radjeno i za vreme komunizma sa Bosnom a i sa Crnom Gorom.


Kada neko kaze da je srpski jezik najstariji na svetu i da su Srbi jedan od najstarijih naroda svi ga nazivaju sovinistom i srpskim fasistom.Ja cu samo pokusati da napisem ono sto je napisao autor "Srpsko-srpskog recnika"-Radovan Damjanovic.Ako su u poslednjoj deceniji od Srbije i srpskog naroda nastale cetiri drzave a samimi tim i cetiri jezika koliko ih je samo nastalo u poslednjih 1000-2000 godina.
Dovoljno je pogledati samo sloveneske jezike

Crnogorci kao nacija ne postoje.
Crna Gora je srpska zemlja u kojoj je izvrseno ozbiljno rsasrbljivanje
 
Не знам само шта би рекао Његош на све ово што си написао и на ово што се дешава са Црном Гором.Па и Вук Краџић је пореклом из Црне Горе а исто тако и Карађорђе.
Као што се не може оспорити ни то да су и Немањићи светородна српска лоза пореклом из Дукље односно из Црне Горе.

Непобитно је да из Црне Горе долази цвет и врх србства.
 
Vladika Rufim:
Imate ali ne prirodne, po porijeklu i stare.
To vam je copavi Vuk podario vjestacki jezik, Vukov jezik, da bi se mogli razumjeti pravoslavac u Nisu i u Dalmaciji.

Tvoj je pradjed bio Bosnjak, ti to dobro znas, bar je pn za sebe tako tvrdio, ogromna veicna pravoslavnih su preko Drine sami sebe smatrali Hrvatima i Bosnjacima.
Imas ovdje jasan popis pravoslavaca
http://forum.krstarica.com/threads/83176

Ђуконаовићу иди се лечи
 
Vladika Rufim:
Vuk i Njegos su i izmislili termine SRPSTVO i SRPSKE ZEMLJE.
Vuk je izmislio Srbe po Balkanu i izmislio je srpsku naciju.
A Nemanjici su bili Rasani izbjegli u Duklju.

Fino ti kazuju dokumenta da nije bilo SRBA IJEKAVACA DO PRIJE 90 GODINA!

http://forum.krstarica.com/threads/83176


Ma daj covece sta pises?
Jesi li ti svestan sta ti pises?
Naveo si samo one koji su odlazili u SAD,a sta je sa onima koji su ostali?
Sta je sa Vojnom Krajinom?
Vojna Krajina je osnovana 1579. i u nju su Austrougari pozivali Srbe ali Srbe da ih brane od upada turske vojske.Nemoj da mlatis sa tim dokumentima i tim dokazima jer oni ne znace nista.
Srpsko ime je bilo izvikano svuda u svetu i verovatno su se ti ljudi izjasnjavali kao Hrvati,Hercegovci itd. da bi stekli bolju reputaciju.
Procitaj nesto o Srbima od pisca Srbina iz Crne Gore Draska Scekica("Sorabi istina o srpstvu od iskona") ili uzmi knjigu Milosa S. Milojevica("Odlomci istorjie Srba").
Ima jos mnogo dokaza da su Srbi narod koji je na ovim prostorima oduvek ziveo i zvao se Srbi,Vendi,Sorabi,Sjarbi,Surbi,Spori,Anti,Tribali,Rasani,Raseni itd.
Ovo sto ti pises je ideologija koju su zastupali oni koji su hteli da izbrisu srpsko ime sa lica zemlje.
 
Evo "vladiko" da ti pokazem originalnu verziju "Oj svjetla" iz 1863. god.


Ој јунаштва свјетла зоро
Мајко наша Црна Горо!
На твојим се врлетима
Разби сила душманима.

Једина си за слободу
Ти остала српском роду!
Даће Бог и света Мати
Да се једном све поврати!​
 
A evo ti jos jedan dokaz da su Srbi ziveli u Crnoj Gori i da se sam kralj Nikola ponosio sto je Srbin.


Онамо, 'намо
Онамо, онамо...за брда она,
говоре да је разорен двор
мојега цара; онамо веле,
био је негда јуначки збор.

Онамо, онамо...да виђу Призрен!
Та то је моје - дома ћу доћ'!
Старина мила тамо ме зове,
ту морам једном оружан поћ'.

Онамо, онамо...са развалина
дворова царских врагу ћу рећ':
"С огњишта милог бјежи ми, куго,
зајам ти морам враћати већ'!"

Онамо, онамо...за брда она
казују да је зелени гај
под ким се дижу Дечани свети:
молитва у њих присваја рај.

Онамо, онамо...за брда она,
гдје небо плаво савија свод;
на српска поља, на поља бојна,
онамо, браћо, спремајмо ход!

Онамо, онамо...за брда она
погажен коњ'ма кликује Југ:
"У помоћ, дјецо, у помоћ, синци,
светит' ме старца - свет вам је дуг!"

Онамо, онамо...сабљи за стара
његова ребра да тупим рез
по турским ребрим'; да б'једној раји
њом истом с руку рес'јецам вез!

Онамо, онамо...за брда она
Милошев, кажу, пребива гроб!
Онамо покој добићу души,
кад Србин више не буде роб.​
Koliko znam ovu pesmu je napisao licno kralj Nikola, pa ti sad i dalje tvrdi da Srbi nisu ziveli u Crnoj Gori.
Mozda bi bilo dobro da ovu pesmu odneses Milu i vasim separatistima tzv. "Dukljanskoj Akademiji"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ali dobro procice te to, svaki rezim ima svoga Sekulu Drljevica!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Владика Играчина сад заобилази теме на којима се избламирао, али своје старо (и једнино што зна) тра-ла-ла..наставља где год стигне.

Ево, насумице одабран податак из историје:
Бан Твртко се 1377. године крунисао за краља и у својој повељи Дубровчанима писао је како је његов престо:''престо мојих прародитеља, господе српске''.. Потписивао се као ''краљ Србаља, Босне и Приморја''...

Кнез Лазар се потписивао као ''кнез и самодржавни господин Србљем и Подунављу''....
 
Да, преци су ми дошли овде са Чарнојевићем...а пореклом су из Босне. Православни Срби вазда били, ка и твоји!

Срби се у франачким аналима јављају још 882. године, као ''силан народ који држи велики део Далмације'' :''Sorabi,quae natio magnam Dalmatiae partem obtinere dicitur''....



Константин Порфирогенит каже да се област ''правих Срба'' налазила између мора и Дунава.Њихови супарници беху Захумљани. Травуњани, по Константиновим речима, женидбом својих кнежева дошли су у завистан положај према српским владаоцима, који на тај начин избише на море. Константин Порфирогенит каже да су Срби тада имали и покрајину Босну, и напомиње да се Србија тада граничила са хрватским жупама Хлевно и Цетина, и да је српски владар Петар (око 891-917.) имао у рукама и Паганију, земљу Неретљана.



И Дукљанин, којег толико спомињеш кад ти одговара, каже да је Сурабиа подељена у две провинције, једну ''a magno flumine Drina", па на запад која се зове Босна, и другу ''аb eodem flumine Drina'' до реке Лаба.
 
1080.. Кекавмен спомиње кнеза Стефана Војислава као ''травунског Србина-господара Дукље''!

Цар Константин почиње низ српских владара Вишеславом, око 780. године.... А то беше хиљаду година пре рођења Вука Стефановића који је измислио Србе, зар не?
 
Око 1080. Манојло Комнен себи приписује титулу ''цар Римљана, господар Исаврије, Киликије, Јерменске, Далмације,Угарске, Босне, Хрватске, Лазике, Иберије, Бугарске, Србије, Зикије...'''и да не набрајам.
 
...Ма све су то ''нејасна значења'' за тебе Играчино, знам ја.....

Иначе, моје презиме (српско), које је забележено пре 300 година на Моришу у Румунији (граничари) је распрострањено и код Хрвата, и код Мађара и код Албанаца у нешто измењеном гласовном облику.... Шта ћемо с тим?
Исто презиме не мора увек да значи и исту фамилију и исто порекло, брееее!
 

Back
Top